Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ανθρωπολογικές μελέτες στην Κρήτη

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές του Αρθούρου Έβανς και η ανακάλυψη του Μινωικού πολιτισμού, πυροδότησαν έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για το νησί. Έκτοτε, η Κρήτη αποτέλεσε πεδίο αρκετών ανθρωπολογικών μελετών. Μία ανθρωπολογική μελέτη για τους κατοίκους της Κρήτης βρίσκουμε στο Report of the British Association for the Advancement of Science υπο τον τίτλο "Archaeological and Ethnological Researches in Crete". Στα πλαίσια αρχαιολογικών και εθνολογικών μελετών, έγινε και ανθρωπολογική έρευνα του Κρητικού πληθυσμού.

Το ανθρωπολογικό μέρος της αποστολής ανέλαβε ο Charles Hawes. Η μελέτη αφορά σε δείγμα 2.290 άτομων. Η έρευνα διεξήχθη με την στόχευση να βγουν συμπεράσματα περί της σύνδεσης των σημερινών κατοίκων με τους προϊστορικούς κατοίκους επί Μινωικού πολιτισμού. Οι μετρήσεις του Duckworth σε 64 κρανία έδειξαν...
ότι οι αρχαίοι κάτοικοι ήταν πλειοψηφικά δολιχοκέφαλοι, με μια μικρή μειοψηφία βραχυκέφαλων:


Σε 20 ακόμη κρανία, ο μέσος κρανιακός δείκτης που βρίσκει ο Hawes είναι 75,5 με δύο βραχυκέφαλα κρανία. Ο συγγραφέας συμπεραίνει ότι οι αρχαίοι Κρήτες ήταν κυρίως δολιχοκέφαλοι, με μια μικρή μειοψηφία βραχυκέφαλων. Ποιά είναι η σύγκρισή τους με τους σημερινούς κατοίκους της Κρήτης;

Να σημειώσουμε ότι για να γίνεται σύγκριση κρανιακού δείκτη και κεφαλικού δείκτη, σύμφωνα με την παράδοση του Broca, πρέπει να προσθέσουμε τον κρανιακό δείκτη δύο μονάδες.

Ο Hawes βρίσκει ότι ο κεφαλικός δείκτης των σημερινών κρητών είναι 79,0 δηλαδή πιο υψηλός από ότι στην αρχαία εποχή. Βέβαια, παραμένει χαμηλότερος από τον κεφαλικό δείκτη της ενδοχώρας της Ελλάδος, όπου είναι περίπου 82,0. Η κατανομή του κεαφλικού δείκτη των ζώντων στην Κρήτη που βρήκε ο Hawes είναι η εξής:


Διαπιστώνεται μια αύξηση βραχυκέφαλων τα τελευταία 4.000 χρόνια. Ο συγγραφέας στη συνέχεια αναλύει τις διαφορές στην μορφή του κεφαλιού στις διάφορες επαρχίες του νησιού. Το κέντρο του νησιού είναι το πιο δολιχοκέφαλο, προφανώς κατοικούμενο κυρίως από (Διναρο-;)Μεσογειακούς, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι βραχυκέφαλοι του νησιού εισήχθησαν κυρίως στα δυτικά και στα ανατολικά του νησιού. Διναρικοί στα δυτικά, Αρμενοειδείς στα ανατολικά. Σίγουρα υπάρχουν και Αλπικοί, ενώ η ύπαρξη εμφανούς ποσοστού ψηλών δολιχοκέφαλων, υποδεικνύει και την παρουσία Κρομανοειδούς επίδρασης.

Ως προς το χρώμα των ματιών, ο συγγραφέας βρίσκει υψηλό ποσοστό ανοιχτού χρώματος ματιών, στο 29%.

