Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η ιστορία της σκεψης για την καταγωγή του ανθρώπου

Ποιά ήταν η πορεία της ανθρώπινης σκέψης για την καταγωγή του ανθρώπου; Από ποια μονοπάτια πέρασε μέχρι να καταλήξουμε στις σύγχρονες αντιλήψεις; Μια εξονυχιστική έρευνα σχετικά με το ζήτημα βρίσκουμε στο άρθρο του T. Bendyshe με τίτλο "The history of anthropology" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Memoirs read before the Anthropological Society of London.

Tο σημαντικότερο έργο σχετικά με την επιστημονική σκέψη κατά την αρχαιότητα για την καταγωγή του ανθρώπου είναι το De Die Natali, c.17 του Ρωμαίου συγγραφέα Censorinus, το έτος 238 μ.Χ. όπου συνοψίζονται όλες οι απόψεις επί του ζητήματος:...


"Θα αναφέρω συνοπτικά μερικές από τις απόψεις των αρχαίων σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπου. Επειδή είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι αναπαράγονται από το σπέρμα των γονέων τους και συνεχίζουν να αναπαράγονται για πολλούς αιώνες μέσω της διαδοχής των γενεών, το πρωταρχικό και γενικό ερώτημα συζητήθηκε μεταξύ των φιλοσόφων της αρχαιότητας. Ορισμένοι πίστευαν ότι οι άνθρωποι υπήρχαν πάντοτε και ότι το είδος τους δεν είχε ούτε αρχή, ούτε ξεπήδησε από κάπου. Άλλοι, ότι υπήρχε περίοδος που δεν υπήρχαν άνθρωποι και ότι η φύση με κάποιον τρόπο τον δημιούργησε. Μεταξύ εκείνων που είχαν την πρώτη άποψη -ότι η ανθρωπότητα υπήρχε πάντοτε- ήταν οι Πυθαγόρας ο Σάμιος, Ώκελλος, Αρχύτας και όλοι οι Πυθαγόρειοι. Ούτε οι Πλάτων, Ξενοκράτης, Δικαίαρχος και οι φιλόσοφοι της παλαιάς Ακαδημίας φαίνεται να είχαν διαφορετική άποψη. Ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος και πολλοί ακόμα από τους καλύτερους Περιπατητικούς, γράφουν αντίστοιχα πράγματα· και ως επιχείρημα, αρνούνται ότι έχει αποσαφηνιστεί αν τα πουλιά ή τα αυγά έγιναν πρώτα, εφόσον κανένα αυγό δεν μπορεί να γεννηθεί χωρίς πουλί και κανένα πουλί χωρίς αυγό. Έτσι, λένε ότι δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει καμία αρχή όλων των όντων σε αυτόν τον αιώνιο κόσμο· αλλά σε αυτή η σειρά γενεών και γεννήσεων, η αρχή και το τέλος όσων έχουν γεννηθεί μοιάζει το ίδιο.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί που πιστεύουν ότι κάποιος πρωταρχικός άνθρωπος δημιουργήθηκε είτε από θεϊκή δύναμη, είτε από τη φύση, αλλά διαφέρουν ως προς τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο συνέβη. Οι μυθικές εξιστορήσεις των ποιητών μας λένε ότι οι πρώτοι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από χώμα από τον Προμηθέα ή γεννήθηκαν από τις γυμνές πέτρες του Δευκαλίωνα και της Πύρρας· και κάποιοι φιλόσοφοι έχουν εκφράσει απόψεις, αν και λιγότερο αλλόκοτες, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο πιστευτές. Ο Αναξίμανδρος, από τη Μίλητο, πίστευε ότι ψάρια, ή κάποια ζώα όπως τα ψάρια, ξεπήδησαν από το νερό και το χώμα σε θερμή κατάσταση· ότι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να μεγαλώνουν μέσα τους και διατηρήθηκαν ως έμβρυα μέχρι να ενηλικωθούν και τελικά εξήλθαν ως άνδρες και γυναίκες, που μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ο Εμπεδοκλής, επίσης, στο ευγενές ποίημά του, σύμφωνα με τον Λουκρήτιο, είχε παρόμοια άποψη. Αρχικά, διαφορετικά μέλη ξεπήδησαν από τη γη υπό μια μορφή γέννας, που αργότερα ενώθηκαν και έφτιαξαν τον άνθρωπο, μέσα από μια μίξη φωτιάς με νερό. Αλλά γιατί να ψάχνουμε άλλο τέτοιες απόψεις, οι οποίες δεν έχουν καμία αίσθηση αληθοφάνειας; Ο Παρμενίδης και οι άλλοι ήταν της ίδιας άποψης, διαφέροντας ελάχιστα από τον Εμπεδοκλή.

Ο Δημόκριτος από τα Άβδηρα πίστευε ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από το νερό και το χώμα· το ίδιο και ο Επίκουρος, αφού σύμφωνα με αυτόν κάποιου είδους μήτρες δημιουργήθηκαν από θερμή λάσπη που έπιασαν ρίζες στη γη, ήταν τα πρώτα πράγματα που υπήρξαν και αυτά παρείχαν, με τη βοήθεια της φύσης, ένα θρεπτικό υγρό σαν γάλα για τα παιδιά που ξεπήδησαν από αυτές και όταν εκείνα μεγάλωσαν, διέσπειραν το ανθρώπινο είδος. Ο Ζήνων, ο Κιτιεύς, ιδρυτής των Στωικών, πίστευε ότι η αρχή του ανθρώπου πρέπει να συνέβη όταν ο κόσμος ήταν πολύ νεαρός· και ότι ο πρώτος άνθρωπος γεννήθηκε με την προσθήκη μιας θεϊκής σπίθας -δηλαδή μέσω της Θείας Πρόνοιας.

Τέλος, η χονδροειδής άποψη που έχουν οι περισσότεροι γενεαολόγοι -ότι οι πρόγονοι κάποιων εθνοτήτων δεν προήλθαν από εξωγενή πηγή, αλλά ξεπήδησαν από τη γη, όπως στην Αττική, στην Αρκαδία και στη Θεσσαλία και έτσι ονομάστηκαν αυτόχθονες. Λόγω ευκολοπιστίας και άγνοιας της αρχαιότητας, δεν υπήρξε καμία δυσκολία ώστε να γίνει πιστευτό στην Ιταλία, όπως τραγουδά ο ποιητής, ότι αυτόχθονες νύμφες και θεότητες ζούσαν σε συγκεκριμένα δάση. Πλέον, ωστόσο, η ποιητική αδεία έχει φτάσει τόσο μακριά ώστε να φαντάζονται πράγματα που δύσκολα μπορεί κάποιος να καθίσει να τα ακούσει. Ακόμα και οι μνήμες των ανθρώπων, μετά την δημιουργία των εθνών, λένε ότι οι άνθρωποι ξεπήδησαν από τη γη με διάφορους τρόπους: στην Αττική ο Εριχθόνιος ξεπήδησε από τη γη από τον σπόρο του Ήφαιστου· στην Κολχίδα, ή Βοιωτία, οπλισμένοι άνδρες δημιουργήθηκαν από τα δόντια ενός δράκου· εκ των οποίων, οι λίγοι που απέμειναν μετά από μια αλληλοκτόνα σύγκρουση, λέγεται ότι βοήθησαν τον Κάδμο να χτίσει τη Θήβα. Εκτός από αυτά, λέγεται ότι ένα παιδί ξεθάφτηκε από τη γη στην Ταρκινία, με το όνομα Τάργος, δίδαξε την τέχνη της οιωνοσκοπίας, την οποία διέταξε να σωθεί γραπτά ο Λούκουμος, που τότε κυβερνούσε την Ετρουρία."

