Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Εθνολογία και ανθρωπολογία της Ρουμανίας

O Ελβετός ανθρωπολόγος Eugène Pittard διεξήγαγε πλήθος μελετών για τους λαούς των Βαλκανίων. Στο άρθρο του με τίτλο "Ethnologie de la Péninsule des Balkans", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Le Globe, Revue genevoise de géographie, μελετά την εθνολογία των Βαλκανίων και ειδικότερα των Ρουμάνων. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ανθρωπολογικά γνωρίσωματα των Ρουμάνων, στα οποία και θα εστιάσουμε.

Ξεκινώντας από τα ιστορικά στοιχεία, στην αρχαιότητα οι λαοί που σχετίζονται με τη Ρουμανία είναι οι Θράκες, οι Γέτες και οι Δάκες, ενώ στα βόρεια, άνω του Ίστρου, κατοικούσαν οι Σκύθες και στα δυτικά οι Ιλλυριοί. Αργότερα ήρθαν οι Γότθοι και στον Μεσαίωνα διάφορα μογγολικά φύλα, όπως Ούνοι, Άβαροι, Βούλγαροι, Κουμάνοι, Πετσενέγκοι, κτλ. και επίσης οι σλάβοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον εκτεταμένο εποικισμό από τους Ρωμαίους, καθώς και τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή επί Τουρκοκρατίας. Το αποτέλεσμα είναι η Ρουμανία να είναι μια έντονα μικτή χώρα από φυλετικής άποψης.

Από τα δεδομένα της παλαιοανθρωπολογίας, προκύπτει ότι κατά την προϊστορία, στην περιοχή αρχικά κατοικούσαν...
δολιχοκέφαλοι, ενώ αργότερα εισήλθαν βραχυκέφαλοι. Λογικά οι ιθαγενείς ήταν Κρομανοειδείς και οι μετέπειτα εισελθόντες Αλπικοί, οι οποίοι σταδιακά αυξάνονται. Στον σύγχρονους Ρουμάνους, μελέτες έχουν κάνει οι Deniker, Weisbach, Himmel και άλλοι.

Η μελέτη του Pittard βρίσκει μέσο ανάστημα στους Ρουμάνους μέτριο. Η εξέταση κρανίων ως προς τον κρανιακό δείκτη έδωσε 23,23% δολιχοκέφαλους, 13,3% μεσοκέφαλους και 76,74% βραχυκέφαλους. Στη Μολδαβία η βραχυκεφαλία τα ποσοστά είναι 6,7%, 16,7% και 76,6%, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Μετρήσεις σε 190 ζώντες έδωσαν μέσο κεφαλικό δείκτη 82,92. Ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι Ρουμάνοι είναι ελαφρά ή καθαρά βραχυκέφαλοι, με μια μειοψηφία δολιχοκέφαλων. Ο κεφαλικός δείκτης σε 200 Ρουμάνους στρατιώτες στην Ουγγαρία βρέθηκε 86,3 ενώ σε 26 Ρουμάνους της Τρανσυλβανίας 87,2. Δηλαδή πηγαίνοντας προς τα βορειοδυτικά της χώρας καθώς και στις ορεινές περιοχές, η βραχυκεφαλία εντείνεται. Στη Βλαχία ο κεφαλικός δείκτης πέφτει, φτάνοντας στα όρια της μεσοκεφαλίας.

Ως προς την μορφή της μύτης, σε 179 άτομα η ταξινόμηση του ρινικού δείκτη έχει ως εξής:


Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε 69,9 δηλαδή στα όρια της λεπτορρινίας, υψηλότερος από αυτόν Αλβανών, Ελλήνων και Βουλγάρων. Προκύπτει ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό ατόμων με μεσορρινία. Η μύτη είναι ίσια περίπου στον μισό πληθυσμό, με την κυρτή ή οριακά κυρτή μύτη να είναι στο ξεπερνά το 20%, όπως και η ελαφρά κοίλη μύτη.

