Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Οι Πυγμαίοι

Οι Πυγμαίοι είναι ανθρώπινος πληθυσμός που ζει στις ζούγκλες της κεντρικής Αφρικής. Οι πρώτες αναφορές για Πυγμαίους εντοπίζονται στην αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή γραμματεία, στους Αριστοτέλη, Πλίνιο, Όμηρο, Ηρόδοτο, Εκαταίο και άλλους. Οι περιγραφές αυτές μοιάζανε μυθικές, μέχρι τη στιγμή που οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές έφτασαν στα βάθη της Αφρικής και τους συνάντησαν. Αργότερα, κατέφτασαν και οι ανθρωπολόγοι για να τους μελετήσουν, ώστε να βρουν ομοιότητες και διαφορές με γειτονικούς πληθυσμούς. Ο εθνολόγος και ανθρωπολόγος Paul Schebesta πραγματοποίησε εκτεταμένες μελέτες στην φυσική ανθρωπολογία των Πυγμαίων. Για μία από τις μελέτες του, που έγραψε μαζί με τον Viktor Lebzelter, βρίσκουμε παρουσίαση στο περιοδικό L'Anthropologie με τίτλο "Anthropologie des Pygmées centre africains du Congo belge".

Οι Πυγμαίοι έχουν υπερβολικά χαμηλό ανάστημα, εξ'ου και το όνομά τους από την ελληνική λέξη...
"πυγμή", δηλαδή τόσο κοντός όσο μια πυγμή. Είναι οριακά δολιχοκέφαλοι ή μεσοκέφαλοι, με κεφαλικό δείκτη γύρω στο 79-81 και όχι καθαρά δολιχοκέφαλοι όπως είναι οι περισσότεροι νέγροι. Ο προσωπικός τους δείκτης δηλώνει ευρυπροσωπία, αν και σπανιότερα βρίσκουμε και μεσοπροσωπία, όπως έδειξαν άλλες μελέτες του ιδίου. Ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η μύτη τους, που είναι η πλατύτερη της ανθρωπότητας. Ο ρινικός τους δείκτης ξεπερνά ακόμη και το 100, δηλαδή το πλάτος της μύτης φτάνει να είναι και μεγαλύτερο από το ύψος της. Ανθρωπολογικές μετρήσεις σε 110 άνδρες και 60 γυναίκες έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:


Οι Πυγμαίοι έχουν τα κλασικά σκούρα κατσαρά μαλλιά που έχουν και οι υπόλοιποι υποσαχάριοι, με σκούρα μάτια. Η τριχοφυΐα του σώματος είναι αρκετή και είναι ένα ακόμη στοιχείο που τους διαχωρίζει από τους σχεδόν γυμνούς εκ φύσεως γειτονικούς νέγρους, χωρίς όμως να φτάνει την τριχοφυΐα που συναντάμε στην Ευρώπη. Επίσης διαφέρουν στο ότι τα χείλη τους είναι πιο λεπτά και εμφανίζουν μικρότερο προγνναθισμό, σε σχέση με τους γειτονικούς νέγρους.

Τα μορφολογικά γνωρίσματα που αναφέρθηκαν οδήγησαν τους ανθρωπολόγους να τους κατατάξουν σε ξεχωριστό φυλετικό τύπο, στον οποίο έδωσαν το όνομα Bambutid, από το όνομα μιας εθνότητάς τους. Κατοικούν σε δύο περιοχές της κεντρικής Αφρικής, μία στο κέντρο της Αφρικής και μία στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, αλλά κοντύτερα προς την δυτική ακτή. Κάποιοι ανθρωπολόγοι βρήκαν διαφορές μεταξύ τους, όπως τον χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη και υψηλότερο ανάστημα στους δυτικούς Πυγμαίους, όμως μάλλον αυτή η διαφορά προκύπτει λόγω μίξης με τους υψηλότερους και δολιχοκέφαλους γειτονικούς νέγρους.