Στα πλαίσια της ίδια αποστολής, ο Duckworth μελέτησε το χρώμα μαλλιών και ματιών σε παιδιά της περιοχής Βώροι στα νότια του νομού Ηρακλείου. Όπως είναι λογικό το χρώμα μαλλιών στα παιδιά είναι πιο ανοιχτό από ότι στους ενήλικες. Τα στοιχεία για το χρώμα των μαλλιών δίνονται στον παρακάτω πίνακα:


Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι τα ποσοστά για τους ενήλικες. Φαίνεται ότι κυριαρχεί το σκούρο χρώμα μαλλιών, σε ποσοστό 83,1% ενώ το ανοιχτό χρώμα είναι μόλις 3,96%.


Γίνεται μια ενδιαφέρουσα αναφορά στους κατά καιρούς περιορισμένους εποικισμούς που έγιναν στην Κρήτη από Βενετούς ή Τούρκους.

Η μελέτη αυτή πρέπει να συγκριθεί με αυτές του von Luschan και του Πουλιανού. Τα στοιχεία για το χρώμα των μαλλιών και τον κεφαλικό δείκτη σχεδόν ταυτίζονται με αυτά που βρίσκει ο von Luschan. Οι μελέτες του Πουλιανού, μισό αιώνα μετά, δείχνουν ελαφρά μείωση των ξανθών μαλλιών από το ~4% στο 2,78%, καθώς και αύξηση του κεφαλικού δείκτη, κατά μια μονάδα περίπου, στο 80,2.

Από τις ανθρωπολογικές μελέτες προκύπτει ότι οι αρχαίοι Κρήτες ήταν κυρίως δολιχοκέφαλοι, με μια μικρή μειοψηφία βραχυκέφαλων. Φαίνεται ότι οι γηγενείς Κρήτες είναι δολιχοκέφαλοι (Διναρο-)Μεσογειακοί, ενώ δεν λείπει και κάποια δολιχοκέφαλη Κρομανοειδή τάση. Οι βραχυκέφαλοι πιθανότατα ήταν Αρμενοειδείς που εισήλθαν κυρίως στα ανατολικά, πιθανότατα από την Μικρά Ασία, καθώς και Διναρικοί που εισήλθαν στα δυτικά από την κυρίως Ελλάδα, άγνωστο αν αυτό συνέβη στην αρχαία ή μεσαιωνική εποχή. Συνεπώς, η ιστορική τάση ανά τους αιώνες, είναι οι Μεσογειακοί να μειώνονται σταδιακά και οι βραχυκέφαλοι τύποι να αυξάνονται.

35 σχόλια:

  1. Μόνο που ξέχασες να μας πεις το πιο απλό: Οι μινωίτες δεν ήταν Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀποκωδικοποίησες τὴν γραμμικὴ α', ῥὲ μπαγλαμα, καὶ εἶσαι σίγουρος;

      Διαγραφή
    2. Πετάς ένα οι μινωίτες δεν ήταν Έλληνες χωρίς να επιχειρηματολογήσεις και νομίζεις πως περνιέσαι για έξυπνος?
      Πρώτον οι μινωίτες άνηκαν στον αιγιακό τύπο κοινώς μεσογειακό,καθότι μελαχρινοί,με σκούρα μάτια,δολιχοκέφαλοι και με λευκό δέρμα.
      Δεύτερον η γραμμική α' δεν έχει αποκωδικοποιηθεί,ωστόσο σίγουρα ήταν προελληνική ή άνηκε στην ινδοευρωπαική οικογένεια.Διάβασε το βιβλίο του κ.Μπαμπινιώτη για τις Ινδοευρωπαικές γλώσσες για περισσότερες λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
    3. Μία είναι η αλήθεια, οι Μινωΐτες άνηκαν φυλετικά ξεκάθαρα στο μεσογειακό υπόστρωμα που να χτυπάς τη κωλάρα σου κάτω. Ήταν ομόφυλοι των Πελασγικών φυλών Κάρων-Λελέγων-Λύδιων-(και αρχικών Χετταίων). Και βεβαίως οι λαοί αυτοί όπως έχει ειπωθεί ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με προσωασιατικούς-οριενταλίδες, πρόκειται για φυλή με ίσιες μύτες (μπορεί και κυρτές ρωμαϊκές κάποιες φορές) και σκούρα καστανά κυματιστά μαλλιά, ήτοι πρότυπο μεσογειακών προ μίξης Αρίων. Οι γυναίκες ήταν πολλές φορές πολύ λευκές, όπως και μερικοί άνδρες, ενώ οι περισσότεροι άνδρες είχαν έναν μέσο προς σκούρο τόνο "ερυθρότητος" στο δέρμα τους όπως και οι Αιγύπτιοι και οι Χαναναίοι (και οι αρχικοί Φοίνικες που άνηκαν σε αυτή τη φυλή και δεν ήταν ποτέ Σημίτες βεβαίως).

