Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η ανθρωπολογία της Βόρειας Ιρλανδίας

Το υλικό από ανθρωπολογικές μελέτες στην Ιρλανδία είναι ελάχιστο, πόσω μάλλον ειδικότερα για τη Βόρεια Ιρλανδία. Μία σημαντική συνεισφορά είναι η μελέτη των T. Walmsley και J. M. Mogey με τίτλο "The Peoples of Northern Ireland: An Anthropometric Survey", που δημοσιεύτηκε σε τρία μέρη στο Ulster Journal of Archaeology. Εξετάζεται η φυλετική ιστορία της περιοχής, η φυσική ανθρωπολογία των ζώντων και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι φυλετικοί τύποι που κατοικούν στην περιοχή.

Τα αρχαία χρονικά περιγράφουν Ιρλανδούς άλλοτε ξανθούς, άλλοτε με καστανά μαλλιά και άλλοτε με μαύρα. Μερικά άτομα περιγράφονται με ευρύ πρόσωπο, ενώ άλλα με μεγάλο ανάστημα. Οι συγγραφείς βρίσκουν ότι ήδη από την αρχαιότητα σκιαγραφούνται...
τέσσερις τύποι: ένας ψηλός ξανθός, ένας ψηλός σκουρόχρωμος, ένας κοντός καστανός και ένας κοντός σκουρόχρωμος. Φαίνεται ότι στα νότια και δυτικά της χώρας κατοικούν σκουρόχρωμοι μεσο-δολιχοκέφαλοι, ενώ οι ξανθοί βρίσκονται στα ανατολικά. Επίσης, οι περισσότεροι βραχυκέφαλοι έχουν χαμηλό ανάστημα και καστανά μαλλιά. Ακόμη, ο πιο συνήθης συνδυασμός είναι σκούρα μαλλιά με ανοιχτά μάτια.

Ιστορικά θεωρείται ότι το νησί εποικίστηκε από τη γειτονική Βρετανία και τις ακτές της Γαλλίας, ενώ πρόσβαση υπάρχει και από την Ιβηρική χερσόνησο. Η λογική λέει ότι Κρομανοειδείς ή και Μεσογειακοί βρέθηκαν από αυτές τις θαλάσσιες οδούς στο νησί. Αργότερα κατέφτασαν λίγοι Νορδικοί από τη Σκανδιναβία με τους Βίκινγκς και λίγοι Αλπικοί από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Στη συνέχεια η μελέτη περνά στην ανθρωπομετρία των ζώντων στη Βόρεια Ιρλανδία και συγκεκριμένα στις περιοχές Ballymoney και Ballycastle. Το δείγμα αποτελούνταν από 119 και 155, στις δυο περιοχές αντίστοιχα. Στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν εισέλθει αρκετά άτομα από τη Βρετανία και ειδικότερα τη Σκωτία. Το μέσο ανάστημα βρέθηκε υψηλό για την εποχή. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης είναι 77,2 και 77,5 αντίστοιχα, που δηλώνει υπεροχή της δολιχοκεφαλίας. Ο μέσος ρινικός δείκτης βρίσκεται κοντά στο 64 και δείχνει έντονη λεπτορρινία. Η μέση διζυγωματική διάμετρος είναι αρκετά μεγάλη. Μια τυπική κατανομή του κεφαλικού δείκτη δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Οι βραχυκέφαλοι αποτελούν λιγότερο από 10% των κατοίκων.


Το επόμενο γράφημα δίνει την κατανομή του προσωπικού δείκτη. Βλέπουμε ότι επικρατεί η λεπτοπροσωπία, όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μεσο-ευρυπροσωπία, λόγω κυρίως της μεγάλης διζυγωματικής διαμέτρου σε αρκετά άτομα.



Ο πληθυσμός αποτελείται από μια μίξη διακριτών ανθρωπολογικών τύπων, τους οποίους η μελέτη προσπαθεί να διακρίνει ομάδες (groups) βάσει συνδυασμών ανθρωπολογικών γνωρισμάτων. Δύο με τρεις ομάδες, που αθροιστικά αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, ανήκουν στο Κρομανοειδές φάσμα. Μία ομάδα αντιστοιχεί σε Μεσογειακούς, μία είναι κοντά σε αυτούς που αποκαλούμε Ατλαντοειδείς, και οι δύο με διψήφια ποσοστά. Σε μονοψήφια προς διψήφια ποσοστά βρίσκεται η ομάδα που αντιστοιχεί σε Νορδικούς και σε μονοψήφια αυτή που αντιστοιχεί στους Αλπικούς. Άλλες ομάδες εντοπίζονται σε πολύ μικρά ποσοστά. Με λίγα λόγια, στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκουμε τους φαινοτύπους που υπάρχουν γενικά στην Ιρλανδία, με Κρομανοειδείς, Ατλαντοειδείς, και κάποιους Μεσογειακούς, Νορδικούς και Αλπικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.