Ο Sir M. Hale το 1677 λαμβάνοντας υπόψη το έργο του Censorinus και προσθέτοντας τις δικές του παρατηρήσεις, συμπέρανε ότι οι απόψεις των αρχαίων για την καταγωγή του ανθρώπου χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1. Ότι ο άνθρωπος δεν είχε αρχή, αλλά υπάρχει αιώνια.
Έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα προσπαθώντας να το συνταιριάξουν με αυτά που έβλεπαν γύρω τους στη φύση, θεωρώντας ότι η φύση είναι αναλλοίωτη. Αυτήν την άποψη είχε ο Ώκελλος, καθώς και ο Αριστοτέλης, ο οποίος όμως σε κάποια σημεία φαίνεται να αμφιβάλλει· και παρότι ο Πλάτων στον Τίμαιο θεωρεί ότι υπάρχει μια αρχή της ανθρωπότητας, ωστόσο αλλού οι τοποθετήσεις του είναι αμφίβολες. Μαζί σε αυτήν την άποψη όλοι οι φιλόσοφοι που παραθέτει ο Censorinus.

2. Ότι ο άνθρωπος είχε μια αρχή, ενώ αρχικά δεν υπήρχε.
Η παράδοση ήταν με το μέρος τους, αλλά και η ίδια η υπόθεση είναι λογικοφανής. Ωστόσο, η θεώρηση της αιώνιας σειράς γενεών χωρίς αρχή οδήγησε και σε αντιφάσεις. Αυτοί που υποστήριξαν πως υπήρχε μια αρχή της ανθρωπότητας ήταν οι Επίκουρος, Αναξίμανδρος, Εμπεδοκλής, Παρμενίδης, Ζήνων και τέλος ο Μωυσής. Στον Μεσαίωνα προστέθηκαν οι Αβικέννας, Cardan, Cesalpino, Berogardus. Όμως διαφώνησαν ως προς την μέθοδο που έγινε αυτή η αρχή.

Εκτός από τις απόψεις Αναξίμανδρου, Εμπεδοκλή-Παρμενίδη, Δημόκριτου-Επίκουρου, Ζήνωνα που αναφέρει ο Censorinus, ο Hale προσθέτει την άποψη του Οβίδιου που συμφωνεί με αυτήν των Στωικών, όπου σπέρμα εκ της γης μέσω μιας θεϊκής ή ουράνιας παρέμβασης, έδωσε τον άνθρωπο μέσα από μια σταδιακή διαδικασία. Κατά κάποιον τρόπο, κάθε φιλοσοφική σχολή των Ελλήνων είχε την δική της θεώρηση: Πυθαγόριοι, της Ακαδημίας, Περιπατητικοί, Επικούριοι μαζί με Αναξίμανδρο και Εμπεδοκλή, Στωικοί.

Εξετάζοντας τα γραπτά του Πλάτωνα, βρίσκουμε τις απόψεις για το ζήτημα, που ορισμένες φορές είναι αντικρουόμενες. Στους Νόμους o Αθηναίος οικοδεσπότης και ο Κλεινίας μιλούν για την αιωνιότητα της ανθρωπότητας, αλλά αφήνουν και ένα παράθυρο ότι ίσως υπήρχε μια αρχή σε ασύλληπτα μακρινό παρελθόν. Στον Μενέξενο ο Σωκράτης μιλώντας για την Αττική, λέει ότι οι πρώτοι κάτοικοί της ξεπήδησαν από τη γη όπως τα υπόλοιπα ζώα. Στον Τίμαιο περιγράφει πώς ο Θεός έδωσε την ψυχή στον άνθρωπο, υπονοώντας ότι του έδωσε και ζωή. Συνεπώς, ο Πλάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υποστήριζε ξεκάθαρα την αιωνιότητα του ανθρώπου.

Όσον αφορά στον Αριστοτέλη και τους Περιπατητικούς, όπως οι Σιμπλίκιος και Αβερρόης, η άποψή τους ήταν για την αιωνιότητα όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και όλου του κόσμου. Για παράδειγμα, γράφει ότι δεν υπήρξε πρώτο λιοντάρι. Ωστόσο, στα Πολιτικά γράφει πως οι πρώτοι άνθρωποι προήλθαν είτε από τη γη, είτε από κάποια τυχαιότητα. Αλλού γράφει ότι ζωή υπάρχει σε όλα τα πράγματα, ενω αλλού αναγνωρίζει ότι στο ζήτημα αν ο κόσμος γενικότερα είχε αρχή ή όχι πως υπάρχουν πιθανότητες και για τις δυο απόψεις. Από τα αποσπάσματα του Αριστοτέλη, φαίνεται να μην είναι ξεκάθαρος ως προς την άποψή του για την αιωνιότητα της ανθρωπότητας.

Σχετικά με τους Αιγύπτιους και τους Φοίνικες, o Βενετός μεσαιωνικός συγγραφέας Caelius Rhodiginus γράφει ότι η θεολογία των Φοινίκων και των Αιγυπτίων υποστήριζε ότι οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα ξεπήδησαν από τη γη τυχαία. Μάλιστα ο Διόδωρος ο Σικελιώτης μας δίνει διάφορες λεπτομέρειες για τις απόψεις των Αιγυπτίων.

Οι απόψεις των αρχαίων ξεχάστηκαν, όταν επιβλήθηκε στην Ευρώπη η χριστιανική αντίληψη περί καταγωγής του ανθρώπου. Επί Ιουλιανού υπήρχε ακόμη ελευθερία σκέψης, με τον ίδιο τον Αυτοκράτορα να γράφει σε επιστολή του σε ιερέα το 362 μ.Χ. πως οι Θεοί έδωσαν ζωή σε ένα ζευγάρι ανθρώπων ή δημιούργησαν πολλούς ανθρώπους. Το έτος 415 μ.Χ. σηματοδοτεί την οριστική επιβολή της χριστιανικής αντίληψης. Στην Αλεξάνδρεια δολοφονείται η Υπατία με εντολή του (Άγιου!) Κύριλου, επιβάλλοντας την τρομοκρατία στους επιστήμονες. Το ίδιο έτος, ο (Άγιος!) Αυγουστίνος εκδίδει το βιβλίο De Civitate Dei, στο οποίο ενημερώνει τους αναγνώστες με αγαλλίαση ότι οι παγανιστές θα ήθελαν να απαντήσουν στο βιβλίο αυτό, αλλά "καλύτερα να μην το κάνουν", προφανώς γιατί θα υποστούν συνέπειες. Γράφει ότι όλοι οι άνθρωποι προέρχονται από τους πρωτόπλαστους (Αδάμ-Εύα) που έφτιαξε ο Θεός και ότι η ανθρωπότητα υπάρχει μόλις λίγες χιλιάδες χρόνια... Παραθέτει διάφορα επιχειρήματα, με κλασικό αυτό του αλάθητου της Αγίας Γραφής. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η γη είναι επίπεδη και όχι σφαιρική.

