Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Χάρτης προσωπικού δείκτη του πλανήτη - Lundman



Ο χάρτης απεικονίζει την μέση τιμή του προσωπικού δείκτη στον πλανήτη. Προέρχεται από τον Σουηδό ανθρωπολόγο Bertil Lundman.

Να σημειώσουμε ότι η ταξινόμηση που δίνεται δεν είναι η τυπική για τον προσωπικό δείκτη, με τα κλασικά όρια για ευρυπροσωπία και λεπτοπροσωπία να είναι <84 και >88, αντίστοιχα, με τις ενδιάμεσες τιμές να χαρακτηρίζονται ως μεσοπροσωπία. Ο Lundman δίνει τέσσερις κατηγορίες, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εξής: λεπτοπροσωπία, μεσο-λεπτοπροσωπία, μεσο-ευρυπροσωπία και ευρυπροσωπία.

Στην Ευρώπη, επικρατεί μεσοπροσωπία με τάσεις λεπτοπροσωπίας κυρίως στην βόρεια Ευρώπη και τάσεις ευρυπροσωπίας στην κεντρική προς ανατολική Ευρώπη. Οι τάσεις αυτές προέρχονται από την μίξη...
των μεσο-ευρυπρόσωπων Αλπικών-Βαλτικών και λεπτοπρόσωπων Νορδικών-Ατλαντοειδών στον βορρά και λεπτοπρόσωπων Διναρικών και μεσο-λεπτοπρόσωπων Μεσογειακών στον νότο, με τους Κρομανοειδείς να έχουν αρκετές διακυμάνσεις στον προσωπικό δείκτη. Οι Λάπωνες είναι ευρυπρόσωποι.

Στην Ασία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπάρχει μεσο-λεπτοπροσωπία, λόγω μεσοπρόσωπων Αρμενοειδών και λεπτοπρόσωπων Αραβικών. Βαθύτερα, που υπερισχύουν οι Ιρανικοί και οι Ινδικοί, επικρατεί λεπτοπροσωπία. Οι μογγόλοι της βόρειας Ασίας είναι μεσο-ευρυπρόσωποι, ενώ στην κεντρική Ασία, έως την Ιαπωνία, το πρόσωπο είναι κάπως πιο στενό. Στη νοτιοανατολική Ασία, ο προσωπικός δείκτης πέφτει και πάλι.

Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας παρουσιάζουν έντονη ευρυπροσωπία, αν και δεν θα λέγαμε το ίδιο και για τους Melanesid στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπως τους παρουσιάζει ο χάρτης.

Στη βόρεια Αφρική επικρατεί μεσο-λεπτοπροσωπία, λόγω Berberid και Saharid. Στην ανατολική Αφρική έχουμε λεπτοπροσωπία, λόγω των Ethiopid. Οι υποσαχάριοι Sudanid και Bantuid είναι μεσο-ευρυπρόσωποι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Κονγκό που μένουν οι Congolesid (Paleonegrid) και στην περιοχή που κατοικούν οι Βουσμάνοι-Οττεντότοι Khoisanid, επικρατεί ευρυπροσωπία.

Στους ιθαγενείς της Αμερικής, βρίσκουμε μεσο-λεπτοπροσωπία στους Planid, ευρυπροσωπία στους Pazifid της Ωκεάνιας ακτής της βόρειας Αμερικής και στους Istmid της κεντρικής Αμερικής. Στη νότια Αμερική οι ιθαγενείς φυλετικοί τύποι είναι κυρίως μεσο-ευρυπρόσωποι.

Από Lundman Β., Jordens folkstammar, 1988. Τον βρήκαμε εδώ.

