Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Οι συνεισφορές των ανθρωπολόγων στην επιστήμη της στατιστικής

Η επιστήμη της φυσικής ανθρωπολογίας, εκτός από την μεγάλη επίδραση που άσκησε στην πολιτική επιστήμη και την κοινωνιολογία, επηρέασε θετικά και άλλες επιστήμες. Η ανάγκη ανάλυσης ανθρωπολογικών δεδομένων οδήγησε στην εφεύρεση μεθόδων στην στατιστική, οι οποίες στάθηκαν χρήσιμες και σε άλλες εφαρμογές, με αποτέλεσμα να παγιωθούν.

Σημαντικότερη συνεισφορά ήταν αυτή του Βρετανού μαθηματικού και ευγονιστή Karl Pearson. Πέρα από τις πολλές συνεισφορές του στην στατιστική, όπως η εισαγωγή του όρου τυπική απόκλιση, της μεθόδου των ροπών και πολλων άλλων που θεμελίωσαν την σύγχρονη στατιστική, υπάρχει και μία συγκεκριμένη συνεισφορά που σχετίζεται άμεσα με την ανθρωπολογία.

Ο Pearson εφηύρε τον συντελεστή συχέτισης ρ, με σκοπό να μελετήσει σειρές με ανθρωπολογικά στοιχεία. Ο πολυσχιδής Pearson, ταυτόχρονα με τα μαθηματικά, ασχολήθηκε εκτεταμένα και με την ανθρωπολογία. Μάλιστα, συνδύασε τα δύο επιστημονικά του ενδιαφέροντα, ιδρύοντας το περιοδικό Biometrika, το οποίο εκδίδεται μέχρι και σήμερα. Όσοι σπουδάζουν θετικές επιστήμες και έχουν κάνει στατιστική, ας γνωρίζουν πως ο συντελεστής συσχέτισης εισήχθη από έναν πεπεισμένο ευγονιστή,...
που τον δημιούργησε για να κάνει τις ανθρωπολογικές μελέτες του.


Αξιόλογη συνεισφορά ήταν και αυτή του Ινδού στατιστικολόγου και ανθρωπολόγου P. C. Mahalanobis, ο οποίος για να αναλύσει σειρές ανθρωπολογικών δεδομένων στην Ινδία, εισήγαγε ένα στατιστικό μέτρο, που ονομάστηκε Mahalonobis distance και χρησιμοποιείται έκτοτε στην στατιστική.

Να κάνουμε όμως μια σημαντική παρατήρηση. Στην ανθρωπολογία δεν έχει σχεδόν καμία σημασία η περίπλοκη στατιστική επεξεργασία των μετρήσεων. Όλες οι στατιστικές μέθοδοι που εφαρμόστηκαν, π.χ. των Czekanowski, Hiernaux, κτλ. απέτυχαν να οδηγήσουν σε στέρεα αποτελέσματα. Δυστυχώς σήμερα έχουν γίνει μάστιγα οι στατιστικές μελέτες που χάνουν την γενική εικόνα της ανθρώπινης μορφολογίας και αναλώνονται σε ανούσιες σειρές αριθμών.

Εμείς ακολουθούμε τον διαπρεπή Eugen Fischer, που ήταν κάθετα ενάντιος σε κάθε είδους στατιστική προσέγγιση. Οι κλασικές μέθοδοι της φυσικής ανθρωπολογίας, με την φυλετική ταξινόμηση, τις ανθρωπολογικές παρατηρήσεις και μετρήσεις, ήταν αυτές που θεμελίωσαν το οικοδόμημα της φυσικής ανθρωπολογίας.

