Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η ανθρωπολογία της Δανίας

Στην Δανία διεξήχθη μια ευρεία ανθρωπολογική έρευνα του πληθυσμού, υπό την αιγίδα της Ανθρωπολογικής Επιτροπής της Δανίας, ώστε να εντοπιστούν τα φυλετικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε πολυάριθμα άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Μια συνολικότερη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας αντλούμε από το περιοδικό American Anthropologist, σε άρθρο με τίτλο "From Modern Danish Anthropology". Να σημειώσουμε ότι η έρευνα στην πράξη έγινε από το κράτος, με τα έξοδα να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το δείγμα αποτελούνταν από 5.000 άτομα και από τα δύο φύλα. Έγιναν ανθρωπολογικές μετρήσεις και παρατηρήσεις, αυτό που λέμε...
ανθρωπομετρία και ανθρωποσκοπία. Γίνεται λόγος ότι στη Δανία, εκτός των κλασικών δύο τύπων, δηλαδή ενός δολιχοκέφαλου και ενός βραχυκέφαλου, πρέπει να προστεθεί ένας ακόμα. Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο δολιχοκέφαλος είναι ο Νορδικός, ο βραχυκέφαλος είναι ο Αλπικός, ενώ ο τρίτος τύπος, λογικά αντιστοιχεί στον Κρομανοειδή.

Οι μετρήσεις του κεφαλικού δείκτη σε όλες τις επαρχίες της Δανίας, έδωσαν μέσο όρο 80,7 για τους άνδρες και 81,5 για τις γυναίκες. Στο σύνολο προκύπτει 81. Το μέσο ύψος προσεγγίζει οριακά το υψηλό για την εποχή.

Τα αποτελέσματα αυτά, ακόμη και αν δεν είναι τα πλήρη, σε συνδυασμό με άλλα γνωστά δεδομένα, υποδηλώνουν ότι στη χώρα κατοικούν Νορδικοί, Κρομανοειδείς και Αλπικοί, οι δύο πρώτοι σε πλειοψηφία λόγω του σχετικά υψηλού αναστήματος στη χώρα και του μέσου κεφαλικού δείκτη που πλησιάζει περισσότερο την δολιχοκεφαλία, παρά την βραχυκεφαλία.

5 σχόλια:

  1. Δανία και Ολλανδία είναι οι πλέον ομοιογενείς φυλετικά χώρες,και αυτό το καταλαβαίνουμε και από τις εθνικές τους ομάδες ποδοσφαίρου ,όπου παίζουν μόνο καστανόξανθοι.Όχι σαν τις άλλες ''ευρωπαϊκές'' χώρες που έχουν γεμίσει με κάφρους εξ'Αφρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποια η διαφορα μεταξυ πλατυϊνίας και βραχυκεφαλιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα από όλα πραγματεύονται διαφορετικά αντικείμενα. Πλατυϊνία, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο κάποιο κρανίο δεν έχει εξογκωμένο αλλά πεπλατυσμένο ινίο (το πίσω μέρος του κεφαλιού). Ενώ βραχυκέφαλία, είναι η έννοια που ανταποκρίνεται στον λόγο του εύρους προς το μήκος του κρανίου (δηλ εύρος/μήκος). Η συσχέτιση βραχυκεφαλίας και πλατυϊνίας έχει να κάνει με το μήκος του κρανίου, καθώς στην περίπτωση που το ινίο είναι πεπλατυσμένο, στερείται το κεφαλικό μήκος κάποιων σημαντικών εκατοστών. Έτσι διαταράσσεται ο λόγος που ανέφερα προηγουμένως, αν και η πλειοψηφία των βραχυκέφαλων (αλπικοί και βαλτικοί) δεν είναι απαραίτητο να έχουν πεπλατυσμένο ινίο (που είναι χαρακτηριστικό των διναρικών κι αρμενοειδών).

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.