Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Στοιχεία για τον κεφαλικό δείκτη των Ιταλών

O Paul Topinard στη δημοσίευσή του "L'Indice céphalique des Italiens" στο περιοδικό Revud d'Anthropologie, εξετάζει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Ιταλία, αξιοποιώντας τις σημαντικές μελέτες του Ridolfo Livi σε Ιταλούς στρατιώτες από όλη τη χώρα.

Τα στοιχεία δείχνουν μια πτώση του κεφαλικού δείκτη καθώς πηγαίνουμε από τον βορρά προς το νότο και τα νησιά. Συνδυαστικά με το ανάστημα, προκύπτει ότι στα βορειοανατολικά κατοικούν κυρίως ψηλοί βραχυκέφαλοι, ενώ στα βορειοδυτικά κοντοί βραχυκέφαλοι. O Topinard κρίνει ότι στα βορειοανατολικά επικρατούν...
οι Αλπικοί, στα νότια οι Μεσογειακοί (+ΚΜ προσθέτουμε εμείς), ενώ εντοπίζει Νορδικούς στις περιοχές κοντά στην Βενετία. Στα βορειοδυτικά μπορούμε να συμπεράνουμε εμείς ότι κατοικούν αρκετοί Διναρικοί.

Ο κεφαλικός δείκτης για διάφορες επαρχίες δίνεται στον παρακάτω πίνακα, τέρμα δεξιά ο μέσος κεφαλικός δείκτης και δίπλα το μέγεθος του δείγματος. Οι επαρχίες είναι ταξινομημένες από βορρά προς νότο.


Επειδή οι μέσοι όροι δίνουν πολλές φορές πλασματική εικόνα, ο Topinard μας δίνει την κατανομή της τιμής του κεφαλικού δείκτη στο γενικό σύνολο (série générale), αλλά και σε δυο περιοχές της Ιταλίας, μίας στα βορειοανατολικά (Ivrée) και μίας στα νότια (Cosenza), για να φανεί η διαφορά.


Βλέπουμε ότι στα βορειοανατολικά οι δολιχοκέφαλοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ στα νότια, υπάρχει μια μικρή μειοψηφία βραχυκέφαλων. Εν γένει σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι οι βραχυκέφαλοι είναι περισσότεροι από τους δολιχοκέφαλους.

5 σχόλια:

  1. Αυτή εδώ τι είναι Διναρική,Αρμενοειδής ή μίξη των δυο

    https://www.google.gr/search?q=Dessy+Tenekedjieva&biw=1364&bih=564&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjs8s7nvfXOAhWGaRQKHabPAQoQ_AUICCgB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλληνας Αρμενοειδής

    http://i.imgur.com/VSEP37sl.jpg

    Ιταλός Αρμενοειδής

    http://www.contactmusic.com/pics/ln/20130217/180213_gerard_butler_2/al-pacino-celebrities-leaving-the-8th-annual_3509553.jpg

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Al_Pacino_Cannes_1996.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.