Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ο χρωματισμός μαλλιών και ματιών των Γάλλων

Σε μια εκτεταμένη έρευνα για το χρώμα ματιών και μαλλιών των Γάλλων προέβησαν ο ιατροδικαστής Edmond Bayle και ο ιατρός Léon Mac-Auliffe. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν σε άρθρο με τίτλο "La couleur des yeux et des cheveux chez les Français" στο περιοδικό Revue générale des sciences pures et appliquées.

Το άρθρο ξεκινά με την διαπίστωση ότι ο Γαλλικός λαός προέρχεται από εκτεταμένες μίξεις μεταξύ διαφορετικών φυλετικών τύπων. Την αποκωδικοποίηση του τι συμβαίνει στη Γαλλία ανθρωπολογικά ανέλαβαν οι Bertillon για το ανάστημα, Topinard για το χρώμα ματιών και μαλλιών και Collignon για τον κεφαλικό δείκτη. Το μέσο ανάστημα προκύπτει μέτριο στη χώρα, ο μέσος κεφαλικός δείκτης κυμαίνεται...
μεταξύ 82,35 και 85,75. Οι δυο συγγραφείς της παρούσας μελέτης έκαναν παρατηρήσεις σε δείγμα 6.652 ατόμων για να ταξινομήσουν το χρώμα μαλλιών και ματιών των Γάλλων. Η απλοποιημένη κλίμακα ταξινόμησης είναι: ξανθά - καστανά - μαύρα - κόκκινα. Στη δημοσίευση δίνονται αναλυτικά και οι ενδιάμεσες διαβαθμίσεις.

Οι Γάλλοι έχουν κατά 85,10% καστανά μαλλιά και κατά 12,34% ξανθά μαλλιά. Τα καθαρά μαύρα μαλλιά εντοπίζονται στο 1,83% του πληθυσμού, ενώ τα κόκκινα στο 0,72% του πληθυσμού.

Μαύρα μαλλιά έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία. Τα ξανθά μαλλιά βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Ευρώπη. Η κατανομή του χρωματισμού των μαλλιών στη Γαλλία ταιριάζει με την φυλετική ιστορία της περιοχής, με τα Γερμανικά φύλα να έχουν εισάγει την ξανθότητα στο βορρά, ενώ σε νότιες περιοχές οι Μεσογειακοί λαοί να έχουν φέρει πιο σκούρο χρωματισμό. Λεπτομερέστερες παρατηρήσεις στο Παρίσι, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, δείχνουν ότι τα ποσοστά ξανθότητας κυμαίνονται από 17,5% έως 33,3%, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας. Μάλιστα, οι εσωτερικοί μετανάστες προς το Παρίσι αυξάνουν την σκουρότητα. Τα κόκκινα μαλλιά στο Παρίσι είναι στο 1,93% αντί για το 0,72% της χώρας.

Το χρώμα των ματιών ταξινομείται ως εξής:
μπλε - ενδιάμεσο - σκούρο = 18,58% - 42,52% - 38,87%

Συνεπώς τα μάτια των Γάλλων είναι κυρίως σκούρα ή ενδιάμεσα, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει έντονη μίξη ανθρώπων με ανοιχτά και σκούρα μάτια, ώστε να υπάρξει τέτοιο ποσοστό ενδιάμεσων ματιών. Επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως όσο ξανθότερα τα μαλλιά, τόσο μικρότερο το ποσοστό σκούρων ματιών, που φτάνει το μηδέν για τους Γάλλους με έντονα ξανθά μαλλιά. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ανοιχτών μαλλιών και ανοιχτών/ενδιάμεσων ματιών. Από την άλλη, πολύ μεγάλα ποσοστά Γάλλων με καστανά μαλλιά έχει ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλήρης αντιστοίχιση καστανών μαλλιών και καστανών ματιών. Στο τέλος δίνεται ένας συγκεντρωτικός συνδυαστικός πίνακας χρώματος μαλλιών και ματιών για όλες τις παρατηρήσεις.

Το συμπέρασμα στο οποίο φτάνουν οι μελετητές είναι ότι η Γαλλία κάτω από τον Λίγηρα είναι κυρίως σκουρόχρωμη, δηλαδή στο κέντρο και στα νότια. Η εικόνα της Γαλλίας προέρχεται από τη μίξη ενός ξανθού στοιχείου με ανοιχτά ή ενδιάμεσα μάτια στο βορρά και καστανών στοιχείων με καστανά μάτια στα νοτιότερα. Εμείς να προσθέσουμε ότι το βόρειο στοιχείο είναι το Νορδικό, στο κέντρο έχουμε τους Αλπικούς, που αρκετές φορές παρουσιάζουν ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια κι όχι μόνο καστνά, σε περιορισμένες περιοχές του νότου έχουμε τους Μεσογειακούς, οι οποίοι είναι κυρίως καστανοί. Μια παρατήρηση για τους Κρομανοειδείς που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Οι νότιοι Κρομανοειδείς, που εντοπίζονται κυρίως στα νοτιοδυτικά είναι κυρίως καστανοί, ενώ οι βόρειοι Κρομανοειδείς, που έχουν έρθει με τα Γερμανικά φύλα και βρίσκονται στο βορρά είναι μεν συνήθως καστανοί στα μαλλιά, αλλά το χρώμα των ματιών είναι συχνά ενδιάμεσο ή ανοιχτό. Η Γαλλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα συσχέτισης μεταξύ φυλής και χρωματισμού μαλλιών και ματιών, λόγω της γεωγραφικά διαχωριζόμενης φυλετικής ποικιλομορφίας.

52 σχόλια:

  1. Αυτή εδώ η ηθοποιός τι είναι φυλετικά?

    https://www.google.gr/search?q=lumen+dexter&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjel-X42vzTAhVILcAKHSasBzsQ_AUIBigB&biw=1366&bih=650#tbm=isch&q=julia+stiles+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια ειναι η γνωμη σας για την eupedia κυριως στον τομεα της γενετικης?
    http://www.eupedia.com/genetics/
    και μιας και το αρθρο μιλαει για την Γαλλια στην eupedia επισης μιλαει για την γενετικη των Γαλλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gnosti zionistiki etairia poulane paparies me xalpogroups gia na se bgaloun arapi kai mogolo gia mia alpoomada kai na apodi3oun taxa mou pws den iparxoun files.

      Διαγραφή
    2. Οι απλοομαδες δεν ειναι μαλακιες και ειναι αμεσα συνδεδεμενες με τους φυλετικους φαινοτυπους.
      Οι Υ απλοομαδες ( απο πατερα σε υιο) ειναι το 10% περιπου του φαινοτυπου και επιδρουν φυσικα στον ψυχικο κοσμο σου.
      Οι mtDNA (απο μητερα σε κορη) ειναι εξαιρετικως μικροτερες απο τις Υ, και η σημασια τους, αμελητεα(ισως, αφου δεν απεδειχθη) στον φαινοτυπο.

      Οι Υ απλοομαδες των Ευρωπαιων Λευκων ειναι οι εξης:
      J1( ιρανικοι), J2( μεσογειακοι), Ι1( νορδικοι), Ι2( διναρικοι), R1a( βαλτικοι), R1b( αλπικοι), Ν1c( φινλανδοι/ουγγροι).

      Οι παρασιτικες απλοομαδες στην Ευρωπη και ειδικα στην νοτια Ευρωπη ειναι οι εξης:
      Ε1b1b( σαχαριοι, τυπου κασιδιαρης), G2a(αρμενοειδεις), Τ(τουρανικοι).

      Η νοτια Ευρωπη, και ειδικως η Ελλας, ειναι κατα 25% μη-Λευκοι εξωευρωπαιοι παρασιτα. Και αυτος ο λογος, του πατου που φτασαμε, εν σχεσει με την κεντρικη και βορεια Ευρωπη, οπου το ποσοστο των τριων παρασιτικων απλοομαδων/φαινοτυπων δεν ξεπερνα το 5%( χωρες οπως ουγγαρια) και στις περισσοτερες το 1%( σκανδιναβια, γερμανια, σλαβικες χωρες, κλπ).

      Διαγραφή
    3. Oti tou fanei tou lolostefani.
      An isxian auta oi Souidi eprepe na einai vikings alla exoyn katali3ei oi pio ekfilismeni tis Eurwpis.Epsis oi Armenoeidis tous opoious theoris parasitikous einai oloi sidiritikoi kai akrode3ioi kai goustaroun apolitarxia kai theokratia.Oi Mesogeiakoi kai katepektasi kai oi Nordiki exete kanei tin eurwpi ena megalo gay pride.