      Μάλιστα η γενετική δείχνει ότι έχουν μεγαλύτερη σχέση με λοιπούς Ευρωπαϊκούς και μάλιστα ειδικά μεσογειακούς πληθυσμούς.

      Έτσι στη πραγματικότητα ήταν οι πληθυσμοί Αιγαίου-Μικράς Ασίας-Κρήτης-Ανατολικής Μεσογείου-Αιγύπτου-Μεσοποταμίας (και ακόμα και βόρειας Ινδίας!). Η βίβλος ονομάζει τις φυλές αυτές ως απογόνους του Χαμ, όπως ο Χαναάν (Χαναναίοι-όπου είναι σήμερα το γυφτοΙσραήλ), ο Μιζραίμ (Αίγυπτος), ο Κους-Κις (Μεσοποταμία), Φουτ (Λιβύη-Λευκίζοντες Βέρβεροι). Ακόμα και οι πουτανοεβραίοι παραδέχονται την απόλυτη φυλετική αλήθεια, ότι ολόκληρη σχεδόν η Ασία κατοικούνταν απο μεσογειακά τέτοια φύλα. Μετά οι Αιγύπτιοι κάναν κατά πολύ αργότερα επιμειξία με νέγρους-άραβες-σημίτες. Μετά οι Χαναναίοι με σημίτες-άραβες. Μετά οι Μεσοποτάμιοι ομοίως. Μετά οι κάτοικοι της Ανατολίας ομοίως και με Τουρκο-μογγόλους (όπως οι απόγονοι των Χαναναίων, Φοίνικων και Φιλισταίων που ζουν ακόμα στις περιοχές αυτές). Και ακόμα και περιοχών όπως του Ελάμ-Πακιστάν-Αφγανιστάν-Ινδίας με Νεγρίτος-Βεδίδες-Ινδοβραχίδες-Αυστραλοειδείς που μας έδωσαν την σημερινή και μόνο εμφάνιση των κάτοικων της Ινδικής χερσονήσου.

      Ότι πολιτισμό (πνευματικά ανεπτυγμένο και άξιο αναφοράς) έχεις και δεν έχεις στο πλανήτη αυτό απο τη φυλή αυτή προέρχεται χωρίς να θέλω να ακούγομαι υπερβολικός, ούτε καν απο "ΙΕ" (παρά τις επίσης σημαντικές προσφορές τους).

      Κατά πολύ πολύ αργότερα ήρθαν απο την αραβική χερσόνησο Οριενταλίδες-Αρμενοειδείς (Σημίτες) υπάνθρωποι του κεράτα, και γενετικά-φυλετικά-πολιτισμικά άσχετοι με τους μεσογειακούς αυτούς πληθυσμούς εξαπλωμένους απ' άκρη σ' άκρη της μεσογείου και της Ασίας (όπως π.χ. και οι Ετρούσκοι Μικρασιατικής καταγωγής).

