Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Έλληνες ήρωες από τοιχογραφίες στην Πομπηία

Η Πομπηία ήταν πόλη της Νότιας Ιταλίας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες, στους πρόποδες του βουνού-ηφαιστείου Βεζούβιου. Η πόλη ήταν ανθηρή, η τοποθεσία της άριστη, αποτελώντας ένα θέρετρο της εποχής. Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω στους σκεπασμένους με αμπέλια λόφους της, εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης. Ωστόσο, το 79 μ.Χ., μια έκρηξη του Βεζούβιου έθαψε την πόλη κάτω από τις ηφαιστιακές στάχτες.

Στο πέρασμα των αιώνων η πόλη ξεχάστηκε. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1592 κατά τις εργασίες κατασκευής ενός υπόγειου υδραγωγείου. Από τότε βρέθηκε πλήθος αντικειμένων από τους αρχαιολόγους. Μάλιστα η στάχτη διατήρησε σχεδόν ανέπαφες τις πλούσιες επαύλεις με τις τοιχογραφίες τους, την αγορά, τους ναούς, τα θέατρα, τις αψίδες, τα καταστήματα, τα σπίτια.

Από τις τοιχογραφίες στις επαύλεις της Πομπηίας έχουν σωθεί οι απεικονίσεις πέντε Ελλήνων ηρώων. Όλοι τους απεικονίζονται ανήκοντες στον Μεσογειακό τύπο. Είναι λίγο δύσκολο να έχουν σωθεί αξιόπιστες πληροφορίες για την εξωτερική εμφάνιση αυτών των ηρώων, αλλά η απεικόνισή τους γίνονταν κατ'εικόνα των αρχαίων Ελλήνων, που ήταν κυρίως Μεσογειακοί.

Περσέας

Ιάσων

Θησέας

Ηρακλής

Αχιλλέας

1 σχόλιο:

  1. Ο Αχιλλέας δεν περιγράφεται σαν μεσογειακός από τον Όμηρο(περιγράφεται ξανθός, ανοιχτόχρωμος, ψηλό ανάστημα, κ.α.) καθώς και άλλοι ήρωες και θεοί οι οποίοι θεωρούνταν Νορδικοί(Αθηνά, Αφροδίτη, Απόλλωνας, Διόνυσος, Μενέλαος, η ωραία Ελένη, οι Δαναοί, κ.α.). Είναι πολύ πιθανό να υπήρξαν στήν προϊστορική περίοδο κάποιοι Νορδικοί, οι οποίοι σταδιακά αφομοιώθηκαν από τους μεσογειακούς πελασγούς που ήταν και πολύ περισσότεροι.
    Son Of Odin

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.