Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Edward Thorndike: Η ευγονική είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε την κοινωνία

"Η επιλεκτική αναπαραγωγή μπορεί να αλλάξει την ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει, να είναι υγιής, να φροντίζει για τη δικαιοσύνη ή να είναι χαρούμενος... Δεν υπάρχει πιο βέβαιος δρόμος και οικονομικός τρόπος να βελτιώσουμε το περιβάλλον του ανθρώπου, από το να βελτιώσουμε τη φύση του ανθρώπου."

Edward Thorndike, Eugenics: With Special

O Edward Thorndike ήταν Αμερικανός ψυχολόγος, ένας από τους σημαντικότερους στον τομέα του με πλήθος συνεισφορών. Υπήρξε βαθιά πεποίθησή του ότι η κληρονομικότητα επηρεάζει αποφασιστικά τις ανθρώπινες κοινωνίες. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει θιασώτης της ευγονικής, υποστηρίζοντας δηλαδή την επιλεκτική αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με τις απόψεις του, η ευγονική μπορεί να μεταβάλλει τις ικανότητες των ανθρώπων, την υγεία τους και γενικότερα το κοινωνικό...
τους περιβάλλον. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Thorndike υποστηρίζει ότι η κληρονομικότητα καθορίζει, όχι απλά την εμφάνισή του, αλλά τον χαρακτήρα και τις ικανότητες ενός λαού. Μάλιστα επισημαίνει ότι δεν είναι το περιβάλλον που αλλάζει τον άνθρωπο, αλλά ότι η κληρονομικότητα ορίζει το πώς οι άνθρωποι θα διαμορφώσουν περιβάλλον τους. Η κληρονομικότητα επηρεάζει τη μορφή της κοινωνίας, συνεπώς η επιλεκτική αναπαραγωγή υπέρ αυτών που εμφανίζουν τα πλέον επιθυμητά γνωρίσματα, είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε την κοινωνία.

3 σχόλια:

  1. Εαν οι πολίτες μιας χώρας αποκτούσαν φυλετική συνείδηση και επιλέγαν συντρόφους με φυλετικά κριτήρια, θα μπορούσε να υπάρξει μείωση των ανεπιθύμητων φυλών; Και εφόσον υπήρχε αυτή η μείωση θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να θεωρηθεί ένα είδος ευγονικής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ έχω αποφασίσει να αναπαραραχθω μόνο με ευρωπαϊκή φυλή. Κατά προτίμηση με νορδικη αν βρεθεί ευκαιρία. Αν όλοι σκέφτονταν έτσι σίγουρα θα βελτιωνόταν το ελληνικό γονιδίωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση θα έπρεπε οι δότες να επιτρέπονται μόνο από συγκεκριμένους φυλετικούς τύπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.