Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ίχνη φυλετικής ιστορίας στην Σκανδιναβική μυθολογία

Στην Σκανδιναβική μυθολογία υπάρχουν αναφορές για την εμφάνιση των αρχαίων Σκανδιναβών, καθώς και για τις κατακτήσεις τους. Παράλληλα, η μυθολογία ήταν συνδεδεμένη με την θρησκεία, κάτι που σημαίνει ότι οι αντιλήψεις που αποτυπώνονται στη μυθολογία επηρέαζαν την κοσμοθέαση του λαού εκείνης της εποχής.

Η Edda του Sigmund, μέρος ΙΙΙ, αναφέρει ότι ο θεός έφτιαξε τον σκλάβο "που είχε...
σκούρο χρώμα μαλλιών, χέρια γεμάτα κάλλους και καμπούρα", ενώ ο ελεύθερος άνδρας είχε "μάτια λαμπρά [ανοικτά] και ξανθά μαλλιά".

Πιθανότατα ο μύθος αναφέρεται στις πρώτες κατακτήσεις των Νορδικών εκ Σκανδιναβίας στην κεντρική Ευρώπη, που χάνονται στην προϊστορία. Εκεί οι Νορδικοί, έχοντας αριστοκρατική κοινωνική δομή, αριστοκρατική κοσμοθέαση και κατακτητικό πνεύμα, υποδούλωσαν τους πληθυσμούς που βρήκαν, τους οποίους διέκριναν ως αρκετά διαφορετικούς στην εμφάνιση. Και λογικά αυτοί οι πληθυσμοί ήταν μάλλον Αλπικοί, γιατί οι Κρομανοειδείς δεν θα τους φαίνονταν πολύ διαφορετικοί, εφόσον και οι ίδιοι οι Σκανδιναβοί περιείχαν ουκ ολίγους Κρομανοειδείς. Το πρώτο κατακτητικό κύμα των Νορδικών ήταν αυτό που τους έφερε προϊστορικά από την Σκανδιναβία προς την κεντρική Ευρώπη, εδραιώνοντας πολιτικές και στρατιωτικές αριστοκρατίες στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Γερμανίας, εκεί που τους εντοπίζουμε αργότερα, στα ιστορικά χρόνια.

Η φυλετική διαφορά στην εμφάνιση και στην ιδιοσυγκρασία αποδίδεται στην θεϊκή βούληση. Η φυλετική ιεραρχία αποτελεί θεϊκή επιταγή, η αριστοκρατική δομή της κοινωνίας είναι αυτονόητη. Μύθος και θρησκεία βρίσκονταν σε αρμονία, επιτάσσοντας να λαμβάνονται υπόψη οι φυλετικές διαφορές στην κοινωνική οργάνωση.

9 σχόλια:

