Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Η φυλετική διαφοροποίηση στην Ολλανδία

Ο Ολλανδός ανατόμος Louis Bolk μελέτησε τις φυλετικές διαφορές εντός της Ολλανδίας σε δημοσίευσή του που βρίσκουμε στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'Anthropologie de Paris, με τίτλο "Repartition du type blond et du type brun dans les Pays-Bas". Να σημειώσουμε ότι σήμερα στην Ολλανδία υπάρχει το Ινστιτούτο Louis Bolk, προς αναγνώριση και συνέχιση του έργου του.

Η Ολλανδία παρουσιάζει εμφανή φυλετική διαφοροποίηση, γεωγραφικά προσδιορισμένη. Ο Bolk εξέτασε την μετάβαση από τον καστανό τύπο στον ξανθό τύπο της χώρας, εννοώντας τον Αλπικό και τον Νορδικό, αντίστοιχα.

Η τυπική αντιμετώπιση των Ολλανδών από τους περισσότερους ιστορικούς και γλωσσολόγους, είναι ότι αποτελούν Γερμανικό φύλο. Ισχύει αυτό από ανθρωπολογικής σκοπιάς;
Η Νορδική φυλή είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα και σε αυτήν πιθανόν ανήκει η πλειοψηφία του πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα φυλετικά στοιχεία, σε αριθμό τέτοιο που δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ολλανδοί αποτελούν μια χώρα Νορδικών.

Στα νότια της χώρας, υπάρχει βραχυκεφαλία, με τους κατοίκους να έχουν ύψος κάτω του μετρίου, ευρυπροσωπία, σκούρα μαλλιά και σκούρα μάτια. Ο Bolk θεωρεί ότι ανήκουν στον Αλπικό τύπο. Βάσει αυτού, ο Bolk ερεύνησε την κατανομή του χρώματος των ματιών, η οποία παρουσιάζεται εποπτικά στον χάρτη που δίνουμε. Οσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των κατοίκων με σκούρο χρώμα ματιών.

Παρατηρούμε ότι στα νότια της χώρας κατοικεί σημαντικό ποσοστό Αλπικών, ενώ πηγαίνοντας προς τα βόρεια, οι Νορδικοί κυριαρχούν. Ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικούς φυλετικούς τύπους, οι οποίοι γίνονται άμεσα αντιληπτοί. Εμείς να σημειώσουμε ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι καστανοί δολιχοκέφαλοι Κρομανοειδείς, πράγμα που σημαίνει ότι ο συγγραφέας κακώς ταυτίζει τους καστανούς με τους Αλπικούς.

Στον βορρά εμφανίζονται καθαρά τα Νορδικά γνωρίσματα, όπως υψηλό ανάστημα, δολιχοκεφαλία, λεπτοπροσωπία, μπλε μάτια, ξανθά μαλλιά, χρώμα δέρματος πολύ ανοιχτό, κτλ. Οι καστανοί, από 10% στον βορρά, φτάνουν το 50% στον νότο. Προκύπτει, συνεπώς, ότι ο πληθυσμός της Ολλανδίας, από Νορδικός, γίνεται ολοένα και πιο Αλπικός όσο πλησιάζουμε προς το Βέλγιο.

Στις δυο φωτογραφίες που ακολουθούν, αριστερά μία Αλπική από τη νότια Ολλανδία και δεξιά ένας Νορδικός από την βόρεια Ολλανδία.

9 σχόλια:

  1. To παράδειγμα της Ολλανδίας δείχνει ότι οι θρησκευτικές διαφορές είναι ουσιαστικότερες από τις γλωσσικές διαφορές. Στον βορρά οι Ολλανδοί νορδικοί και προτεστάντες (όσοι δεν προσχώρησαν στην αθεία), Στον νότο αλπικοί και καθολικοί ανάλογα. Όμως γλωσσικά ενωμένοι με διαφορές σε επίπεδο διαλέκτων. Αντίθετα το Βέλγιο νοτιότερα είναι γλωσσικά διαιρεμένο αλλά όχι θρησκευτικά. Η γλώσσα ελάχιστα μπορεί να φανερώσει για την φυλετική σύσταση του πληθυσμού καθώς εύκολα ένας λαός υιοθετεί την κυρίαρχη γλώσσα για να συνεννοηθεί χωρίς να υπάρχει εύκολος δρόμος επιστροφής. Αντίθετα η θρησκεία καθώς έχει άμεσα να κάνει με τον τρόπο ζωής του πληθυσμού όχι μόνο διαχωρίζει , άλλα μπορεί να επαναδιαχωρίσει πληθυσμό δήθεν θρησκευτικά ενωμένο. Η Αίρεση των Προτεσταντών έγινε ιδιαίτερα δεκτική στους Νορδικούς πληθυσμούς και διαίρεσε την γλωσσικά ενωμένη Γερμανική οντότητα. Στην Ισπανία και Ιταλία δεν είχε καμία επιτυχία ενώ στην Γαλλία πολλοί προσχώρησαν στον προτεσταντισμό δημιουργώντας κοιτίδες προτεσταντών κατά πάσα πιθανότητα απογόνους της παλιάς εισβολής των Γερμανικών φύλων. Οι θρησκευτικοί πόλεμοι που ακολούθησαν οδήγησαν σε μία θρησκευτική-εκκαθάριση της Γαλλίας ώστε να μετατραπεί ξανά σε Αλπική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο προτεσταντισμός στις αρχές του στηρίχθηκε στους Γερμανούς αριστοκράτες που ήταν παραδοσιακά εναντίον της επιρροής του Πάπα ο οποίος με τη σειρά του ανεβοκατέβαζε βασιλιάδες κι αυτοκράτορες. Η υποστήριξη αυτή εκ μέρους των βόρειων πριγκιπάτων, μικρών βασιλείων και δουκάτων, καθώς και στη συνέχεια της καλβινιστικού Ηνωμένου Βασιλείου, οδήγησε στη σταδιακή "γερμανοποίηση" του προτεσταντικού δόγματος καθώς οι ιερείς του ήταν και οι πρώτοι που μετέφρασαν στα Γερμανικά θρησκευτικά κείμενα με πρώτο διδάξαντα τον ίδιο τον Λούθηρο.
      Εν ολίγοις, δεν είναι απόλυτο ότι η γλωσσική διαφοροποίηση δεν "κράτησε" τόσο κάποια ανθρωπολογικά στοιχεία αμιγή όσο η γλώσσα, καθώς είναι κάτι που το έκαναν (ή και το αντίθετο) με αμοιβαία συνεισφορά. Βέβαια, η παρουσία των αυτοκρατοριών στην Ευρώπη, είχε σαν αποτέλεσμα τις εκάστοτε lingua franca. Εξ' ου και οι Βαλόνοι, παρότι Γερμανοί με τη γενικότερη έννοια, είναι πιο κοντά στους Γάλλους αλπικούς τόσο γλωσσικά όσο και ανθρωπολογικά (αν και η παρουσία κρομανοειδών στους Βαλόνους είναι υψηλότερη και εμφανέστερη, ώστε οι ανθρωπολόγοι να κάνουν λόγο για τον Walloon Borreby). Από την άλλη όμως, ακόμα και οι Γερμανοί αλπικοί, που είναι πλειοψηφία στη χώρα τους δεν είχαν απαραίτητα κάποια επαφή με τους λατινόγλωσσους όμοιούς του στο νότο.

