Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ο Σέξτος Εμπειρικός για τα πρότυπα ομορφιάς


"Ο Αιθίοπας προτιμά [για γυναίκα] την πιο μαύρη και με την πιο πλακουτσωτή μύτη και ο Πέρσης την πιο λευκή, με την πιο κυρτή μύτη."



Ο αρχαίος ιατρός και φιλόσοφος Σέξτος ο Εμπειρικός μας δηλώνει ότι τα πρότυπα ομορφιάς διαφέρουν ανά λαό. Συγκεκριμένα, όταν οι λαοί διαφέρουν φυλετικά, τότε και τα πρότυπα ομορφιάς διαφέρουν. Τα παραδείγματα του φιλοσόφου είναι κατατοπιστικά. Οι Αιθίοπες, όπως ονομάζονταν γενικά όλοι οι νέγροι στην αρχαία Ελλάδα, διαθέτουν...
μαύρο χρώμα δέρματος και πατημένη, πλατιά μύτη, γεγονός που τους κάνει να θεωρούν τα γνωρίσματα αυτά ως ιδανικά σε μια γυναίκα. Από την άλλη, οι Πέρσες διαφέρουν άρδην από τους νέγρους. Έχουν πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος και κυρτή μύτη, συνεπώς προτιμούν στη γυναίκα αντίστοιχα γνωρίσματα.

Οι παρατηρήσεις του Σέξτου Εμπειρικού δηλώνουν την τεράστια απόσταση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των προτύπων ομορφιάς σε δυο λαούς. Ο φιλόσοφος μιλά για τις πλέον ακραίες προτιμήσεις στο χρώμα του δέρματος (άσπρο/μαύρο) και το σχήμα της μύτης (πλακουτσωτή-κυρτή). Το συμπέρασμα από τα γραφόμενα του αρχαίου ιατρού, είναι ότι κάθε λαός διαθέτει το δικό του πρότυπο ομορφιάς, που εξαρτάται από την φυλετική του ιδιοσυστασία. Στη σύγχρονη εποχή, μπορεί η παγκόσμια επιρροή του δυτικών ηθών να τείνει να επιβάλλει συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς σε όλον τον κόσμο, ωστόσο εκ φύσεως υπάρχει η εσωτερική τάση να θεωρεί ο καθένας τη δική του φυλή ως πρότυπο ομορφιάς.

9 σχόλια:

  1. Παλαιότερα είχες πει ότι οι φυλές με ευγενέστερα ψυχικά γνωρίσματα (πχ Μεσογειακοί) θεωρούνται πιο όμορφες. Αυτό δε σημαίνει ότι και οι λευκοί γενικά θα πρέπει να θεωρούνται πιο όμορφη; Άρα δεν αντικειμενικοποιούνται τελικά τα κριτήρια ομορφιάς; Φασκεις και αντιφάσκεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρουσιαζει αποψεις τριτων. Και οδευουμε με τον κανονα ''ενδεχεται αλλως εχειν''. Δεν απολυτοποιειται τιποτε.

      Διαγραφή
  2. μπορει καποιος να μου πει τον φαινοτυπο της κοπελας
    https://www.instagram.com/p/BIPUAw2h7zl/?taken-by=tsagkaraki&hl=el
    της Αλεχανδρακη
    https://www.instagram.com/p/BD1HsOkNh3M/?taken-by=dimitraalexandraki1&hl=el
    και αυτηνης
    https://www.instagram.com/p/BFzNGahx0ST/?taken-by=dmddiamond&hl=el

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΡΝΟΕΙΔΗΣ ΚΑΥΛΩΤΙΚΗ ΤΣΙΜΠΟΥΚΟΒΙΑΚΗ

      Διαγραφή
    2. Αλεξανδράκη, αλπική με ΚΜ. Τσαγκράκη μάλλον αλπική με μεσογειακή επιρροή. Και η τελευταία μάλλον αλπική.

      Διαγραφή
    3. Παντως φιλε οι αλπικες με μεσογειακη επιρροη ειναι ομορφουλες,στην Ελλαδα ειναι συχνο να βρισκεις αλπικους με μεσογειακη επιρροη?και κατι ακομα η Ευη Αδαμ μεσογειακη δεν ειναι?

      Διαγραφή
  3. μπορούνε να ταξινομήσουμε φυλετικά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών; πχ νική της λεπέν στην βόρεια νορδικό/κρομανοειδη Γαλλία,στην νοτια μεσογειακή ακτογραμμ;ή κ.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι τόσο, διότι όπως θα δεις η μισή Γαλλία, Ανατολική, ψήφισε Λεπέν και η άλλη, Δυτική, Μακρόν. Ο φυλετικός διαχωρισμός στην Γαλλία δεν ισχύει με τον τρόπο αυτόν αλλά διαφορετικά.

      Πάντως οι Βορειοανατολικές περιοχές, εκεί όπου γενικά ύπάρχει Νορδική συγκέντρωση, πράγματι ψήφισαν Λεπέν, ενώ η περιοχή των Ιβήρων (ΚΜ), Μακρόν αλλά δεν ξέρω κατά πόσο σχετίζεται αυτο με τον φυλετικό παράγοντα.

      Διαγραφή
    2. Οι περιοχες με μεταναστες ψηφισαν λεπεν .Οι περιοχες με κατοικους απογονους απο τους λαους των αποικιων και οι περιοχες χωρις μεταναστες μακρον.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.