Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Είναι η σωματοδομή φυλετικό γνώρισμα;

Χοντρός και Λιγνός
Όποιος αποκτήσει ευχέρεια στην διάκριση των φυλετικών τύπων, είναι αδύνατο να του διαφύγει ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ σωματοδομής και φυλής. Πώς όμως συνδέεται ο σωματότυπος με την φυλή;

Την σχέση του σωματότυπου με τα άλλα φυλετικά γνωρίσματα μελέτησε ο F. Reuter σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ανθρωπολογικό περιοδικό Archiv für rassen- und gesellschafts-biologie, με τίτλο Kopfform und Körperbau. Ο Reuter μελέτησε ειδικότερα την σχέση μεταξύ σχήματος κεφαλιού και σωματοδομής. Αφού ορίζει έναν δείκτη σώματος, που ισούται με τον κορμικό δείκτη διαιρεμένο με το ημιάθροισμα του μήκους του χεριου και του ποδιού, παραθέτει πίνακες και διαγράμματα όπου δείχνεται η σχέση μεταξύ κεφαλικών μετρήσεων και των μετρήσεων του υπολοίπου σώματος.

Ο δείκτης που ορίζει ο Reuter δεν είναι συγκρίσιμος με στοιχεία άλλων ανθρωπολόγων, όμως από τον ορισμό του δείκτη, προκύπτει πως όσο αυτός αυξάνεται, τόσο πιο κοντά άκρα και μεγαλύτερο αναλογικά κορμό έχει κάποιος. Μοιάζει κάπως με τον κορμικό δείκτη, αλλά αυξάνει κάπως απότομα όσο μειώνεται το μήκος των άκρων σε σχέση με τον κορμό.

Οι μετρήσεις έγιναν σε διάφορες ομάδες ατόμων, όπως λευκούς από τη Γερμανία,...
μογγόλους από τη Σιβηρία, νέγρους από την Μοζαμβίκη και νεγροειδείς από την Παπούα Νέα Γουινέα. Δηλαδή έχει ληφθεί ένα αρκετά ευρύ δείγμα από διαφορετικές φυλετικές ομάδες της ανθρωπότητας. Σε μορφή πίνακα παρουσιάζεται ο συγκεκριμένος σωματικός δείκτης για μογγόλους (Bashkir), νέγρους (Neger) και νεγροειδείς (Παπούα), σε αντιπαραβολή με τον κεφαλικό δείκτη.


Από τον πίνακα προκύπτει ότι οι μογγόλοι έχουν υψηλότερο κεφαλικό δείκτη με υψηλό τον σωματικό δείκτη. Κάτι που δείχνει ότι τείνουν βραχυκέφαλοι και βραχύσκελοι. Από την άλλη, οι νέγροι έχουν πολύ χαμηλό κεφαλικό δείκτη και πολύ χαμηλό τον συγκεκριμένο σωματικό δείκτη. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι δολιχοκέφαλοι και μακρόσκελοι. Στην Παπούα οι κάτοικοι είναι κυρίως δολιχοκέφαλοι νεγροειδείς, όμως υπάρχουν και μογγόλοι που τείνουν βραχυκέφαλοι, με τον σωματικό δείκτη να προκύπτει ενδιάμεσος.

Αν δούμε τα παραπάνω στοιχεία σε γράφημα, θα γίνει εμφανής η σχέση κεφαλικού δείκτη και σωματοδομής.


όπου Ι=Νέγροι, ΙΙ=Παπούα, ΙΙΙ=μογγόλοι, ΙV=Γερμανοί

Από το γράφημα προκύπτει ότι όσο αυξάνεται ο κεφαλικός δείκτης, τόσο αυξάνεται η βραχυσκελία. Φτάνουμε έτσι σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα, ξεχωρίζοντας δυο μεγάλες διακριτές κατηγορίες στην ανθρωπότητα: Ένας κλάδος, που φαίνεται πιο αρχαίος, ο οποίος συνδυάζει δολιχοκεφαλία και τάση μακροσκελίας και ένας άλλος κλάδος, που προέκυψε εξελικτικά αργότερα και ο οποίος συνδυάζει βραχυκεφαλία και βραχυσκελία. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι νέγροι, οι νεγροειδείς, και οι περισσότεροι Caucasoid. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι μογγόλοι, μαζί με τους ιθαγενείς της Αμερικής.

Αν πάμε πιο συγκεκριμένα στους Γερμανούς, που είναι Βερολινέζοι σπουδαστές, θα δούμε εμμέσως την σύνδεση των λευκών φυλετικών τύπων με την σωματοδομή. Να σημειώσουμε ότι στο Βερολίνο που βρίσκεται στην βόρεια Γερμανία, οι δολιχοκέφαλοι αναμένεται να είναι κυρίως Νορδικοί, ενώ οι βραχυκέφαλοι κυρίως Αλπικοί.


