Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Κρομανοειδής τύπος - βίντεο



Ο Κρομανοειδής τύπος έχει παγιωθεί στην φυλετική τυπολογία της Ευρώπης.
Πάντως, το χρώμα ματιών δεν είναι απαραίτητα ανοιχτό, ενώ κάποιοι στις φωτογραφίες έχουν εμφανώς Νορδική επίδραση.

Μια πολύ σωστή παρατήρηση είναι ότι οι Κρομανοειδείς έχουν τάση για κοκκινωπά μαλλιά, σε σχέση με τους υπόλοιπους λευκούς τύπους.

3 σχόλια:

  1. Μας εχετε ριγμενους κυριε Διαχειριστα εμας τους κρομανοειδεις ή μου φαινεται? Δυο γραμμες ολο και ολο, για μεσογειακους, νορδικους, αλπικους, διναρικους σελιδες ολοκληρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι οι Κρομανοειδείς δεν έχουν μελετηθεί όσο οι υπόλοιποι λευκοί τύποι και οι μελέτες που κάνουν ρητή αναφορά σε αυτούς είναι ελάχιστες. Μάλιστα, μόνο λίγοι ανθρωπολόγοι τους είχαν διακρίνει ως ξεχωριστό φυλετικό τύπο. Αρκετοί είχαν εντοπίσει τα γνωρίσματά τους, αλλά η εδραίωση του Κρομανοειδή τύπου έγινε μεταπολεμικά, συνεπώς είναι λίγες οι επιστημονικές έρευνες στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε για την περιγραφή τους.

      Έχουν δοθεί κάποια στοιχεία για τους Κρομανοειδείς, σε διάφορες αναρτήσεις. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
      http://fyletika.blogspot.gr/2013/07/blog-post_5.html
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_12.html

      Διαγραφή
    2. Επίσης, καλό θα είναι να αναφέρεται όταν πάει ο λόγος στους κρομανοειδείς, πως η συχνότητα εμφάνισης κάποιου "αμιγούς" φαινοτύπου τους είναι σπάνια. Συνήθως τους βρίσκουμε σε αναλογία με τον κυρίαρχο τύπο της κάθε περιοχής. Στην Ισπανία, πχ, ο αντίστοιχος ΚΜ τύπος εμφανίζεται ως πλειοψηφία μαζί με μεσογειακά χαρακτηριστικά. Ενώ στις βόρειες χώρες, με τον νορδικό και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με τον διναρικό (ανατολικότερα) και τον αλπικό (δυτικότερα).
      Γι' αυτό τον λόγο ο borreby, που είναι ένας αρκετά συχνός ΚΜ τύπος, συνηθίζεται να του δίνουν και τα κατά τόπους ονόματα ώστε να γίνεται σαφέστερη αναφορά σε αυτόν. Έτσι, έχουμε τον νορδο-κρομανοειδή borreby στην Βρετανία και τη Σκανδιναβία, τον βαλωνικό (walloon) borreby με αλπική επιρροή στο Βέλγιο και τον βαλκανικό (balkan), εκδιναρισμένο, borreby στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης του οποίου η υψηλότερη συγκέντρωση τοποθετείται στο Μαυροβούνιο.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.