Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Μεσογειακοί στη Ρουμανία

O Αυστριακός ανθρωπολόγος Viktor Lebzelter προέβη σε μία εξαιρετική μελέτη περί της κατανομής του Μεσογειακού φυλετικού τύπου στην Ρουμανία. Η εργασία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες, καθώς οι Μεσογειακοί που βρίσκονται στην Ρουμανία έχουν μετά βεβαιότητος απώτερη καταγωγή από τον Ελλαδικό χώρο. Οι περισσότεροι είναι απόγονοι Ελλήνων ή Ρωμαίων, δηλαδή πάλι εμμέσως Ελλήνων.

Οι Μεσογειακοί δεν είναι γηγενείς στη περιοχή της σημερινής Ρουμανίας. Διαθέτουμε αρκετά ιστορικά στοιχεία που εξηγούν την μετέπειτα παρουσία τους εκεί. Αρχικά είναι οι αρχαίες αποικίες των Ελλήνων στις εκβολές του Ίστρου (Δούναβη), που αποτέλεσαν εμπορικά κέντρα. Περισσότερα στοιχεία διαθέτουμε για την Ρωμαϊκή εποχή, όπου η τότε επαρχία της Δακίας δέχτηκε σημαντικό πληθυσμό Ρωμαίων, οι οποίοι ήρθαν είτε ως στρατιώτες, είτε ως εξόριστοι, είτε για να επανδρώσουν Ρωμαϊκές αποικίες. Από εκείνη την περίοδο εκρωμαϊσμού οι Ρουμάνοι έχουν διατηρήσει το σημερινό εθνωνύμιό τους. Πολλά στοιχεία έχουμε και για τους Έλληνες που βρέθηκαν στην περιοχή επί Οθωμανικής κατοχής της Μολδοβλαχίας, όπου είχαν φτάσει...
να αριθμούν χιλιάδες και να κατέχουν υψηλές κοινωνικές θέσεις. Στην Μολδοβλαχία άλλωστε συγκροτήθηκε το πρώτο στρατιωτικό απελευθερωτικό σώμα της Επανάστασης του '21 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο Ιερός Λόχος, που αποτελούνταν από εκατοντάδες εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της περιοχής. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες γενικά ήταν πολλοί στην περιοχή. Ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να διακρίνει επίθετα Ρουμάνων που υποδηλώνουν Ελληνική καταγωγή.


Η μελέτη εξέτασε 4.000 Ρουμάνους στρατιώτες. Για να διαχωριστούν οι φυλετικοί τύποι, ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία. Πρώτα εντοπίστηκαν τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα και έπειτα εξετάστηκαν οι τυπικοί συνδυασμοί που χαρακτηρίζουν κάθε φυλετικό τύπο. Ο Lebzelter διακρίνει τον κλασικό καστανό δολιχοκέφαλο Μεσογειακό από τον επίσης καστανό δολιχοκέφαλο τύπο Kurgan, δηλαδή τον Κρομανοειδή, εφόσον ο δεύτερος έχει συχνά έντονα υπερόφρυα τόξα, γωνιώδη γνωρίσματα και μερικές φορές κοντό πρόσωπο. Τέτοιες Κρομανοειδείς μορφές τις υπολογίζει σε ποσοστά 6-14% ανά περιοχή.

Από την άλλη, οι περισσότεροι καστανοί δολιχοκέφαλοι ανήκουν στον κλασικό Μεσογειακό τύπο. Η κατανομή τους στην χώρα είναι αρκετά ανομοιόμορφη και παρουσιάζεται στον παρακάτω χάρτη. Τα ποσοστά είναι μάλλον ελαφρώς υπερεκτιμημένα.


Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι Μεσογειακοί βρίσκονται στην άλλοτε περιοχή της Βλαχίας, δηλαδή στο νότιο τμήμα της σημερινής Ρουμανίας. Είναι αδύνατο να μην το συνδέσουμε με την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή. Μεγάλο μέρος των Μεσογειακών οφείλεται βέβαια και στους Ρωμαίους. Ο Lebzelter θεωρεί ότι το Μεσογειακό-Ρωμαϊκό στοιχείο περιορίστηκε σταδιακά νοτιότερα από την ειρηνική εξάπλωση Αλπικών-Βαλτικών από τα βόρεια.

Από κει και πέρα, ο συγγραφέας κάνει λόγο και για τα υπόλοιπα φυλετικά στοιχεία της χώρας. Η Τρανσυλβανία έχει χαμηλά ποσοστά Μεσογειακών, εφόσον είναι κυρίως καστανή βραχυκέφαλη, δηλαδή Αλπική, ενώ στην Μολδαβία υπάρχουν Βαλτικές τάσεις. Στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας και σε ορεινές περιοχές, υπάρχουν αρκετοί Διναρικοί.

Το συμπέρασμα που βγάζει ο Lebzelter είναι ότι "η φυλετική ανάλυση του Ρουμανικού λαού δείχνει μια ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της ιστορίας του λαού, της γλώσσας και της φυλής".

15 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΥΤΑ
    ΖΗΤΩ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ
    ΖΗΤΩ Ο ΚΟΝΤΡΕΑΝΟΥ
    ΖΗΤΩ Η ΣΙΔΗΡΑ ΦΡΟΥΡΑ
    ΖΗΤΩ Ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ
    ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ 14/88

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΖΗΤΩ!

      Νομίζω πρόσφατα άρχισε να κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά το βιβλίο του Κοντρεάνου «Για τους Λεγεωνάριους μου». Πράγματι, σπουδαίος Χριστιανός Εθνικιστής ηγέτης που δολοφονήθηκε με ατιμωτικό τρόπο από τους αιώνιους εχθρούς της ανθρωπότητας.

      Διαγραφή
    2. Το αξιόταο αυτό σύγγραμα ανέβηκε μάλιστα στο scribd προσφάτως από τον χρήστη Hellenic NS.

      Διαγραφή
  2. Η Ρουμανική περιοχή κατοικείτο στην αρχαιότητα από Δάκες και Ινδο-Ευρωπαίους. Νικήθηκαν από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 106 μ.Χ. επί Τραϊανού και μέρος της Δακίας έγινε Ρωμαϊκή επαρχία. Για τα επόμενα 165 χρόνια (υπό την πίεση των Ελεύθερων Δακών και των Γότθων, η Ρωμαϊκή διοίκηση και οι λεγεώνες αποσύρθηκαν από τη Δακία περί τα 270 μ.Χ.) υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής Ρωμαϊκής αποίκισης στην περιοχή, καθώς η περιοχή ήταν σε στενή επικοινωνία με το υπόλοιπο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Δεν είναι σίγουρο αν οι Ρουμάνοι είναι απόγονοι αυτών των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν νοτίως του Δούναβη ή των ανθρώπων που παρέμειναν στην Δακία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά αυτά περί Δακίας και Ρωμαϊκής κατάκτησης.Δεν είναι ανάγκη όμως το ένα,να αναιρεί το άλλο.Εφόσον από ανθρωπολογικές μελέτες,αποδεικνύεται ότι υπήρχαν-υπάρχουν Μεσογειακοί στη Ρουμανία,και εφόσον γνωρίζουμε ότι ο Μεσογειακός τύπος,ορίζει την ελληνικότητα,δεν είναι αυθαίρετο να πούμε ότι οι μεσογειακοί Ρουμάνοι,προέρχονται από τον Ελλαδικό και τον Ιταλικό χώρο.
      Επίσης,πώς ορίζουμε τους ''Iνδοευρωπαίους'',διότι αυτός ο όρος χρησιμοποιείται ασυστόλως για να περιγράψει ασαφείς έννοιες.Ποιοι ήταν αυτοί οι Ινδοευρωπαίοι;Γνωρίζουμε ότι το θέμα των ινδοευρωπαίων είναι καθαρά γλωσσολογικό ζήτημα.Γιατί επιμένουμε να το ανάγουμε σε φυλετικό;

      Διαγραφή
    2. Ο Δημόπουλος πάντως λεγει ότι εξηπλώθη και στην Ρουμανία την Νότια ο Μεσογειακός φαινότυπος προϊστορικώς.

