Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κορμοστασιά και στιλ


Η φυλετική ανθρωπολογία εστιάζει στο σύμπλεγμα προσώπου-κρανίου για να εξάγει τα περισσότερα συμπεράσματά της. Ωστόσο, μεταξύ των φυλετικών τύπων υπάρχουν διαφορές και στην σωματοδομή, την κορμοστασιά, ακόμη και στο στιλ, δηλαδή στον τρόπο κίνησης του σώματος.

Οι εικόνες παρουσιάζουν τέσσερις φυλετικούς τύπους της Ευρώπης και την διαφορά στην κορμοστασιά τους. Στην αριστερή εικόνα, απεικονίζεται ένας (βόρειος) Κρομανοειδής και ένας Νορδικός. Στην αριστερή εικόνα εικονίζεται ένας Διναρικός και ένας Αλπικός.

Ο (βόρειος) Κρομανοειδής, έχει μεγάλο ανάστημα και ισχυρή σωματοδομή, παρά τα περιττά κιλά αφού παρουσιάζεται ως μεσήλικας. Ο Νορδικός είναι...
εξωμορφικός, με μακριά άκρα και ευθυτενές σώμα. Ο Διναρικός είναι ψηλός, εξωμορφικός, με μακριά άκρα και υπερήφανη κορμοστασιά, ενώ ο Αλπικός είναι πιο κοντός, ενδομορφικός και με πολύ διαφορετική κορμοστασιά.

Όποιος αναγνωρίζει τους φυλετικούς τύπους μπορεί εύκολα να αρχίζει να σχηματίζει εντύπωση για την φυλετική υπόσταση ενός ατόμου, κρίνοντας από την κορμοστασιά που βλέπει. Παρόμοια συμπεράσματα μπορεί να βγάλει αν λάβει υπόψη το στιλ, που έγραφε ο Ludwig Clauss, καθώς κάθε τύπος κινεί το σώμα του και κάνει εκφράστικές κινήσεις με τον δικό του τρόπο.
 
Πόσες φορές δεν έχετε δει ψηλούς ξερακιανούς Διναρικούς στην χώρα μας; Το να εντοπίσετε έναν ενδομορφικό και σχετικά κοντό Αλπικό είναι το πιο εύκολο πράγμα στην Ελλάδα. Οι Αρμενοειδείς είναι και αυτοί ενδομορφικοί, αλλά συνήθως με υψηλότερο ανάστημα. Όσοι Κρομανοειδείς υπάρχουν στη χώρα μας έχουν συνήθως εκ φύσεως ισχυρή μεσομορφική σωματοδομή. Οι Μεσογειακοί έχουν καλοσχηματισμένο εξωμορφικό σώμα, με τις γνωστές κλασικές αναλογίες, ειδικά αν γυμναστούν.

Παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας όταν είστε ανάμεσα σε κόσμο. Θα δείτε πολλές διαφορετικές κορμοστασιές. Αν συνδυάσετε τις εικόνες που βλέπετε με τις πληροφορίες περί φυλετικών τύπων, θα μπορέσετε να διακρίνετε την φυλετική υπόσταση του πληθυσμού της περιοχής όπου ζείτε.

Οι εικόνες είναι από επιχρωματισμένα σκίτσα από εδώ και εδώ, με αρχική προέλευση τις φωτογραφίες που δίνονται εδώ.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.