      Διαγραφή
    4. Enas armenoidis sta aristera kai enas mogolos sta de3ia tha pas na tous peis oti den einai ellines?Poli amfibalo.

      http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/elam9.jpg

      Διαγραφή
    5. Αν και εγώ δεν παίρνω σοβαρά τις απλοομαδες, διότι πιστεύω ότι χρησιμοποιούνται από τους ακροαριστερους για να δείξουν ότι δεν υπάρχουν φυλές, κ.λ.π, εσύ πως πιστεύεις ότι η e1b1, έφτασε στον ελλαδικό χώρο; νομίζω ότι είναι γύρω στο 25% στην Ελλάδα, αλλά και στις περιοχές της Ιταλίας και της Σικελίας που αποίκησαν οι Έλληνες, καθώς και στα Βαλκάνια, όποτε δεν σχετίζεται απαραίτητα με τούρκους και αραβοσιμητες. Ποια είναι η θεωρία σου για το πώς έφτασε εδώ αυτή η απλοομαδα; έχει γίνει προϊστορικος αποικισμός-εισβολή από βόρεια Αφρική και μέση ανατολή, όπως υποστηρίζουν διάφοροι συγγραφείς, η κάτι άλλο;

      Διαγραφή
    6. Ναι Πελασγε γιατι η Γερμανια και η Σκανδιναβια πετανε χαχαχαχα γελανε και τα τσιμεντα τελος ειδα πως στην Κρητη ειναι 30+ J2 δηλαδη αυτο σημαινει πως το 30% του πληθυσμου της Κρητης ειναι Μεσογειακοι δεν το πολυ καταλαβαινω επισης η ομαδα J2 βρισκεται πολυ στους Καυκασιους αυτο πως εξηγειται ακριβως?δηλαδη αμα καποιος ειναι απλοομαδα J2 ειναι και Μεσογειακος?ή απλως εχει Μεσογειακο αιμα?

      Διαγραφή
    7. Εχει μεσογειακο αιμα,ρεει μεσα στις φλεβες του ιχωρ και παρθενο ελαιολαδο λακωνιας

      Διαγραφή
    8. Εσύ Ανώνυμος20 Μαΐου 2017 - 12:43 π.μ. έτσι όπως γράφεις με τα γκρικλισ είσαι Έλληνας;Και αυτά ανορθόγραφα τα γράφεις.

      Διαγραφή
    9. Πελασγέ, οι απλοομάδες είναι ΙΧΝΗ. Δεν υπάρχει καμία σαφής συνάφεια μεταξύ των απλοομάδων και των φαινοτύπων, καθώς οι τελευταίοι είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των αυτοσωμικών γονιδίων. Ουδέποτε, ούτε καν στην απώτερη αρχαιότητα, δεν αντιπροσώπευαν γενικότερα οι απλοομάδες στο Υ χρωμόσωμα κάποιον ομοιογενή φαινοτυπικά πληθυσμό. Ορισμένοι κλάδοι τους ενδεχομένως να σημαίνουν κάτι τέτοιο, αλλά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις καθώς αντιπροσωπεύουν τον κύριο όγκο ενός εθνοτικού πληθυσμού που μετακινήθηκε πρόσφατα και ο φαινότυπός του έχει διαγνωσθεί όπως για παράδειγμα οι Σάξωνες στη Μ.Βρετανία. Και πάλι, αυτό είναι μια κατά προσέγγιση ένδειξη κι όχι απόδειξη, μιας και δεν υπάρχει πληθυσμός που να ανήκει σε έναν και μόνο φαινότυπο πουθενά στην Ευρώπη (στο παράδειγμα των Σαξώνων, ήταν νορδικοί, ατλαντικοί, κρομανοειδείς).
      Από εκεί και πέρα, το ότι "το 10% του φαινοτύπου είναι η απλοομάδα του y-DNA" είναι γελοιότητα και δεν στηρίζεται πουθενά. Το ίδιο και η αντιστοίχηση της απλοομάδας E με τους σαχάριους και η G2a με τους αρμενοειδείς. Αφενός, απλοομάδα Ε έχει τεράστια διασπορά και αντιστοιχεί σε υπερβολικά πολλούς πληθυσμούς, είτε Ευρωπαϊκούς (κλάδος Ε-V13) είτε σαχάριους και μεσανατολίτες είτε και υπό-σαχάριους. Η διασπορά οφείλεται στην προϊστορική μετακίνηση των προϊστορικών της φορέων από τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου στα Βαλκάνια μέσω του Δούναβη, στη βόρεια Αφρική μέσω του Νείλου και της παράκτιας αφρικανικής γραμμής, και μέσω του Ευφράτη στην Μέση Ανατολή. Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν διαπιστωθεί από τους γενετιστές που έχουν ήδη διαγνώσει πως οι αρχικοί πληθυσμοί ήλθαν σε μίξη με μη-Ευρωπαίους, κι επομένως συνέβαλλαν σε κάποιο βαθμό στον σχηματισμό μικτών φαινοτύπων (οριενταλικοί, σαχάριοι) κι όχι πως οι αρχικοί πληθυσμοί αυτοί ήταν ήδη μικτοί εξαρχής. Εν ολίγοις, ο Ευρωπαϊκός κλάδος, είναι αυτός που ιχνηλατεί τους απευθείας απογόνους των αρχικών φορέων της Ε, κι όχι τους σύμμεικτους. Παρακάτω, οι πρώτοι φορείς της G2a δεν είχαν καμία σχέση με το αρμενοειδές φάσμα, καθώς αυτό έχει διαπιστωθεί πως ιχνηλατείται σε ορισμένους κλάδους της J1 οι οποίοι οδηγούν πίσω στον "χρωμοσωμικό Ααρών". Παρόλα αυτά, πολλοί αρμενοειδείς σήμερα, αναλόγως της περιοχής, φέρουν κατά πλειοψηφία άλλες απλοομάδες (G2a στον Καύκασο, R1a στην ανατολική Ευρώπη, R1b στη δυτική Ευρώπη αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ελλάδα). Και πάλι όμως, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο κλάδο της J1 κι όχι σε όλους ανεξαιρέτως.
      Πάμε τώρα στο mtDNA. Τα μιτοχόνδρια είναι όχι μόνο ουσιαστικής σημασίας, αλλά κι απαραίτητα για την επιβίωση και την ανανέωση ενός κυττάρου. Κατ' ουσίαν, τα σπερματοζωάρια "χάνουν" τα μιτοχόνδριά τους λίγο πριν τη γονιμοποίηση του ωαρίου κι αυτό διότι απλά στη συνέχεια "δανείζονται" τα μιτοχόνδρια του ωαρίου. Ενώ όσα δεν κατάφεραν να γονιμοποιήσουν, πρέπει να πεθάνουν. Γι' αυτό και το mtDNA κληρονομείται μόνο από τη μητέρα. Το δε "μέγεθος" στη σειρά των αλληλουχιών είναι μικρότερο, διότι η λειτουργική του σημασία δεν χρειάζεται "προστασία" δηλ δεν φέρει το μεγάλο κομμάτι των αλληλουχιών αζωτούχων βάσεων του οποίου ο ρόλος είναι να "προηγείται" των κωδικωνίων έναρξης ή να "έπεται" των κωδικωνίων λήξης, ώστε να προστατεύουν το λειτουργικό (χρήσιμο) κομμάτι από ενδεχόμενη καταστροφή. Η δε μικρότερη πολυμορφία του mtDNA οφείλεται πως σε αντίθεση με το DNA του πυρήνα, δεν αντιγράφεται τόσες πολλές φορές ώστε να προκύπτουν μικρο-λάθη δηλ μεταλλάξεις.
      Και μια τελευταία παρατήρηση. Ο πληθυσμός που εισήγαγε του (ήπια) βραχυκέφαλους φαινοτύπους στην Ευρώπη, είχε συγκεκριμένο ίχνος κι αυτό ήταν η απλοομάδα Ν1c. Οι πρώτοι Ινδο-Ευρωπαίοι φορείς των R1a και R1b, ήταν δολιχοκέφαλοι.

      Διαγραφή
    10. Φιλε, ενδιαφεροντα οσα λες, και θα ηθελα εαν γινοταν να τα λεγαμε απο κοντα.
      Οτι ειπα, ειναι απο δικη μου ''ερευνα''. Μακαρι να ειχε την δυνατοτητα να εκανα σοβαρες ερευνες, περι απλοομαδων/φαινοτυπων.

