Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Ο Πρωταγόρας για την σημασία της φυσικής προδιάθεσης



"Φύσεως και ασκήσεως διδασκαλία δείται."

Η διδασκαλία απαιτεί φυσική κλίση και άσκηση.

Πρωταγόρας, Μέγας Λόγος,
(Περί Ιππομάχου και DK 80 B3)


Ο Πρωταγόρας υπήρξε αρχαίος Έλληνας δάσκαλος ρητορικής, που έγινε ο πιο διάσημος λογοδιδάσκαλος της εποχής του, χρεώνοντας υπέρογκα δίδακτρα για τις διαλέξεις του. Συνδέθηκε με πολλούς επιφανείς Αθηναίους και δίδαξε σε γόνους ευγενών και πλουσίων. Στο σύγγραμμά του Μέγας Λόγος αποφαίνεται ότι η φυσική προδιάθεση...
είναι απαραίτητη για την διδασκαλία. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωταγόρας πίστευε ότι οι άνθρωποι είναι άνισοι εκ φύσεως, εφόσον έχουν διαφορετικές φυσικές κλίσεις. Επιπλέον, η ανισότητα αυξάνεται με την άσκηση, γιατί άλλοι ασκούνται και άλλοι όχι, ενώ εν γένει η άσκηση δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους.

6 σχόλια:

  1. Μέγας ὀρθολογιστής. Ὁ ἀξιώτερος τῶν σοφιστῶν μαζὺ μὲ τὸν μαχαιροβγάλτη γεροφασίστα Κριτία (θεῖο τοῦ Πλάτωνος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η εικόνα στο άρθρο είναι πολύ αρχετυπική. Ένας Μεσογειακός φιλόσοφος διδάσκει στο βλαστάρι της Αριοελληνικής αριστοκρατίας πως να είναι ανδροκράτης και ψυχρός φονιάς λεόντων, δράκων και αμαζόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαχειριστά, έχω δει αρκετούς Κρομανοειδείς οι οποίοι έχουν εξωμορφικό σώμα και είναι αρκετά αδύνατοι. Μολονότι εγώ είμαι Μεσομορφικός επί το πλείστον, δεν έχω δει πολλούς Κρομανειδείς μεσομορφικούς.

    Τί λέτε επί του θέματος? Έχω δει πάντως Αλπικούς...δεμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tι να πουμε, η γυμναστική η βαρια κανει θαυματα. Και εγώ κανονικα θα ημουνα εκτομορφικος λιανός, αλλά είμαι όμως μεσομορφικος. Εχω δει κατι αλπικους πολυ γεροδεμενους, ομως ακομα εχουνε το στρογγυλο προσωπο.

      Διαγραφή
    2. Το φάσμα του Κρομανοειδούς υπότυπου είναι μεγάλο και μπορεί να δεις Κρομανοειδείς, Λεπτοπρόσωπους, Μεσοπρόσωπους και σπανίως Ευρυπρόσωπους. Περίπου η ίδια διακύμανση υπάρχει και στη σωματοδομή. Έχε γενικά κατά νου ότι οι Κρομανοειδείς είναι το κύριο φυλετικό υπόστρωμα στην Ευρώπη και γι'αυτό παρουσιάζει τέτοια ακρότατα.

      Διαγραφή
    3. Το έχω υπόψιν καθώς έχω ταξινομηθεί από Κρομανοειδής με Αλπική επίδραση μέχρι Πόντιντ. Αν και το πρώτο με μία Μεσογειακή χροιά είναι το πιθανότερο. Μακάρι ακόμη να γίνονταν γονιδιακές ανθρωπολογικές έρευνες. Πρέπει να διερευνηθεί είς βάθος η σχέση γονιδίων-φαινότυπου.

      Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Είσθε από τις λίγους μη-Χιμλερίζοντες(βλέπε σχόλια πάνω) σε αυτό το μπλοκ.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.