Έναν αιώνα μετά τον Ιουλιανό, επιτράπηκε στον Πρόκλο να διδάξει στην Ακαδημία, από όπου προσπάθησε με δεκαοχτώ επιχειρήματα να εναντιωθεί στο χριστιανικό δόγμα για την δημιουργία του κόσμου. Αποτέλεσμα; Λίγες δεκαετίες αργότερα, η Ακαδημία έκλεισε δια παντός, το 529 μ.Χ.

Σποραδικά διάφοροι χριστιανοί, συνήθως κληρικοί, εξέφραζαν διαφοροποιημένες απόψεις από τις επίσημες ως προς την καταγωγή του ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας τις αναμενόμενες συνέπειες.

Η ανακάλυψη της Αμερικής, έφερε τους Ισπανούς αντιμέτωπους με τους ιθαγενείς, με τους οποίους οι διαφορές ήταν εμφανέστατες. Αυτό έκανε κάποιους Ευρωπαίους να πιστέψουν ότι δεν μπορεί να έχουν κοινή καταγωγή με τους ιθαγενείς. Σύντομα γεννήθηκαν οι πρώτες απόψεις περί πολυγενισμού. Το 1520 ο Παράκελσος υποστηρίζει τον πολυγενισμό, θεωρώντας ότι οι διάφοροι λαοί, λαμβάνοντας υπόψη τους ιθαγενείς κάθε ηπείρου, είναι αδύνατο να προήλθαν από κοινό πρόγονο. Άσκησε κριτική στον Μωυσή, λέγοντας ότι έδρασε σαν θεολόγος και όχι σαν επιστήμονας, εκλαϊκεύοντας τα περί γένεσης και όχι μελετώντας τα όπως οι επιστήμονες. Ο Giordano Bruno το 1591 εξέφρασε την άποψη ότι υπήρξαν τρεις πρωτόπλαστοι που έδωσαν τρεις κλάδους της ανθρωπότητας, λέγοντας ότι το ίδιο υποστήριζαν και οι Κινέζοι.

Σταθμός για την φυσική ανθρωπολογία ήταν το έτος 1684, όπου στο περιοδικό Journal des Savants παρουσιάστηκε η πρώτη φυλετική ταξινόμηση της ανθρωπότητας, χωρίς όμως καμία υπόθεση περί καταγωγής του ανθρώπου. Από κει και πέρα ακολουθούν πολλές μελέτες σχετικά με την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, όπου διατυπώνονται απόψεις για τους φυλετικούς κλάδους της ανθρωπότητας, κτλ. μέχρι να φτάσουμε στον Λινναίο, όπου ο άνθρωπος για πρώτη φορά εξετάζεται ως μέρος του ζωικού βασιλείου. Έχουν μπει πλέον οι βάσεις για να καταλήξουμε έναν αιώνα περίπου μετά στον Δαρβίνο.

81 σχόλια:

  1. ποιος ειναι ο φαινοτυπος της γυναικας?
    https://www.google.gr/search?q=%CE%95%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7+%CE%A7%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B4%CE%AC%CF%81%CE%B7&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiIo_f-98LTAhVCXRoKHZ99BxEQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgdii=SCLtqDHILIO5wM:&imgrc=GcKrGC04kSAPwM:

    οσο για το παραπανω αρθρο υπαρχουν πολλες θεωριες μια ειναι οτι "προερχομαστε" απο τα ψαρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όπως είδες κλασσικό παράδειγμα ελεεινίδος!

      Διαγραφή
    2. Mporei nanai ellehnida alla eipe thn alhtheia gia to mikrotsoutsouno KPolith:
      http://www.gossip-tv.gr/g-sexy/story/194764/Eirini-Heirdari-Oi-Ellines-ehoyn-periorismena-%E2%80%9Ctalenta%E2%80%9D

      Eftyxws pou sto Kanada yparxoun Arapades kai volevetai o professor....

      Διαγραφή
    3. Το μεγαλο πεος, στην αρχαια Ελλαδα, θεωρειτο ενδειξη χαμηλης νοημοσυνης καικαι χαμηλου πνευματικου επιπεδου. Γι αυτο και ολοι οι θεοι και ημιθεοι και ηρωες, παρουσιαζονται με μικρα πεη. Η νοημοσυνη και το μεγεθος του πεους, θεωρουντο αντιστροφως αναλογα.

      Μονον σημερα με την επικρατηση ολων των κατωτερων μορφων πνευματος, επιδιωκεται το μεγεθος, προς επιβεβαιωσιν του εγωισμου, λογω ελλειψεως πνευματικων προσοντων.

      Διαγραφή
    4. Πολύ σωστός Πελασγός.

      Προσθέτω ότι το πέος είναι μικρό στα Ελληνικά αγάλματα επειδή ακριβώς η αξία ενός ανδρός στον αρχαίο κόσμο δεν είχε σχέση με την κατωτέρας φύσεως σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας, όπως έχει σήμερα, αλλά στην ανωτέρα φύση του ανδρος και τις αξίες που αυτή πρεσβεύει, ήτοι γενναιότητα, ευστροφία, πνευματικότητα, τιμή κλπ.

      Διαγραφή
    5. Πάντως εάν λάβουμε υπόψιν τα λεγόμενά της για πλάκα, τα Κρομανοειδή Έθνη(Σκανδιναυοί) είναι τα πιο προικισμένα.

      Αυτός είναι και ο λόγος που στέκω πολύ καλά στον τομέα αυτό...

      Διαγραφή
    6. ελλην ποιοι ειναι φαινοτυποι των Ουγγρων γιατι ειδα πως οι Ουγγροι ειναι οι πιο "προιπισμενοι"

      Διαγραφή
    7. Από εκεί καταλαβαίνεις τί είδους "έρευνες" είναι αυτές των εφημεριδών...Espresso, Nescafe, Freddo Cappuccino, κλπ.

