Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η ανθρωπολογία της Κορέας

Μια λεπτομερή μελέτη για την φυσική ανθρωπολογία της Κορέας πραγματοποίησε ο Γάλλος ανθρωπολόγος Ernest Chantre, την οποία δημοσίευσε στο περιοδικό Bulletin de la Société d'anthropologie et de biologie de Lyon, σε άρθρο με τίτλο "Esquisse anthropologique des Coréens". Η χερσόνησος της Κορέας, που σήμερα διαιρείται πολιτικά σε δύο κράτη, θεωρείται ότι έχει ομοιογενή πληθυσμό, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις πιο ανομοιογενείς Κίνα και Ιαπωνία.

Μετά από μια αναδρομή στην ιστορία της Κορεατικής χερσονήσου, ο Chantre περνά στην φυσική ανθρωπολογία. Εξετάστηκαν 113 Κορεάτες κοντά στην Σεούλ και οι μετρήσεις τους δίνονται σε αναλυτικούς πίνακες.

Το χρώμα του δέρματος απέχει από το λευκό κιτρινίζοντας ελαφρά. Τα μαλλιά είναι ίσια και με χοντρή τρίχα. Η τριχοφυΐα προσώπου είναι λιγότερη από ότι στην Ιαπωνία. Τα μάτια έχουν κατά κανόνα...
επίκανθο, ελαφρά κλίση και απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Το χρώμα των ματιών είναι καστανό. Τα φρύδια είναι σχετικά παχιά.

Η μύτη είναι ίσια, κοντή και δεν προεξέχει ιδιαίτερα. Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε 73,47 που δηλώνει μεσορρινία, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό λεπτόρρινων. Το πρόσωπο είναι κοντό και ευρύ, κάτι που αντιστοιχεί σε ευρυπροσωπία. Το στόμα δεν έχει μεγάλο πλάτος και δεν υπάρχει προγναθισμός. Το μέσο ανάστημα είναι μέτριο, υψηλότερο από ότι στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Οι Κορεάτες είναι κυρίως βραχυκέφαλοι, με μέσο κεφαλικό δείκτη 83,61 που σημαίνει βραχυκεφαλία.

Ο συγγραφέας εντοπίζει δύο τύπους στη χώρα, ο ένας έχοντας πιο λεπτό πρόσωπο με χαρακτηριστικά που πλησιάζουν τα Ευρωπαϊκά.

Οι Κορεάτες φαίνεται να μοιάζουν περισσότερο με τους βραχυκέφαλους μεσόρρινους μογγόλους της Μαντζουρίας με έντονα μογγολοεδική χαρακτηριστικά, που αντιστοιχούν στον τύπο Tungid, ενώ άλλοι όρισαν τοπικό Κορεατικό υποτύπο, τον Chosonoid. Φαίνεται επίσης ότι στη χώρα υπάρχουν και μερικοί North Sinid που έχουν πιο λεπτό πρόσωπο, τάσεις μεσο-δολιχοκεφαλίας και μύτη που τείνει λεπτόρρινη.

6 σχόλια:

  1. Οι Rammstein σε τι φυλετικους τυπους ανηκουν?
    https://www.google.gr/search?q=rammstein&espv=2&biw=1067&bih=513&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjltKvrmrnPAhXGVhQKHZmXDXMQ_AUIBigB#imgrc=WTGGWWJB0WVtTM%3A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κυρίως Κρομανοειδείς.

      Διαγραφή
    2. Ναι. Ολοι των έχουν μια κύρια ΚΜ συνιστώσα. Αλλος έχει Αλπική και άλλος ελαφρά Νορδικη επιδραση.

      Διαγραφή
  2. Off-topic:Αν και απογοητευμένος απ'την κατηφόρα που έχει πάρει το blog λόγω σχολιαστών τους τελευταίους μήνες,θέλω να μοιραστώ άλλο ένα κολάζ(για οσους θυμούνται τα προηγούμενα με τους Kρητικούς)αυτήν την φορά με σύγχρονους Έλληνες μεσογειακούς.
    http://oi65.tinypic.com/29eswvq.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαχειριστή ανέβασε κανένα άρθρο φυλετικής ταξινόμησης των αθλητών της ελληνικής αποστολής του Ριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.