10 σχόλια:

  1. Παιδια εχω μια απορια

    Ειμαι κατα το υμιση μανιατης

    Στην μανη υπαρχει μυθος οτι ειμαστε απογονοι σπαρτιατων

    Στεκει ανθρωπολογικα

    Στη μανη εχει πολλους μεσογειακους και διναρικους ενω οι αλπικοι εκει ειναι πολλοι ψηλοι γιατι εχουν μεσογειακη και διναρικη μειξη
    Επισης τα εθιμα μοιαζουν πολλοι με των σπαρτιατων και η διαλεκτος ειναι δωρικη

    Εαν ξερει καποιος ας μου απαντησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επισης ο πετρομπεης μαυρομιχαλης ονομασε τον στρατο του σπαρτιατικη λεγεωνα και ο ναπολεων βοναπαρτης σε επιστολη του προς την μανη τους ονομασε απογονους των σπαρτιατων

      Διαγραφή
    2. http://fyletika.blogspot.com/2015/02/blog-post_9.html?m=1

      Διαγραφή
    3. Παιδια εγω εκανα την ερωτηση

      Ευχαριστω για τις απαντησεις

      Οντως υπαρχουν καποιοι μαυριδεροι αλλα σιγουρα υπερισχυουν οι υπολοιποι
      Υπαρχουν και λιγοι ξανθοι σλαβοσποροι το χωριο μου παλια λεγοταν λιασινοβα πριν του δωσουν ελληνικο ονομα αν και η πλειοψηφια ανηκει στους γνωστους τυπους της ελλαδας

      Παντων να ξερετε οι μανιατες εναι πολυ εθνικιστες και μαλιστα οι μισοι γινονται στρατιωτικοι

      Ευχαριστω

      Διαγραφή
    4. Σκουρόχρωμοι υπάρχουν από την Ήπειρο και την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, κανένα μέρος της Ελλάδος δεν είναι φυλετικά πλήρως καθαρό και ας κοκορεύονται ορισμένοι. Τις προάλλες μιλούσα με έναν υπάλληλο σε ένα μαγαζί και είχε σκούρο δέρμα(προς καφέ), ήμουν περίεργος, τον ρώτησα από που είναι και μου είπε Ήπειρο, τον ρώτησα αν έχει από κάπου αλλού καταγωγή και μου είπε όχι. Έλληνες ανοιχτοκάστανοι στο δέρμα υπάρχουν παντού.

      Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις από αυτό το εξώφυλλο του NG το οποίο παρουσιάζει έναν μαύρο να κρατάει μια λευκή γυναίκα, με υποσημείωση από κάτω "Πώς τα κύματα μεταναστών αναπαράγουν το μέλλον". Αισχρό, χυδαίο και επαίσχυντο εξώφυλλο που προωθεί την φυλετική αλλοίωση των λευκών στα πλαίσια της νεοφιλελέ προπαγάνδας και υποκουλτούρας που επικρατεί στις δυτικές κοινωνίες.

    http://www.xyz.net.au/wp-content/uploads/2017/06/IMG_2990.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λύση είναι σκληροπυρηνικός και φυλετικός-πανευρωπαϊκός εθνικισμός,σε εθνικοσοσιαλιστικά και φασιστικά πρότυπα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απολύτως! Επίσης Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποκτήσουν φυλετική συνείδηση και να λειτουργούν σύμφωνα με αυτήν έχοντας αποτινάξει φυσικά την νεοφιλελέ και μαρξιστική λαίλαπα που έχει κατακλύσει την κοινωνία και την σύγχρονη πολιτική σκέψη.

      Διαγραφή
    3. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποτινάξουν από πάνω τους,τους σωβινισμούς και τους "μικροεθνικισμούς" και να αντιληφθούν όλοι ότι παρά τις μικροδιαφορές σε Βορρά,Νότο,Ανατολή και Δύση,όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν κοινή φυλετική και πολιτισμική βάση.Βέβαια,σε αυτήν τον πανευρωπαϊκό εθνικισμό, δεν εντάσσω τους αλβανούς που είναι το πλέον αξιομίσητο έθνος και τους γυφτοσκοπιανούς.Αναφέρομαι στα ιστορικά έθνη της Ευρώπης.

      Διαγραφή
  3. https://www.news247.gr/politismos/vrethikan-archaioellinika-agalmata-2-000-eton-stin-toyrkia.6638605.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BΟΝ_H_Sidebar&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos10

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.