      Οι Ούγγροι είναι η πιο ανομοιογενής φυλετικά χώρα της Ευρώπης,

      "Το συμπέρασμα είναι ότι η Ουγγαρία αποτελείται από διάφορους φυλετικούς τύπους. Οι μογγόλοι είναι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού και οι Διναρικοί αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο. Η εκτίμηση των Αλπικών είναι μάλλον υπερβολικά χαμηλή, ενώ αυτή των Βαλτικών υπερβολικά υψηλή. Μάλλον τα ποσοστά τους θα έπρεπε να είναι τα αντίστροφα, με περισσότερους Αλπικούς και λιγότερους Βαλτικούς. Άλλοι φυλετικοί τύποι που κατοικούν στη χώρα είναι οι Κρομανοειδείς με μονοψήφιο ποσοστό και οι Νορδικοί που αποτελούν αμελητέο ποσοστό. Εν συντομία, η Ουγγαρία αποτελείται από Μογγόλους, Αλπικούς, Βαλτικούς, Διναρικούς και λίγους Κρομανοειδείς."

      http://fyletika.blogspot.com/2015/03/blog-post_6.html#more

      Διαγραφή
    8. δεν ηξερα οτι ηταν τοσο πολλοι οι Μογγολοι.Οι αρχαιοι Μαγιάροι απο που προερχονται και ποιος ηταν ο φαινοτυπος τους?

      Διαγραφή
    9. Τουρανικοί και λοιποί Μογγολλοειδείς.

      Διαγραφή
    10. ελλην θα μπορουσες να μου πεις τον φαινοτυπο της εν λογω κυριας.
      https://www.google.gr/search?q=betty+kourakou&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiA7KHC0MTTAhVKBBoKHYnmB3IQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgdii=baq9Tm-r0vhstM:&imgrc=38SO1AsXgsPZxM:

      Διαγραφή
    11. Όταν πήγα Ουγγαρία δεν παρατήρησα μογγολικά στοιχεία στον πληθυσμό...
      Οι αλπικοί είναι σίγουρα το 60% της χώρας.
      Η καταγωγή των Μαγυάρων είναι από τα Ουράλια και την Σιβηρία και μιλούν μια Ουραλική γλώσσα.

      Διαγραφή
    12. Φαίνεται στις περισσότερες φωτογραφίες ως Μεσογειακή-Αλπική.

      Διαγραφή
    13. ελλην μιας και ειπες πως οι Μαγιαροι ηταν τουρανικοι και λοιποι Μογγολοειδεις οι σημερινοι Ουγγροι απο που ειναι?σλαβοι?τι ακριβως ειναι?

      Διαγραφή
    14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    15. Οι Ούγγροι όπως και οι Βούλγαροι ήσαν φύλο Τουρκικό και συνεπώς ανήκαν στους φαινοτύπους ανατολικά της Κασπίας θαλάσσης δηλαδή τον ΔυτικοΤουρανικό (βλεπε Adnan Oktar) και τον πιο Μογγολικό ΑνατολικοΤουρανικό (http://ic.pics.livejournal.com/matzebacker/41105348/2173/2173_600.jpg) γνωστό και ως Αραλικό.

      Και εδώ,

      http://i.imgur.com/Sfi2RmD.png

      Διαγραφή
    16. Η ονομασία η αρχική των Ούγγρων ήτο Μαγυάροι.

      Διαγραφή
    17. Δες και εδώ όλους τους Τουρανικούς φαινοτύπους,

      http://oi65.tinypic.com/4liyd3.jpg

      Διαγραφή
    18. γενικα καμια φορα σκεφτομαι ποσο "μπασταρδη" ειναι η Ευρωπη...και ποιος ειναι ο πιο "καθαρος" λαος της Ευρωπης...

      Διαγραφή
    19. Κωνσταντινουπολίτη,αν μπορείς βάλε και άλλους west turanid

      Διαγραφή
    20. Andy Whitfield,Werner Daehn πιστεύεις είναι καλά δείγματα δυτικού τουρανικού;

      Διαγραφή
    21. Δεν μου ήρθε κάποια διεύθυνση. Λέει ότι σχόλιο έχει διαγραφεί.

      Διαγραφή
    22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. μιας και μιλαμε για την καταγωγη των ανθρωπων ειναι πολλα τα σεναρια.Η ανθρωποτητα για εμενα ή καλυτερα ο ανθρωπος ειναι το "τελευταιο" και "τελειο" δημιουργημα της φυσης,ισως το επομενο να ερθει απο εμας.Ισως ο ανθρωπος να ξεκινησε απο τη πρωτη στιγμη που ξεκινησε να δημιουργειται και αυτος ο πλανητης απλως να πηραμε περισσοτερο χρονο.Οσο για τον ανθρωπο σιγουρα παιζουν ρολο ολα,εξωτερικο περιβαλλον,φαινοτυπος,γονοτυπος με λιγα λογια τα παντα.Παντως για εμενα ενα παντα θα ειναι το ερωτημα για ποιο λογο ο πολιτισμος της Ευρωπης ξεκινησε απο τους μεσογειακους Ελληνες και οχι απο αλλους.Καποιος ισως πει ξερεις γιατι?επειδη ηταν πολλοι περισσοτεροι με λιγα λογια οπως για τον Βορρα επειδη ειχαν κρυο.Αλλα για ποιο λογο μεχρι και ο Ελληνικος Πολιτισμος να "πεθανει" δηλαδη καπου το 400-600 οι Αρχαιοι Ελληνες και κυριως οι Μεσογειακοι Ελληνες ειχαν περισσοτερα επιτευγματα απο τους Ρωμαιους?και δεν μιλαω για αυτοκρατορες(σιγουρα και οι ρωμαιοι ειχαν κατι "ψιλα") μιλαω για επιστημονες,εφευρεσεις και γενικα δηλαδη αμα δειτε η Αρχαιοι Ελληνες ειχαν μεχρι την Υπατία το 400μχ,καταρχην εχετε δει τι εχουν δημιουργησει οι Αρχαιοι Ελληνες?μιλαμε για "τρελα" πραγματα για εκεινη την εποχη αλλα οι υπολοιποι γιατι δεν δημιουργησαν τιποτα τετοιο?Θελω να πω ισως οι Μεσογειακοι Ελληνες να ειναι εξυπνοτεροι.Πρωτου καποιος με βρισει οτιδηποτε δεν λεω οτι συμφωνω με αυτα που λεω 100% απλως εκφραζω μια γνωμη και τις ανησυχιες μου αλλα και για να δω και μια αλλη γνωμη.Αν και θα ηθελα να γραψω παραπανω αλλα αμα γινει καμια συζητηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τελευταίος πραγματικά αξιομνημόνευτος Πολιτισμός υπήρξε η Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία.

      Κατώτερης φύσεως υπήρξε ο Σοβιετικός.

      Κάκιστος ο Φιλελευθερισμός.

      Διαγραφή
    2. Παντως Ελλην διαβασα ξανα και ξανα για τα επιτευγματα των Αρχαιων Ελληνων σε ολους τους τομεις και ειναι απο αλλο πλανητη.απλως αναρωτιεμαι για ποιο λογο οι υπολοιποι μεσογειακοι και κυριως οι ρωμαιοι δεν καταφεραν κατι τετοιο...εαν καλο παραδειγμα διαβασα προχθες απο εναν ισως εθνικιστη της ευρωπης πρεπει να ηταν ή αμερικανος ή απο κεντρικη/δυτικη ευρωπη και μιλουσε για τον ευρωπαικο πολιτισμο και απο αυτα που ανεφερε απο τα 15 ονοματα τα 13 ηταν Ελληνικα...