      Γι' αυτό και σήμερα οι Έλληνες είμαστε πολλοί απο μας με Ευρωπαϊκή και ημι-μεσογειακή (Πελασγική) κατατομή προσώπου και χλωμό δέρμα και σκούρα (καστανά) μαλλιά και μάτια. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό;;; Πως μιλάνε για ξανθότητα άτομα με σκούρα καστανά μαλλιά και μάτια (ασχέτως αν πάντα είναι παρόντες ξανθοί-γαλανομάτηδες ΙΕ στην οικογένεια τους). Είμαστε μίξη των δύο αυτών πληθυσμών (άλλο οι πρόσφατες επιμειξίες κάποιων άλλων που δεν ανήκουν ούτε στη μεσογειακή ούτε σε άλλη Ευρωπαϊκή φυλή) και σε αυτό ενδεχομένως οφείλεται η πολιτισμική και πνευματική ανάπτυξη και προσφορά μας.

      Διαγραφή
  2. Γενικότερα πάντως, η είσοδος στην Ελληνική επικράτεια και το Αιγαίο, πληθυσμών από τη Μ.Ασία κατά τη νεολιθική περίοδο, στατιστικά δείχνει εκδιναρισμένους πληθυσμούς. Δεν είναι τυχαίο, πως ο Μινωικός πολιτισμός σχετίζεται με αυτή την έλευση των νεολιθικών αγροτών.
    Από εκεί και πέρα, κι ως απάντηση στον παραπάνω σχολιαστή, οι Έλληνες αποτελούν το κράμα των εισβολέων με τους γηγενείς. Και μπορεί στους περισσότερους τομείς αυτό να συνέβη προς όφελος των εισβολέων, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για τη μετέπειτα εξέλιξη καθώς στην συγκρότηση του Ελληνικού γένους συνέβαλαν και οι δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νεολιθικοί αυτοί πληθυσμοί έχει αποδειχθεί γενετικά/ανθρωπολογικά ότι είναι μεσογειακοί/εκδιναρισμένοι μεσογειακοί και βεβαίως εκεί ανήκουν και οι Μινωΐτες όπως πολύ σωστά αναφέρεις.

      Διαγραφή
  3. Σὲ αὐτὸ τὸ 2,5-4% τῶν ξανθῶν ὑπάρχουν Νορδικοί, ὅπως ὁ Σαββιδάκης. Χωνέψτε το:

    http://www.123playgames.gr/resources/images/4e2da130-e789-4b0c-955a-f363ab401d4a.jpg

    http://www.retrodb.gr/wiki/images/7/70/Giannissavvidakis2.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω πόσο νορδικός είναι ο Σαββιδάκης, διότι πιο πολύ για κρομανοειδής φαίνεται από τις έντονες γωνίες του προσώπου του, την τάση για μεσοπροσωπία και το μέτωπό του. Πιθανότατα είναι νορδο-κρομανοειδής, ίσως πάλι τα άλλα του χαρακτηριστικά να ανήκουν σε κάποιον άλλο τύπο (καθώς ο νορδικός ουσιαστικά διαφέρει με τον μεσογειακό στο χρώμα). Αλλά όπως και να έχει, είναι σίγουρα μια πολύ διαφορετική εικόνα που παραπέμπει σαφώς σε κάποια νορδική επιρροή.

      Αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη, αλλά δεν μπορεί να διαπιστωθεί από απλή μελέτη του κεφαλικού δείκτη, είναι η σημαντική παρουσία κρομανοειδών σε αλληλεπίδραση με τους άλλους τύπους. Σίγουρα μεταξύ των μεσογειακών, υπάρχει ο "τραχύς μεσογειακός" κρομανοειδής που είναι συνηθισμένος στην Ελλάδα και την Ιταλία (ειδικότερα τη Σαρδηνία), που χαρακτηρίζεται από χαμηλό κρανιακό θόλο, έντονη μεσοκεφαλία προς ελαφρά βραχυκεφαλία (εξαιτίας παιδομορφισμού), μέσο προς μικρό ύψος, αλλά και στιβαρή σωματοδομή. Μεταξύ των εκδιναρισμένων, είτε μελανόχρων, είτε ξανθόχροων (noric), μεγάλη παρουσία έχει και ο μεσοκέφαλος ή ελαφρά βραχυκέφαλος, με σχεδόν επίπεδο ινίο, borreby κρομανοειδής στον οποίο πρέπει να αποδοθεί το σχετικά μεγαλύτερο ύψος πολλών Κρητικών (σε αυτόν ίσως να ανήκει και ο Σαββιδάκης). Και τέλος, ο δολιχοκέφαλος παλαιο-ατλαντικός, που έχει στιβαρή σωματοδομή και μέσο προς μεγάλο ύψος.

      Διαγραφή
    2. Από προσωπική εμπειρία, υπάρχουν πολλοί ανοιχτόχρωμοι και αν και οι περισσότεροι ανήκουν σε άλλους τύπους, σε ένα μεγάλο βαθμό Νορικ και Αλπικοί, υπάρχουν και μερικοί Νορδικοί.

      Διαγραφή
    3. O Savvidakis den einai ksanthos.

      Διαγραφή
    4. Ο Σαββιδάκης πρέπει να έχει (σε εμφανές τουλάχιστον ποσοστό) νορδική επιρροή, μοιάζει όμως περισσότερο φαελικός/ατλαντο-μεσογειακός. Πολλοί που λογίζονται για νορδικοί (έστω πλειοψηφικά) είναι έτσι.

      Διαγραφή
    5. Πιο πολύ με Faelid ομοιάζει. Πρέπει να εμφανίζει κι άλλη μίξη όμως.

      Διαγραφή
  4. Οι σημερινοι Κρητικοι ειναι η χειροτερη ισως χλεμπα του νεοελλαδιτικου κρατιδιου, μετα τους αρμενοειδεις εκ Τουρκιας. Φαινεται και απο την πολιτικη συμπεριφορα τους, ευθυνονται σε μεγαλο βαθμο για την επιβολη της αριστεροθολοκουλτουρας στους υπολοιπους ελλαδιτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θρασύδειλα πουστράκια. "Μάγκες", μόνο μὲ τὸ ὄπλο στὸ χέρι. Τυπικὴ ψυχολογία ἀριστεροῦ ὑπανθρώπου. 50% Πασοκάρα στο παρελθὸν καὶ τώρα δαγκωτὸ Σύριζα. Εἴθε νὰ πλήξουν τὸ νησὶ οἱ Ἰσραηλινοὶ ἢ οἱ Ἰρανοὶ μὲ πυρηνικὰ στὸ μέλλον.

      ΥΓ: Μπράβο στοὺς Σφακιανοὺς ποὺ δῶσαν 7,2% στὴν Χρυσὴ Αὐγή (τὸ μεγαλύτερο ποσοστὸ στὴν Κρήτη).

      Διαγραφή
    2. Η χειρότερη φάρα που υπάρχει είναι Κρητικός και Αρμενοειδής.

      Διαγραφή
  5. Δύο "κολάζ"από μέρους μου για τους Κρητικούς,στη μια τα "άρχετυπα" αυτών και στην άλλη ο σχετικά ανοιχτόχρωμος πληθυσμός της Κρήτης.Ίσως να μπορούσαν να προστεθούν στο άρθρο.
    http://i.imgur.com/ua9NWwU.jpg
    http://i.imgur.com/U4iz78F.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή δουλειά! Επίσης, ο ανοιχτόχρωμος πληθυσμός στις φωτογραφίες φαίνεται να έχει μεγαλύτερο βαθμό διναρικής επιρροής, στην μύτη, είναι τυχαίο, ή υπάρχει κάποια σύνδεση;

