Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Το χρώμα μαλλιών και ματιών στη Ρουμανία

Ο Αυστριακός ανθρωπολόγος Viktor Lebzelter μελέτησε το χρώμα μαλλιών και ματιών στη Ρουμανία, σε δημοσίευσή του με τίτλο "La répartition de la couleur des cheveux et des yeux chez les Roumains", που βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό L'Anthropologie.

Το δείγμα αποτελούνταν από 4.000 στρατιώτες, στους οποίους προστέθηκαν παρατηρήσεις από 500 άτομα από τη Βεσσαραβία και 100 άτομα από τη Μπουκόβινα, τις οποίες έκαναν άλλοι ανθρωπολόγοι. Προέκυψε ότι το 22% του πληθυσμού έχει...
ανοιχτά καστανά ή ξανθά μαλλιά, ενώ το 78% έχει σκούρα καστανά ή μαύρα. Υπάρχει επίσης ένα μικρό ποσοστό κόκκινων μαλλιών.

Σχετικά με το χρώμα των ματιών τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το σκούρο χρώμα ίριδας εντοπίζεται σε 30-40% του δείγματος, ανάλογα με την επαρχία. Τα μπλε ή γκρι μάτια εντοπίζονται σε ποσοστό 35-40%, με το υπόλοιπο ποσοστό να έχει ενδιάμεσο χρώμα ματιών.

Οι κατανομές αυτές θα πρέπει να εξεταστούν σε συνδυασμό με τους φυλετικούς τύπους που κατοικούν στη χώρα.

8 σχόλια:

  1. Ποια χρονιά έγινε η μελέτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ.Κρίμα που πλέον δεν γίνονται τέτοιες μελέτες.Αν δεν κάνω λάθος οι τελευταίες ήταν την δεκαετία του 1940.Πώς γίνεται να χάθηκε το ενδιαφέρον για την φυλετική ανθρωπολογία, την επιστήμη αυτή που έχει τεράστια συνεισφορά στην εξήγηση της ανόδου και πτώσεως τόσων πολιτισμών και εθνών;...

      Διαγραφή
    2. Διότι ηττήθηκαν στρατιωτικώς ο Εθνικοσοσιαλισμός και ο Φασισμός. Από τότε η μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας έχει ποινικοποιηθεί, αφού δεν εξυπηρετεί την ατζέντα της πολιτικής ορθότητας, δηλαδή του αντιρατσισμού, της ισότητας κλπ.

      Διαγραφή
    3. Ἕλληνες σοβαρευθῆτε. Γίνετε ὅλοι σας ῥεαλιστές δηλαδὴ οὐτοπιστές!

      Διαγραφή
  2. https://youtu.be/rdTcgX9g-cI
    Στο 2:08 ο άντρας της φωτογραφίας είναι
    αντιπροσωπευτικό δείγμα για τον Μεσογειακό φυλετικό τύπο;
    Επίσης έχετε δει υπερδολιχοκέφαλο σαν τον άντρα στην φωτογραφία 2:51;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βίντεο παρουσιάζει όλο το λεγόμενο μεσογειακό φάσμα, όχι μόνον τον τύπο που εμείς γνωρίζουμε στην Ευρώπη ως "μεσογειακό". Πολλοί ανθρωπολόγοι, για να μην πέφτουν στο σφάλμα να τσουβαλιάζουν όλους τους ευρωπαϊκούς φαινότυπους με τους μη-ευρωπαϊκούς, δίνουν στον γνωστό μας τύπο επίθετα (πχ βόρειος μεσογειακός) όπως και στις υποδιαιρέσεις του. Άλλοι, δεν το κάνουν, παρά αναφέρονται στο που βρίσκεται ο κάθε πληθυσμός ή άτομο.
      Ο εν λόγω είναι βερβερικός, δηλ παρουσιάζει μικτό φαινότυπο. Στο βίντεο πάντως, προς το τέλος, αυτός που το έφτιαξε αναφέρει ως μεσογειακούς, ξεκάθαρα κρομανοειδείς μορφές (όπως ο Κόννερυ), ατλαντικούς (Μπρόσναν), σκουρόχρωμους νορδικούς-ατλαντοειδείς, μικτούς ιρανικούς (Χομεϊνί), ιρανικούς, διναρικούς, εκδιναρισμένους βαλτικούς, βαλτικο-μεσογειακούς, αλπικο-μεσογειακούς, βαλτο-κρομανοειδείς, αρμενοειδείς-μεσογειακούς, ινδικούς, αραβικούς κλπ. Η σούπα του μάλλον έχει πολύ κρεμμύδι και καθόλου αλάτι.

      Διαγραφή
    2. Χμμμμ τελικά οι Μεσογειακοί είναι λιγότεροι από αυτό που περίμενα.

      Ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.