      Διαγραφή
    11. Έχει γίνει πραγματική έρευνα σε αυτά τα ζητήματα. Παρότι οι γενετιστές δεν κάνουν σαφείς αντιστοιχήσεις με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, μια απλή μελέτη των ερευνών αυτών μπορεί εύκολα να δώσει σαφή συμπεράσματα αν συνδυαστεί με τα συμπεράσματα των ανθρωπολόγων.

      Διαγραφή
    12. Προς 1:57
      Αφού εύκολα μπορεί να γίνει η συσχέτιση φαινότυπου-γονότυπου γιατί δε μας λες ποιά είναι;Ποιά απλο-ομάδα αντιπροσωπεύει τον Αλπικό φυλετικό τύπο;Ποιά το Μεσογειακό;Γιατί η Νορδική απλο-ομάδα παρουσιάζεται σε τόσο υψηλά ποσοστά σε ορισμένες χώρες;Γενικά έχω πολλές απορίες για το θέμα αυτό.

      Ετών 17

      Διαγραφή
    13. Προς Ανωνυμο 11¨41, δεν ειμαι ο 1¨57 αλλα αλλος ανωνυμος τελος παντων πιο πανω ο Πελασγος αναφερει πως υπαρχει συσχετιση φαινοτυπου-γονοτυπου Πελασγος:Οι Υ απλοομαδες των Ευρωπαιων Λευκων ειναι οι εξης:
      "J1( ιρανικοι), J2( μεσογειακοι), Ι1( νορδικοι), Ι2( διναρικοι), R1a( βαλτικοι), R1b( αλπικοι), Ν1c( φινλανδοι/ουγγροι)."
      εκατσα και διαβασα καποιες ερευνες και βρηκα πως τα μεγαλυτερα ποσοστα J2 εντοπιζονται στον Καυκασο οι Τσετσενοι εχουν 56% J2 και οι Ινγκους 88% ενω μολις η Κρητη που εχει τα μεγαλυτερα ποσοστα απο ολους τους Ευρωπαιους με 32% και Νοτιο Ιταλια Καλαβρια με 26%,καθομαι και κοιταω φωτογραφιες απο Καυκασιους και δεν μοιαζουν με τιποτα με τους Μεσογειακους...και απορω πως γινεται αφου ο Μεσογειακος φαινοτυπος ανηκει στην απλοομαδα J2 και αυτοι οι λαοι εχουν τοσο μεγαλα ποσοστα J2 να μην μοιαζουν καθολου.

      Διαγραφή
    14. Βασει των ερευνων που λεει, και βασει λογικης, εκανα τους ανωτερω συλλογισμους.

      Κανενα μπλογκ δεν τα γραφει αυτα για να τα αντιγραψω.
      Λες οτι οι πρωτοι ινδοευρωπαιοι ηταν δολιχοκεφαλοι. Απο που προκυπτει αυτο? Αφου οι ινδοευρωπαιοι, ηταν πληθυσμοι που επεξεταθησαν απο τις Ουκρανικες στεππες, στα ανατολικα μεχρι την κινα και στα δυτικα μεχρι τις βρετανικες νησους. Εαν δεις χαρτες με απλοομαδες στις περιοχες αυτες, θα δεις οτι η Ουκρανια ειναι η κοιτις της R1a επεκτασεως αρα βασει λογικης, αυτη η απλοομαδα ειναι ο βαλτικος φαινοτυπος. Αντιστοιχα η R1b απλοομαδα ειναι εκει οπου βριθουν οι αλπικοι. Και εαν συγκρινεις τους δυο φαινοτυπους, θα δεις ομοιοτητα, αρα πιθανη κοινη καταγωγη.

      Επισης, χαρτης των διναρικων που τους δειχνει στα δυτικα βαλκανια, συνδεεται με τον χαρτη της απλοομαδος Ι2, που βριθει ακριβως στο ιδιο μερος. Το ιδιο συμβαινει με την Ι1 νορδικη απλοομαδα, η οποια υπαρχει οπου εγκατεσταθη ο νορδικος φαινοτυπος. Και εν συνεχεια, με την J2 απλοομαδα που υπαρχει οπου υπαρχει ο μεσογειακος φαινοτυπος. Η J1 βασει λογικης ειναι ο ιρανικος φαινοτυπος, αφου εχουν κοινη καταγωγη με τον μεσογειακο και υπαρχει οπου υπηρχαν οι παλαιοι ιρανικοι στην μεση ανατολη.
      Οσον αφορα, στα ευρηματα "κρομανοειδων" με G2a, που ξερεις οτι ηταν κρομανοειδης? Προσωπικα πιστευω οτι η G2a ανηκε προιστορικα στους νεαντερνταλ, και ειναι ο προγονος των αρμενοειδων. Νεαντερνταλ και κρομανοειδης, πολεμησαν για επιβιωση, και νικησε ο κρομανοειδης, οχι ομως πριν ο νεαντερνταλ αφησει τα ιχνη του, σε μορφη απλοομαδων.

      Διαγραφή
    15. Πελασγε ειμαι ο Ανωνυμος 12¨06 μπορεις να μου απαντησεις?αφου ο Μεσογειακος φαινοτυπος ειναι με την απλοομαδα J2 τι γινεται με τους Ινγκους και τους Τσετσενους? οι Αζεροι επισης εχουν 30% J2 αλλα γενικα οι Ινγκους εχουν το μεγαλυτερο ποσοστο με 88% αλλα δεν μοιαζουν καθολου με Μεσογειακοι...

      Διαγραφή
    16. Πρώτα από όλα, δεν έγραψα πως μπορεί εύκολα να υπάρξει μια αντιστοίχηση σαν αυτή που περιγράφεις. Και δεν μπορεί, γιατί απλούστατα ο πρόγονος των περισσοτέρων είναι κοινός (συγκεκριμένα μεσογειακών-νορδικών). Ή για να το θέσουμε πιο σωστά, γνωρίζουμε λχ πως όλοι οι δολιχοκέφαλοι στην Ευρώπη, έχουν κοινούς πρόγονους κι η όποια διαφοροποίηση έγκειται σε πολλούς παράγοντες κι όχι τόσο πολύ στη μεταξύ τους συγγένεια.
      Οι απλοομάδες του y-DNA δεν είναι τίποτε άλλο παρά στίγματα, ίχνη, που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις μετακινήσεις τόσο των αρχαιότερων, όσο και νεώτερων πληθυσμών. Από αυτές τις μετακινήσεις και από την συχνότητα εμφάνισης των απλοομάδων, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ορισμένες απλοομάδες και ορισμένοι κλάδοι είναι χαρακτηριστικές ενός πληθυσμού για τον οποίο υπάρχουν κάποιες πληροφορίες σχετικές με τους φαινότυπους ή τον φαινότυπο των μελών του.
      Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως οι πρώτοι φορείς της απλοομάδας στο y-DNA N1c ήταν Ευρασιάτες που κινούνταν βορειότερα της Σιβηρίας οι οποίοι μετανάστευσαν στο απώτερο παρελθόν από την ανατολική Ασία (δηλ είχαν προ πολλών χιλιάδων ετών, Ασιάτη πρόγονο) κι κατά την εποχή του Χαλκού, είχαν συγκροτήσει τον Comb-Ceramic πολιτισμό. Σήμερα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση της απλοομάδας αυτής, βρίσκεται στη Φινλανδία, γύρω από τη λίμνη Λαντόγκα και τη βορειο-ανατολική Ευρώπη γενικότερα. Επομένως μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως ο πληθυσμός που εισήγαγε τον πρωτο-αλπικό φαινότυπο (τότε συγγενικού με τον ladogan, lappoid) που συνεισέφερε στον σχηματισμό κυρίως των βαλτικών και δευτερευόντως των αλπικών, αλλά κι άλλων φαινοτύπων, έφεραν την απλοομάδα N1c.
      Έρχεται όμως το εύλογο ερώτημα, όσοι φέρουν σήμερα το ίχνος αυτό, είναι απαραίτητα βαλτικοί; Όχι, καθώς ένα συγκεκριμένο άτομο θα μπορούσε να έχει κάποιο βαλτικό άρρεν πρόγονο, ή κάποιο πρωτο-αλπικό, ο οποίος άφησε το γενετικό ίχνος του στους άρρενες απογόνους του. Οι απόγονοί του αυτοί, ενδεχομένως να έχουν ΚΑΙ βαλτική επίδραση, λόγω της πυκνότητας των βαλτικών πληθυσμών στο βορρά. Αλλά θα μπορούσαν να είναι και 100% νορδικοί, ή και 100% εξω-Ευρωπαίοι. Αυτό συμβαίνει διότι ο φαινότυπος είναι αποτέλεσμα του συνόλου του γονιδιώματος (αυτοσωμικό DNA), κι όχι ΜΟΝΟ ενός συγκεκριμένου στοιχείου ή ίχνους. Το οποίο γονιδίωμα, επηρεάζεται από ΟΛΟΥΣ τους γονείς κι όχι μόνον την πατρική συνεισφορά και μόνον από την πατρική γενεαλογία. Τα δε φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, κληρονομούνται με πολύ πιο πολύπλοκο τρόπο καθώς "υπερπηδούν" γενιές κι μπορεί να εμφανιστούν εκεί που κανείς δεν τα περιμένει -πράγμα σπάνιο μεν, αλλά δυνατό.

      Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις, ας κάνουμε κάποιες υποθέσεις.
      Προ 10 χιλιάδων ετών, ένας άνδρας έκανε οικογένεια αφού εισήλθε σε φυλετικά ξένο περιβάλλον και σε αυτή γεννήθηκε ένα αγόρι. Οι αρσενικοί του απόγονοι, 10 χιλιάδες χρόνια μετά, πόση συγγένεια μπορούν έχουν πραγματικά με αυτόν τον πρόγονό τους;
      Η απάντηση είναι είτε πολύ μικρή, είτε και καθόλου. Διότι μεσολάβησαν 300 χιλιάδες γενιές έκτοτε.
      Όμως, αν αυτό συμβεί σε πιο πρόσφατους χρόνους, τότε η επιρροή του στους απογόνους τους είναι αμεσότερη.
      Δεύτερη υπόθεση. Αν ένας Άγγλος εγκατασταθεί στις ΗΠΑ κι κάνει οικογένεια με αφρο-αμερικανή, ο γιός του θα είναι μιγάς αλλά θα φέρει το γενετικό ίχνος του πατέρα του στο y-DNA. Επομένως, το γενετικό ίχνος των απλοομάδων, δεν μπορεί να καταδείξει πολλές φορές το προφανές, παρότι εκείνος που θα το μελετήσει θα πει "είχε πατέρα Άγγλο". Από την άλλη, η μελέτη του αυτοσωμικού DNA, θα είναι ξεκάθαρη καθώς η υπο-σαχάρια νεγρική καταγωγή του θα φαίνεται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του γονιδιώματός του.

      Διαγραφή
    17. Πως ξέρουμε πως ο Ότζι ήταν κρομανοειδής; Από την ανακατασκευή του προσώπου του φυσικά.
      http://www.age-of-the-sage.org/archaeology/reconstruction-otzi-the-iceman-face.jpg
      Ο Ότζι, σύμφωνα με τις μελέτες των γενετιστών, είχε μεγαλύτερη συγγένεια με τους πληθυσμούς που ζουν σήμερα στη Σαρδηνία. Η συγγένειά τους είναι και φαινοτυπική. Καθώς το γεγονός πως πρόκειται για νησί, έχει περιορίσει στο ελάχιστο την επίδραση άλλων πληθυσμών με άλλο γενετικό στίγμα κι άλλους φαινότυπους. Έτσι, πολλοί σημερινοί Σαρδήνιοι, ανήκουν στον ίδιο φαινότυπο ("εξευγενισμένο" πλέον) του αρχαίου που έφερε και ο Ότζι. Του οποίου οι πρόγονοι, ήλθαν από τον Καύκασο ΠΟΛΥ πριν σχηματιστεί το αρμενοειδές φάσμα (εποχή του Σιδήρου).
      Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ευρώπης με νεολιθικούς πληθυσμούς (με απλοομάδες G2a, Ε-V13, και J) αποδεικνύοντας πως ο Ότζι σε καμία περίπτωση δεν ήταν η εξαίρεση στο κανόνα.
      Αυτού του είδους η μελέτη, δεν έχει γίνει βέβαια ΜΟΝΟ με νεολιθικούς πληθυσμούς, αλλά και με τους Ινδο-Ευρωπαίους που ήλθαν από τις παρευξείνιες περιοχές. Οι φυσικοί ανθρωπολόγοι, εδώ και δεκαετίες περιγράφουν αυτό που εδώ και μόνο λίγα χρόνια επικύρωσαν οι γενετιστές. Τα δολιχοκέφαλα κρανία των ΙΕ, είχαν στίγματα R1b και R1a στο y-DNA. Ενώ οι σημερινοί "βόρειοι" Σλάβοι, στους οποίους ο βαλτικός φαινότυπος είναι συχνότερος, είναι μόνο εν μέρει απόγονοι αυτών των δολιχοκέφαλων ΙΕ. Κι όχι απευθείας, ούτε και "αμιγείς" απόγονοι των ΙΕ, καθώς η έλευση των πρωτο-αλπικών επήλθε της ΙΕ κατάκτησης κι δεν προηγήθηκε. Οι δε βαλτικοί κι αλπικοί, ξεκίνησαν να αυξάνονται και να πλειοψηφούν, σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα μετά τον Μεσαίωνα. Πρόκειται με άλλα λόγια, για ολόκληρα έθνη των οποίων η περίπτωση είναι παρόμοια με μια εκ των υποθέσεων που έγραψα παραπάνω.
      Για να είμαστε μάλιστα ακριβείς, η R1b απλοομάδα, εμφανίζει σήμερα εντός της Ευρώπης τη μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των πιο ομοιογενών και δολιχοκέφαλων εθνών: των Ισπανών και των Βρετανών. Ενώ η Ι1, μεταξύ των Σκανδιναβών μεν, νορδο-κρομανοειδών δε όπως έχει ειπωθεί και σε αυτό το ιστολόγιο δεκάδες φορές. Οι κατεξοχήν νορδικοί πληθυσμοί ανέκαθεν βρίσκονταν νοτιότερα (Δανία, βόρεια Γερμανία, ανατολική Ευρώπη, Μ.Βρετανία), γεγονός που δεν είναι άσχετο με την μετακίνηση πληθυσμών που μετανάστευσαν (νεολιθικοί αγρότες, ΙΕ) καθώς σε αυτούς οφείλουν τα λεπτοπρόσωπα χαρακτηριστικά τους. Τα γενετικά ίχνη των απλοομάδων, απλά επικύρωσαν πως αυτές οι μεταναστεύσεις συνέβησαν την ίδια εποχή που οι ανθρωπολόγοι υποστήριξαν το σχηματισμό του αντίστοιχου νορδικού φαινοτύπου.

      Παρακάτω, οι νεάντερταλ ΔΕΝ άφησαν κάποιο εγνωσμένο ίχνος στο y-DNA. Κι αυτό συνέβη διότι η μίξη που επήλθε μεταξύ νεάντερταλ κι σάπιενς, αφορούσε γυναίκες νεάντερταλ κι όχι άνδρες. Οι απόγονοί τους με λίγα λόγια, όποιοι κι αν είναι αυτοί, θα έχουν σάπιενς πατρική γενεαλογία κι επομένως απλοομάδα στο y-DNA.

      Διαγραφή
    18. Άρα η R1b συνδέεται με τους Κρομανοειδείς;Οι Κρομανοειδείς όμως είναι αρκετά ανομοιογενές σύνολο και μου φαίνεται περίεργο ένας πχ Ατλαντο-Μεσογειακός Ισπανός να ανήκει στην ίδια απλο-ομάδα με έναν Borreby Νορβηγό. Οι Αλπικοί επίσης δε ξέρουμε ποιά απλο-ομάδα αντιπροσωπεύουν, το ίδιο και οι Μεσογειακοί καθώς και οι Ατλαντοειδείς. Τα ποσοστά των φυλετικών τύπων ακόμη άμα χώρα πολύ σπάνια ταιριάζουν με αυτά των απλο-ομάδων. Οι Νορδικοί υπάρχουν σε μεγαλύτερα ποσοστά σε Σουηδία και Νορβηγία, παρ'όλο που όντως ο Νορδο-ΚΜ κυριαρχεί εκεί. Νομίζω το συμπέρασμα είναι πως η γενετική πληθυσμών έχει ακόμη καιρό μέχρι να καταφέρει να κάνει τη συσχέτιση φαινότυπου-γονότυπου, μόνο ένα φυλετικό κράτος μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο και να εδραιώσει έτσι μια για πάντα τη φυλετική ανθρωπολογία!

