Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Οι Ατλαντοειδείς της Βρετανίας

Η συμβολή Egon von Eickstedt στην επιστήμη της φυλετικής ανθρωπολογίας υπήρξε κορυφαία. Μία από τις συνεισφορές του υπήρξε η δημοσίευσή του με τίτλο "Die Mediterranen in Wales", που βρίσκουμε σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie, με την πρωτότυπη δημοσίευση να προέρχεται από το περιοδικό Zeitschrift für Rassenkunde. Ο Eickstedt θέλησε να μελετήσει τους καστανούς της Βρετανίας, που ως γνωστόν βρίσκονται στο νησί σε σημαντικούς αριθμούς. Είναι μάλιστα ιστορικά γνωστό, από περιγραφές προσώπων στην αρχαία και μεσαιωνική γραμματεία της Βρετανίας, ακόμα και από πολυάριθμα πορτραίτα, ότι υπήρξαν πολλές φυσιογνωμίες με σκούρα μαλλιά.Το ζήτημα βάλθηκε να μελετήσει ο Eickstedt από ανθρωπολογικής πλευράς, συνδυάζοντάς το με την προϊστορία και την ιστορία του νησιού.

Ο Γερμανός ανθρωπολόγος βρέθηκε στην Ουαλία, όπου εντοπίζεται υψηλή συγκέντρωση ατόμων με σκούρα γνωρίσματα. Εκεί εντόπισε δύο τύπους...
έναν με υψηλότερο ανάστημα, ηπιότερη δολιχοκεφαλία, ανοιχτό χρωματισμό, που αντιστοιχεί στον Νορδικό και έναν με πιο χαμηλό ανάστημα, μεγαλύτερη δολιχοκεφαλία, πρόσωπο λιγότερο μακρύ, μύτη πιο ίσια και σκούρα μαλλιά. Μοιάζει με τον Μεσογειακό τύπο, ωστόσο έχει υψηλό ποσοστό ματιών ανοιχτού χρώματος. Τα ποσοστά των δύο τύπων είναι περίπου 43% για τον πρώτο και 40% για τον δεύτερο. Από αυτό που απομένει, το 12% είναι Αλπικοί και 5% λοιποί τύποι.

Ο Eickstedt αποπειράται να συνδέσει το ζήτημα με την ιστορία της Ουαλίας και γενικότερα της Βρετανίας. Θεωρεί ότι η Βρετανία κατοικούνταν από καστανούς δολιχοκέφαλους, κοντά στον Μεσογειακό τύπο, ήδη πριν τη νεολιθική εποχή. Αργότερα, έως το 2000 π.Χ. εισήλθαν βραχυκέφαλοι, που μάλλον αντιστοιχούν στον Αλπικό τύπο ή και σε Διναρίζοντες. Αργότερα, από το 1000 π.Χ. και έπειτα, ήρθαν οι Νορδικοί, με διαδοχικές εισβολές που φτάνουν μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Οι καστανοί δολιχοκέφαλοι απωθήθηκαν προς τα δυτικά, όπου μέχρι και σήμερα οι καστανοί βρίσκονται σε μεγαλύτερα ποσοστά από ότι στα ανατολικά της Βρετανίας. Ο Eickstedt εισάγει για πρώτη φορά τον Ατλαντοειδή τύπο (αυτός που αλλού αναφέρεται ως North Atlantid), για να περιγράψει τους καστανούς δολιχοκέφαλους της Βρετανίας, που είναι ανάμεσα στον Μεσογειακό και τον Νορδικό, έχοντας υψηλό ανάστημα και ανοιχτό χρώμα ματιών, σε αντίθεση με τον κλασικό Μεσογειακό που έχει χαμηλότερο ανάστημα και σκούρο χρώμα ματιών. Ο Eickstedt βρίσκει στην Ουαλία και τους δύο τύπους, κλασικό Μεσογειακό και Ατλαντοειδή.

Συμπερασματικά, ο Eickstedt βρίσκει Νορδικούς, Ατλαντοειδείς, Μεσογειακούς και Αλπικούς στη Βρετανία. Οι Κρομανοειδείς δεν αναφέρονται, αλλά από τα υπερβολικά ποσοστά που αναφέρει για τους Νορδικούς και λόγω του ότι αναφέρεται σε ανοιχτά μαλλιά και όχι απαραιτήτως ξανθά, λογικά συμπεριλαμβάνει και μέρος των Κρομανοειδών. Η δημοσίευση του Eickstedt ήταν κομβικής σημασίας, εισάγοντας τον Ατλαντοειδή τύπο στην Ευρωπαϊκή φυλετική τυπολογία.

9 σχόλια:

  1. Ποιες είναι οι διαφορές του Ατλαντοειδή και του North Pontid;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ατλαντοειδείς γενικότερα είναι εκδιναρισμένοι.

      Διαγραφή
  2. Ποιο είναι η συχνότητα του Ατλαντομεσογειακού και του Ατλαντοειδή φυλετικού τύπου στους Έλληνες; Μπορεί κάποιος να αναφέρει ποσοστά;

    Επίσης, θα ήθελα να μάθω και πόσο υφίσταται ο Νορδικός τύπος στην Ελλάδα, είτε είναι αμιγής η παρουσία του είτε με μίξεις με άλλους τύπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ατλαντομεσογειακός τύπος είναι υπότυπος του Μεσογειακού τύπου...Και ο Μεσογειακός τύπος δεν είναι σπάνιος μεταξύ των Ελλήνων. Επίσης, ο Νορδικός τύπος στην Ελλάδα δεν είναι σπάνιος, αλλά έχει αναμειχθεί επί το πλείστον με άλλους τύπους (κυρίως με αλπικό και διναρικό). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Επίσης σταμάτα να τρολάρεις, έχω δει και τα άλλα σου σχόλια εδώ πέρα.
      Τέλος, απευθυνόμουν στον διαχειριστή του ιστολογίου...

      Διαγραφή
    2. Επίσης κύριε διαχειριστά, οι καστανόξανθοι δεν ταξινομούνται ως σκουρόξανθοι;

      Διαγραφή
  3. Επίσης κύριε διαχειριστά, οι καστανόξανθοι ταξινομούνται ως σκουρόξανθοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ουαλέζα ηθοποιός Καθριν Ζέτα Τζοουνς είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των ανωτέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.