Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Οι λαοί και οι φυλές της κεντρικής και βόρειας Ασίας

Ο Σουηδός ανθρωπολόγος Bertil Lundman μελέτησε τους λαούς της κεντρικής και βόρειας Ασίας από φυλετικής σκοπιάς στο άρθρο του "The races and peoples of North and Central Asia" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mankind Quarterly. Οι λαοί αυτοί κατοικούν σε μια τεράστιας έκτασης περιοχή, όμως στις δυτικές χώρες ελάχιστα είναι γνωστά για αυτούς.

Ο Lundman περιγράφει την περιοχή ιδιαίτερα ομογενή από δύο απόψεις, τον χαρακτήρα του εδάφους και τα φυλετικά γνωρίσματα των κατοίκων της, που ανήκουν...
στον (χαμαίκρανο) βόρειο Μογγολικό κλάδο. Η μετακίνηση Ρώσων μετά τον 16ο-17ο αιώνα εισήγαγε κάποια διαφορετικά στοιχεία, όμως δεν μετέβαλε πρακτικά τον μογγολικό φυλετικό χαρακτήρα της μεγάλης αυτής περιοχής. Όπως γίνεται κατανοητό, η φυλετική διαφορά με τους γνωστούς μας Ρώσους είναι εμφανής, παρότι πλέον αποτελούν υπηκόους του ίδιου κράτους.

Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, στην περιοχή υπήρχαν και πληθυσμοί μη μογγολικοί, όπως οι Αϊνού στην βόρεια Ιαπωνία και Ευρωπιδικοί τύποι, οι οποίοι διείσδυσαν από τα νοτιοδυτικά όχι όμως εκτεταμένα. Έπειτα έρχονται τα ιστορικά χρόνια, που οι μογγολικοί πληθυσμοί της κεντρικής και βόρειας Ασίας, κυνηγοί και κτηνοτρόφοι νομάδες, ασκούν πολεμικές πιέσεις προς την Ευρώπη στα δυτικά και την Κίνα στα ανατολικά. Οι νίκες τους οδήγησαν σε φυλετική εξάπλωση στις νέες περιοχές, με αποτέλεσμα καθαρά μογγολικά στοιχεία να βρίσκουμε στην Ευρώπη, ενώ στην Κίνα είναι σημαντική η επίδραση των βόρειων μογγολικών φυλετικών τύπων σε όλες τις βόρειες επαρχίες. Οι Λάπωνες και οι γειτονικοί Σαμογιέντ αποτελουν μογγολικά φύλα που εισήλθαν ή πλησιάσαν στην Ευρώπη, αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα των Μεσαιωνικών πολέμων των μογγόλων στα δυτικά, ήταν να εγκατασταθούν μογγολικές φυλές στον ανατολικό Καύκασο, στην βόρεια Περσία και στην Μικρά Ασία, ως οι πραγματικοί Οθωμανοί. Άλλοι μογγολικοί πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν στη νότια Ρωσία, στην Ουγγαρία, ακόμα και στα Βαλκάνια, όπως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τα μογγολικά γνωρίσματα γίνονται πιο έντονα όσο πάμε ανατολικότερα, με πιο βαρύ επίκανθο, μεγαλύτερη κλίση στα μάτια, πιο επίπεδο πρόσωπο και ενδομορφικότητα. Στην κεντρική Ασία κατοικούν οι τυπικοί ενδομορφικοί, βραχυκέφαλοι, ευρυπρόσωποι μογγόλοι, ενώ οι Τουρανικοί τείνουν σε Ευρωπιδικά γνωρίσματα, όπως σε λεπτότερη μύτη, σπάνια επίκανθο και συχνά εξωμορφικές σωματοδομές. Υπάρχουν κάποιες εσωτερικές διαφοροποιήσεις, όπως ότι κάποιοι πληθυσμοί της βορειοανατολικής σιβηρίας τείνουν ακόμα και δολιχοκέφαλοι ή λεπτόρρινοι, όμως η γενική εικόνα παραμένει μογγολική.

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι οι κεντρικοί και βόρειοι μογγόλοι, σε σχέση με την προϊστορική εποχή, έχουν επεκταθεί ελαφρά προς δύση και ανατολή, με εγκατάσταση πληθυσμών, συνήθως σποραδικών, στα περισσότερα μέρη στα οποία πάτησαν, ενώ παράλληλα απέφυγαν να δεχτούν ξένα φυλετικά στοιχεία, λόγω της δύσκολης κλιματολογικά και εδαφικά περιοχής που κατοικούν.

7 σχόλια:

  1. Αυτή η κοπέλα είναι Τουρανική;
    https://postimg.org/image/50e978q9n/
    https://postimg.org/image/djnmlwvjv/
    https://postimg.org/image/9urqcw6aj/
    https://postimg.org/image/t9x9mbmvp/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο το άρθρο αυτό διαχειριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://img2.izismile.com/img/img3/20100805/640/skinheads_in_mongolia_640_05.jpg

    mongol skinhead power ρε μουνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://1.bp.blogspot.com/_YYMeAu4i7gA/SxOD7xTMUxI/AAAAAAAAHIE/QAEMcSDXc3Q/s1600/foreign-soldiers-german-nazi-army-wehrmacht-ww2-second-world-war-amazing-incredible-dramtic-pics-pictures-photos-image-japanese-fighters.jpg

    mongol nazi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἀπίστευτος ἐμετὸς τὰ σχόλια τῆς ἰστοσελίδος. Ἔχουν ἐξαφανισθῇ ὅλοι οἱ παλιοὶ καλοὶ σχολιαστές & ἔχει ὑπερχειλίσει ἠ σελῖδα ἀπὸ ἕναν ἐσμὸ ἀγράμματων, περιθωριακῶν ὑπανθρώπων ποὺ ξερνοβολοῦν τὰ σκατὰ τῆς ψυχῆς τους σὲ αὐτὸ τὸ πολὺ ἀξιόλογο site. Διαχειριστά, ἦρθε ὁ καιρὸς νὰ κλείσῃς τὰ σχόλια, γιὰ να προστατέψῃς τὴν ποιότητα τοῦ ἔργου σου & νὰ ἀναγκάσῃς ψυχοπαθεῖς Χριστιανούς, ὅπως ὁ κουράδας Κων/πολίτης, νὰ πέσουν σὲ κατάθλιψι λόγῳ τῆς ἀδυναμίας νὰ σχολιάσουν, τὴ μοναδικὴ δηλαδὴ δραστηριότητα τῆς μίζερης ζωῆς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν λίγο καιρό είχα προτείνει και εγώ να ελέγχονται τα σχόλια πριν δημοσιευθούν.Θα απαιτεί βέβαια χρόνο,αλλά τα σχόλια θα είναι λίγα και καλά.Τώρα γράφει ο κάθε κάφρος από το βελγικό Κονγκό,σαν τον από πάνω,και κάτι βυζαντινόπληκτοι ανθέλληνες ρωμιοί που έχουν μάθει να σκύβουν την αδειανή κεφαλή τους σε ξύλινες εικόνες και να φιλούν τα χέρια των παπάδων...

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.