Από το γράφημα, το οποίο πιο συμπτυγμένο φαίνεται και στο πιο πάνω γράφημα, προκύπτει ότι όσο αυξάνεται ο κεφαλικός δείκτης, τόσο αυξάνεται και ο σωματικός δείκτης, δηλαδή αυξάνεται η βραχυσκελία. Μάλιστα η διαφορά γίνεται πιο έντονη σε περιπτώσεις υπερβραχυκεφαλίας. Προκύπτει, έτσι, ότι οι Νορδικοί είναι πιο μακρόσκελοι και λογικά εξωμορφικοί σε σχέση με τους Αλπικούς, οι οποίοι τείνουν βραχύσκελοι και ενδομορφικοί.

Μια πιο αναλυτική μελέτη εξέτασε την σχέση μεταξύ συγκεκριμένων λευκών φυλετικών τύπων και σωματοδομής και διαπιστώθηκε η τάση των Μεσογειακών-Νορδικών-Διναρικών προς πιο εξωμορφικές σωματοδομές και των Αλπικών προς ενδομορφικές.

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ φυλετικού τύπου και σωματοδομής. Όσοι κατανοήσουν τα παραπάνω, θα μπορούν να εξηγήσουν τις σωματοδομές των ανθρώπων γύρω τους, αν κάνουν την αντιστοίχιση με τον φυλετικό τύπο.

3 σχόλια:

  1. Είναι και ίσως να πρόκειται για πιο διακριτό γνώρισμα από τον φαινότυπο,το πιο σημαντικό στοιχείο για την σωματοδομή είναι ο σκελετός ενώ η μυϊκή και λιπαρή μάζα είναι δευτερεύοντα στοιχεία που αν και κληρονομικά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό απ'το περιβάλλον(δίαιτα-τρόπος ζωής),άσχετα γονίδια και το ορμονικό προφίλ του ατόμου,ο καθένας απ'αυτούς τους σωματότυπους είτε απλά με γυμναστική και εξαντλητική δίαιτα είτε διατροφή πολλών θερμίδων μπορεί να γίνει ότι θέλει μεσομορφικός κτλπ είναι σχετική,περιοριστική και ξεπερασμένη λοιπόν αυτή η κατηγοριοποιήση σε τρείς σωματότυπους,αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι πέρα από τις όποιες διακυμάνσεις στο ύψος και στην λιπαρή ή μυική μάζα υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός σωματοδομών(παίρνοντας ως βάση τον σκελετό)που θα έπρεπε να ερευνηθεί.Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο αυτές οι διακυμάνσεις στο ύψος και η αύξηση αυτού τον τελευταίο αιώνα οφείλονται στην επιμήκυνση του μηριαίου οστού που σημαίνει ότι όποιες άλλες μετρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στον σκελετό έχουν παραμείνει αναλλοίωτες.
    Προσωπικά,έχω "εξειδικευτεί" στο να εντοπίζω αν κάποιος έχει ίδια σωματοδομή με την δική μου,λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες διαφορές στο ύψος,την μυϊκή και λιπαρή μάζα και το αποτέλεσμα είναι ότι έχω βρεί τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα τα όποια κυρίως είναι αθλητές είτε άτομα που γνωρίζω με το ύψος αυτών να ξεκινάει απο 1,62 και να φτάνει το 1,83 με κάποιους να ταιριάζουν στο προφίλ του εκτομορφικού,άλλους στου μεσομορφικού και άλλους στου ενδομορφικού.Έχουμε έναν σωματότυπο Α λοιπόν που παράγει σωματότυπους Αα,Αβ και πάει λέγοντας και το πιο αξιοσημείωτο πως πέρα απο αυτές τις διαφορές όλοι τους φαινοτυπικά κινούνται στο ίδιο φάσμα.
    Γι'αυτούς τους λόγους λοιπόν μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι ένας ευρυπρόσωπος,πυκνομορφικός,χαμηλού αναστήματος διναρικός έχει κάτι κοινό με έναν ψιλόλιγνο,λεπτοπρόσωπο και υψίκρανο διναρικό,η ένας ενδο-μεσομορφικός μεσογειακός με έναν εκτομορφικό ατλαντοειδή.
    Το σίγουρο είναι οτι χρειάζονται κι άλλες πολλές έρευνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες ανεξαιρέτως οι κατηγοριοποιήσεις αναφέρονται σε γενικά χαρακτηριστικά κι όχι ειδικά. Συνήθως αυτό, σκιαγραφεί εικόνα για τη μάζα κι όχι για τα υποδείγματα ή τις εκάστοτε περιπτώσεις που γνωρίζουμε οι ίδιοι.
      Από την άλλη, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ιταλία, πολλοί διναρικοί έχουν αλπική επιρροή.

      Διαγραφή
  2. είναι φανταστικό πως εμείς οι αλπικοί αγαπητέ μου,έχουμε συνδιαστει με το πάχος .Ειναι σκελετός?ή και ο μεταβολισμός?
    χοντρός&λιγνός. χοντρος =καθαρά αλπικός
    Jake&the fatman .fatman=καθαρά αλπικός
    Στις ταινίες του Τζόν Γουότερς η Ντιβάην =καθαρά αλπικιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.