Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Κεφαλικός δείκτης και ανάστημα στην Πορτογαλία

O Eusébio Tamagnini ήταν Πορτογάλος ανθρωπολόγος που ασχολήθηκε διεξοδικά με την ανθρωπολογία της πατρίδας του. Στη μελέτη του με τίτλο "Sobre a distribuição geográfica de alguns caracteres fundamentais da população portuguesa actual", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Revista da Faculdade de Ciências του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, βρίσκουμε στοιχεία σχετικά με τον κεφαλικό δείκτη και το ανάστημα στην Πορτογαλία.

Αφού κάνει μια αναδρομή στις μελέτες του κεφαλικού δείκτη στη χώρα, προχωρά στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του. Σε δείγμα 11.658 ατόμων, ο κεφαλικός δείκτης κατανέμεται ως εξής:...


Οι μεσο-δολιχοκέφαλοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, με συνολικό ποσοστό που πλησιάζει το 95%. Οι βραχυκέφαλοι αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, μονοψήφιου ποσοστού. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης είναι 76,39. Σχεδόν σε όλες τις επαρχίες, ο κεφαλικός δείκτης βρίσκεται στο διάστημα 75-78.

Η μέση τιμή του κεφαλικού δείκτη βρίσκεται αρκετά κοντά με τα ευρήματα άλλων ανθρωπολόγων. Τα συμπεράσματα του Tamagnini είναι ότι οι Πορτογάλοι κατατάσσονται ανάμεσα στους πιο δολιχοκέφαλους λαούς της Ευρώπης και ότι έχουν υψηλό βαθμό ομοιογένειας, μεγαλύτερο από την γειτονική Ισπανία, εφόσον ο μέσος κεφαλικός δείκτης διαφέρει μόλις κατά 2,63 μονάδες ανάμεσα στις δύο επαρχίες με τον χαμηλότερο και υψηλότερο κεφαλικό δείκτη.

Εξετάζοντας το ανάστημα στην Πορτογαλία, το μέσο ανάστημα βρέθηκε μέτριο για την εποχή. Αν θα λέγαμε ότι υπάρχει μία τάση, είναι προς το χαμηλό ανάστημα, παρά προς το υψηλό. Και στο μέσο ανάστημα υπάρχει σημαντική ομοιογένεια στη χώρα, με τη μέγιστη διαφορά μεταξύ επαρχιών να μην υπερβαίνει τα 3 εκατοστά.

Στη συνέχεια δίνεται η αναλυτική κατανομή του κεφαλικού δείκτη, καθώς και ο μέσος κεφαλικός δείκτης ανά επαρχία. Τα ίδια στατιστικά δίνονται και για το ανάστημα.

Ακολουθούν δύο χάρτες, ο πρώτος με τον κεφαλικό δείκτη και δεύτερος με το ανάστημα στην Ιβηρική χερσόνησο.


3 σχόλια:

  1. Δηλαδή οι βόρειοι κρομανοειδεις έχουν υψηλό ανάστημα ενώ οι νότιοι κρομανοειδεις σχετικά χαμηλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταγματασφαλίτηϟϟ23 Ιουνίου 2018 στις 12:40 π.μ.

    Έναν Πορτογάλο έχω γνωρίσει απο κοντά και αυτός ήταν γνήσιος Gracile Med,σχετικά κοντός,εξωμορφικός,μελαψός,δολιχοκέφαλος.

    Γενικά πάντως,κρίνοντας εξ'αποστάσεως,οι κύριοι φαινότυποι τους φαίνονται να είναι:o Gracile Med,ο Berid και ο Ατλαντομεσογειακός ενώ επίσης,στα βόρεια,πρέπει να συναντώνται λίγοι Αλπικοί,Baskid κτλ,καθώς και,σπανιότερα,κάποιοι βορειοευρωπαϊκοί τύποι όπως ο Ατλαντοειδής/Βορειοατλαντοειδης,ο Faelid και ο Νορδικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.