Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η φυλετική σύνθεση της Γενεύης

O Ελβετός ανθρωπολόγος Marc Sauter μελέτησε την φυλετική σύνθεση της περιοχής της Γενεύης σε δημοσίευσή του στο περιοδικό Le Globe. Revue genevoise de géographie με τίτλο "Anthropologie de la population de Genève". Η μελέτη την εξετάζει ανθρωπολογικά σε σύγκριση με το σύνολο της Ελβετίας, καθώς και των γειτονικών επαρχιών της Γαλλίας. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη έγινε μεταπολεμικά και κάνει κανονικότατα χρήση της κλασικής φυλετικής τυπολογίας.

Η μελέτη ξεκινά από τις παλαιοανθρωπολογικές μελέτες σε κρανία του Μεσαίωνα και καταλήγει στα γνωρίσματα του σημερινού πληθυσμού. Στον σύγχρονο πληθυσμό έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Ο Schlaginhaufen σε δείγμα 35.000  ατόμων από όλη την Ελβετία βρήκε τα αποτελέσματα του παρακάτω πίνακα:


Οι τρεις στήλες αντιστοιχούν στην Γενεύη, στο καντόνι Vaud όπου βρίσκεται η Γενεύη και στην Ελβετία γενικά. Στην Γενεύη ο πληθυσμός έχει υψηλότερο ανάστημα από ότι στην υπόλοιπη χώρα. Ο κορμικός δείκτης είναι παντού παρόμοιος και δείχνει μεσοσκελία. Ο κεφαλικός δείκτης είναι οριακά εντός της δολιχοκεφαλίας στην Ελβετία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα βρίσκεται εντός μεσοκεφαλίας. Σε όλη τη χώρα επικρατεί κατά μέσο όρο η λεπτοπροσωπία και η λεπτορρινία. Ως προς το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, η Γενεύη, που βρίσκεται δυτικά και πολύ κοντά στην Γαλλία, έχει σκουρότερο σχετικά χρωματισμό από την υπόλοιπη χώρα, όμως τα ποσοστά ξανθών και γαλανομάτηδων παραμένουν σημαντικά. Επικρατούν τα σκούρα μαλλιά, με 77,1%.

Οι μετρήσεις του Pittard σε 462 άνδρες και 1986 γυναίκες έδωσαν τα παρακάτω αποτελέσματα:


Κατά μέσο όρο στους άνδρες το ύψος είναι μέτριο προς υψηλό, ο κορμικός δείκτης δείχνει μεσοσκελία, ο κεφαλικός δείκτης μεσοκεφαλία, ο προσωπικός δείκτης οριακή λεπτοπροσωπία και ο ρινικός δείκτης λεπτορρινία, το χρώμα μαλλιών κυρίως σκούρο, με 13,1% ξανθούς, ενώ το χρώμα των ματιών σχεδόν ισομοιράζεται σε σκούρα, ενδιάμεσα και ανοιχτά. Παρόμοια αποτελέσματα.

Οι ανθρωπολόγοι προσπάθησαν να μελετήσουν συνδυαστικά τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα, ώστε να καταλήξουν στους φυλετικούς τύπους που κατοικούν στην περιοχή. Το παρακάτω σχήμα είναι χαρακτηριστικό. Το πάνω κομμάτι της πίτας παρουσιάζει την φυλετική σύνθεση της Ελβετίας και το κάτω ειδικότερα της Γενεύης.


O Sauter εκτιμά ότι στην Ελβετία κατοικούν κυρίως Αλπικοί, Νορδικοί και Κρομανοειδείς (Atlanto-Mediteranéens) και σε μικρά ποσοστά Μεσογειακοί (Mediteranéens), Διναρικοί και Βαλτικοί. Τα ποσοστά της κάθε φυλετικής επίδρασης που παρουσιάζονται στο γράφημα για Ελβετία και Γενεύη είναι τα εξής:

Κρομανοειδείς: 28,9%   38,3%
Μεσογειακοί: 3,1%   8,0%
Αλπικοί: 32,7%   30,3%
Νορδικοί: 30,8%   19,2%
Διναρικοί: 3,1%   4,2%
Βαλτικοί: 1,3%   0%

Συνεπώς, η Ελβετία κατοικείται κυρίως από τρεις τύπους, κατά σειρά: Αλπικούς, Κρομανοειδείς και Νορδικούς. Μεσογειακοί και Κρομανοειδείς είναι περισσότεροι στην Γενεύη, ενώ οι Νορδικοί λιγοστεύουν. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς η Γενεύη γειτνιάζει με την Γαλλία και απομακρύνεται από τον πυρήνα των Νορδικών. Ωστόσο, παρά την γεωγραφική εγγύτητα, υπάρχει εμφανής ανθρωπολογική διαφορά σε σχέση με τους γειτονικούς κατοίκους της κεντρικής Γαλλίας, οι οποίοι είναι σε πολύ υχηλά ποσοστά βραχυκέφαλοι Αλπικοί. Αντιθέτως, στην Ελβετία έχει διατηρηθεί εμφανές ποσοστό Νορδικών και Κρομανοειδών, που κατά κάποιον τρόπο εμμέσως διατηρούν την Γερμανικότητα μέρους της Ελβετίας.

8 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον το ότι υπάρχουν Μεσογειακοί,έστω λίγοι,στην Ελβετία.
    Άρα,η Ελβετία,μάλλον θα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης,που έχει όλους τους φυλετικούς τύπους,εκτός του Ατλαντοειδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ στην Ελβετία βλέπω πολλές Νορδο-Κρομανοειδείς και Νορδικές μορφές. Αλπικές ομολογώ όχι πάρα πολλές.

      Οι Μεσογειακοί εκεί φαντάζουν Μεσανατολίτες ενώ οι Κρομανοειδείς ή Αλπικοκρομανοειδείς γηγενείς.

      Διαγραφή
  2. https://www.facebook.com/tasos.simigdalas?fref=ts

    το παλικαρι στο fb με το περιεργο κεφαλι..τι ειναι ακριβως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής είναι, borreby και μάλιστα εκδιναρισμένος που είναι συνηθισμένο για τα Βαλκάνια. Δες πόσο μοιάζουν οι δύο άνδρες από τα σχετικά plates του Coon.
      http://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe082.jpg

      Σε αυτή τη φωτογραφία, ο διναρισμός του Συμιγδαλά είναι εμφανής. Υψικεφαλία, σαφώς μεγάλη κλίση μετώπου.
      http://www.eoellas.org/wp-content/uploads/2015/10/%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF-2015-10-13-5.25.42-%CE%BC.%CE%BC.-700x350.png

      Διαγραφή
    2. Ο Συμιγδαλάς είναι όντως Borreby.

      Διαγραφή
    3. Borreby. Όντως είναι εμφανής η μεγάλη κλίση μετώπου. Μπορεί να ισχύει η Διναρική επίδραση.

      Διαγραφή
  3. Απορω γιατι ο διαχειριστης αφηνει το καθε αρθρο να μολυνεται απο πνευματικα καθυστερημενους που το παιζουν εφυιεις τρολλαροντας, μη γνωριζοντες οτι το τρολλινγκ ειναι ιδιον ψυχοπαθους σαδομαζοχιστη, βασει συγχρονων ψυχιατρικων ερευνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Γενεύη υπήρξε χώρος καταφυγής προτεσταντών της Γαλλίας όταν διώκονταν κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών πόλεμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.