      Ετών 17

      Διαγραφή
    19. Ανωνυμος 1¨11 ισως γινονται μελετες στα κρυφα και εμεις οι"κοινη θνητοι" να μην μαθουμε ποτε...

      Διαγραφή
    20. Από ότι διάβασες, κατάλαβες πως η R1b συνδέεται με κρομανοειδείς; Όχι, η R1b ξεκίνησε να διαδίδεται από έναν πληθυσμό που κατά κύριο λόγο ήταν μεσογειακός με κρομανοειδή επίδραση. Η διασπορά τους και η ανάμιξή τους όμως στη συνέχεια, την έκανε συχνή και σε άλλους πληθυσμούς με διαφορετικούς φαινότυπους.
      Από εκεί και πέρα, σαφώς και χρειάζεται αρκετή ακόμα δουλειά για να υπάρξει κάποια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ σύνδεση μεταξύ φαινότυπου και γονότυπου. Αυτό όμως, δεν καθυστερεί τόσο από το πόσο έχει προχωρήσει αλλά εξαιτίας της ίδιας της φύσης της επιστήμης που αφορά τον μικρόκοσμο αφενός, κι εξαιτίας της πολιτικής καθοδήγησης και του "αναλφαβητισμού" του μέσου Ευρωπαίου/Ευρωπαϊκής καταγωγής ανθρώπου αφετέρου. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πότε εμφανίστηκαν τα ξανθά μαλλιά και τα ορισμένα χαρακτηριστικά των κρομανοειδών κατά την παγετώνια περίοδο (σκούρα επιδερμίδα και ανοιχτόχρωμα μάτια). Αυτό όμως, δεν ήταν ο στόχος εξαρχής των γενετιστών, αλλά μια παρατήρηση που προέκυψε. Ο Α' γενετιστής, θα ενδιαφερθεί περισσότερο για τη σχέση ανθρώπου κι πίθηκου, παρά για τις φυλετικές διαφορές και τους φαινοτύπους της εκάστοτε φυλής.
      Κι όπως είπα, οι νορδικοί εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα στον βορρά μεν, αλλά όχι τόσο στην Σκανδιναβία, όπου η κρομανοειδής επιρροή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι νορδικοί, σε μεγάλη συχνότητα εμφανίζονται σε Δανία, Ολλανδία και βόρειο Γερμανία με αμέσως επόμενη χώρα τη Μ.Βρετανία. Τα ξανθά μαλλιά, δεν σημαίνει "νορδικός φαινότυπος" σε καμία περίπτωση και η πιο μεγάλη διάψευση του ισχυρισμού αυτού είναι φυσικά οι Φίννοι που είναι το πιο "ξανθό" έθνος στον κόσμο.

      Διαγραφή
    21. Α) Δηλαδη θελεις να πεις, οτι νεαντερνταλ δεν ζευγαρωσε με θηλυκη σαπιενς για να αφησει Υ ιχνος? Μου φαινεται απιθανο. Εαν συγκρινεις κρανια αρμενοειδων( πρωτο αρμενοειδων) και κρανια νεαντερνταλ, βλεπεις πολλα κοινα. Τεραστιες διαφορες με τα κρανια των αρχικων σαπιενς(κρομανοειδων) οι οποιοι ειχαν ψηλο μετωπο, δολιχοκεφαλια, και φερουν ομοιοτητες με μεσογειακους/νορδικους. Εαν δεν γινει επισημη ερευνα συνδεσεως απλοομαδων και φαινοτυπων, θα συνεχιζω να θεωρω λογικοτατη την συνδεση μεταξυ αρμενοειδους/νεαντενταλ και σαπιενς/κρομανοειδους/μεσογειακων/νορδικων.

      Β) Οι βαλτο/αλπικοι, που ειναι σχεδον σιγουρη η κοινη καταγωγη τους, ειχαν προγονο πρωτοασιατη(καμμια σχεση με τους σημερινους) και ειναι λογικο να κινηθηκαν οπως κινηθηκαν οι R1(a,b) απλοομαδες. Δηλαδη, Σιβηρια, κινα, ουκρανια και εσωθεν της Ευρωπης.

      Γ) Οσων αφορα τους καυκασιους που φερουν J2 απλοομαδα, ειναι λογικο αφου μεσογειακοι εποικισαν τις περιοχες εκει και αφησαν ιχνη της απλοομαδος τους.

      Δ) Γενικα εγω μιλω περι πρωτο-φαινοτυπων, οχι σημερινων, οι οποιοι ειναι μειξη των ανωτερω. Οταν μιλω περι Ι1 νορδικη απλοομαδα, εννοω τους πρωτονορδικους, οχι τους συγχρονους η και βικινγκς, οι οποιοι ηταν και ειναι μειξη βαλτο/νορδικων. Το ιδιο και περι μεσογειακων, κλπ. Το ιδιο περι J1 ιρανικης απλοομαδος, η οποια βρισκεται σε ιχνη στους μεσανατολιτες πληθυσμους, και ειναι οι πρωτο-ιρανικοι, οχι οι συγχρονοι.

      Τελος παντων, εαν δεν γινει σοβαρη ερευνα σχετισεως απλοομαδων/πρωτο-φαινοτυπων, μονον υποθεσεις δυναμεθα να κανουμε.

      Διαγραφή
    22. Ρε άσχετε 2:41 γαμώ τη μανούλα σου ο καθαρός Νορδικός του Χάλστατ παρουσιάζεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στη Σκανδιναβία. Τέλος. Ποτέ δεν αμφισβήτησα την κυριαρχία του Κρομανοειδούς στοιχείου, αλλά δε μπορείς να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα. Όσον αφορά την R1b υπάρχει σε μεγαλύτερα ποσοστά σε Ιρλανδία, Ουαλία, Σκωτία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία κτλ...όλοι αυτοί δηλαδή για εσένα είναι Μεσογειακοί-ΚΜ;

      Ετών 17

      Διαγραφή
    23. Μικρε, ηρεμησε. Ερευνα κανουμε ολοι. Διχως εργαλεια, διχως τιποτε. Οποτε λαθη θα γινονται μαζικα. Μεσω των λαθων αυτων θα οδηγηθεις στην οποια αληθεια. Υπομονη. Το R1b, η λογικη και τα δεδομενα που εχουμε, τεινουν να οδηγουν στο συμπερασμα οτι ειναι ο (πρωτο)αλπικος φαινοτυπος.

      Διαγραφή
    24. Πελασγε ειμαι ο Ανωνυμος που σου μιλαει περι J2 και Καυκασο αλλα φιλε με δουλευεις? "Γ) Οσων αφορα τους καυκασιους που φερουν J2 απλοομαδα, ειναι λογικο αφου μεσογειακοι εποικισαν τις περιοχες εκει και αφησαν ιχνη της απλοομαδος τους."
      Στα παραπανω σχολια γραφεις πως η απλοομαδα=J2 σωστα?ομως συμφωνα με μελετες η J2 προυπηρχε στον Καυκασο αφου δειχνουν πως η J2 ξεκινησε καπου απο την Μεσοποταμια συγκεντρωθηκε στον Καυκασο μετα Ανατολια(Σημερινη Τουρκια) μετα Ροδο οπου εκει πηγε Κρητη και μεσω της Κρητης εξαπλωθηκε Νοτιο Ιταλια,υπολοιπη Ελλαδα,Αιγυπτο,Λιβανο κλπ...οι Τσετσενοι ειναι 56% και οι Ινγκους 88% εχεις(ουτε η Κρητη δεν εχει τοσο μεγαλα ποσοστα) εχει δει ποτε ανθρωπους απο αυτες τις χωρες?μοιαζουν με Μεσογειακους?και ρωταω σιγουρα ο Μεσογειακος ειναι ο J2 και αφου προυπηρχε/υπαρχει στον Καυκασο αλλα και σε μεγαλυτερα ποσοστα γιατι δεν μοιαζουν με Μεσογειακοι?

      Διαγραφή
    25. πως η απλοομαδα J2=Μεσογειακοι*

      Διαγραφή
    26. Οπως προειπαμε και συμφωνω. Οι Υ απλοομαδες επιφερουν ελαχιστη φαινοτυπικη διαφορα( περιπου 10%) σε σχεση με το αυτοσωματικο. Οι φαινοτυποι ειναι κατα κυριο λογο τα 22 αυτοσωματα, με το Υ χρωμοσωμα να επιφερει και αυτο την επιδραση του. Ο συνδυασμος ολων, ειναι ο φαινοτυπος. Απλα επικεντρωθηκαμε στο Υ.