      Διαγραφή
    3. 1. Διότι οι Ρωμαίοι είχαν και ένα ισχυρό και ολοένα αυξανόμενο προς το τέλος Διναρικό στοιχείο. Θυμίζω ο Οκταβιανός υπήρξε ατόφιος Διναρικός, ο Μάρκος Αντώνιος Μεσογειακός-Διναρικός, εξάλλου μοιάζει και με τον Μέγα Αλέξανδρο η προτομή του. Η βαρβαρότητα των σταδίων με τις μονομαχίες, κάτι παντελώς ανύπαρκτο στην αρχαία Ελλάδα και η απουσία εκτιμήσεως του θεάτρου ως μορφωτικό μέσον, είναι όλα δείγματα Διναρικής συμπεριφοράς, φυλετικά μιλώντας.

      2. Η φυλή δεν είναι η απολυτη πραγματικότητα. Οι Έλληνες δεν μορφώθησαν εξ'ουρανού αλλά λάβανε, αρέσει δεν αρέσει, το έναυσμα από άλλους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου, όπως γράφουν άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Δύο υπήρξαν οι πολιτισμοί της περιοχής τότε, οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Βεβαίως, οι αρχαίοι Έλληνες έφτασαν πολύ παραπέρα όμως το έναυσμα δεν ήρθε από επιφοίτηση. Οι Ρωμαίοι αντιθέτως, ήρθαν σε επαφή μονάχα με τους χρηματολάγνους Φοίνικες Καρχηδονίους και όταν μετέπειτα κατέκτησαν την Ελλάδα ρούφηξαν ολόκληρο τον Ελληνικό πολιτισμό, καθώς λόγω φυλετικής Μεσογειακής συγγενείας ταίριαζε στον ψυχισμό τους. Η μπάλα όμως μετά χάθηκε καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατήντησε ένας χρηματικός πολυφυλετικός αχταρμάς, σαν την Ε.Ε. σήμερα.

      Διαγραφή
    4. φιλε σιγουρα ειχαν και οι Αιγυπτιοι και οι Περσες το κάτι τις τους αλλα τι ακριβως εμαθαν απο αυτους?εγω εχω κανει μια συγκριση κι οι Ελληνες παλι πρωτοπορουσαν σε ολους τους τομεις και πριν απο αυτους...σιγουρα και οι Αρχαιοι Ελληνες θα εμαθαν κατι αλλα πολυ ψιλα πραγματα.

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς δεν ξέρουμε διότι η έννοια της Φιλοσοφίας και της Γνώσεως δεν ήταν η ίδια με την αρχαία Ελλάδα, αλλά αποκλειστικό προνόμιο μίας τάξεως Ιερέων-Φιλοσόφων κάτι όχι και άσχημο εάν θες την άποψή μου. Επίσης δεν διασώθηκαν και πολλά ενώ αντιθέτως για τους αρχαίους Έλληνες έχουν διασωθεί πάρα πολλά.

      Διαγραφή
    6. σε αυτο εχεις δικιο αλλα και παλι φιλε μου οι Αρχαιοι Ελληνες ηταν κορυφη,τελος θα ηθελα να πω πως το Ελληνικο αλφαβητο δεν προερχεται απο το φοινικικο.Εχω ενα ωραιο βιβλιο "Ελληνικη Γραφη" του Χρηστου Λαγου.Για εναν πολιτισμο που ενδιαφερομαι επισης ειναι ο Κελτικος δεν εχει διασωθει σχεδον τιποτα.

      Διαγραφή
    7. "Ακριβώς δεν ξέρουμε διότι η έννοια της Φιλοσοφίας και της Γνώσεως δεν ήταν η ίδια με την αρχαία Ελλάδα, αλλά αποκλειστικό προνόμιο μίας τάξεως Ιερέων-Φιλοσόφων κάτι όχι και άσχημο εάν θες την άποψή μου"
      Για ποιο λογο οχι και ασχημο κατα την αποψη σου?Επισης εγω αναρωτιεμαι τι εγινε με την αρχαια Ελληνικη γραμματεια στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας...

      οσο για το ποσο "αρχαιος" ειναι ο ανθρωπος γνωμη μου ειναι εκατονταδες εκατομμυρια χρονια.

      Διαγραφή
    8. Διότι ανώνυμε ο άνθρωπος οφείλει να βλέπεται ως σφαιρική οντότης δηλαδή και η "καλή" και η "κακή" πλευρά του καθώς και οι δύο τον αποτελούν.

      Κάθε τι που θεωρείται "απαγορευμένο" ή "κακό" δεν είναι παρά μία έκφανση της ανθρωπίνης φύσεως την οποία η σύγχρονη κοινωνία αποφασίζει να θάψει. Η Φασιστική και Εθνικοσοσιαλιστική ηθική που βασίζεται στον αρχαίο κόσμο είναι καταδικαστέα από την σύγχρονη κοινωνία λόγω αστισμού. Προφανώς και απαγορεύεται χάριν της κοινωνικής συνοχής και της τάξεως το πόπολο να μην έχει πρόσβαση στην διερεύνηση τέτοιων σκοτεινών πλευρών της ανθρωπίνης φύσεως, όμως εν αντιθέσει μία πνευματική Αριστοκρατία οφείλει να τις ερευνά, να τις μελετά και να κρατά την κοινωνία μακρυά από αυτές, διότι απλούστατα δεν μπορεί να τις ελέγξει και θα τρελαθεί εάν εκτεθεί σε αυτές.

      Διαγραφή
    9. εγω φιλε αναρωτιεμαι εαν υπηρχαν οι νεάντερταλ μεχρι σημερα πως θα ηταν ο κοσμος.Εχω διαβασει πως ηταν το πιο εξυπνο ειδος ανθρωπου ισχυει?

      Διαγραφή
    10. Η "εξυπνάδα" δεν είναι το μοναδικό κριτήριο αν και δεν ξέρω πού το διάβασες αυτό.

      Η Νεάντερταλ χρειάζονταν 5000 θερμίδες την ημέρα(!) ενώ ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται 2000 ή και 1500 την ημέρα. Κατανάλωναν σχεδόν αποκλειστικά κρέας, ενώ δεν μπορούσαν να παράξουν καν λαλιά. Παρόλα αυτά ήσαν οι πρώτοι που έθαβαν τους νεκρούς τους.

      Διαγραφή
    11. για να πω την αληθεια λαθος μου αυτο για την εξυπναδα των Νεαντερταλ.απλως καπου διαβασα οτι ειχαν μεγαλυτερο εγκεφαλο και "εξυπνα" γονιδια.Για να πω την αληθεια δεν θυμαμαι που ακριβως ομως το διαβασα...

