Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ανθρωπολογική μελέτη σε Μονεμβασιά και Μάνη

Στο πλαίσιο των ανθρωπολογικών του μελετών στη Λακωνία, ο Tito Körner βρέθηκε στη Μονεμβασιά και στην Αρεόπολη της ανατολικής Μάνης για να ερευνήσει την φυλετική σύνθεση των κατοίκων. Η μελέτη του με τίτλο "Bericht über rassenkundliche Untersuchungen in Monembasia und Areopolis an der Südküste des Peloponnes", δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zeitschrift für Ethnologie. Το ενδιαφέρον του Körner κινήθηκε από την πλούσια ιστορία της περιοχής. Η Μονεμβασιά έχει ιστορία που ξεκινά από τα Μινωικά χρόνια, έως και τα Μεσαιωνικά χρόνια με Τούρκους, Σλάβους, Φράγκους, Βενετούς να εμφανίζονται στο προσκήνιο, με τελευταία εισροή τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Το δείγμα αποτελούνταν από 140 άτομα από τη Μονεμβασιά και 21 άτομα από την Αρεόπολη για σύγκριση. Οι μετρήσεις σχετικά με την σωματοδομή, δείχνουν ότι στη Μονεμβασιά οι κάτοικοι...
έχουν χαμηλότερο ανάστημα και πιο εξωμορφικές σωματοδομές από ότι στην Αρεόπολη. Κατά τον συγγραφέα, οι ενδομορφικοί είναι Αρμενοειδείς, που αναγνωρίζονται από τους κατοίκους ως απόγονοι Μικρασιατών, οι εξωμορφικοί είναι κυρίως Μεσογειακοί, οι τείνοντες μεσομορφικοί είναι συνήθως Διναρικοί. Η Νορδική επιρροή είναι σπάνια.

Ως προς τον χρωματισμό, η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει σκούρα μαλλιά, όμως υπάρχει μια εμφανής μειοψηφία με ανοιχτό χρώμα μαλλιών. Ο συγγραφέας προσπαθεί να κρίνει κατά πόσον αυτό οφείλεται σε υπολειπόμενη Νορδική επίδραση, όμως διαπιστώνει ότι και σε περιοχές όπως για παράδειγμα στη νότια Σερβία, σημαντικό ποσοστό έχει ξανθά μαλλιά, χωρίς να οφείλεται σε κάτι Νορδικό. Η κατανομή του χρώματος των μαλλιών στους ενήλικες, σε συνδυασμό με την μορφή της τρίχας, δίνεται στον παρακάτω πίνακα. Αριστερά είναι τα ανοιχτά μαλλιά και δεξιά τα σκούρα, που χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες ως προς την μορφή της τρίχας, για ίσια, κυματιστά και σγουρά μαλλιά.


Φαίνεται ότι τα ανοιχτά μαλλιά είναι κυρίως ίσια, ενώ τα σκούρα μαλλιά είναι συχνά και συματιστά.

Η κατανομή του χρώματος των ματιών βάσει της κλίμακας Martin-Schultz δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, με κόκκινη υπογράμμιση οι ενήλικες. Βλέπουμε ότι η κατανομή τείνει προς τα καστανά μάτια, όμως υπάρχουν σημαντικά ποσοστά ενδιάμεσου χρωματισμού και μικρότερα ποσοστά ανοιχτού χρωματισμού. Ο συνδυασμός καστανών μαλλιών και ενδιάμεσων-ανοιχτών ματιών είναι συνήθης.


Σε 60 άνδρες ελήφθησαν ανθρωπολογικές μετρήσεις στο πρόσωπο και στο κρανίο. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 82,01. Να σημειώσουμε ότι το πλάτος του κεφαλιού βρέθηκε αρκετά μεγάλο. Ο μέσος προσωπικός δείκτης 88,14 και ο μέσος ρινικός δείκτης 64,63. Συνεπώς, οι κάτοκοι τείνουν σχετικά λεπτοπρόσωποι και λεπτόρρινοι, όμως ο κεφαλικός δείκτης και το εύρος της κατανομής φανερώνει μίξη βραχυκέφαλων και δολιχοκέφαλων. Η μύτη είναι ίσια, ή κυρτή λόγω Διναρικών και Αρμενοειδών. Η κοίλη μύτη εμφανίζεται λιγότερο. Το χρώμα του δέρματος είναι αυτό της νοτίου Ευρώπης, με το πολύ ανοιχτό χρώμα σπάνιο.

Με λίγα λόγια, στις δυο αυτές περιοχές, οι κάτοικοι είναι κυρίως Μεσογειακοί, Διναρικοί, Αρμενοειδείς και Αλπικοί, με ελάχιστους Νορδικούς τους οποίους αδυνατεί να βρει ο Γερμανός μελετητής σε καθαρή μορφή. Ακολουθούν φωτογραφίες με τις ταξινομήσεις του Körner, που αποτυπώνουν την φυλετική σύνθεση των κατοίκων.