      Διαγραφή
    27. Πελασγέ, με τη σειρά που τα έθεσες:
      Α) Δεν έχει σημασία αν εσύ, ή οποιοσδήποτε άλλος θέλει να πιστέψει. Η γενετική θεωρεί δεδομένο πως στην ανάμιξη σάπιενς-νεάντερταλ δεν υπήρξε συνεισφορά ανδρών από την πλευρά των νεάντερταλ και το έχει αποδείξει σε αρκετές μελέτες. Πράγμα, το οποίο συμφωνεί και με τη λογική που λέει πως ο νικητής, ειδικότερα σε εκείνες τις πρωτόγονες κοινωνίες, μπορούσε να τεκνογονήσει με τα θυληκά άτομα των ηττημένων. Οι γενεαλογίες στο y-DNA είναι αποκλειστικά σάπιενς και μάλιστα όλες, είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης, ακολουθούν μια συγκεκριμένη "σειρά" που οδηγεί στην προ εκατοντάδων χιλιετιών κοινή διαβίωση στην Αφρική (ο λεγόμενος χρωμοσωμικός Αδάμ). Αν είχε μεσολαβήσει μια τέτοια πατρική γενεαλογία από τους νεάντερταλ, τότε θα είχε παρακάμψει αυτή τη σειρά, γεγονός που θα είχε διαπιστωθεί ευθύς εξαρχής. Περαιτέρω, η απλοομάδα G, μιας κι αναφέρθηκε αρκετές φορές, είναι πολύ κοντινή στις I και J, καθώς όλες προέρχονται από τον F κλάδο (GHIJK) που διασπάστηκε στη συνέχεια σε G και ΗIJK (από την Κ ήλθαν οι R, δηλ για την Ευρώπη η R1a και R1b).

      B) Αλπικοί και βαλτικοί, είχαν ευρασιάτη πρόγονο ή ομάδα των λεγόμενων ανατολικών κυνηγών τροφοσυλλεκτών -ΕHG (ο όρος πρωσασιάτες, είναι λανθασμένος καθώς είθισται να περιγράφει άλλους πληθυσμούς) που ήλθε από την Ανατολή και τους ασιατικούς πληθυσμούς. Ενώ oι R1a και R1b, προήλθαν από τους αρχαιότατους κρομανοειδείς, οι οποίοι μετανάστευσαν τμηματικά προκαλώντας τις σχάσεις στις απλοομάδες του DNA κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε σήμερα τις I, J, G2a, R1a, R1b. Ο ευρασιατικός αυτός φορέας του πρωτο-αλπικού φαινοτύπου είχε σαν γενετικό ίχνος την απλοομάδα Ν1 κι όχι τους R1 κλάδους των Ευρωπαίων.
      Με λίγα λόγια, αυτή η σύνδεση που παρουσιάζεις μεταξύ των R1a κι R1b, είναι όχι μόνο αποδεδειγμένα λανθασμένη καθώς όπως είπαμε είναι γνωστό των οι ΙΕ ήταν κατά κύριο λόγο δολιχοκέφαλοι, αλλά κάθε άλλο παρά "εύλογο συμπέρασμα". Η αιτία που οι σημερινοί φορείς της R1a βρίσκονται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη όπου κυριαρχούν οι βαλτικοί φαινότυποι είναι οι ίδιοι με το αν κάποιος λχ μεσογειακός μεταναστεύσει σε μια χώρα που η πλειοψηφία είναι αλπικοί, οπότε οι απόγονοί του θα είναι κατά κύριο λόγο κι αυτοί αλπικοί. Οι άρρενες απόγονοί του όμως, θα φέρουν τι γενετικό του ίχνος στο y-DNA, παρότι φαινοτυπικά θα έχουν μεγάλες διαφορές με τους προγόνους του ανθρώπου αυτού.
      Παρακάτω, κάνεις άλλο ένα λάθος συνδέοντας διαφορετικούς πληθυσμούς που έζησαν σε διαφορετικές περιοχές στην ίδια περίοδο. Ο ευρασιάτης πρόγονος και φορέας του πρωτο-αλπικού, ήλθε μέσω της τάιγκας από τα βόρεια Ουράλια στη λίμνη Λαντόγκα. Ενώ οι ΙΕ, ήταν νομάδες στις παρευξείνιες στέπες. Είναι άλλο πράγμα οι πεδιάδες και τα οροπέδια της παρευξείνιας στέπα, κι άλλο η ορεινή και δασώδης τάιγκα. Αναφερόμενοι σε εκείνη την προϊστορική εποχή, η μετακίνηση από τη μια στην άλλη αν κι όχι εντελώς αδύνατη, ήταν υπερβολικά δυσχερής. Κάτι που άλλαξε με την επέκταση της χρήσης των τροχοφόρων μετά την μαζική ΙΕ μετανάστευση.

      Διαγραφή
    28. Γ) Το γενετικό ίχνος της απλοομάδας J2 δεν είναι ιδίον των σημερινών καυκάσιων ή Αράβων ή οριενταλικών, αρμενοειδών κλπ. Ο αρμενοειδής φαινότυπος είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης σε έκταση μίξης η οποία συνέβη κατά το τέλος της εποχής του Χαλκού και τις αρχές της εποχής του Σιδήρου, στη Μέση Ανατολή. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει "πρωτο-αρμενοειδής", καθώς σε αυτόν συνεισέφεραν τόσο το ήδη μικτό σώμα των πληθυσμών των δολιχοκέφαλων (ιρανικοί, μεσογειακοί, αραβικοί) της Ανατολής οι οποίοι σταδιακά εκδιναρίζονταν όσο και οι βραχυκέφαλοι πρωτο-αλπικοί. Κάποιοι λοιπόν καυκάσιοι, φέρουν J2 ενώ άλλοι G2 κι άλλοι R1a. Κανένα από αυτά τα στίγματα δεν είναι αποκλειστικά "αρμενοειδές". Αν μάλιστα ψάξεις και μελετήσεις τους όρους που ανέφερα πιο πάνω σχετικά με τον "χρωμοσωμικό Ααρών" (ο χρονικός προσδιορισμός του οποίου συμπίπτει με τον σχηματισμό του αρμενοειδούς φάσματος) θα κατανοήσεις αρκετά γιατί οι εν λόγω πληθυσμοί με αυτούς τους φαινοτύπους δεν δύναται να έχουν κάποιο κοινό γενετικό ίχνος, εφόσον είναι αποτέλεσμα του "τρακαρίσματος" 4-5 διαφορετικών πληθυσμών.

      Δ) Καταλαβαίνω αρκετά καλά τι θέλεις να γράψεις. Το κάνεις όμως, έχοντας μια γενικότερη πλάνη η οποία οφείλεται στο ότι έχεις σαν κριτήριο τη σημερινή διαμόρφωση των πληθυσμών κι όχι αυτή προ πολλών αιώνων. Συγκεκριμένα, ο "πρωτο-νορδικός" φαινότυπος ήταν ο Corded. Το γενετικό ίχνος των Corded είναι η απλοομάδα R1a. Ενώ, το ίχνος των βορείων κρομανοειδών που διέμεναν στη Σκανδιναβία (κι όχι μόνο) ήταν η Ι1. Η μεταξύ τους επαφή, είναι που σχημάτισε τους νορδικούς φαινοτύπους ευθύς εξαρχής. Ενώ στη συνέχεια, ο πιο συνηθισμένος νορδικός φαινότυπος σήμερα, ο Hallstatt, σχηματίστηκε μεταξύ δυτικών Βαλκανίων και κεντρικής Ευρώπης στις αρχές της εποχής του Σιδήρου, του οποίου οι φορείς είχαν ως γενετικό στίγμα την R1b. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, πως η συχνότητα της R1a και R1b στη Σκανδιναβία είναι μικρότερη από της Ι1.

