Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Το χρώμα μαλλιών και ματιών των Ελλήνων

Το 1879 ο Ornstein δημοσίευσε κάποια στοιχεία σχετικά με το χρώμα μαλλιών και ματιών Ελλήνων στρατιωτών στο περιοδικό Zeitschrift für Ethnologie σε άρθρο με τίτλο "Über Farbe der Augen, Haare und Haut der heutigen Bewohner Griechenlands", ενώ νωρίτερα είχε δημοσιεύσει στοιχεία για ένα μικρότερο δείγμα στρατιωτών. Τον πίνακα σε πιο συνεπτυγμένη μορφή βρίσκουμε σε δημοσίευση του Pittard. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τότε εκτείνονταν μέχρι τη Θεσσαλία. Τα στοιχεία δίνονται στον διπλανό πίνακα.

Προσθέτοντας τις κατηγορίες 6,7 προκύπτει ότι το 71% των Ελλήνων έχουν σκούρα μάτια και μαλλιά ταυτόχρονα, αποτελώντας τη μεγάλη πλειοψηφία, γεγονός που παρατηρούμε όλοι γύρω μας καθημερινά. Οι (καστανο-)ξανθοί είναι 8-9% και αυτό οφείλεται κυρίως σε Διναρικούς και λίγους Βαλτικούς.

Ως προς το χρώμα των ματιών, το ανοιχτό χρώμα ματιών είναι πιο σύνηθες από το ανοιχτό χρώμα μαλλιών, καθώς το 27% περίπου των Ελλήνων έχει ανοιχτό χρώμα ματιών. Αυτό καταδεικνύει ότι το ανοιχτό χρώμα μαλλιών και το ανοιχτό χρώμα των ματιών δεν πηγαίνουν μαζί. Μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία των ανοιχτών ματιών ανήκουν σε έχοντες καστανά μαλλιά.

Συμπερασματικά, η έρευνα του Ornstein δείχνει ότι οι Έλληνες είναι στην μεγάλη πλειοψηφία καστανοί με καστανά μάτια, με περίπου έναν στους τέσσερις να έχει ανοιχτό χρώμα ματιών.

15 σχόλια:

  1. Ζητω οι Μεσογειακοι Ψοφος στους αρμενοειδεις8 Μαρτίου 2014 στις 11:35 μ.μ.

    Βεβαιως ολοι ξερουμε οτι το χρωμα των μαλλιων και των ματιων ειναι το λιγοτερο σημαντικο χαρακτηριστικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελω να ρωτησω κατι ασχετο οποιος θελει ας απαντησει.Η Ρια Αντωνιου ειναι (και) Βαλτικη η μου φαινεται?
    Το λεω αυτο γιατι ξερω οτι ειναι απο την Μανη,αφου ειχε βγει και Μις Πελοποννησος το 2007,στην οποια ειχαν εγκατασταθει οι γνωστοι Βαλτικοι Σλαβοι Μηλιγγοι και Εζεριτες του Ταυγετου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμια σχεση με τον βαλτικο τυπο.. κατι που μπορει να το καταλαβει κανεις μονο απο τον σωματοτυπο της και αρκει να ριξει μια ματια σε αυτην την φωτογραφια http://static.myworld.gr/assets/media/Top/ndp%202011/98705.jpg εχει σχεδον πρασινα ματια (κατι που απ'οτι εχω παρατηρησει παει συχνα με τον ατλαντομεσογειακο-κρομανοειδη τυπο οπως και τα ανοιχτα καφε)και εχει αυτην την κοψια(γωνιες)στο προσωπο της που σε καμια περιπτωση δεν ειναι βαλτικο χαρακτηριστηκο αλλα μαλλον ατλαντο-μεσογειακο,τα μαλλια της δεν ξερω τι ειναι απο φυσικου της αλλα σιγουρα ειναι πιο σκουρα..οποτε σε καμια περιπτωση δεν ειναι βαλτικη ,οσο για τους σλαβους πολυ μικρη η επιδραση τους για να αποκαλουμε καθε ανοιχτοχρωμο μεσσηνιο η λακωνα βαλτικο/σλαβο...
      http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/1420412/1/ εδω περα την
      εχουνε ταξινομησει ως αλπικο-διναρικη και αλπικο-μεσογειακη και το δευτερο με βρισκει συμφωνο!γνησιος σπαρτιατικος/αρχαιοελληνικος τυπος για μενα..εχει μεγαλα αμυγδαλωτα ματια(στοιχειο μεσογειακο)και σαρκωδη χειλη που ειναι επισης μεσογειακο αλλα και αλπικο..χαρακτηριστικα που ειναι σαν να περιγραφουνε και την μπελουτσι,σχεδον ιδιες ειναι με την αντωνιου να ναι μια πιο light version!

      Διαγραφή
    2. Η Ρια Αντωνιου στο φυσικο της εχει ανοιχτα καστανα(εκτος βεβαιως απο τα υπεροχα μπλε της ματια)μαλλια.Τωρα η αληθεια ειναι οτι φερνει σε Βαλτικη παροτι Αλπικη/Μεσογειακη λογω εντονης Αλπικοτητας,αλωστε μιλαμε για την ιδια ουσιαστικα φυλη,συγγενεις ειναι.
      @Η Ρια Αντωνιου ειναι ετη φωτος καλυτερη απο την αλλη που αναφερεις.