      Διαγραφή
  3. Γιατί συνεχίζουν να σχολιάζουν ένα σωρό άσχετοι που έχουν ψυχολογικά προβλήματα;Ρε ζώα(προσβάλω τα ζώα),μη γράφετε άσχετα σχόλια σε ιστολόγιο φυλετικής ανθρωπολογίας.Μας πόνεσαν τα μυαλά μας με τις μαλακίες που γράφετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. διαχειριστη μια ερωτηση

    ο σπουδαιος ηθοποιος-σκηνοθετης Orson Welles σε ποιον φυλετικο τυπο ανηκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κυρίως Αλπικός, κάτι που φαίνεται στο βλέμμα, στην κάπως κοντή μύτη και στους εμφανείς μαλακούς ιστούς του προσώπου.

      Διαγραφή
  5. εδω ενας horon απο την κατεχομενη ριζουντα ποντου απο τα εξισλαμισμενα αδερφια μας καρντεστηρια μας τους rumlar karadenizli pontusculuc.
    δειτε με τι παθος λυσσα και φανατισμο χορευουν πανηλιθια νεαντερταλια παπαρια νορδικοτουβλα!!!!!!!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=UtVCNghnsb4

    τι φυλετικους τυπους βλεπετε?????


    εδω χορευουν ταδερφια μας οι καραντενιζλι ρουμλαρ απο την τραπεζουντα στον πυργο του αιφελ

    https://www.youtube.com/watch?v=q4yfX0mqHYw

    εδω ειμαστε στη νεα υορκη

    https://www.youtube.com/watch?v=nGt1EvsnhYs

    εδω ενας ρουμ παπαζλαρ(ελληνας παπας)μαλλον νορδικος ποντιος..... οσοι εχετε προφιλ γιουτουμπ κραξτε τα τουρκατ που βριζουν απο κατω

    https://www.youtube.com/watch?v=I3YamxZ0JE8



    υ.γ.εχουμε ριξει απιστευτο ξυλο σε γερμανακια καθοτι μεγαλωσαμε στη γερμανια και ημασταν εκει μεχρι 15 χρονων....τετοια τουβλα σαν τα γερμανικα δεν υπαρχουν αλλα στον πλανητη!!!!!!
    και μια πληροφορια αγαπητο ιστολογιο
    δημιουργουμε παλι ανταρτικο εκει στα αγια χωματα σον ποντον μαζι με τους κουρδους....
    οι επαφες των δικων μας τουριστων 20 χρονια τωρα αποδιδουν....


    FREE GREEK PONTOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    διπλον τριπλον θα παρωμεν αυτο που μας επαρθεν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ο ποντον ολον και το καρς
    τεμετερα θα γινε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ο ποντος να απελευθερωθει και ας χαθει ο πλανητης ο γαλαξιας και το συμπαν ολο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεζω Τσερλια στον Ποντο

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχαχαχαχ.Υπεράριοι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων αναμφίβολα

      Διαγραφή
    3. 5.37
      χεσε στο στομα της νεκρης πουτανας παπαριας μανουλας σου που ξεκολιαστηκε στο βερολινο το 45 μαζι με εκατομμρια αλλα νεαντερταλια νορδικα σκατα

      Διαγραφή
    4. Σαν να βλέπεις ομαδική ηλεκτροπληξία.

      Διαγραφή
    5. Σαν γυφτοι ειστε, κλασσικοι γυφτοποντιοι..

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.