      Διαγραφή
    2. ότι η γλωσσική διαφοροποίηση δεν "κράτησε" τόσο κάποια ανθρωπολογικά στοιχεία αμιγή όσο η θρησκεία*

      Διαγραφή
    3. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, αυτό που λέω είναι ότι η θρησκεία είναι πιο πιθανό να εμφανίσει την φυλετική διαφορά παρά η γλώσσα. Και αυτό γιατί η θρησκεία καθορίζει μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου. Οπότε τα φιλελεύθερα δόγματα του Καλβινισμού είχαν μεγαλύτερη απήχηση σε Νορδικούς παρά σε Αλπικούς. Ένας παράγοντας της διαφοροποίησης είναι και ο πολιτικός "Να μην μας διοικούν ξένοι" άλλα είναι και ο πολιτιστικός "Να έχουμε ηθικούς κανόνες σύμφωνους με τι δικιά μας ηθική. Το σε ποιες περιοχές επικράτησε το Ισλάμ και που όχι έχει μεγάλη σημασία. Οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί που κατακτήθηκαν δεν προσχώρησαν στο Ισλάμ (Ισπανία από άραβες και Βαλκάνια από Οθωμανούς). Οι Πέρσες αν και προσυλιτιστικάν στην αρχή, διαφοροποιήθηκαν από τους υπόλοιπους και αποβάλουν την Αραβική επιρρόη μέσω της αίρεσης του Σιιτισμού. Αντίθετα αν πάμε στην Γλώσσα όσο σημαντική και αν είναι επειδή δεν συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής βλέπουμε παραδείγματα ανάποδα δηλαδή φυλές που υιοθετούν ξένες προς αυτούς γλώσσες. Γενικά πιστεύω από πολλά παραδείγματα η θρησκευτική διαφοροποίηση είναι πιο ενδεικτική φυλετικής διαφοράς από την γλωσσική.

      Διαγραφή
  2. Αυτοι οι αλπικοι τελικα ειναι πιο φυλετομπαχαλιστες και απο τους αρμενοειδεις εβραιους, αλλοιωσαν πληθυσμιακα ολη την ευρωπη, μπασταρδεψαν την ωραια, αριστοκρατικη λευκη φυλη (μεσογειακους και νορδικους), μια φυλη αριστων στο πνευμα, στο σωμα και στην ψυχη μεταβληθηκε σε μια θλιβερη μετριοτητα εξ αιτιας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://img.valka.cz/attachments/12483/thumbs/1231781344_K.H._Frank_a_R._Heydrich.jpg

    http://ww2photo.se/person/d/ss/08819%20.jpg

    Ο Karl Hermann Frank σε πιο φυλετικό τύπο ανήκει?
    Ήταν γενικός γραμματεας στα waffen ss.

    Oskar Dirlewanger διναρικός και αυτός στα waffen ss

    και άλλοι πολλοί που νορδικιστές θα τους βγάλουν αρμενοειδής σίγουρα μη ευρωπαιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Frank είναι κρομανοειδής κατά κύριο λόγο και ο Ηeydrich διναρικός.
      Για τον Dirlewanger, παρατηρώ πως δείχνει βραχυκέφαλος αλλά χρειαζόμαστε καθαρή εικόνα του προφίλ του. Έχει υψικεφαλία και είναι εξωμορφικός αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μεσόρρινος, κάτι που δεν συνάδει με τον διναρικό τύπο.

      Διαγραφή
    2. http://img.over-blog-kiwi.com/0/99/13/66/20140510/ob_675de6_arthur-nebe3.jpg

      Arthur Nebe σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει; πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ σας.

      Διαγραφή
  4. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/da/Heydrichmarke.jpg/220px-Heydrichmarke.jpg

    Reinhard Heydrich καθαρός διναρικός ειδικά η μύτη κάνει μπαμ.

    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cd/1a/7f/cd1a7f7f53e57a8cc66c7db85d6b0516.jpg

    Επειδή βλέπω σχόλια περί αρμενοειδής διναρικων συνεχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.