      Διαγραφή
    2. Επαυξάνω ως προς το σχόλιο του άνωθεν σχολιαστού.Δυστυχώς στην πρώτη υπάρχει πλειοψηφία ξεκάθαρα προσωασιατικών (και κάποιων οριενταλίζοντων ακόμα), καμία μα καμία σχέση με λευκή φυλή, ακόμα και σκούροι "Ιρανικοί" κλπ Μόνο μειοψηφία μεσογειακών ή διναρο-μεσογειακών. Κάποιος πρέπει να αποβιβάσει αυτούς τους αραβογενείς υπανθρώπους απο κει που ήρθαν γιατί δεν άνηκαν ποτέ (και όπως γράφω σε προηγούμενο σχόλιο μου στην ίδια ανάρτηση) σε κανένα γηγενή της περιοχής φυλετικό τύπο. Στη δεύτερη περίπτωση βλέπουμε (πλειοψηφικά) λευκή Ελληνική φυσιογνωμία, με πολλούς ανοικτούς μεσογειακούς, λιγότερους ατλαντομεσογειακούς, αρκετούς νορδικούς και νορικούς και κάποιους με εξω-ευρωπαϊκή επιμειξία. Πολλοί ίσως απόγονοι δωριέων και αχαιών και νεώτερων Ευρωπαϊκής καταγωγής εποικιστών. Ενδιαφέρον θα είχε να γίνει και αντιστοίχηση... ιδεολογικών-πολιτικών πεποιθήσεων-προτιμήσεων με περιοχές της Κρήτης εν συσχετισμώ κυριαρχούντων εκεί φυλετικών τύπων.

      Διαγραφή
    3. Η διναρική επιρροή όπως αναφέρει και ο 2.09 μάλλον ανήκει στους λεγόμενους νορικούς.Απ'την άλλη ενα σημαντικό μέρος των εικονιζόντων είναι Σφακιανοί οπότε δε ξέρω αν η αναφορά προσωατικών είναι σωστή(θα μπορούσε να βοηθήσει σ'αυτό ο διαχειριστής)ίσως πρόκειται για εξελληνισμένους ταυρικούς και east meds(pre-IE/ελληνικής προέλευσης)με κάποιους προσωατικούς όντως αλλά εκτός των Σφακίων.

      Διαγραφή
    4. Στο κολλάζ φαίνονται πολλοί borreby, με τον χαρακτήρα που έχουν λάβει στα Βαλκάνια ο οποίος είναι ανοιχτόχρωμος κι εκδιναρισμένος, γι' αυτό και σε πολλές περιπτώσεις όσοι κατατάσσονται σε αυτόν τον τύπο (Balkan Borreby) είναι βραχυκέφαλοι. Οι προ-ΙΕ πληθυσμοί πρέπει να είναι εκδιναρισμένοι μεσογειακοί/διναρικοί, όπως "δείχνει" ο στατιστικός χάρτης του στίγματός τους (Ε1b1 V-13 ή απλούστερα Ε-13).
      Ένα τμήμα των μεσοκέφαλων/ελαφρά βραχυκέφαλων με μεσογειακά χαρακτηριστικά, είναι κρομανοειδείς (τραχύς μεσογειακός-coarse mediterranean) κι ανήκουν σε προγονικό τύπο του ατλαντικού και του συνήθους μεσογειακού (που είναι κατά περίπτωση ο παλαιο-ατλαντικός), ο οποίος εξαιτίας της τάσης για παιδομορφισμό που παρουσιάστηκε τους πιο απομονωμένους πληθυσμούς (κυρίως νησιών, γι' αυτό ονομάζεται και παλαιο-Σαρδήνιακός, παρότι απλώθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την νότια Γαλλία και την βόρεια Ισπανία) υπέστη βραχυκεφαλοποίηση κι αύξησε τον κεφαλικό του δείκτη. Εν αντιθέσει με τον άλλους πληθυσμούς που για τον ίδιο λόγο υπέστησαν λεπτοπροσωπία εξελισσόμενοι στον συνήθη μεσογειακό και ατλαντο-μεσογειακό. Τα πιο φανερά χαρακτηριστικά του είναι το "κοντό κεφάλι", εξαιτίας του χαμηλού κρανιακού θόλου και η μικρή αλλά παχύτερή του μύτη. Στα κολλάζ φωτογραφιών, τον διέκρινα και στις δύο περιπτώσεις κι λόγος είναι ότι ο δημιουργός του έδωσε βάση για τον διαχωρισμό των προσώπων κυρίως στο χρώμα των μαλλιών. Βλέπουμε λοιπόν ξανθούς, ξανθωπούς και καστανούς, μαζί με ασπρομάλληδες διναρικούς(!!!) ή μεσογειακούς.

