Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Φυλετικός χάρτης της Νότιας Αφρικής


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή των κύριων φυλετικών ομάδων στο κράτος της Νότιας Αφρικής. Τα στοιχεία προέρχονται από την απογραφή του 2011 στη χώρα και βασίζονται σε αυτοπροσδιορισμό. Αυτοί οι χάρτες αναφέρονται ως Racial Dot Maps, δηλαδή κάθε άτομο του δείγματος αποτυπώνεται με μια τελεία στον χάρτη αντίστοιχου χρώματος. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη κάνοντας μεγέθυνση κατά βούληση εδώ.

Η απογραφή έδωσε τα εξής ποσοστά ανά φυλετική ομάδα: Μαύροι 76,4%, Λευκοί 9,4%, Έγχρωμοι (Βουσμάνοι-Οτεντότοι) 8,9%, Ασιάτες 2,5% και λοιποί 0,5%. Μάλιστα, στην πρώτη απογραφή, ακριβώς έναν αιώνα πριν, οι λευκοί αποτελούσαν...
το 22% του πληθυσμού. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο που στις απογραφές λαμβάνονται στοιχεία περί της φυλετικής ιδιοσυστασίας κάθε ατόμου, ώστε να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για το ανθρώπινο δυναμικό κάθε κράτους και την κατανομή του εντός της επικράτειας.

Μελετώντας τον χάρτη, βλέπουμε ότι στη Νότια Αφρική, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι νέγροι (πράσινο χρώμα), συνήθως του φυλετικού τύπου Bantuid. Επικρατούν στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, το οποίο είναι και το πιο πυκνοκατοικημένο, όπως φαίνεται και από τις πολλές τελείες. Στο αραιοκατοικημένο ερημικό δυτικό τμήμα της χώρας κατοικούν κυρίως Βουσμάνοι-Οτεντότοι, δηλαδή του τύπου Khoisanid, που στον χάρτη αναφέρονται απλά ως έγχρωμοι. Ινδοί και Ασιάτες υπάρχουν σε μία μεμονωμένη περιοχή της χώρας.

Οι λευκοί στη χώρα βρίσκονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Πρετόρια και του Γιοχάνεσμπουργκ. Από την στιγμή που η εξουσία πέρασε στα χέρια των μαύρων λόγω δημοκρατικής πλειοψηφίας, εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες μια γενοκτονία των λευκών της χώρας, οι οποίοι κατοικούσαν σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας από ότι σήμερα και ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Η δήμευση των αγροκτημάτων των λευκών, τα οποία μόνοι τους ξεχέρσωσαν και καλλιέργησαν, τους οδήγησε να εγκαταλείψουν την επαρχία και όσοι γλίτωσαν από τις επιθέσεις των μαύρων συγκεντρώθηκαν στις πόλεις. Οι λευκοί είναι κυρίως απόγονοι Ολλανδών και Βρετανών, όντας κυρίως Κρομανοειδείς, Νορδικοί και Ατλαντοειδείς με κάποιους Αλπικούς, δηλαδή τυπικοί βορειοευρωπαίοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.