      Σχετικά με την τελευταία σου δημοσίευση. Επαναλαμβάνω, καμία απολύτως μελέτη δεν υποστηρίζει πως το y-DNA είναι το 10% του γονιδιώματος. Το y-DNA (χρωμόσωμα Υ), είναι μεγαλύτερο σε αλληλουχία βάσεων από το mtDNA (χρωμόσωμα Χ) για τους λόγους που προανέφερα, όχι όμως και από τα άλλα αλληλόμορφα γονίδια. Απλούστατα, δεν ευσταθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός και δεν δικαιολογείται από καμία απολύτως μελέτη. Επί της ουσίας, το χρωμόσωμα Υ και Χ, προσφέρουν στον φαινότυπο του ανθρώπου κυρίως όσα σχετίζονται με το φύλλο κάθε ατόμου. Αν λοιπόν, ήταν τόσο σημαντικά (ακόμα και κατά 10%), οι φαινότυποι θα ήταν όχι μόνο ζήτημα της γενικότερης εμφάνισης ενός ανθρώπου αλλά και του φύλλου του. Με λίγα λόγια, δεν θα μπορούσαν να καταταχθούν και τα 2 φύλλα σε έναν φαινότυπο.

      Διαγραφή
    29. Φιλε 11 57 γιατι οπου υπαρχει αλπικη-βαλτικη παρουσια δεν υπαρχει απαραιτητα η απλοομαδα Ν οπως λες απλα παρε παραδειγμα Ελληνες, τι προτεινεις οτι οι r1a-l1 κτλπ ηταν νικητες επι καποιου Ν πληθυσμου και τεκνογονησαν με τις γυναικες τους;φαινεται δηλαδη κατι τετοιο στα autosomal;

      Διαγραφή
    30. Η παρουσία της Ν1c "αραιώνει" όσο κινείται το μάτι πιο νότια και δυτικά στο χάρτη της Ευρώπης. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της, βρίσκονται στη Φινλανδία και τη Ρωσία, ενώ όλα τα σλαβικά έθνη έχουν κάποια ομάδα που φέρει αυτό το ίχνος. Κάτι που δεν είναι τυχαίο και δεν μπορεί να είναι τυχαίο, καθώς οι ανθρωπολόγοι γνωρίζουν πως η περιοχή πέριξ της λίμνης Λαντόγκα στην Καρέλια (δηλ μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας) είναι η "κοιτίδα" των βαλτικών, ενώ ο πρωτο-αλπικός φαινότυπος θεωρείται συγγενικός του ladogan (ονομάζεται έτσι από τη λίμνη), αν όχι κι ο ίδιος φαινότυπος. Στους δε βαλτικούς φαινοτύπους, αναφέρεται από τον Coon και ο "νεο-δανούβιος" που επί της ουσίας είναι μια μορφή των ανατολικών βαλτικών, ο οποίος πήρε το όνομά του εξαιτίας της μίξης των νεολιθικών "δανούβιων" που είτε ήταν ΙΕ, είτε ενσωματώθηκαν στους ΙΕ, είτε εξαιτίας της καθόδου τους, μετακινήθηκαν προς το βορρά κι αναμίχθηκαν με τον πρωτο-αλπικό/ladogan.
      Οι μελέτες στο αυτοσωμικό DNA, έχουν συμπεράσματα αντίστοιχα των ανθρωπολογικών. Για παράδειγμα:
      http://cache.eupedia.com/images/content/East-Asian-admixture.gif
      Τώρα, στο ερώτημα γιατί και οι πληθυσμοί με αλπικούς φαινότυπους δεν φέρουν αντίστοιχα ποσοστά της N1c, η απάντηση είναι λίγο-πολύ αυτή που γράφεις. Εξάλλου, οι αλπικοί φαινότυποι είναι προϊόν συνεύρεσης αυτών των ήδη μικτών ευρασιατών, με μεγαλύτερους σε πυκνότητα πληθυσμούς και για να σχηματιστούν όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, χρειάστηκαν περισσότεροι αιώνες, μεγαλύτερη έκταση και φυσικά οι κατάλληλες συνθήκες που οδήγησαν στην δραματική αύξηση των αριθμών τους. Τόσο η ιστορία, όσο και οι παρατηρήσεις των ανθρωπολόγων αυτό ισχυρίζονται όταν αναφέρονται σε "μια μετακίνηση με ειρηνικούς τρόπους". Από την άλλη, οι απλοομάδες στο y-DNA, δείχνουν μετακινήσεις μαζικές αλλά σε κάθε περίπτωση αφορούν αρσενικούς πληθυσμούς. Επομένως σχετίζονται με εκτοπισμούς και κατακτήσεις.

      Διαγραφή
    31. Πραγματικα εδω και καιρο που προσπαθω να κανω τις διαφορες συσχετισεις μεταξυ γονοτυπων-φαινοτυπων και οχι μονο,δεν εβρισκα αλλη εξηγηση περα απ'το οτι οι διαφοροι εισβολεις κρατουσαν τις γυναικες των κατεκτημενων,θα μ'ενδιεφερε αν εχεις καποιο λινκ να αναλυει αυτο το φαινομενο,που ξερουμε πχ οτι εχει συμβει,ποιες ηταν οι συνθηκες σε μια τετοια μικτη κοινωνια εισβολεων-κατεκτημενων,μιλαμε για εγκατασταση των αρρενων εισβολεων;σφαγες;τεκνοποιηση με τη βια;
      Ενα παραδειγμα που μου'ρχεται ειναι οι βασκοι που ανηκουν κυριως στην r1b(ΙΕ λες)αλλα μιλουν μια non-IE γλωσσα,θα μπορουσε αυτο να οφειλεται στο οτι κατεκτηθησαν οι γυναικες ενος προυπαρχοντα μη-ΙΕ πληθυσμου;τι συνεννοηση υπηρχε μεταξυ εισβολεων-κατεκτημενων-τεκνων και γιατι να περασε η μητρικη γλωσσα;οπως και γιατι δε συμβαινει αυτο παντοτε και σ'αλλες περιπτωσεις κυριαρχει η γλωσσα του κατακτητη;Μιλωντας για r1b εντωμεταξυ μου ρθε φλασια γιατι προκειται για μυστηρια ομαδα,σχετιζονται με βασκους,δωριεις,εχει βρεθει στο λασιθι σε μινωικες ανασκαφες,θα μπορουσαν να ειναι οι λεγομενοι sea people;
      Παντως σχετικα με τους αλπικους και την υποτιθεμενη καταγωγη τους απ'τους λαντογκαν εχω μια δυσπιστια αλλα δε το αποκλειω,αλλοι ανθρωπολογοι τους αποκαλουν reduced cromagnid αλλα θα μπορουσε να οφειλεται στην μιξη παλαιολιθικων ΚΜ και πρωτο-αλπικων-λαντογκαν οπως λες,η mt/u5 που βρισκεται στο 48% στους saami και 20% φινλανδους εχει βρεθει στο μυκηναικο αλλα και το μινωικο δειγμα και οι προτομες των πρωτων που εχουν ανακατασκευαστει εχουν ταξινομηθει ως παλαιολιθικοι κμ και μογγολοφερνουν αρκετα,το ιδιο και αρκετοι σαρακατσανοι ισως εκει παιζει κατι.