31 σχόλια:

  1. https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14045649_1021936084571380_3797195028550350458_n.jpg?oh=42b8a71e520e859b1f3b8df52853cce4&oe=584D6C6C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη,δεν κατάλαβα πώς η στατιστική προσέγγιση επηρεάζει θετικά η αρνητικά (τονίζεται το ''αρνητικά'') τη μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας;Και αν δεν χρησιμοποιήσεις στατιστική,πώς μπορεί κάποιος να καταγράψει μορφολογικά και ψυχικά γνωρίσματα του κ΄θε φυλετικού τύπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοούμε την χρήση στατιστικής για την εύρεση συγγενειών σε πληθυσμούς και για την κατηγοριοποίηση σε τύπους, μέσω περίπλοκων εξισώσεων. Οι συγγένειες και η φυλετική ταξινόμηση βασίζονται σε μορφολογικά γνωρίσματα που δεν είναι μετρήσιμα, ενώ πολλές φορές τα στατιστικά μέτρα που λαμβάνονται βγάζουν εξώφθαλμα λανθασμένα αποτελέσματα, που αντικρούουν στην μορφολογία. Στέρεα συμπεράσματα δίνουν οι κλασικές μέθοδοι της φυσικής ανθρωπολογίας, σωματοσκοπία και σωματομετρία, που οδηγούν σε φυλετική ταξινόμηση βάσει μορφολογίας.

      Διαγραφή
  3. Κύριε διαχειριστά καλησπέρα.Κοντεύει ένας χρόνος που γνώρισα το ιστολόγιο σας και ασχολούμαι συχνά με τα φυλετικά,έστω ερασιτεχνικά.Ήθελα να σας ρωτήσω για ένα βιβλίο που σκεφτόμουν να αγοράσω,αλλά από τον τίτλο του,δεν είμαι σίγουρος ότι ασχολείται με τη φυλετική ανθρωπολογία.Ονομάζεται ''Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ'' του Τριανταφυλλίδη που είναι καθηγητής Γενετικής.
    Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν,έχει σχέση με αυτά που ασχολούμαστε εμείς,ή αναφέρεται γενικά και αόριστα στη λέξη ''Φυλή'';
    Δηλαδή,όταν κάνουμε λόγο για τη γενετική των Ελλήνων,μπορεί αυτή να συνδυαστεί με τους φυλετικούς τύπους των Ελλήνων,για παράδειγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετά χρωμοσώματα απλώς σου λένε από που ΠΡΟΗΛΘΑΝ οι μητρικοί ή πατρικοί σου πρόγονοι, δηλαδή ποία πορεία ακολούθησαν ανά τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια που υπάρχει ο Άνθρωπος. Άνθρωπος και χιμπαντζής ομοιάζουν κατά 99% γονιδιακά, συνεπώς με την λογική των παμφυλετιστικών ο Χιμπαντζής δύναται κάλλιστα να αποτελέσει κρίκο της κοινωνίας μας...

      Οι φυλετιστές όταν ομιλούν για φυλή εννοούν, εν αντιθέσει με τους Φασίστες που σκέφτονται την Φυλή ως Εθνικο-Πολιτισμικό-Θρησκευτικό σύνολο, την ανθρωπολογική ράτσα, δηλαδή τον φαινότυπο ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Συνεπώς για τους Μεσογειακούς φυλετιστές, Έλληνες καθαροί λογίζονται μονάχα οι Μεσογειακοί, οι λοιποί φαινότυποι που συναντώνται και αλλού, Αλπικός και Διναρικός παραδείγματος χάριν, έπονται.