      Διαγραφή
    12. Έλλην Κωνσταντινουπολίτης:Σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει ο Johnny Depp;

      Διαγραφή
    13. φιλε Ελλην μπορεις να μου πεις τον φαινοτυπο της κοπελας?
      https://www.google.gr/search?q=Lily+James&biw=1920&bih=974&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwikxMCEoMXTAhXBBBoKHTuuBG8Q_AUICigB#imgrc=bbnGIpox_iPOiM:

      Διαγραφή
    14. ΚΜ με Αλπική επίδραση.

      Διαγραφή
    15. κρομανοειδης με αλπικη επιδραση δεν ειναι και η Μαρια Κορινθιου?νομιζω κι εσυ εισαι οπως ειχες γραψει,παντως ωραιος συνδυασμος.Τελος μια ερωτηση και ισως φανει "περιεργη" επειδη ακου αρκετα συχνα για τις κοπελες της Θεσσαλονικης μπορεις να μου πεις τους φαινοτυπους που κυριαρχουν?και ειναι τοσο ομορφες οσο λενε...

      Διαγραφή
    16. Η Κορινθίου είναι ΚΜ με Αλπική επίδραση. Αλλού φαίνεται ΚΜ αλλού ΚΜ-Αλπική, αλλά ας πούμε ότι είναι ΚΜ ως βάση με Αλπική επίδραση.

      Ο φαινότυπος δεν πρέπει να κρίνεται από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τόσο όσο από τις εγγενείς του ικανότητες. Για αυτό θα προτιμούσα να έπαιρνες ως παράδειγμα μορφές σημαντικές και όχι λευκή σάρκα προς τηλε-κατανάλωση.

      Ένα πολύ καλό παράδειγμα Κρομανοειδούς με βαθυά σκέψη υπήρξε ο Ραμίρο Λεδέσμα Ράμος, ο γνωστός Ισπανός Φαλαγγιστής νεανίας. Επίσης κατά την αρχαιότητα μία σημαντική Κρομανοειδής μορφή υπήρξε ο Λυσίμαχος.

      Διαγραφή
    17. Να κρίνεται η αξία του εννοώ. Προφανώς και τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι καίρια στην φυλετική ταξινομηση.

      Διαγραφή
    18. O Βουλγαροκτόνος επίσης ψυχικά θυμίζει Κρομανοειδή ενώ ο Αλέξιος Α' Κομνηνός, εξαιρετικά επικοινωνιακός και με μεγάλη αγάπη για κάθε είδους εκδηλώσεις, υπηρξε Μεσογειακός.

      Διαγραφή
    19. πολυ ωραια!θα μπορουσες να μου απαντησεις και αυτο για την Θεσσαλονικη εαν γνωριζεις βεβαια?απλως το εχω απορια...

      Διαγραφή
    20. Δεν γίνεται να διεξαχθεί συμπέρασμα διότι η Ελλάδα δεν χει συγκέντρωση ενός και μόνο φαινοτύπου σε μία συγκεκριμμένη περιοχή, πλην του Μεσογειακού-Αλπικού χαρακτήρος της Μάνης και του εμφανως Διναρικού-Αλπικού της Ηπείρου και της ενδοχώρας.

      Η Θεσσαλονίκη δεν εμφανίζει μεγάλα ποσοστά Μεσογειακών, ίσα-ίσα εντός αλλά και πέριξ της έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση Αρμενοειδών από την Μικρασία και εποσης πολλών γηγενών Αλπικών.

      Διαγραφή
    21. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ειδικά και τωρα με την φυγή των Μεσογειακών για το εξωτερικό, έχει μετατραπεί σε μία τελείως βραχυκέφαλη χώρα η οποία θυμίζει πλήρως Βαλκάνια.

      Διαγραφή
    22. ειχα απλως απορια για την ομορφια των γυναικων της Θεσσαλονικης για αυτο σε ρωτησα.Τελος ποια ειναι η γνωμη σου για τους Σερβους?εννοω για πολλους Ελληνες που τους αποκαλουν "αδερφια"

      Διαγραφή
    23. Φυσικά και είναι αδέρφια με την μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών "Ελλήνων" λόγω κοινής Διναρικής Βαλκανικής ρίζας.

      Διαγραφή
    24. Ο μεσος "Ελληναράς" που τα ξέρει όλα, κάνει τον μάγκα και είναι τελείως ανίκανος να πράξει το οιοδήποτε ανήκει καθ'ολοκληρίαν στον Διναρικό ψυχισμό.

      Διαγραφή
    25. βλεπω οτι εχεις ισχυρη αντιπαθεια για τους Διναρικους.Μιας και εισαι κρομανοειδης αυτο ειναι φυσικο?δηλαδη θελω να πω υπαρχει γενικα ετσι μια "κοντρα" μεταξυ κρομανοειδων και διναρικων οπως μεσογειακων και νορδικων ή ετσι απλως ειναι η γνωμη σου?

      Διαγραφή
    26. Γνώμη μου, αν και οι Μεσογειακοί το αισθάνονται πιο πολύ καθώς το κοινωνικό κλίμα τους πνίγει.

      Οι ΚΜ και οι Αλπικοί το καταπίνουν δεν ξέρω οι πρώτοι εάν το αντιλαμβάνονται καν, πιθανώς ναι πιθανώς όχι.

      Διαγραφή
  3. Poso malakes eisaste gia na pistevete tis nazistikes malakies gia tis fyles???
    Poso malakes????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νευρικος Μεσογειακος27 Απριλίου 2017 στις 1:05 π.μ.

      Αν ειναι μαλακιες εξηγησε μας γιατι υπαρχουν δολιχοκεφαλοι και βραχυκεφαλοι,γιατι οι φυλες εχουν διαφορετικο IQ κλπ.

      Διαγραφή
    2. De thelw na kanw sovarh syzhthsh s' afto to blog. Mono trollarisma.

      Pantws, mia kai rothses apantw:
      De dexomai oti exei shmasia an kapoios einai dolihokefalos h vrahykefalos. To thema tou IQ, toy upologismou tou, kai ths fylhs einai megalh koyventa. De nomizw oti yparxei antikeimenikos tropos ypologismou toy IQ (ta test den einai 100% axiopista), yparxei diafonia gia to pws orizoume to IQ (ti einai IQ), h eyfyia den exei sxesh me tis fyles, h fyletikh katharothta odygei se endogamies (p.x. Pontioi) kai kretinismo.
      Des ta katharoaima skylia ratsas: ta perissotera einai asthenika kai apovlakomena (tetrapoda frikia) =/ ta bastarda skylia toy dromou einai poly pio ygih kai pio eksypna apo ta katharoaima me ta vlammena gonidia apo tis aimomixies..

      Διαγραφή
    3. Νευρικος Μεσογειακος27 Απριλίου 2017 στις 2:05 π.μ.

