Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Απεικονίσεις με χρώμα σε αρχαιοελληνικούς κύλικες - ποιον φυλετικό τύπο απεικονίζουν;



Οι δυο κύλικες βρέθηκαν σε καλή κατάσταση και με τα χρώματά τους. Ο πρώτος κύλικας απεικονίζει τον Απόλλωνα να παίζει λύρα και δίπλα του ένα κοράκι. Βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών. Ο δεύτερος κύλικας απεικονίζει μια γυναίκα έτοιμη να κάνει σπονδή.

Και οι δύο απεικονιζόμενοι ανήκουν στον Μεσογειακό φυλετικό τύπο. Ο άνδρας είναι καστανός και η γυναίκα μελαχρινή. Και οι δύο έχουν ίσια μύτη, είναι δολιχοκέφαλοι, εξωμορφικοί και χωρίς γωνίες στο πρόσωπο.

3 σχόλια:

  1. "Καθόλου" ταιριαστοί στα πρότυπα κατατομής των αγαλμάτων και "πολύ" Νορδικοί όπως θα μπορούσε να διακρίνει κανείς, απέχουν "φοβερά" απ'τα πρότυπα της Μεσογειακής φυλής, διότι εξάλλου σε όλη την Ευρώπη η Μεσογειακή φυλή είναι "πολύ" γνωστή για την ανεπάρκεια της ως προς τη σύσταση ενιαίου πολισμού. Εξάλλου οι μόνοι λευκοί δολιχοκέφαλοι είναι ως γνωστών "μόνο" οι Νορδείδες. Ποιος να μου το έλεγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα....
    πολυ καλή και με πλήρες στοιχεία σελίδα...
    Ήθελα να ρωτήσω όμως, διότι δεν το βρίσκο φυσικό κ' δεν νομίζο να αναφέρεται το οτι οι αρχαίοι είχανε ισια μύτη!!
    Στα αγάλματα που φτιαχνανε θέλανε νομιζω πιο πολτ να απεικονίσουνε το τελειο αρμονικο. Ένα παραδειγμα βλέπουμε στον Σωκράτη οτι δεν ισχει αυτο με την μυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ίσια μύτη εντοπίζεται σε πολλές προτομές αρχαίων Ελλήνων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν στον Μεσογειακό φυλετικό τύπο, οποίος έχει αυτό το γνώρισμα. Την βρίσκουμε σε πλείστες απεικονίσεις, καθώς θεωρούνταν το πλέον αρμονικό σχήμα για την μύτη.
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/10/blog-post_14.html
      http://fyletika.blogspot.gr/2013/06/blog-post_13.html

      Ο Πλάτων κάνει μια αναφορά περί μύτης στην Πολιτεία του, όπου μας λέει ότι η πλακουτσωτή μύτη θεωρούνταν χαριτωμένη, η κυρτή αρχοντική και η ίσια αρμονική. Δες εδώ, λίγο πριν το τέλος:
      fyletika.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html
      Πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν και οι τρεις τύποι μύτης στην αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίοι οι χαρακτηρισμοί που δίνει, για τους πιο μυημένους.

      Δεν είχαν όλοι ίσια μύτη στην αρχαία Ελλάδα, επειδή σε αυτήν κατοικούσαν διάφοροι άτομα από διάφορους φυλετικούς τύπους που συχνά έχουν άλλο σχήμα μύτης, όπως για παράδειγμα Διναρικοί με κυρτή μύτη και Αλπικοί με κοίλη μύτη. Ο Σωκράτης είναι κλασικό δείγμα Αλπικού με κοίλη μύτη.
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/06/blog-post_23.html

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.