Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ανθρωπολογική μελέτη των Φλαμανδών

Την ανθρωπολογία της δυτικής Φλάνδρας στη Φλαμανδική περιοχή του Βελγίου μελέτησε ο Claerhout σε άρθρο του με τίτλο "La population de la Westflandre", για το οποίο βρίσκουμε παρουσίαση στο περιοδικό L'Anthropologie. O Claerhout αφού παραθέσει τις ανθρωπολογικές μετρήσεις, προβαίνει σε εκτίμηση της φυλετικής σύνθεσης του πληθυσμού και σε περιγραφή της φυλετικής ιστορίας της περιοχής.

Το δείγμα αποτελούνταν από 600 άτομα, μεταξύ αυτών 100 αγόρια και 100 κορίτσια. Ο πιο συχνός συνδυασμός χρωματισμού είναι καφέ μάτια και σκούρα μαλλιά. Ο ξανθός τύπος, δηλαδή ο συνδυασμός ξανθών μαλλιών και μπλε ματιών υπερβαίνει το 17%. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης...
βρέθηκε 79,33 με το 46% να είναι βραχυκέφαλοι. Οι μετρήσεις προσωπικού δείκτη έδωσαν 30 λεπτοπρόσωπους, 20% μεσοπρόσωπους και 50% ευρυπρόσωπους. Ως προς τον ρινικό δείκτη, υπάρχει υψηλό ποσοστο μεσόρρινων. Το ανάστημα είναι κυρίως μέτριο προς υψηλό.

Ο συγγραφέας συμπεραίνει ότι στη δυτική Φλάνδρα κατοικούν Νορδικοί και Αλπικοί. Οι Νορδικοί εντοπίζονται από γνωρίσματα όπως ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια, δολιχοκεφαλία, λεπτοπροσωπία, λεπτορρινία και ανάστημα τουλάχιστον άνω του μετρίου. Τους βρίσκει περίπου 30%, αν και μάλλον είναι πιο κοντά στο προαναφερθέν 17%, γιατί λογικά συνυπολογίζει και κάποιους Κρομανοειδείς. Οι Αλπικοί έχουν γνωρίσματα όπως καστανά μαλλιά και μάτια, βραχυκεφαλία, στρογγυλό πρόσωπο, σχετικά πλατιά μύτη και ανάστημα κάτω του μετρίου. Είναι περίπου 46%. Να προσθέσουμε εμείς ότι πιθανότατα οι υπόλοιποι να είναι Κρομανοειδείς.

Βάσει των στοιχείων που βρήκε, ο Claerhout προχωρά σε μια ανάλυση της φυλετικής ιστορίας της Φλάνδρας. Θεωρεί ότι στη νεολιθική εποχή η περιοχή αρχικά κατοικούνταν κυρίως από καστανούς βραχυκέφαλους. Στη συνέχεια, την περιοχή υπέταξαν Γερμανικά φύλα. Πρώτα οι Γαλάτες και έπειτα οι Βέλγοι που ώθησαν τους Γαλάτες νοτιότερα. Η Ρωμαϊκή κατάκτηση έφερε τις δικές της πληθυσμιακές επιδράσεις. Η εγκατάσταση Φράγκων και κυρίως των Φρίσιων οριστικοποίησαν την εικόνα της περιοχής.

Τα συμπεράσματα του Claerhout βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Στην προϊστορική εποχή η περιοχή κατοικούνταν από Αλπικούς, αλλά και Κρομανοειδείς. Η εισβολή και εγκατάσταση των Γερμανικών φύλων έφερε αρκετούς Νορδικούς και Κρομανοειδείς, που συμπλήρωσαν την φυλετική σύνθεση της περιοχής.

7 σχόλια:

  1. Μιας και αναφερόμαστε σε Βέλγους,ο Κέβιν Ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτυ,σε ποιον φυλετικο ανήκει;

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Kevin_De_Bruyne_%2824640482031%29_%28cropped%29.jpg/200px-Kevin_De_Bruyne_%2824640482031%29_%28cropped%29.jpg

    http://img.uefa.com/imgml/TP/players/9/2013/324x324/250008901.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για Νορδικος-Αλπικος μου κανει (μια συχνη φυσιογνωμια για τους αρχαιους Γαλατες)...Ισως και με ΚΜ προσμιξη αλλα οχι τοσο εντονη

      Διαγραφή
  2. Η εικονιζόμενη από την Κωνσταντινούπολη σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει;

    https://s24.postimg.org/pn85nuu9h/image.png

    https://s29.postimg.org/5vrv90yp3/image.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον βαλτική κι όχι αλπική. Πρόσεξε τα μάτια της και θα το καταλάβεις.

      Διαγραφή
  3. Εμπειρικά,την τελευταία επίσκεψη μου στη Φλαμανδία παρατήρησα οτι κυριαρχεί ο Αλπικός τύπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.