      Βασικα το τεστ raven ειναι το πιο αξιοπιστο για να υπολογισεις αυτο που λεμε διανοητικη ευφυια.Το οποιο δεν εχει καθολου λεξεις.Μπορει να το κανει απο τσοπανος μεχρι και καθηγητης πανεπιστημιου.Δευτερον και πιο σημαντικο ειναι οτι ειναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ απο το πολιτισμικο περιβαλλον που μεγαλωσε καποιος!Και απο αυτα τα τεστ φανηκε οτι οι αφροαμερικανοι εχουν iq 85 .Αυτο δεν εχει αλλαξει εδω και 100 χρονια οταν εκαναν τα πρωτα τεστ.Και μεχρι σημερα αποτελεσμα παραμενει το ιδιο.Οι λευκοι εχου 100 και οι Ασιατες 105.Αυτη ειναι η αληθεια.ΤΕΛΟΣ

      Διαγραφή
    4. Άλλοι πιστεύουν σε εξωγήνους, άλλοι στον Αδάμ και την Εύα, άλλοι πιστεύουν στην μετεψύχονση και άλλοι ότι δεν υπάρχουν φυλές. Γούστα είναι αυτά. Πίστευε ότι θέλεις. Το να μη πιστεύεις στα μάτια σου όμως ε πως να το κάνουμε όμως είναι κάποιου είδους πρόβλημα. Οποιος αγνοεί τις φυλές εθελοτυφλεί.

      Διαγραφή
    5. εφοσον χρησιμποιεις το επιχειρημα των σκυλων σημαινει οτι δεχεσαι την υπαρξη αλλα και την διαφορετικοτητα των φυλων. Δευτερον δεχεσαι τον διαφορετικο χαρακτηρα αλλα και διαφορετικη ευφυια των φυλων,(εκτως και εαν πιστευεις οτι ολες οι ρατσες σκυλων εχουν την ιδια ευφυια και χαρακτηρα) και τριτον την ανωτεροτητα των καθαροαιμων φυλων γιατι θα ηθελα να σε δω να κυνηγας με ενα μπασταρδο του δρομου αντι με ενα κυνηγοσκυλο, η να προσπαθεις να συγκρινεις την ευφυια και να εκπαιδευσεις ενα μπορντερ κολευ και ενα μπασταρδο (ειναι αυτα που μπορουν και βαζουν ενα ολοκληρο κοπαδι αιγοπροβατων μεσα στο μαντρι μονα τους)η εαν θα διαλεγες για φυλακα ενα μπασταρδο η ενα ροτβαιλερ

      Διαγραφή
    6. Λακεδαιμων Γλαυκε,
      Μη δαπανας ενεργεια και φαια ουσια να εξηγησεις στον καθενα λοβοτομημενο αμνο, ακολουθο του Συγχρονου Δογματος, επιστημονικες αληθειες. Θα σε υβρισει, θα σε ειρωνευτει, και εαν εδυνατο θα σε εκαιγε και στην πυρα. Οπως παντοτε εκαναν οι μαζες στους εκαστοτε αιρετικους καθεμιας εποχης.
      Σημερα οι αιρετικοι ειναι οι Φυλετιστες η Ρατσιστες!

      Διαγραφή
    7. "Poso malakes eisaste gia na pistevete tis nazistikes malakies gia tis fyles???
      Poso malakes????????????"

      Δεν πιστεύουν όλοι όσοι ασχολούνται με την ανθρωπολογία τις ναζιστικές μαλακίες για τις φυλές. Συνήθως οι Ανθρωπολόγοι που αναλύει και σχολιάζει ο διαχειριστής δεν είναι καν εθνικοσοσιαλιστές. Εσείς είστε λάθος οι μαρξιστές που πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων την επιστήμη της ανθρωπολογία και θέλετε ανάμιξη όλων των φυλών και των λαών. Αλλά τι λέω, αναρχικός κουκουλοφόρος δεν πήγε στην Πάτρα να χτυπήσει ή να σκοτώσει τον Νομπελίστα Ιατρικής και Φυσιολογίας Τζέιμς Γουότσον επειδή ανακάλυψε την διπλή έλικα του DNA;

      Διαγραφή
  4. Γίνεται κάποιος αλπικός να έχει μεσόρινη και κυρτή μύτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η μεσορινια ειναι απολυτως συμβατη με τον αλπικο φαινοτυπο, και μαλιστα ειναι χαρακτηριστικη διαφορα των αλπικων σε σχεση με τους μεσογειακους η τους νορδικους. Τωρα οσον αφορα την κυρτη μυτη. Εαν με το κυρτη εννοεις κοιλη τοτε ναι ειναι αλπικη η βαλτικη.Εαν εννοεις γαμψη τοτε η ειναι αρμενοειδης η διναρικη η οριενταλιδης.Οι κρομανοειδεις εχουν συχνα μεσορινια κλπ αλλα ειναι ευκολο να διακρινεις κρομανοειδη επιρροη
      τελος εαν εισαι σιγουρος για την αλπικοτητα καποιου και εχει γαμψη μυτη τοτε θα πρεπει να εξετασεις το ενδεχομενο διναρικης η αρμενοειδους επιρροης.
      Εαν διαβασεις τα αναλογα αρθρα του ιστολογιου τοτε τα πραγματα θα σου γινουν ξεκαθαρα

      Διαγραφή
    2. Με τον όρο κυρτή μύτη εννοώ την μύτη με προεξέχον κόκαλο

      Διαγραφή
    3. Γίνεται εάν έχει Διναρική επίδραση. Οι Διναρικοί έχουν συνήθως προεξέχον κόκκαλο στην μύτη.

      Διαγραφή
  5. Kerk: Μια ερωτηση ως προς το τεστ raven. Μου εβγαλε iq 127... ειναι καλο αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι κάτα 20-27 μονάδες πάνω από τον μέσο λευκό άριο Ευρωπαίο. Εσύ τι λες δεν είναι καλό?

      Διαγραφή
    2. Φιλε που το εκανες αυτο το τεστ?

      Διαγραφή
    3. Εαν θελεις ολοκληρωμενο τεστ IQ μπες στην ιστοσελιδα της μενσα αθηνας, κανε το δοκιμαστικο, και μετα δες ποτε εχουν εξεταση. Το αυθεντικο τεστ, ΔΕΝ θα το βρειςτου ονλινε, παρα μονον σε εξειδικευμενα κεντρα. Ειμαι μελος της μενσα στην Αθηνα, εαν θελεις περισσοτερες πληροφοριες πες μου

      Διαγραφή
    4. Ναι θα ηθελα αν γινεται...

      Διαγραφή
    5. Nai an exeis 30 Euro gia petama pane sth MENSA…
      Mesa se 20 lepta (toso diarkei to test) tha sou poun poso exypnos eisai…

      To Raven Progressive Matrices estiazei sthn parathrhtikothta kai sthn anthlhptikh ikanothta.