      Διαγραφή
    3. Μπορει να φερνει η να δινει την εντυπωση αλλα για μενα ειναι μια ψευδαισθηση λογω των βαμμενων μαλλιων ,του μακιγιαζ κτλπ και ισως δινει αυτην την αισθηση επειδη σε συνδιασμο μ'αυτα εχει και καταλευκο δερμα..καλο θα ηταν να πει και ο κ.διαχειριστης την γνωμη του. Εδω μια φωτογραφια πιο κοντα στα φυσικα της χρωματα http://iv1.lisimg.com/image/3128009/600full-ria-antoniou.jpg
      η μυτη της νομιζω ειναι αλπικη και μοιαζει μ'αυτη ενος αλλου μανιατη του γιαννη πουλοπουλου

      κι εδω η ντιανα ιγροπουλου(μιση ελληνιδα μιση λετονη)http://photo.prevelakis.com/93EE2A90E1/Nea/MissYoung-Winner-lr.jpg που ανηκει στον βαλτικο τυπο

      Διαγραφή
    4. οι εμετικοι αρμενοειδεις υπανθρωποι μολυνουν την Ελλαδα μας9 Μαρτίου 2014 στις 11:59 π.μ.

      Οντως εχει σημαντικη διαφορα η Ρια Αντωνιου με το αλλο μοντελο που αναφερεις,σιγουρα ειναι Αλπικη/Μεσογειακη ομως φαινεται καποιο Βαλτικο/ψευδοΒαλτικο προσωπειο πιθανον και λογω της συγγενειας Αλπικων και Βαλτικων.Εγω ως ανηκων στην μειοψηφια των-Μεσογειακων-Ελληνων που εχουν Βαλτικους συγγενεις και προγονους μπορω να διαβεβαιωσω οτι Βαλτικη δεν ειναι.Τωρα οσον αφορα το χρωμα του δερματος γνωριζουμε οτι οι Αλπικοι,οπως και οι Διναρικοι,ειναι πιο ανοιχτοχρωμοι κατα μεσον ορο απο τους Μεσογειακους ενω στους δευτερους συναντωνται συχνα και ξανθα μαλλια(εχω και τετοιους στην οικογενεια μου).

      Διαγραφή
    5. είναι εξελλνισθησα και αφομειωθεισα εζεριτισα ! τι έχεις να πεις?

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρον στοιχεία αλλά ανήκουν στο 1879, πριν δηλαδή κατακλυστεί η Ελλάδα με κάθε λογής υπάνθρωπο από τα βάθη της Ανατολίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι αρμενοειδεις """γυναικες"""ειναι σαν γριες9 Μαρτίου 2014 στις 1:09 μ.μ.

      Αριβως πρεπει να γινει νεα στοιχειοθετηση των νεοΕλληνων και των νεο"""ελληνων""".

      Διαγραφή
  4. εχει και αρμενοειδεις πολύ όμορφες γυναικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΩΝ;
    ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΤΟΠΙΖΑΤΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχέτως του αν "τρολλάρεις" με τη φαινομενική εμμονή σου στους αρμενοειδείς, κατανοώ και δικαιολογώ την οργή σου. Αυτό συμβαίνει λόγω μακροχρόνιας αβάσταχτης συσσωρεύσεως ευγενούς λευκής απογοήτευσεως απέναντι στο φαινόμενο συγκεκριμένων φυλετικών τύπων, όπου ηλίου φαεινότερο, η βιολογία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη πανώλη-συμπεριφορά που διέπει τον μηδενικής υπόστασεως χαρακτήρα τους. Απλώς επιτέλους βρήκες ένα μέρος με μη σκατόδερμους και ανθρώπους (κυριολεκτικά και σχηματικά) ομόφυλους σου όπου σου δίνεται η απρόσμενη χαρά της ανέλπιστης ευκαιρίας επικοινωνίας. Πραγματικά δημιουργούνται στο κάθε φυσιολογικό άνθρωπο τέτοια φορτία οργής που νομοτελειακά αν δε τα αποδεσμεύσει σταδιακά θα τρελαθεί στο δευτερόλεπτο ή θα βγει έξω και θ'άρχίσει να κυνηγάει στο ψαχνό ότι "ανθρώπινο" υποείδος βρίσκει μπροστά του εκτός συνήθως απο λευκούς μεσογειακούς, ατλαντιδείς, νορδικούς κλπ με αποτέλεσμα περισσότερη ζημία και στον ίδιο αλλά και στη κοινωνία ως όχι εν συνειδήσει προβοκάτορας. Πραγματικά τώρα με κόλλησες και μένα χαχα, θα σε παρακαλούσα να σταματήσεις πριν γίνει εκ μέρους μου τώρα κάνα μεγάλο κακό με το τουρκομπουζουκογυφτολαμογιοελλαδιστάν, όπου αν δε το εγκαταλείψω το συντομότερο δυνατόν δε ξέρω και που θα καταλήξω και που θα καταλήξουν οι μάζες των φύσιν πνευματικά υπανάπτυκων εγκληματιών, νεο-ελλεείνων και μη, που και να τους φτύσεις δίνεις αξία στην υπό του μηδέν αξίας ύπαρξη τους. Τουλάχιστον να σεβόμαστε και να μην καταστρέφουμε την πολύ αξιόλογη δουλειά του διαχειριστή. Σε παρακαλώ φέρσου σοφά και ως λευκός άνθρωπος και απάντα πιο χαλαρά γιατί ήδη με κόλλησες ανεπανόρθωτα εκεί που λίγο κατάφερα να ηρεμήσω με τα όσα περιγράφεις.

      Διαγραφή
    2. Εγκλωβισμενος στο μπουζουκοτσιφτελαδισταν αναμεσα στους τουρκογυφτες10 Μαρτίου 2014 στις 5:55 μ.μ.

      Μετα απο αρκετη σκεψη αποφασισα να σου απαντησω λεγοντας σου οτι με καλυπτεις πληρως Αριε Αδελφε.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.