Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ο θωρακικός δείκτης

Θα έχετε παρατηρήσει γύρω σας ανθρώπους με σημαντικές διαφορές στο εύρος του θώρακα. Άλλοι έχουν μεγάλο και ισχυρό θώρακα, ενώ σε άλλους ο θώρακας είναι στενός. Στην φυσική ανθρωπολογία, η μελέτη του θώρακα βασίζεται στον θωρακικό δείκτη. Σημαντικές παρατηρήσεις για τον θωρακικό δείκτη βρίσκουμε στη μελέτη του Charles Davenport με τίτλο "The thoracic index", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Biology. Ο Αμερικανός βιολόγος εξετάζει τις μεταβολές του θωρακικού δείκτη σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και την φυλή.

Ο θωρακικός δείκτης (thoracic index) ορίζεται ως ο ποσοστιαίος λόγος του βάθους του στήθους, ως προς το πλάτος. Η μέτρηση γίνεται...
στο στέρνο, στο επίπεδο των θηλών. Ο μετρούμενος πρέπει να είναι σε θέση χαλάρωσης, δηλαδή να μην έχει εισπνεύσει. Οι δύο απαραίτητες μετρήσεις δείχνονται στο παρακάτω σχήμα.


Ο Davenport χρησιμοποιεί τον αντίστροφο λόγο στην μελέτη του, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από τους περισσότερους ανθρωπολόγους. Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα είναι τα ίδια.

Μετρήσεις κατά την ανάπτυξη δείχνουν ότι ο θώρακας του ανθρώπου ξεκινά σχετικά στρογγυλός κατά την γέννηση και σταδιακά αυξάνεται περισσότερο το πλάτος του, σε σχέση με το βάθος του, μέχρι την εφηβεία. Στις γυναίκες, οι μεταβολές γίνονται με χρονική διαφορά, εφόσον η εφηβεία έρχεται πιο νωρίς. Από εκεί και πέρα οι μεταβολές είναι μικρότερες.

Μεταξύ νέγρων και λευκών υπάρχει εμφανής διαφορά, εφόσον οι νέγροι έχουν σχετικά πεπλατυσμένο στήθος, ενώ στους λευκούς το βάθος του θώρακα είναι σχετικά μεγαλύτερο.

Η μορφή του θώρακα εξαρτάται σημαντικά από την κληρονομικότητα. Όμως οι διαστάσεις του θώρακα επηρεάζονται σημαντικά και από την δραστηριότητα του ατόμου. Όλες οι μελέτες του είδους καταλήγουν ότι επιδρούν κληρονομικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Άτομα που εργάζονται χειρωνακτικά ή γυμνάζονται τείνουν να αποκτούν ευρύ θώρακα. Συνεπώς, ο θωρακικός δείκτης δεν χρησιμοποιείται στην φυλετική ταξινόμηση, εφόσον μεταβάλλεται με τον τρόπο ζωής ή εργασίας του ατόμου. Από την άλλη, ενδιαφέρον θα είχε μια μελέτη του μέσου θωρακικού δείκτη σε δείγμα από διαφορετικούς φυλετικούς τύπους. Είναι γνωστό ότι Κρομανοειδείς, αλλά και οι ενδομορφικοί τύποι όπως Αλπικός, Βαλτικός έχουν εκ φύσεως ευρύ θώρακα, ενώ Νορδικοί και Διναρικοί έχουν σχετικά πιο στενό θώρακα.

Και μια εικόνα για να φανούν οι διαφορές στο βάθος του θώρακα. Ο μέσος Ολλανδός είναι ψηλός με θώρακα που έχει μικρό βάθος, λόγω ισχυρής Νορδικής συμμετοχής. Ο μέσος Αμερικανός, είναι ψηλός και με βαθύ θώρακα, ως κυρίως Κρομανοειδής.

13 σχόλια:

  1. θα μπορουσε καποιος να μου πει τον φαινοτυπο του Σακη απο τους Rotting Christ?
    https://www.google.gr/search?biw=1920&bih=949&tbm=isch&sa=1&q=sakis+tolis&oq=sakis+&gs_l=psy-ab.3.1.0j0i67k1l2j0i10k1.11511.12306.0.14355.6.6.0.0.0.0.187.771.0j5.5.0....0...1.1.64.psy-ab..1.5.770....0.DzQRdeJFWyM#imgrc=4qTIHlIiJ7FeKM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διναρομεσογειακος (;) σε σατανιστικό συγκρότημα.

      Διαγραφή
    2. Διναρομεσογειακος σε συγκροτημα που δεν εχεις ακομα καταλαβει για τι πραγματευεται φιλε ανωνυμε 4.45!!! Γιαυτο ας λειπουν τα σχολια περι μουσικης σε ενα τετοιο blog απο ανθρωπους προφανως ειναι ασχετοι με αυτην (την μουσικη)

      Διαγραφή
    3. Τι να συμπεράνω ρε φίλε όταν ο τίτλος είναι "rotting christ", δηλαδή "Ο Χριστός που σαπίζει"

      Διαγραφή
    4. Το όνομα συγγνώμη

      Διαγραφή
    5. Ειπαμε ξεφευγουμε απο το θεμα που ασχολειται το fyletika για αυτο δεν θελω να το συνεχισω.... Μπορω ομως να σου πω οτι οι "σατανιστες" αυτοι εχουν εισαγει στοιχεια ελληνικης δημοτικης μουσικης ενω εχουν "θιξει" μουσικα μεχρι και την Μικρασιατικη Καταστροφη σε δισκους τους.... Να καταληξω οτι λαθος να κρινουμε απο μια ονομασια(ειτε συγκροτηματος ειτε ακομα και ..πολιτικου κομματος), και γενικως αυτο ισχυει στην ζωη, καθοτι τα φαινομενα απατουν πολλες φορες.
      Υ.Γ. Συγνωμη απο ολους και τον διαχειριστη για το θεμα (και μονο!!) της συζητησης που δεν εχει να κανει με φυλετικα....

      Διαγραφή
    6. Χαίρομαι που απαντάς ευγενικά και έχεις δίκιο καλύτερα να λήξει εδώ αφού δεν έχει σχέση με το θέμα του blog.

      Διαγραφή
    7. Ξεκάθαρα αρμενοειδής είναι. Τα βαριά βλέφαρα και η σαρκώδης απόληξη της κυρτής μύτης το μαρτυρούν.

      Διαγραφή
  2. Αλπικός Μεσογειακός ;;;
    Δεν είμαι σίγουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι σε μεγάλο ποσοστό αλπικός και ενώ έχω ευρύ στήθος λόγω της ευρείας λεκανης φαίνεται μικρό. Ειδικά τώρα που λόγω ενός προβλήματος δεν μπορώ να γυμναστώ. Πάντως με τη γυμναστική διορθώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν την φωτογραφία.

      Διαγραφή
    2. Τι πρόβλημα έχεις φίλε μου ?

      Διαγραφή
    3. Περαστικό. Σε λίγο καιρό θα μπορώ να γυμναστώ κανονικά.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.