      ΥΓ Δεν θέλω να προσβάλλω αυτόν που το έφτιαξε, αλλά μου φαίνονται πως από τα πρόσωπα που χρησιμοποίησε 3-4 δεν είναι καν Έλληνες. Υποψιάζομαι πως ανάμεσά τους υπάρχει τουλάχιστον ένας γνωστός Πακιστανός γιατρός κι ένας Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής.

      Διαγραφή
    5. Εγώ ο ίδιος (9.38)τα έχω φτιάξει,αν και αμφιβάλλω οτι συμβαίνει κάτι τέτοιο ευχαριστώ για την παρατήρηση,θα μπορούσες να παραθέσεις σε ποιές σειρές βρίσκονται ώστε να επανεξετάστουν αν είναι δυνατό;

      Διαγραφή
    6. Έδωσα μεγαλύτερη έμφαση στο χρώμα των ματίων στην δεύτερη περίπτωση γι'αυτό και δεν είναι όλοι ξανθοί.

      Διαγραφή
    7. Αυτός με τα γυαλιά, 5ος στην 4η γραμμή του πρώτου κολλάζ.
      Στο δεύτερο κολλάζ, στο μέσον της 3ης γραμμής (ο 5ος και ο 6ος), παρότι λευκοί, δεν μου φαίνονται για Έλληνες. Ο τελευταίος της 5ης γραμμής, αν δεν είναι πρώην παίχτης σε reality, είναι σίγουρα ξένος ποδοσφαιριστής.
      Επίσης, εφόσον έκανες τον διαχωρισμό με βάση το χρώμα των ματιών, στο δεύτερο κολλάζ, εκείνον στη 2η σειρά (4ος από τα αριστερά) γιατί τον έβαλες; Δεν φαίνεται καλά το πρόσωπό του και σίγουρα δεν βλέπουμε τα μάτια του. Η εικόνα που βλέπω, περισσότερο σε αρμενοειδή μου φέρνει, χωρίς βέβαια να είμαι και σίγουρος.

      Διαγραφή
    8. Πρόκειται για τον Μιχάλη Κριτσωτάκη βουλευτή του Σύριζα
      Ο 5ος είναι ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαδάκης,ο 6ος είναι ο Manolis Mavrakis(θα τον βρείς με μια αναζήτηση στο facebook,δεν θα'θελα να παραθέσω διεύθυνση)
      Όντως πρόκειται για πρώην παίκτη ριάλιτι με τ'όνομα Ανδρέας Παρασχάκης.
      Και τέλος μια πιο κοντινή εικόνα του 4ου http://www.voyagevirtuel.co.uk/crete/bigphotos/anapolis_2703a.jpg

