Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Το μέγεθος των ματιών


Ως μέγεθος των ματιών θεωρούμε το μέγεθος της οφθαλμικής σχισμής, που αφήνει ένα μέρος του οφθαλμού να είναι ορατό. Ο ίδιος ο οφθαλμός μπορεί να έχει παρόμοιο μέγεθος σε δύο ανθρώπους, όμως η πτυχή του βλεφάρου ή η γενικότερη μορφολογία της περιοχής των ματιών να καθορίζει το μέγεθος της οφθαλμικής σχισμής.

Στο σχήμα βλέπουμε την κατηγοριοποίηση του μεγέθους των ματιών.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στα μικρά μάτια, κάτι που στους λευκούς τα βρίσκουμε συνηθέστερα...
σε Κρομανοειδείς, σε Νορδικούς και σε Αλπικούς/Βαλτικούς με βαριά βλέφαρα. Εκτός Ευρώπης, οι μογγόλοι τυπικά έχουν μικρά μάτια.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα μέτρια ή κανονικά μάτια, εντοπίζονται τυπικά στους Μεσογειακούς και δευτερευόντως στους υπόλοιπους τύπους. Τα βρίσκουμε τυπικά στα περισσότερα αρχαιοελληνικά αγάλματα.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα μεγάλα μάτια, που στον Ευρωπαϊκό χώρο εντοπίζονται κυρίως σε καθαρούς Αρμενοειδείς, δηλαδή χωρίς Αλπική επίδραση. Είναι γνώρισμα που εκτός Ευρώπης βρίσκουμε επίσης σε κάποιους Αραβικούς και Βραχιδικούς.


Τα μάτια, ότι μορφή και να έχουν εξωτερικά, επιτελούν την ίδια λειτουργία. Όμως κάθε λαός ανάλογα και με τη φυλετική του σύνθεση, σχηματίζει τις δικές του προτιμήσεις για το ποια θεωρεί πιο ελκυστικά γνωρίσματα. Εσάς ποιο μέγεθος ματιών σας φαίνεται ομορφότερο;


Από Mark K., Heapost L., Soome-ugri rahvaste fuusine antropoloogia, 2014. Το βρήκαμε εδώ.

2 σχόλια:

  1. Οι αρμενοειδεις και οι κρομανοειδεις έχουνε τα χειρότερα με διαφορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμενα καλυτερα μου φαινονται τα των "πεφτομάτηδων"...βλέπε Βαρβιτσιωτης (πολιτικος της ΝΔ),Στανίση(τραγουδιαρα),Βασω Παπανδρεου(πολιτικος)κι αλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.