      Διαγραφή
    32. Κοίταξε, το μιτοχονδριακό DNA δεν αντιγράφεται τόσο συχνά όσο το DNA του πυρήνα, παρότι τα μιτοχόνδρια είναι σημαντικά για ένα κύτταρο γενικότερα, κι απαραίτητα σε συγκεκριμένα κύτταρα ειδικότερα. Αυτό σημαίνει, πως υπόκειται λιγότερες μεταλλάξεις γεγονός που με τη σειρά του δεν αποδίδει τόσες πολλές και διαφορετικές απλοομάδες όπως συμβαίνει με το DNA στον πυρήνα του Υ χρωμοσώματος. Γι' αυτό και δεν μπορούν να χρησιμεύσουν τόσο πολύ ως ίχνος όσο οι απλοομάδες στο y-DNA. Παρόλα αυτά, κι σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αντίστοιχα mtDNA απλοομάδες οι οποίες συνήθως απαντώνται σε ανάλογους πληθυσμούς με συγκεκριμένο φυλετικό υπόβαθρο.
      Ερχόμενοι τώρα, στα όσα έγραψα προηγουμένως, είναι ενδιαφέρον να γίνει μια σύγκριση του χάρτη που έβαλα πριν και στηρίζεται σε αυτοσωμικά δεδομένα του εγχειρήματος της dodecad, με τον παρακάτω χάρτη που δείχνει τη διάχυση Ασιατικής απλοομάδας στο mtDNA:
      http://www.eupedia.com/images/content/East-Asian-mtDNA-map.png
      Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε, είναι πως ο χάρτης της ασιατικής πρόσμιξης με αυτοσωμικά δεδομένα, και ο χάρτης με το mtDNA, σχεδόν ταυτίζονται. Δηλαδή, επαληθεύεται η εξήγηση περί συζύγων των κατακτητών που αναφέρουμε.
      Εις ότι αφορά την R1b, πρέπει η διάχυσή της στους Βάσκους να ακολούθησε μια τέτοια κατεύθυνση, καθώς όσο κι αν έμεναν απομονωμένοι οι Βάσκοι η Ιβηρική επανακατοικήθηκε με πληθυσμούς που διέμεναν στον βορρά της (όπου βρίσκεται και η Βασκωνία) μετά την Reconquista από τους Μαυριτανούς. Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως σε άγνωστους προϊστορικούς χρόνους φορείς της απλοομάδας αυτής βρέθηκαν στη Βόρεια Αφρική. Το γεγονός πως στον Νίγηρα και το Κονγκό σήμερα η απλοομάδα αυτή είναι αρκετά συχνή, έχει πιστωθεί σε κλάδο εκείνων των ανθρώπων που αποκόπηκαν και ταξίδεψαν μέσω του Σουδάν και τη ζώνη του Σαχέλ (μια στέπα νοτίως της Σαχάρας) στην κεντρική και δυτική Αφρική όπου και αφομοιώθηκαν με τον νεγρικό υπο-σαχάριο πληθυσμό. Ενώ όσοι δεν ακολούθησαν, είχαν παράκτια πορεία κι κάποια στιγμή έφθασαν στη σημερινή Αλγερία κι περνώντας το Γιβραλτάρ βρέθηκαν ξανά σε Ευρωπαϊκό χώρο. Οι Βάσκοι όμως, δεν φέρουν αυτόν τον κλάδο της απλοομάδας R1b (κλάδος R1b V88) αλλά τον ίδιο με τους Κελτίβηρες. Εις ότι αφορά τους Δωριείς και την R1b, πρέπει όντως να ήταν το γενετικό τους ίχνος καθώς η ΙΕ αριστοκρατία που έφερε την R1b, αναδείχθηκε στα τέλη της περιόδου του Χαλκού στα βορειοδυτικά Βαλκάνια, φέρνοντας μαζί της και την τότε σημαντική καινοτομία της κατεργασίας του σιδήρου που εγκαθίδρυσε τους Δωριείς οι οποίοι συνέτριψαν με τέτοια όπλα τον επίσης ΙΕ, Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο Λασίθι, από όσο γνωρίζω, ο φορέας της δεν ήταν Μινωίτης.

      Διαγραφή
  3. Εντάξει οι Φινλανδοί έχουν και μογγόλους προγόνους οπότε είναι αναμενόμενο να δούμε και μερικές τουρανικές μίξεις αλλά αυτή εδώ η Φινλανδέζα είναι κανονική Γιαπωνέζα!

    https://www.youtube.com/watch?v=h_0vYxE_KmA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντω. Οσον αφορα στους ειρωνες, σας βαριεμαι.

    Η J2 βρισκεται στον καυκασο διοτι οι μεσογειακοι ταξιδεψαν παντου. Και μετεφεραν και την απλοομαδα τους.
    Οι σκανδιναβοι ειναι 30% Ι1 και επισης R1a βαλτικους, N1c φινλανδους. Οι βικινγκς ποτε δεν ηταν καθαροι νορδικοι Ι1 αλλα συνδυασμος των παραπανω, οπως οι συγχρονοι.
    Οπως και οι Ελληνες, που ειναι 30% J2 με συνδυασμο R1b αλπικους και Ι2 διναρικους.
    Οι απλοομαδες Ε1b1b1, G3a, T, εισηλθαν κυριως στον μεσαιωνα. Και ναι, εγινε εισβολη, ειδικα σαχαριων και αραβων, πχ στην κρητη και αλλου οπου αφησαν την απλοομαδα και φαινοτυπο τους.

    Λες" οι αρμενοειδεις ειναι πατριωτες και δες αυτον τον μογγολο ειναι εθνικιστης". Απο ποτε, η ταυτοτητα του Ελληνος εγινε "συναισθηματικως κεκτημενη"? Αυτα ειναι ανιστορητα, μη επιστημονικα επιχειρηματα, τυπου, "μα αγαπαει την ελλαδα αρα ειναι ελλην".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ε1b1b1 V13 ήλθε στην Ελλάδα κατά την προϊστορική μεσολιθική περίοδο (10,000 πριν) και η G2a κατά τη νεολιθική περίοδο (9,000 πριν). Καμία σχέση με τον Μεσαίωνα κλπ.
      Σε γενικές γραμμές Πελασγέ, δεν πρόκειται να "μορφωθείς" από σχόλια διαφόρων καμμένων σε φόρουμ και διαβάζοντας απαντήσεις σε μπλογκ. Όχι μόνο στη γενετική και την ανθρωπολογία, αλλά σε κανένα τομέα. Πρέπει να αποκτήσεις κάποιο κριτήριο ώστε να λαμβάνεις σοβαρά μόνο όποια από αυτά ΕΙΝΑΙ σοβαρά κι όχι όλα. Αλλά για να το κάνεις αυτό, πρέπει να αποκτήσεις στοιχειώδεις γνώσεις κι αυτό γίνεται μόνο με το διάβασμα σοβαρών πηγών. Η eupedia, είναι μια καλή αρχή.

      Διαγραφή
    2. Εαν θελεις, τα λεμε απο κοντα, να εξηγησω τι εννοω αναλυτικα.

      Διαγραφή
    3. Den apadises an tha tous to eleges brosta tous

      Διαγραφή
    4. Tespa ta ethnikistika kinimata ta igoude stin ellada saxarioi armenoidis touraniki ktl ktl opote den iparxei kamia pithanotita akoma kai me ethnikososialistiki kibernisi na ekdiwxthoun giati autoi tha igoude

      Διαγραφή
    5. Ναι θα το ελεγα εμπρος τους.
      Εαν το μελλον της Ελλαδος ειναι σαχαριο/αρμενοειδο/τουρανικο, καλητερα να μας βομβαρδιζουν με πυρηνικα. Διοτι αυτο το εκτρωμα, δεν θα ειναι Ελλας.

      Διαγραφή
    6. Are Odyssea den eisai xrisaugitis?

      Διαγραφή
    7. Και που είναι οι Μεσογειακοί οέο;Πόσοι δολιχοκέφαλοι πάνε στον εθνικισμό;

      Διαγραφή
    8. Ειμαι πρωτιστως ευγονιστης και φυλετιστης.
      Ολα τα αλλα επονται.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμε 20 Μαΐου 2017 - 3:40 μ.μ. Οι Αρμενοειδείς, οι Σαχάριοι και οι Τουρκικοί εν συνόλω είναι λιγότερο από 7%. Και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι. Όταν αυτοί τα τινάξουν σε λίγο καιρό, οι τρεις προαναφερθέντες φαινότυποι δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά. Γι'αυτό και πρέπει να περιμένουμε. Και οι σημερινοί νέοι είναι συντριπτικά δολιχοκέφαλοι σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενεές. Και αυτό είναι πολύ, πολύ θετικό. Και υπάρχουν πολλοί Νορδικοί οι οποίοι είναι Έλληνες γηγενείς, και όχι με επιμειξίες με βορειο-ευρωπαίους όπως λένε κάποιοι εδώ μέσα.

      Διαγραφή
  5. Επισης, οι απλοομαδες Ι και J, ξεκινησαν ως μια απλοομαδα ΙJ η οποια ειναι ο προγονος τους, δηλαδη ο κρομανοειδης φαινοτυπος( ο αυθεντικος προιστορικος, οχι ο συγχρονος που ειναι μεικτος με αλλους λευκους φαινοτυπους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, οι προϊστορικοί κρομανοειδείς ανήκαν στην υπερ-ομάδα CT και στον απόγονό της F (ή αλλιώς, GHIJK), από τις οποίες ξεκίνησαν αλλεπάλληλες σχάσεις και φθάσαμε στις σημερινές. Για παράδειγμα, το αρχαιότερο δείγμα κρομανοειδούς, La Brana 1, έφερε την απλοομάδα C κι όχι τις σύγχρονες. Ο επίσης κρομανοειδής Otzi, έφερε G2a.

      Διαγραφή
  6. ποιος ειναι ο φαινοτυπος του Τουρκου ηθοποιου Burak Hakki?
    https://www.google.gr/search?q=burak+hakki&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiw17WM6v3TAhULvBoKHaBEA2sQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=c7brK2roFejmnM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.