Η περίπτωση των Πυγμαίων δείχνει ότι υπάρχει σημαντική μορφολογική διαφοροποίηση στην Αφρική. Τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους Αφρικανούς.

6 σχόλια:

  1. Λες και ειναι καταραμενοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περα απο την πλακα αμα εφαρμοσει ο διαχειριστης αυτα που λεει θα εξαφανισει την μισο πληθυσμο της ελλαδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.iphicratisamyras.com/2016/06/blog-post_7.html


    χαχαχαχχαχαχαχαχαχα σχολια

    κραταω αυτο

    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.......ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ.........

    ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΙΑΣ.....ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΟΙ ΑΛΠΙΚΟΙ-ΔΙΝΑΡΙΚΟΙ-ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ,ΕΝΩ ΟΙ ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.....ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΓΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΑΦΡΟ-ΑΣΙΑΤΕΣ......

    ΤΟ DNA ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΙΑΣ....."

      Που τις βρήκαν αυτές τις μπούρδες και τις λένε, σε κανένα Νορδικιστικό site; Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν δολιχοκέφαλοι, οι πρώτο-Μεσογειακοί ήταν δολιχοκέφαλοι. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μεσοκέφαλοι και άρχιζαν να γίνονται βραχυκέφαλοι.

      Οι πρώτοι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι οι Έλληνες ανήκαν κυρίως στην Μεσογειακή(α)φυλή. Αυτή είναι η άποψη του Sergi [1] και του Ripley [2]. Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη για το ζήτημα της Φυλής, ο John R. Baker στο [5] λέει ότι οι μεταγενέστερες έρευνες "δεν φαίνεται να έχουν διαψεύσει αυτές τις απόψεις". Ο Buxton στο [3] εκφράζει την ίδια γενική άποψη, ωστόσο παρατηρεί ότι βραχυκέφαλοι(β) αποτελούν μέρος του Ελληνικού πληθυσμού από την αρχή και ότι οι Έλληνες ήταν μια μίξη Αλπικών(γ) και Μεσογειακών από "σχετικά πρώιμη εποχή". Ο Αμερικανός ανθρωπολόγος Coon στο [4] συμφωνεί ότι οι Έλληνες είναι μια μίξη Αλπικών/Μεσογειακών, με ισχνή Νορδική(δ) συνιστώσα και είναι "αξιοσημείωτα όμοιοι" με τους αρχαίους προγόνους τους.

      Οι Αρχαίοι Έλληνες ωστόσο ήταν κατά μέσο όρο μεσοκέφαλοι [6].

      6. Angel, J. Lawrence, 1944, A racial analysis of the ancient Greeks: An essay on the use of morphological types, American Journal of Physical Anthropology

      http://fyletika.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html

      Ο κ. Dudley Buxton εξέτασε την φυσική ανθρωπολογία των αρχαίων Ελλήνων και των τότε Ελληνικών περιοχών. Βασίστηκε στον κεφαλικό δείκτη, το ύψος, τον προσωπικό δείκτη, τον χρωματισμό των σύγχρονων πληθυσμών, σε σύγκριση με τα λίγα στοιχεία του ίδιου είδους που διαθέτουμε για τους αρχαίους πληθυσμούς. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι...ελαφρά πιο βραχυκέφαλοι από τους αρχαίους κατοίκους της ίδιας χώρας.

      http://fyletika.blogspot.gr/2014/07/o-dudley-buxton.html

      A remarkable similarity in craniofacial morphology was revealed between the two groups, suggesting a close genetic affinity between modern and ancient Greeks.

      A comparative cephalometric investigation of the Greek craniofacial pattern through 4,000 years.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2672905

      Craniofacial morphology in ancient and modern Greeks through 4,000 years
      http://www.smilesareus.gr/page61.php

      Διαγραφή
  4. "Οι Πυγμαίοι είναι ανθρώπινος πληθυσμός..." Καλα, τυφλος εισαι?? Που τους ειδες τους ανθρωπους???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κριμα καποιοι ανθρωποι δεν ειναι ελληναρες να ζουν με τα σουβλακια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.