Το χρώμα των ματιών, σε 180 άτομα από τη Βλαχία, δηλαδή τη νότια Ρουμανία, κατανέμεται ως εξής:
καστανό - ενδιάμεσο (γκρι, γκρι-καστανό, γκρι-πράσινο) - μπλε(γκρι-μπλε, μπλε)
51,4% - 30,72% - 17,88%

Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:
μαύρο - καστανό(διάφορες αποχρώσεις) - ανοιχτό καστανό - ξανθό - κόκκινο
21,6% - 70,43% - 3,3% - 2,7% - 1,7%

Επικρατούν τα σκούρα μαλλιά και επίσης πάνω από τους μισούς έχουν καστανά μάτια. Μόλις το 6% του πληθυσμού έχει ανοιχτά μαλλιά, αλλά τα ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια βρίσκονται σε σημαντικά ποσοστά.

Συμπερασματικά, οι Ρουμάνοι αποτελούνται από μίξη βραχυκέφαλων και δολιχοκέφαλων. Ο συγγραφέας τους υπολογίζει περίπου 66% και 18% αντίστοιχα, με τους υπόλοιπους ενδιάμεσες μορφές. Έχουν κατά κανόνα καστανά μαλλιά, αλλά το χρώμα των ματιών εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία. Η μύτη είναι ίσια με κάποιες τάσεις κυρτής ή κοίλης απόληξης. Οι βραχυκέφαλοι πληθυσμοί είναι Αλπικοί, Βαλτικοί και Διναρικοί, ενώ οι μεσο-δολιχοκέφαλοι είναι Μεσογειακοί, Κρομανοειδείς και Νορδικοί. Τα επικρατούντα ποσοστά βραχυκεφαλίας και τα σημαντικά ποσοστά μεσορρινίας υποδηλώνουν την κυριαρχία των Αλπικών/Βαλτικών. Τα σημαντικά ποσοστά κυρτής μύτης μας προδιαθέτουν για διψήφιο ποσοστό Διναρικών, ειδικά στις ορεινές περιοχές που ο κεφαλικός δείκτης αυξάνεται. Αρκετοί Μεσογειακοί φαίνεται να υπάρχουν στη Βλαχία, καθώς τα γνωρίσματα σκουραίνουν και ο κεφαλικός δείκτης πέφτει. Σίγουρα υπάρχουν Κρομανοειδείς ή Βαλτο-Κρομανοειδείς στη χώρα πιθανότατα σε διψήφιο ποσοστό, ενώ οι Νορδικοί είναι ελάχιστοι, όπως λογικά και τυχόν μογγολικοί τύποι. Συμπερασματικά, προκύπτει ότι οι Ρουμάνοι αποτελούνται κυρίως από Αλπικούς, με αρκετούς Διναρικούς, Μεσογειακούς, Κρομανοειδείς και Βαλτικούς.

11 σχόλια:

  1. Ταγματασφαλίτηϟϟ3 Μαΐου 2018 στις 4:59 μ.μ.

    Πολύ ενδιαφέρον.Οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι είναι οι μόνοι βαλκανικοί λαοί που είναι κάπως συμπαθητικοί και έχουν να επιδείξουν κάποια κουλτούρα και κάποια ιστορία.Οι Αλβανοί,οι Βούλγαροι,οι Γυφτοσκοπιανοί και όλοι οι υπόλοιποι αλβανόσποροι των Βαλκανίων δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα άλλο παρα μόνο γυφτιά,αλητεία,κομπλεξισμό,κατσαπλιαδισμό,ληστείες,απατεωνίες,μπαμπεσιές,κλεψιές και πάσης φύσης άρρωστες και εγκληματικές συμπεριφορές.Το γεγονός του οτι σχεδόν ενα εκατομμύριο απο αύτους τους λωποδύτες κατσαπλιάδες ρυπαίνει την Ελλάδα είναι ακόμη ένα εθνικό έγκλημα.Με το καλό να ξεκουμπιστούν μέχρι τον τελευταίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ταγματασφαλίτη, οι Ρουμάνοι κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν Ελληνική Εθνική συνείδηση, ιδίως την στιγμή που έχουν πάμπολλα κοινά με τους Έλληνες και πολιτισμικά λόγω Ορθοδοξίας και ονόματος (Ρουμάνοι από Ρωμανία/Ρώμη) και φυλετικά (συν την Βαλτική επίδραση).