      Διαγραφή
    9. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Παρατηρώ πως ο Κριτσιωτάκης έχει στοιχεία που μοιάζουν με αρμενοειδή, γι' αυτό και θυμίζει κάτι το περίεργο κι "εξωτικό". Φυσικά ο χαρακτήρας τους δεν είναι καθαρός, αλλά σε προφανή μίξη (κυρίως με μεσογειακό) επομένως δεν μπορώ να αποκλείσω με μια πρώτη ματιά διναρική συμβολή.
      Ο Παπαδάκης, εικονίζεται σε "καλλιτεχνική" πόζα που τον κάνει να μοιάζει πολύ πιο λεπτοπρόσωπος από ότι είναι. Σε αυτή τη φωτογραφία (http://www.gossip-tv.gr/media/com_news/story/2013/05/13/259724/main/3c8f9fa2045d3f34dafc30467c4cc716.jpg) ο κρομανοειδισμός του είναι προφανής. Κορμανοειδής είναι και ο Παρασχάκης, και κατά πάσα πιθανότητα borreby και noric, διότι δίνει την εντύπωση του επίπεδου ινίου. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο, αν αυτό είναι εκ του φυσικού του, ή λόγω μυικού όγκου που αυξήθηκε "απότομα" κι έχει ...εξαφανίσει τον σβέρκο του.

      ΥΓ Η τελευταία φωτογραφία, δεν φαίνεται στον σύνδεσμο που έβαλες.

      Διαγραφή
  6. Η Κρήτη έχει και αρκετούς γασμούλους αλπικούς ολοστρόγγυλα πρόσωπα φραγκόσπορους της φραγκοκρατίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περίπτωση που αφορμή για το σχολιό σου ήταν το παραπάνω κολάζ που περιέχει κάποιους ανοιχτόχρωμους στρογγυλοπρόσωπους,οφείλω να πώ οτι και σ'αυτήν την περίπτωση ενά σημαντικό μέρος είναι Σφακιανοί(να μην πώ η πλειοψηφία των στρογγυλοπρόσωπων γιατί δε θυμάμαι)πράγμα που με εξέπληξε στην αρχή αναρωτώμενος εαν υπήρξε σλάβικη επιρροή στην περιοχή,ίσως το φαινόμενο να οφείλεται στους λεγόμενους borreby οι οποίοι εύκολα μπορούν να μπερδευτούν είτε με βαλτικούς σλάβους η ανοιχτόχρωμους reduced αλπικούς.

      Διαγραφή
  7. Κατι ασχετο, ο Αδωνις Γεωργιαδης σε τι τυπο ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρίως Αλπικός . Γλείφτης,κωλοτούμπας,εμετικός.

      Διαγραφή
  8. Φέρνει λίγο σε Κάτμαν; Τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορει καποιος που ειναι μεσογειακος να μην ειναι δολιχοκεφαλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μόνο ἂν ἦναι ἐν μέρει μεσoγειακὸς καὶ ἔχῃ ἐπικρατήσει ἡ ἄλλη κληρονομικὴ συνιστῶσα στὸ κρανίο.

      Διαγραφή
    2. Εχω διαβασει οτι υπαρχει και το φαινομενο της βραχυφαλοποιησης.Ας πουμε ο Ισπανος τραγουδιστης Enrique Iglesias ειναι μεσογειακος αλλα δεν ειναι δολιχοκεφαλος.Επισης ο διαχειριστης εδω http://fyletika.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html εχει βαλει φωτογραφία του Alex Dimitriadis που επισης δεν ειναι δολιχοκεφαλος.

      Διαγραφή
    3. Η ιστορική αμάθεια δεν δικαιολογείται, οι Μινωίτες είναι Ελληνικής καταγωγής απόδειξη αυτού είναι η θρησκεία: Ο Δίας ανατράφηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, μυθολογία, ήθη και έθιμα και κυρια η γραφή γραμική Α -δίσκος Φαιστου. Επίσης στη Μυθολογία αναφαίρεται ότι το πρωτο Ελληνικό αλφάβητο το ανακάλυψε ο Παλαμήδης από το Μαυπλίο ήρωας του τρωϊκου πολέμου το 1200 Π.Χ (το φοινικικό αλφάβητο ανακαλυφθηκε 400 χρόνια μετα και είναι αντιγραφή του Παλαμήδη)

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.