Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ανθρωπολογική μελέτη στην Ουκρανία

Στοιχεία για την ανθρωπολογία της Ουκρανίας παρέχει η δημοσίευση του F.S. Beloded με τίτλο "Zur Anthropologie der kleinrussischen Bevölkerung des Gouvernements Tschernigow" που βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό Archiv für Anthropologie. Η μελέτη διεξήχθη στα νότια της χώρας και εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωπολογικής εξερεύνησης της Ευρωπαϊκής Ρωσίας που ξεκίνησε επί Τσάρου υπό την επίδραση της ανάπτυξης της ανθρωπολογίας στην δυτική Ευρώπη.

Το δείγμα αποτελούνταν από 120 άνδρες, 40 γυναίκες και 26 παιδιά. Το χρώμα των μαλλιών στους άνδρες κατανέμεται ως εξής:

Μαύρα - Καστανά - Ανοιχτά καστανά - Ξανθά:
30,00% - 31,69% - 36,67% - 1,67%

Αυτό σημαίνει ότι τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά...
είναι περίπου στο 38,34% και τα σκουρόχρωμα στο 61,67%. Τα αποτελέσματα είναι κοντά σε αυτά των γυναικών, ενώ συμπίπτουν και με τις παρατηρήσεις άλλων μελετητών. Η γενειάδα στους άνδρες δεν είναι ισχυρή.

Το χρώμα των ματιών είναι ανοχτό/ενδιάμεσο σε ποσοστό 75,8% και σκούρο σε ποσοστό 25,2%. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με το χρώμα των μαλλιών, το χρώμα των ματιών είναι κατα πλειοψηφία σχετικά ανοιχτό. Μάλιστα η μελέτη δίνει και τα ποσοστά των διαφόρων συνδυασμών χρώματος μαλλιών και ματιών, από όπου προκύπτει ότι οι έχοντες ταυτοχρόνως ανοιχτά μαλλιά και μάτια είναι 35,8%, ενώ οι έχοντες σκούρα μαλλιά και μάτια έιναι 21,7%, με ένα 40,20% να έχει σκούρα μαλλιά και ανοιχτά/ενδιάμεσα μάτια.

Το προφίλ της μύτης είναι κυρίως ίσιο, οι κοίλες μύτες ακολουθούν, ενώ οι κυρτές είναι ελάχιστες. Οι σωματοδομές εν γένει είναι ισχυρές και το πρόσωπο είναι ευρύ, λόγω έντονων ζυγωματικών.

Μετά τις παρατηρήσεις ο Beloded περνά στην ανθρωπομετρία. Το μέσο ανάστημα βρέθηκε μέτριο προς υψηλό για την εποχή. Μάλιστα, προκύπτει ότι οι καστανοί έχουν υψηλότερο ανάστημα από τους ξανθούς, κάτι που κάνει τον συγγραφέα να συμπεραίνει ότι υπάρχει ένα ψηλός καστανός τύπος και ένας κοντύτερος ξανθός.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 85,61 στους άνδρες και 83,62 στις γυναίκες, κάτι που δηλώνει έντονη βραχυκεφαλία. Οι δολιχοκέφαλοι αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό στον πληθυσμό, ενώ κεφαλικός δείκτης 80-83,3 εντοπίζεται στο 25-30% του πληθυσμού. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι βραχυκέφαλοι, ένα εμφανές ποσοστό είναι μεσοκέφαλοι και ένα μονοψήφιο ποσοστό δολιχοκέφαλοι.

Ο προσωπικός δείκτης δηλώνει ευρυπροσωπία. Ο ρινικός δείκτης βρίσκεται οριακά εντός της μεσορρινίας, κάτι που δείχνει ότι η μύτη είναι σχετικά πλατιά σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι στους Ουκρανούς εντοπίζεται ένα στοιχείο που είναι ξανθό, κοντό και βραχυκέφαλο και αντιστοιχεί στους Βαλτικούς. Επίσης, υπάρχει ένα στοιχείο που είναι μεσο-δολιχοκέφαλο, ψηλό και καστανό, που αντιστοιχεί στους (Βαλτο-)Κρομανοειδείς. Επίσης, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό καστανών βραχυκέφαλων, οι οποίοι μάλλον είναι ενδιάμεσοι Αλπικο-Βαλτικοί. Οι σωματοδομές είναι αναμενόμενο να είναι ισχυρές λόγω των μεσομορφικών Βαλτο-Κρομανοειδών και των ενδομορφικών Αλπικών και Βαλτικών. Επίσης, το ευρύ πρόσωπο και η μεσόρρινη μύτη υποδεικνύει την πλειοψηφία των Αλπικών/Βαλτικών. Άλλα φυλετικά στοιχεία, όπως Νορδικοί ή μογγόλοι φαίνεται να υπάρχουν σε ελάχιστα ποσοστά. Με λίγα λόγια, στη χώρα κατοικούν Βαλτικοί, (Βαλτο-)Κρομανοειδείς και Αλπικοί.

2 σχόλια:

  1. https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10201236437577484&id=1367732895&set=ecnf.1367732895&source=49

    fyletikos typos ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουρκομογγόλος με Περσο-Ιρανικές επιμειξίες!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.