      Εάν η γλώσσα τους ήταν διαφορετική, ήτοι Ελληνική, θα είχαμε άλλο ένα κράτος στον Βορρά. Επίσης, οι Ρουμάνοι από Βορρά και οι Αλβανοί από Νότο δημιουργούν τανάλια ασφαλείας κατά της Σλαυικής πλημμυρίδος Βουλγάρων, Σκοπιανών και μεγαλοϊδεατών Πολωνο-Ουκρανών του Intermarium.

      Διαγραφή
  2. Σε ποιον τύπο ανήκει ο Νορβηγός εξερευνητής των πολικών περιοχών Roald Amudsen?

    https://2.bp.blogspot.com/-nnSHirGg8ZU/Wk0biFr3YpI/AAAAAAAABgQ/m_3M55UtBRYVD_YhAPU3uphFbPbOTzO8QCLcBGAs/s1600/roald-amundsen-ca-19091.jpg

    https://www.raptisrarebooks.com/images/61491/the-south-pole-roald-amundsen-first-edition-signed.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νορδικός με Διναρική επίδραση.

      Ίδιος συνδυασμός φαινοτύπων με τον Χίτλερ.

      Διαγραφή
    2. Ο εκδιναρισμός των πιο σύγχρονων νορδικών φαινοτύπων είναι μια διαδικασία που καθόρισε τον σχηματισμό τους. Εν προκειμένω, ο Αμούδσεν είναι νορδικός. Ίσως εκτός των hallstatt στοιχείων να έχει και κάποια keltic, αλλά δεν είναι πιο πολύ εκδιναρισμένος από ότι η πλειοψηφία των ατόμων που κατατάσσονται σε αυτούς τους φαινότυπους. Από την άλλη, ο Χίτλερ αν και δολιχοκέφαλος-μεσοκέφαλος εμφάνιζε περισσότερα στοιχεία εκδιναρισμού, όπως πιο ψηλό μέτωπο και μεγαλύτερη γωνία προσώπου. Κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει στον Αμούδσεν.
      Τέλος, να επισημάνω πως η κυρτότητα στη μύτη δεν είναι αποκλειστικό διναρικό γνώρισμα. Πολλές φορές έρχεται με το γήρας, καθότι τα κόκκαλα του προσώπου συνεχίζουν να μεγαλώνουν εν αντιθέσει με τη στασιμότητα και τη μείωση που συμβαίνει στα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
  3. Σε ποιον τύπο ανήκει ο ήρωας αρματιστής των SS ίλαρχος Michael Wittmanan?

    http://www.exordio.com/blog/wp-content/uploads/2015/07/2w559c0.bild-8x6.jpg

    https://4.bp.blogspot.com/-5c3qMH7o8wo/V1TaZJ3JtmI/AAAAAAABnlg/uROolh-IZ1k6ONAXNAe4C85UK0dB6ejqQCLcB/s1600/8%2BSS-Hauptsturmf%25C3%25BChrer%2BMichael%2BWittmann1.jpg

    https://i.pinimg.com/originals/ab/d5/db/abd5db9bfa7ad4ef292a0baff04d0ff8.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διναρο-Βαλτικός μάλλον.

      Διαγραφή
    2. Ταγματασφαλίτηϟϟ4 Μαΐου 2018 στις 5:23 μ.μ.

      https://www.youtube.com/watch?v=QJLNOsB5ebw

      ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

      Διαγραφή
    3. Τι βγαζει η Βαυβαρια...!!!

      Ο θεος εχει ευλογήσει αυτο το κομματι γης!!!

      Διαγραφή
    4. Η λεξη ηρωας ειναι πολυ λιγη για τον Wittmanan. Ημιθεος!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.