Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

A. Kroeber - Anthropology

Ο Alfred Kroeber υπήρξε κορυφαίος Αμερικανός ανθρωπολόγος. Εκτός από την φυσική ανθρωπολογία, ασχολήθηκε με την αρχαιολογία και την εθνολογία. Καρπός των μελετών του ήταν το βιβλίο που εκδόθηκε υπό τον τίτλο "Anthropology: race, language, culture, psychology, pre-history". Στο έργο του προβαίνει σε μια ολιστική προσέγγιση της ανθρωπολογίας, εξετάζοντας τον άνθρωπο σε φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Στοιχεία για την παλαιοανθρωπολογία δίνονται στο τρίτο κεφάλαιο. Από πλευράς μας θα εστιάσουμε στο τμήμα του βιβλίου που αναφέρεται στην ανθρώπινη βιολογική διαφοροποίηση σε ζώντες. Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζονται οι ζώσες φυλές, ενώ στο πέμπτο κάποιες επιμέρους φυλετικές διαφορές.

O Kroeber ξεκινά το τέταρτο κεφάλαιο γράφοντας το εξής: "Η φυλή είναι...
μια έγκυρη βιολογική έννοια. Είναι ένα [ανθρώπινο] σύνολο που συνδέεται μέσω της κληρονομικότητας". Οι ανθρώπινες φυλές προέκυψαν από σταδιακή εξελικτική διαφοροποίηση. Είναι λογικό ότι αυτό οδηγεί τους επιστήμονες να κάνουν φυλετική ταξινόμηση, η οποία όμως στις λεπτομέρειες παρουσιάζει δυσκολίες, ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν τυχόν μίξεις. Αναλύονται τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα που χρησιμοποιούνται στην φυλετική ταξινόμηση, όπως κεφαλικός δείκτης, ρινικός δείκτης, χρώμα μαλλιών, κτλ.

Ο Kroeber διαχωρίζει τις κύριες φυλετικές ομάδες της ανθρωπότητας, Caucasian, Negroid, Mongoloid, παρουσιάζοντας και αντίστοιχους χάρτες. Κάθε μία από αυτές υποδιαιρείται σε επιμέρους φυλετικούς τύπους, οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά ως προς τα γνωρίσματά τους και την γεωγραφική τους κατανομή. Παρουσιάζονται διάφορα σχήματα ταξινόμησης και επιπλέον φυλετικοί/ανθρωπολογικοί χάρτες.

Στη συνέχεια εξετάζονται διάφορα φυλετικά ζητήματα, όπως η προσαρμοστικότητα φυλών ως προς το κλίμα, ενδοκρινική προέλευση φυλετικών διαφορών, επίδραση του σωματότυπου, κτλ. Γίνεται επίσης η επισήμανση των διαφορών μεταξύ των εννοιών φυλή, εθνικότητα και γλώσσα.

Στο επόμενο κεφάλαιο εξετάζονται οι βαθύτερες φυλετικές διαφορές και αναλύονται τυχόν διαφορές στις ικανότητες, στην εξελικτική θέση, στην φυσιολογία, στην παθολογία, στην κοινωνική συμπεριφορά, στην ευφυΐα, στις αισθήσεις. Τέλος εξετάζονται τα αποτελέσματα της φυλετικής μίξης στην συμπεριφορά των απογόνων.

Ο Kroeber καταλήγει ότι η απόδοση ενός ανθρωπίνου συνόλου εξαρτάται από δύο παράγοντες, τον βιολογικό και τον πολιτισμικό. Αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε και να θυμόμαστε να εξετάζουμε σε μια ομάδα ανθρώπων: τι είναι βιολογικά τα άτομα που την απαρτίζουν και από τι ιδέες διακατέχονται. Με την σημείωση ότι η βιολογική φύση δεν αλλάζει, ενώ οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν.

5 σχόλια:

  1. Αν ζούσε σήμερα ο A. Kroeber,με αυτά που έγραψε και διαπίστωσε θα τον είχαν μέσα επειδή θα παραβίαζε τον αντιρατσιστικό νόμο...

    Κύριε διαχειριστά,γράψτε αν είναι δυνατόν κάποια στιγμή ένα άρθρο για τον Χίτλερ,όπου θα παρουσιάζει την ιδεολογία και την κοσμοαντίληψη του,ή έστω αναλύστε κάποιες ρήσεις του,όπως είχατε κάνει παλαιότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.forcelebrities.com/wp-content/uploads/2016/05/wholl-replace-rafa-cristiano-ronaldo-real-madrid_1c4cwl6sxl26q12c62r04bep05.jpg

    http://images.performgroup.com/di/library/goal_de/87/ed/cristiano-ronaldo-real-madrid-athletic-bilbao-primera-division-02132016_1wtly0p042bli1wh663e4fc0ra.jpg?t=-343426009&w=620&h=430

    Σίγουρα έχει σαχάρια επίδραση σε ποιο φυλετικό τύπο όμως ανήκει ο Ρονάλντο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορει να μου πει καποιος τα χαρακτηριστικα του σαχαριου και του βερβερικου τυπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμα υπάρχει ένα παράδειγμα αρμενοειδής-κρομανοειδής συνδυασμού στείλτε φώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.