      Η φυλολογία βρίσκεται χρόνια μπροστά της γενετικής στην ταξινόμηση των φαινοτύπων-φυλών(οικογενειών φαινοτύπων)-ειδών(Νέγροι, Ευρωπίδες, Μογγολοειδείς). Διάβασε άλλωστε και τα βιβλία του Δημόπουλου τα οποία παρά την ιστορική των παραφυλολογία και την εξήγηση της βραχυκεφαλίας ως κάτι το...φυσικό(!!) καθώς και την επιτηδευμένη προσπάθεια να βγάλει τους σημερινούς βραχυκέφαλους Έλληνες δολιχοκέφαλους, αναλύει σωστά τους διαφόρους φαινοτύπους και διακρίνει αυτό που ονομάζουμε εμείς ως φυλές(μαύρη, κίτρινη) ως διαφορετικά είδη. Η φυλολογία εφαρμόζει στον άνθρωπο τις ίδιες αρχές με όλα τα ζώα. Στα σκυλια και τα γατιά η βραχυκεφαλία συνδέεται με τις ίδιες ικανότητες και ιδιότητες όπως στον άνθρωπο και όπως στον άνθρωπο και παλι μοναχα η μίξεις διαφέρουν. Παρόλα αυτά η κύρια χρησιμότητά της είναι στο να αντιληφθούμε ποίοι είμαστε φυλετικά και ποίοι ήσαν οι πρόγονοί μας. Καλό θα ήταν να δοκιμαστεί στην πράξη μία φυλετική πολιτική, όμως η εμπειρία μας μας λέγει ότι και ρασιοναλιστικά να το πάρουμε, το Λέμπενσμπορν υπήρξε παταγώδης αποτυχία διότι ουδένα Άριστο απόγονο δημιούργησε παρά μονάχα μετριότητες. Συνεπώς η ευγονική βάσει φαινοτύπου πέφτει στο κενό, μονάχα ίσως στο στράτευμα που ρολο παίζει ο σωματότυπος δύναται να εφαρμοσθεί κάπως. Αποτελεί ρασιοναλιστική θεώρηση Καρτεσιανή και συνεπώς δεν πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία δεν δίδει απάντηση και τα οποία θα έπρεπε να ίσχυαν ανάποδα από ότι ισχύουν, σύμφωνα με την φυλολογία. Εάν θες τα γράφω αλλά κάθε φορά που το κάνω ο διαχειριστής δεν απαντά αλλά τα σβήνει...

      Διαγραφή
    2. "παρά την ιστορική των παραφυλολογία και την εξήγηση της βραχυκεφαλίας ως κάτι το...φυσικό(!!)"

      Τι θες να πεις δηλαδή,ότι οι βραχυκέφαλοι είναι αφύσικοι;Υπό ποια έννοια;

      Διαγραφή
    3. Όχι φίλε, ο Δημόππυλος θεωρεί ότι η βραχυκεφαλοποίηση όοως λέγει συμβαίνει φυσικά, δηλαδή ένας..Μεσογειακός σε 500 χρόνια γίνεται βραχυκέφαλος!

      Διαγραφή
    4. Το βιβλίο στο οποίο αναφέρεσαι ασχολείται αποκλειστικά με την γενετική πληθυσμών και δεν καταπιάνεται με την φυσική ανθρωπολογία. Δεν αναφέρονται φυλετικοί τύποι.

      Είναι απολύτως βέβαιο ότι τα φαινοτυπικά γνωρίσματα προκύπτουν από τα γονίδια. Το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από τους βιολόγους. Η γενετική οφείλει να συνδυαστεί με την φυσική ανθρωπολογία, ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στην λύση του αινίγματος της ανθρώπινης φύσης.

      Δες πιο αναλυτικά εδώ:
      http://fyletika.blogspot.gr/2015/03/blog-post_4.html

      Διαγραφή
    5. Κύριε διαχειριστά ευχαριστώ πολύ και για τις δύο απαντήσεις σας!

      Διαγραφή
  4. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=246687058742742&set=a.102723273139122.3612.100002043489597&type=3&theater

    Σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμενοειδής και Κρομανοειδής

      Διαγραφή
    2. Αρμενοειδης ναι τα κρομανοειδης στοιχεία που τα βλέπεις?

      Διαγραφή
    3. Έχει γωνίες στο πρόσωπο!

      Διαγραφή
    4. Στα μάτια και μάλλον στο σαγόνι

      Διαγραφή
    5. Πράγματι μοιάζει Κρομανοειδής με Αρμενοειδή επίδραση, κυρίως σε μύτη-μάτια-χείλη και γεννειάδα.Ακόμη και η φαλάκρα είναι εκτός απο Διναρικό, και Αρμενοειδές γνώρισμα.

      Διαγραφή
    6. Η φαλάκρα δεν είναι φυλετικο γνώρισμα το έχει σχεδόν η μισή Ελλάδα.