  1. Ωραία ανάρτηση.Σε όλες τις μυθολογίες των αρχαίων λαών,υπάρχουν ομοιότητες.Όμως είναι βέβαιο πως η μεγαλύτερη ομοιότητα συναντάται στη σχέση Ελληνικής Μυθολογίας-Σκανδιναβικής Μυθολογίας.Αλλά ίσως αδικείται και μυθολογία των Κελτών,που αναγνωρίζουν ως γενάρχη τον Ηρακλή!
    Πάντως,σχετικά με τη σκανδιναβική μυθολογία,αν δεν κάνω λάθος,ο Snorri συνδέει πολλούς θεούς της μυθολογίας τους,με τους αρχαιοελληνικούς.
    Είναι δε πασιφανές,ότι στις πανάρχαιες ευρωπαϊκές μυθολογίες,κυρίως στη δική μας και την σκανδιναβική,δεν υπάρχουν ''δημοκρατία'',''ισότητα'' και ''ανεκτικότητα''.Επικρατεί ο ισχυρότερος και ο φυλετικά προικισμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα πάντως από την μυθολογία, η αναβίωσή της τον 19ο αιώνα που έγινε με στόχο την ενοποίηση των Γερμανών υπό το Πρωσσικό στέμμα, πέρασε με πολλά στοιχεία που δεν συμπεριλαμβάνονταν στους αρχικούς μύθους. Για παράδειγμα, στο Σκανδιναβικό-Γερμανικό μύθο του Ζίκφριντ όπως τον διασκεύασε ο Βάγκνερ, οι Νιμπελούγκεν από ξωτικά πλάσματα των οποίων η αινιγματική παρουσία χανόταν πριν από τη δημιουργία του ανθρώπου, μετατράπηκαν σε ανθρώπινες παρωδίες κουβαλώντας όλο το βάρος για τη πλεονεξία και τα μειονεκτήματα θνητών κι ανθρωπόμορφων θεών. Έτσι ο μύθος του Ζίκφριντ στερήθηκε της ύβρης που διέρπαξε ο πρωταγωνιστής που ξαφνικά μεταπλάστηκε στο "υπέροχο όν" του οποίου πράξεις είναι άμεμπτες και το τέλος του τραγικό, που κληροδοτεί στον περίγυρό του ένα "αμάρτημα" παρόμοιο του πρωπατορικού της Βίβλου. Παρότι η παλιά και νέα εκδοχή οδηγούνται στο συμπέρασμα πως ο δολοφόνος του Ζίκφριντ, ο Χάγκεν, είναι ο εκπρόσωπος του "γερμανικού πνεύματος" αυτό συμβαίνει από διαφορετικές αφετηρίες που έχοντας κοινή βάση και στοιχεία οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα από άλλες οδούς.
    Έτσι ο Χάγκεν, στον αρχαίο μύθο είναι ο βλοσυρός, δίκαιος αλλά και εκδικητικά βίαιος ετεροθαλής αδελφός του ζηλότυπου βασιλιά, έφερε θεϊκά χαρακτηριστικά εξαιτίας της καταγωγής του από τα ξωτικά Νιμπελούγκεν. Η εικόνα του μοιάζει κατ' ουσίαν στον Βοτάν/Όντιν, καθώς περιγράφεται ως μονόφθαλμος, ψηλός, ασκητικός και με σκούρα ξανθά μαλλιά -εν ολίγοις ένας καθαρά βόρειος τύπος. Ενώ ο Χάγκεν του Βάγκνερ, ακριβώς επειδή ανατράφηκε από Νιμπελούγκεν έφερε και κάποια χαρακτηριστικά από τη δυσμορφία τους. Σημειοτέον πως ο Βάγκνερ μετέτρεψε τον Άλμπεριχ από νανό φύλακα του θησαυρού των Νιμπελούκγεν, σε αρχηγό των ξωτικών και πατέρα του Χάγκεν, αποδίδοντάς του ξεκάθαρα στοιχεία που ανήκουν στον αρμενοειδή φαινότυπο όπως τον γνώριζε από το εβραϊκό στοιχείο της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Έτσι κι ο Χάγκεν από δίκαιος έγινε ζηλόφθονος και "τυπολάτρης", ξερακιανός με σκούρα μαλλιά και μειονεκτικός στην όψη εν συγκρίσει με τους άλλους χαρακτήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία ανάλυση φίλε!

      Διαγραφή
    2. Πράγματι ενδιαφέρουσα ανάλυση. Η μυθολογία αποτελεί καίριο στοιχείο της Ρομαντικής Γερμανικής σκέψεως.

      Διαγραφή
  3. Παρόλα αυτά,οι Σκανδιναβοί ξεφεύγοντας από τα ''στερεότυπα'',φαντάζονταν το θεό Θωρ με μαυροκόκκινα μαλλιά,και όχι ξανθό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο γνωστός προδότης Ψαράς είναι αλπικός;

    https://i0.wp.com/jailgoldendawn.com/wp-content/uploads/2014/09/psaras.jpg?ssl=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτι άσχετο στην αρχαία ελλάδα υπήρχαν ατλαντοειδείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι,δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    2. Ο ατλαντοειδής είναι ενδιάμεσο στάδιο Μεσογειακού και Νορδικου. Οχι δεν έχουμε αναφορές.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.