Μεσογειακός




Αρμενοειδής



Διναρικός



με Νορδική επίδραση



Αλπικός

13 σχόλια:

  1. Ο Μεσογειακός έχει σίγουρα κάτι το Αρμενοειδές.

    Η Μεσογειακή κάτι το Κρομανοειδές.

    Ο Διναρικος εμφανίζει ορισμένα Μεσογειακά γνωρίσματα.

    Η Αρμενοειδής έχει φανερή Αλπική επίδραση.

    Το παιδί είναι Νορδικός-Αρμενοειδής.

    Η Αλπικιά έχει λίγα Διναρικά γνωρίσματα σε μάτια, χείλια και μύτη.



    Δηλαδή ουδείς εκ των παραπάνω είναι καθαρός φαινότυπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στὸ παιδὶ δὲν μπορῶ νὰ δῶ τίποτε ἀρμενοειδές, διναρικὸ ἔχει.
      Ὁ διναρικὸς φέρει καὶ νορδικόν (βαθειὲς ὀφθαλμικὲς κόγχες, μὴ τυπικὸν διὰ διναρικοὺς ἰνίον). Στὶς λοιπές σου παρατηρήσεις συμφωνῶ.

      Διαγραφή
    2. Το παιδί κι ο διναρικός έχουν συγγένεια. Ενώ πρέπει να συγγενεύουν και με την αλπική.

      Διαγραφή
  2. ποιοι ειναι οι φυλετικοι τυποι των παρακατω εικονιζομενων?Ειχε γινει μια ερευνα για το τι θεωρει ο κοσμος ενα ομορφο προσωπο για ανδρες/γυναικες,ρωτηθηκαν 100 ατομα σιγουρα δεν ειναι σημαντικος αριθμος και ισως να ηταν διαφορετικα τα αποτελεσματα με βαση διασημους που τους ρωτησαν και απο τους διασημους που απαντησαν αυτο βγηκε το αποτελεσμα για ανδρες/γυναικες.

    ανδρες:http://i4.mirror.co.uk/incoming/article5428583.ece/ALTERNATES/s615b/archetypal-male-fa_3249635c.jpg

    γυναικες:http://i1.mirror.co.uk/incoming/article5428573.ece/ALTERNATES/s615b/archetypal-female-_3249633c.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδεῖς καὶ οἱ δύο.

      Διαγραφή
    2. Ατλαντο-μεσογειακός κι ατλαντική-αλπική. Δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσεις, προφανώς γιατί τα "μπλέξανε" αυτοί που τα έφτιαξαν.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνῶ ὡς πρὸς τὴν ἀπροσδιοριστία, ἔχουν ἀμφότεροι κάτι μὴ πραγματικὸ συνολικῶς, σὰν σκίτσα καταζητουμένων... Ἡ γυνὴ ἔχει κάποιαν εὐρυπροσωπία, ὅμως πάλιν ἐντὸς τῶν "κρομανοειδῶν" ὁρίων.

      Διαγραφή
  3. Για τους 2 παρακατω εχετε καμια αποψη για την φυλετικη ταξινομηση??
    http://legendyfutbolu.pl/wp-content/uploads/2012/09/stoiczkow.jpg

    https://i.eurosport.com/2016/02/13/1794157-37880431-2560-1440.jpg?w=700

    Υ.Γ.νομιζω βεβαια πως ο Στοιτσκοφ εχει κατι το τσιγγανικο, ισως ομως να εχει απλως Αρμενοειδης επιδραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πρώτος θυμίζει κρομανοειδή, αλλά όντως δίνει περίεργη εντύπωση. Σε κάποιες φωτογραφίες, παρατηρείται υποβαθμισμένο πηγούνι, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και σε βαλτική επίδραση.
      Ο δεύτερος είναι διναρικός-ΚΜ.

      Διαγραφή
    2. Εχω την αισθηση παντως για τον δευτερο (Ιβανοφ) τωρα που τον ξαναβλεπω οτι εχει καποια Τουρανικη επιδραση, πιθανως απο τα καταλοιπα των αρχαιων Βουλγαρων που φυσικα ειχαν τετοια προελευση

      Διαγραφή
    3. Εγω να συμπληρωσω στον "σιχαινομαι τους βαλκανιους¨" πως οι καθε ειδους γυφτοι/γυφτοειδεις ειναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απειλη διαχρονικα αλλα και τωρα ακομα και σε σχεση με τους μεταναστες στον Ελλαδικο χωρο και οι λογοι ειναι πολλοι αν κατσει καποιος και το σκεφτει σωστα και χωρις παρωπιδες...

      Διαγραφή
  4. Αυτό που για μένα είναι συγκλονιστικό είναι το γεγονός πως, σε κάθε-ΣΕ ΚΑΘΕ-φωτο που απεικονίζονται Διναρικοί ή/και Αλπικοί απ την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του μπλογκ,διακρίνω νεοέλληνες επαρχιώτες μιάς περασμένης εποχής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.