      Gia (kata proseggish) ypologismo ths nohmosynhs apaiteitai mia seira diaforetikwn tests pou diarkoun peripou 8 wres. Oxi to testaki twn 20 leptwn ths MENSA…
      Ennoeitai oti se mia sovarh axiologhsh (oxi sto show ths MENSA) prohgeitai lhpsh iatrikou istorikou gia na ginei swsth stathmish twn apotelesmatwn: p.x. kapoios pou exei ypothyreoeidismo h aytoanosh thyreoeiditida Hashimoto to dhlwnei kai synypologizetai sthn axiologhsh twn apotelesmatwn. To idio isxyei gia kapoion pou exei dyslexia h syndromo eleimatikhs prosoxhs.

      Apo mono tou to 20lepto Raven Progressive Matrices de leei tipota to shmantiko.
      To geloio sth periptwsh ths ellhnikhs MENSA einai oti ta apotelesmata ta ypografei psychologos (National Supervisor Psychologist). Mono pou to psychologo de tha ton deis pote, de tha milhseis mazi tou, de tha xerei tipota gia sena (mon thn hlikia sou pou tha th grapseis panw sth kolla). O psychologos ths MENSA tha valei mia tzifra katw ap to multiple choice Raven test kai gi auth th tzifra tha plhroseis 30 Euros…

      To mono pou tha matheis apo thn 20lepth diadikasia ths MENSA einai poso parathrhtikos eisai (kai poso vlakas eisai pou plhroses 30 euros ston Apostolidi kai th MENSA GR)...

      Διαγραφή
    6. Ennoeitai oti to 20lepto Raven test DEN einai “ολοκληρωμενο τεστ IQ” opws leei o Pelargos Pelasgos h opws telos pantwn ton lene…

      Ennoeitai oti to “αυθεντικο” Raven test mporeis na to vreis online, to kaneis ap to smartphone sou kai de xreiazetai na pas sth MENSA giati h MENSA (etsi opws leitoyrgei sthn Ellada) de prosferei apolytws tipota sth diadikasia tou Raven test.

      To 20lepto Raven de leei kati axio shmasias. H moda twn maimou test “IQ” (???? edw klaime ap ta gelia) tonwnei thn aftopepoithish kai ton egoismo anthropwn me anasfaleies kai th tseph tyxodiwktwn pou idryoun ena syllogo (h to topiko parathma ths MENSA) bas kai konohsoun kana fragko (h provlhthoun koinwnika kai kanontas business me etaireies kai ypourgeia). Des edo: http://www.iqsociety.org/iq-societies/iq-societies-founder-name/ . Oles aftes oi societies apeyfthynontai se kara-losers. Kanenas normal (xwris anasfaleies) h eyfyhs anthropos de paei na ginei melos…

      Διαγραφή
    7. Τα τεστ IQ γενικα αξιζουν ή τζαμπα χρηματα?

      Διαγραφή
    8. Ola ta pragmata exoun kapoio nohma kai kapoia axia. To thema einai na xereis ti kaneis, giati to kaneis kai ti shmasia exei afto pou kaneis.
      Nai exei nohma na kaneis ena 20lepto Raven gia na deis poso parathrhtikos eisai. Oxi poso eyfyhs eisai. Mono poso parathrhtikos eisai. Oxi den axizei na plhroseis 30 euro (20 euro an eisai foithths h anergos). To 20lepto "αυθεντικο" (giati yparxei kai plasto???) Raven boreis na to kaneis dwrean online; de xreiazetai na pas sth MENSA tou k. Apostolidi.

      Gia (kata proseghsh) ekthmhsh ths nohmoshnhs yparxoun psychiatroi poy synergazonytai me etaireies toy idiwtikou tomea kai prosferoun tetoiou eidous yphresies (m.o. diarkeia 8 wres kai kostos panw apo 250 euro). Poly akrivo, de xerw an axizei na beis s afth th diadikasia, kyriws giati de nomizw oti sthn Ellada yparxoyn sovaroi ephsthmones s afto to klado kai de xerw an kanoun sovarh douleia kai poso axiopista einai ta apotelesmata pou dinoun sto telos.

      An eisai s allh xwra (AMeriki, Agglia, Germania) nai axizei na to kaneis. Gia thn Ellada exw epifylaxeis giati eimaste h xwra toy arpa-kolla kai toy kathe lamogiou pou thelei na konomhsei...

      Διαγραφή
  6. Kerk: Τεθηκαν καποια ερωτηματα ποιο επανω απο συμμετεχοντες στον διαλογο, οσον αφορα την διαφορετικοτητα του Ελληνικου πολιτισμου σε σχεση με αλλους, και γιατι θα πρεπει να τον θεωρουμε πρωτοπορο.
    Γνωμη μου ειναι οτι περα απο το διανοητικο επιπεδο, ημασταν οι πρωτοι που αναρωτηθηκαμε και φιλοσοφησαμε, δημιουργωντας εννοιες , ημαστε και οι πρωτοι που συλλαβαμε την εννοια του "ανθρωπισμου", περαν των αλλων εννοιων οπως "δημοκρατια", "αρετη", κλπ...
    Αυτο νομιζω μεταφραστηκε ως διαχωρισμος "Ελληνες - Βαρβαροι", "Ελληνικος κοσμος - βαρβαροκοσμος", στην αρχαια εποχη. Στην Βυζαντινη εποχη, ηταν οι ιδεες της συντροφιας του Μυστρα, οι οποιες ταξιδευοντας στην Δυση δημιουργουν την "Αναγεννηση". Παλι σε αυτην την περιοδο οι "ιδεες" ερχονται σαν "ανθρωπισμος" εναντια στις δυο βαρβαροτητες της εποχης την Τουρκικη και στην Καισαροπαπικη.
    Θελω να ρωτησω ολους τους συμμετεχοντες στις συζητησεις του blog, ποιος μπορει να ειναι ο συγχρονος διαχωρισμος;;;
    Υ.Γ: Προσφατα διαβασα το βιβλιο του Μιχαλη Χαραλαμπιδη "Ελληνικη ποιοτητα και αναπτυξη - Η νεα συμμαχια", στο κεφαλαιο "Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ" λεει πολυ σημαντικα πραγματα. Το προτεινω ως βιβλιο σε ολους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Αρχαιοι Ελληνες ηταν ετη φωτος μπροστα απ'ολους.

      Διαγραφή
  7. Δείτε εδώ ένα αλπικοδιναρικό μωρό.Σας τις χαρίζωμεν τις μεσογειακές

    https://www.youtube.com/watch?v=vzv4W_aD5wI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CF%85%CE%B7+%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%BC&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiah7nXvMfTAhVIWRQKHSjFAtsQ_AUIBigB&biw=1920&bih=974#imgrc=uTRWa99XsmaDbM:

      Διαγραφή
    2. εσενα φιλε μου ποιος φυλετικος τυπος γυναικων σου αρεσει περισσοτερο?ή και με ποιους συνδυασμους?

      Διαγραφή
    3. Αλπικές σε μίξη με κρομανοειδή και διναρικά χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή
    4. pact of blood εχω προσεξει οτι οι αλπικες με αλλες μιξεις βγαινουν πολυ ομορφες.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.