      Διαγραφή
    7. Φυσικά και είναι, σε Διναρικούς και δευτερευόντως σε Αρμενοειδείς. Το έχει η μισή Ελλάδα ναι διότι:

      Διναρικοί~25%
      Αρμενοειδείς~15%

      Σύνολο, 40%!

      Διαγραφή
    8. Οντως η καράφλα είναι έντονη σε διναρικούς και αρμενοειδείς που είναι όσοι λές περίπου στην ελλάδα κωνσταντινουπολίτη. Αν προσθέσεις και 25+% αλπικούς, καθώς και τους καυκάσιους μεν εξωευρωπαικούς όμως, οριενταλίδες και βερβερικούς, καθώς και κάποιους μη λευκούς τουρανίδες και ινδίδες(είναι ζήτημα οι περιακτικοί-μεσογειακοί, μεσογειακοκρομανοειδείς καθώς και κάποιοι νορδικοί διαφόρων μείξεων όλοι να είναι το 1/4 του πληθυσμού), καταλαβαίνει κανείς γιατί το ελλαδιστάν βρίσκετε σε αυτό το χάλι. Παρόλη την εβραιοαριστερή κατοχή που βρίσκονται όλα τα λευκά έθνη του πλανήτη, δεν είναι σε αυτά τα χάλια, γιατί αποτελούνται κυρίως από νορδικούς, ατλαντοειδείς, μεσογειακούς, κυρίως μειγμένους με κρομανοειδείς όλοι οι παραπάνω. Φυλετική εξυγίανση λοιπόν, και όχι επιμειξίες με μπαζονωθρές-ους, αλπικούς, βαλτικούς, καθώς και διναρικοαρμενοειδείς-αλβανιτοβλαχαντερά βαλκανιοπρωσοασιάτες, που δεν έχουν σχέση με πολιτισμό. Ζήτω το αρχαίο κάλλος.

      Son Of Zeys

      Διαγραφή
    9. Και γιατί η Αλπική-Αρμενοειδής Κύπρος πετάει παρότι σύμφωνα με τους φυλετιστές θα έπρεπε να βίωνε παρακμή;

      Διαγραφή
  5. Ο Marcus Berg του Παναθηναϊκού,είναι νορδικός-κρομανοειδής ;ή σκέτο κρομανοειδής ;
    http://img.uefa.com/imgml/TP/players/14/2015/324x324/97688.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faelid λέγοντας;Στο apricity δυστυχώς έχουν 100 ανούσιες κατηγοριοποιήσεις,δε βγάζεις άκρη έτσι...

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι faelid. Είναι κανονικός Κρομανοειδής με ελαφρυά Αλπική επίδραση.

      Διαγραφή
    3. Ίσως λόγω άθλησης η Αλπική επίδραση να μην φαίνεται τόσο.

      Διαγραφή
  6. Γαμω την καργιολα...

    ξεκιναω δουλεια απο σεπτεμβριο με 430 το μηνα...σκλαβος πακιστανος

    δικιο εχει ο Κων/πολιτης...ειμαστε σκατα
    μην ερθεις ποτε εδω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ερθω όταν χρειαστεί να έρθω. Ερχομαι συχνά αλλά δυστυχώς για να οικοδομήσεις πρέπει πρώτα να βρεις ερείπια είτε να τα δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος.

      Διαγραφή
    2. Απαντά ρε κωνσταντινουπολιτη από κάτω αυτός ο τύπος από κάτω είναι Καυκασιος?

      Διαγραφή
  7. http://tinypic.com/view.php?pic=dnj1iu&s=6#.V8POKzZJk74

    αυτος εδώ είναι kackasid/mtebid

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής με Διναρική επίδραση.

      Διαγραφή
    2. http://cdn.wn.com/pd/cd/c1/286c9407d063ea66f853bb46d224_grande.jpg

      τουτος?

      Διαγραφή
    3. Φαίνεται Κρομανοειδής με αρκετή Αρμενοειδή επίδραση.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.