Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Νορδικά και μη στοιχεία στη Νορβηγία

Ο Νορβηγός ανθρωπολόγος Halfdan Bryn μελέτησε συστηματικά την φυσική ανθρωπολογία της πατρίδας του. Η Νορβηγία θεωρήθηκε εξ' αρχής μία χώρα τυπικά Νορδική από φυλετικής σκοπιάς. Στη μελέτη του με τίτλο "Die dolichokephale nordische Rasse" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthropologischer Anzeiger, εξέτασε τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των Νορβηγών, αξιολογώντας το κατά πόσον ταιριάζουν στον Νορδικό τύπο. Περιλαμβάνει μια κριτική θεώρηση των αποτελεσμάτων, προσπαθώντας να διακρίνει την φυλετική προέλευση των γνωρισμάτων.

Από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της φυσικής ανθρωπολογίας, εντοπίστηκε ο ξανθός Νορδικός τύπος που κατοικεί στην βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, οι ανθρωπολογικές μελέτες που ακολούθησαν έδειξαν ότι στη βόρεια Ευρώπη δεν κατοικούν μόνο Νορδικοί, αλλά υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι με καστανά μαλλιά, άλλοι με καστανά μάτια, άλλοι με σγουρά μαλλιά, κτλ. Είναι γνωρίσματα που δεν σχετίζονται με τον Νορδικό τύπο και αποτελούν σημάδια φυλετικής μίξης με άλλους τύπους.

Ο Bryn μελέτησε δείγμα 1580 ανδρών από κεντρική περιοχή της νότιας Νορβηγίας, αλλά τα ευρήματα επεκτείνονται με στοιχεία από προηγούμενες μελέτες. Το χρώμα των ματιών ταξινομήθηκε...
σύμφωνα με την κλίμακα Martin. Οι βαθμίδες 1-7 θεωρούνται σκούρο χρώμα, οι βαθμίδες 8-11 ενδιάμεσο και οι βαθμίδες 12-16 ανοιχτό. Τα αποτελέσματα δίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Νορβηγών έχει ανοιχτό χρώμα ματιών, δηλαδή αποχρώσεις του γαλάζιου, ενώ τα ενδιάμεσα και σκούρα μάτια μειοψηφούν. Αν λάβουμε υπόψη τα ποσοστά της τελευταίας σειράς που είναι πιο αντιπροσωπευτικά λόγω μεγάλου δείγματος και από όλη τη χώρα, προκύπτει ότι οι Νορβηγοί έχουν ανοιχτά μάτια σε ποσοστό 72,3%, ενδιάμεσα σε ποσοστό 17,5% και σκούρα σε ποσοστό 10,2%. Δίνεται και αναλυτικός πίνακας με τα ποσοστά κάθε απόχρωσης της κλίμακας Martin.

Το χρώμα των μαλλιών ταξινομήθηκε με την κλίμακα Fischer. Οι διαβαθμίσεις της κλίμακας αντιστοιχίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, με τη σειρά: μαύρα/σκούρα καστανά, καστανά, κόκκινα/ξανθό κίτρινο, ξανθό σταχτί. Τα αποτελέσματα δίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Βλέπουμε ότι τα σκούρα μαλλιά και τα ανοιχτά μαλλιά είναι περίπου ισομοιρασμένα στη χώρα. Τα μαύρα ή σκούρα καστανά μαλλιά υπερβαίνουν το 10%, τα καστανά περίπου στο 40%, τα ξανθά και κόκκινα μαζί στο 45-50%. Δίνεται αναλυτικός πίνακας με στοιχεία ανά βαθμίδα απόχρωσης της κλίμακας Fischer.

Το μέσο ανάστημα βρέθηκε υψηλό για την εποχή. Η ταξινόμηση με τα τότε δεδομένα, δίνει προσεγγιστικά τα εξής αποτελέσματα για το ανάστημα: χαμηλό ~1%, μέτριο ~25%, υψηλό ~74%. Ο μέσος κορμικός δείκτης βρίσκεται στο 53, οριακά εντός μεσοσκελίας.

Παρέχονται μετρήσεις για το εύρος και το μήκος της κεφαλής, που είναι παρόμοιες με αυτές που βρέθηκαν στη Σουηδία και στη Δανία. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 76,8 κάτι που δείχνει επικράτηση της δολιχοκεφαλίας. Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη δίνεται στο παρακάτω γράφημα.


Τα ποσοστά των μεσοκέφαλων (80ΚΔ<82) και βραχυκέφαλων (ΚΔ82) αθροιστικά είναι κοντά στο 25%. Τα ποσοστά των βραχυκέφαλων αυξάνονται στα βόρεια της χώρας, εκεί όπου κατοικούν Λάπωνες, φτάνοντας και το 50%. Το μέτωπο έχει τάση για κλίση προς τα πίσω.

Ο  μέσος (μορφολογικός) προσωπικός δείκτης βρέθηκε 89,9 δηλαδή δείχνει λεπτοπροσωπία. Ο προσωπικός δείκτης πέφτει στα βόρεια της χώρας λόγω Λαπώνων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετοί ευρυπρόσωποι. Σε ολόκληρη τη χώρα, τα ποσοστά κάθε κατηγορίας είναι τα εξής: ευρυπροσωπία 16,6%, μεσοπροσωπία 22,1%, λεπτοπροσωπία 57,0%.

Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε 61,77 κάτι που δείχνει έντονη λεπτορρινία.

Εξετάζοντας φυσιογνωμικά τους Νορβηγούς, ο Bryn βρίσκει ότι είναι τυπικά ψηλοί, με λεπτή και ισχυρή σωματοδομή, ανοιχτό χρώμα δέρματος, ανοιχτά μάτια, πολλές φορές ξανθοί, με στενό κεφάλι και μέτωπο, ισχυρά ζυγωματικά και λεπτή μύτη. Τα περισσότερα γνωρίσματα αντιστοιχούν στον Νορδικό τύπο, που φαίνεται να αποτελεί σημαντικό ποσοστό στη χώρα. Ωστόσο υπάρχουν γνωρίσματα τα οποία δεν συνδέονται με τον Νορδικό τύπο. Τα ισχυρά ζυγωματικά, ο σχετικά υψηλός κορμικός δείκτης και η ισχυρή σωματοδομή και το πιο προφανές από όλα, το υψηλό ποσοστό καστανών μαλλιών, εντοπίστηκαν από αρκετούς ανθρωπολόγους, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Νορδικότητα της βόρειας Ευρώπης. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα γνωρίσματα αυτά θα πρέπει να αποδοθούν σε έναν άλλο τύπο, τον Κρομανοειδή, που φαίνεται να κατοικεί σε μεγάλο ποσοστό στη Νορβηγία, ίσως πλειοψηφικό.

3 σχόλια:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.