Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα στη Λευκορωσία

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την ανθρωπολογία της Λευκορωσίας πραγματοποίησε ο Eugen Rudolfowitsch Eichholz, τα βασικά στοιχεία της οποίας βρίσκουμε σε περίληψη με τίτλο "Materialen zur Anthropologie der Weissrussen", στο περιοδικό Archiv für Anthropologie. Ο Eichholz εξετάζει τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των κατοίκων και παρουσιάζει τις θεωρίες των ανθρωπολόγων σχετικά με την φυλετική σύνθεση της χώρας.

O Eichholz μελέτησε 100 Λευκορώσους άνδρες χωρικούς. Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:...
ξανθό - ανοιχτό καστανό - καστανό - μαύρο - κόκκινο
5% - 23% - 46% - 24% - 2%

Η μορφή της τρίχας είναι ίσια στο 72% των περιπτώσεων, ενώ στο 21% ήταν κυματιστά και στο 7% σγουρά. Τα κόκκινα και ξανθά μαλλιά ήταν πάντοτε ίσια, σγουρά ή κυματιστά μαλλιά εντοπίζονται σε άτομα με σκούρο χρώμα μαλλιών. Το χρώμα των ματιών είναι σκούρo στο 25% του πληθυσμού και ανοιχτό ή ενδιάμεσο στο 75%.

Περνάμε στην ανθρωπομετρία. Το ανάστημα βρέθηκε μέτριο για την εποχή. Ακολουθούν άλλες μετρήσεις του κορμού και των άκρων, οι οποίες υποδεικνύουν σημαντικό εύρος ώμων και λεκάνης, δηλαδή σχετικά ευρεία σωματοδομή. Επίσης, τα άκρα είναι σχετικά κοντά. Από τις μετρήσεις του κεφαλικού δείκτη, προκύπτει ότι το 28% είναι δολιχοκέφαλοι και το υπόλοιπο μεσοκέφαλοι ή κυρίως ήπια βραχυκέφαλοι. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης είναι 81,05. Δίνεται πίνακας με την αντιστοίχιση χρώματος μαλλιών και κεφαλικού δείκτη. Προκύπτει ότι οι ξανθοί είναι κατά κανόνα μεσο-βραχυκεφαλοι, ενώ είναι πιο σύνηθες κάποιος με σκούρα μαλλιά να είναι δολιχοκέφαλος.

Η μύτη έχει τις περισσότερες ίσιο προφίλ. Οι μετρήσεις του ύψους και του εύρους της μύτης, δείχνουν ότι ο μέσος ρινικός δείκτης βρίσκεται εντός λεπτορρινίας, πλησιάζοντας τα όρια της μεσορρινίας. Αντίστοιχες μετρήσεις του προσώπου, δείχνουν ότι επικρατεί τάση ευρυπροσωπίας στον πληθυσμό, με αρκετά πλατύ πρόσωπο.

Οι Ρώσοι ανθρωπολόγοι προσπάθησαν να εκτιμήσουν την φυλετική σύνθεση της περιοχής. Το σχήμα της μίξης δύο τύπων, ενός ψηλού ξανθού δολιχοκέφαλου και ενός κοντού καστανού βραχυκέφαλου δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι φυλετικοί τύποι φαίνεται να είναι περισσότεροι. Οι Νορδικοί είναι ελάχιστοι, εφόσον οι ξανθοί είναι κυρίως βραχυκέφαλοι, δηλαδή είναι Βαλτικοί. Το ενδιάμεσο χρώμα μαλλιών αντιστοιχεί σε μεσο-δολιχοκέφαλους (Βαλτο-)Κρομανοειδείς ή βραχυκέφαλους Βαλτικούς. Σκούρο χρώμα μαλλιών αναμένουμε σε Κρομανοειδείς αν είναι μεσο-δολιχοκέφαλοι και σε Αλπικούς ή μογγόλους αν είναι βραχυκέφαλοι. Με λίγα λόγια στην περιοχή κατοικούν Βαλτικοί, (Βαλτο-)Κρομανοειδείς και δευτερευόντως Αλπικοί, λίγοι Νορδικοί και κάποιοι μογγόλοι.

2 σχόλια:

  1. οι βαλτοκρομανοειδεις ή βαλτονορδικες γυναικες εγκρινονται για γαμο και απογονους?? ποιες ειναι προτιμητεες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φινλανδία- Εσθονια είναι οι χώρες σου για αυτους τους τύπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.