Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Οι φυλετικές διαφορές στις νοητικές λειτουργίες

O R.S. Woodworth δημοσίευσε ένα άρθρο για τις ψυχικές διαφορές μεταξύ των φυλών, υπό τον τίτλο "Racial differences in mental traits". Η μελέτη του εστιάζει στις διαφορές στις αισθήσεις και στις βασικές νοητικές λειτουργίες.

Πάντοτε για να αναπαραστήσουμε στο μυαλό μας ένα σύνολο ανθρώπων, λαμβάνουμε ένα τυπικό παράδειγμα ως αντιπροσωπευτικό. Πώς μπορεί να γίνει αυτό όμως, εφόσον όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους; Εξετάζοντας τα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, τα μέλη του συνόλου βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο, με λίγα άτομα να βρίσκονται μακριά, πάνω ή κάτω από αυτόν. Και πάλι όμως ο μέσος όρος είναι ανεπαρκής καθώς δεν δείχνει την μεταβλητότητα εντός του συνόλου. Η διασπορά γύρω από τον μέσο όρο δείχνει ότι ένα άτομο του συνόλου θα μπορούσε άνετα να ανήκει σε γειτονικό σύνολο. Ο Woodworth φέρνει ως παράδειγμα την Ευρώπη, όπου παρά τις επιφανειακές διαφορές, ένα μεγάλο τμήμα κάθε Ευρωπαϊκού έθνους θα μπορούσε να ανταλλαχθεί...
με αυτό ενός άλλου, χωρίς να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά κανενός εκ των δύο εθνών. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη έως καμία αλληλεπικάλυψη π.χ. μεταξύ λευκών και νέγρων, νέγρων και Κινέζων, Ινδιάνων και Πυγμαίων.

Η μελέτη των ψυχικών χαρακτηριστικών αρχικά πρέπει να λάβει υπόψη τις αισθήσεις. Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πρωτόγονοι λαοί έχουν εντυπωσιακές ικανότητες όρασης, ακοής και όσφρησης, ειδικά σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Ωστόσο εξετάζοντας την όραση πολλών τέτοιων λαών, αποδεικνύεται ότι δεν είναι κάτι το εξαιρετικό και βρίσκεται εντός του Ευρωπαϊκού μέσου όρου ή είναι ανεπαίσθητα καλύτερη. Αν ληφθεί υπόψη και ο τρόπος ζωής πρωτόγονων και πολιτισμένων που επηρεάζει θετικά και αρνητικά την όραση αντίστοιχα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι φυλές του ανθρώπου είναι ουσιαστικά ίδιες στην ικανότητα όρασης.

Για την ακοή των πρωτόγονων λέγονται τα ίδια με την όραση, ότι δηλαδή είναι ανώτερη, όμως και πάλι τα επιστημονικά τεστ αποδεινύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Η ακοή διαφόρων πρωτόγονων φυλών εξετάστηκε και βρέθηκε αντίστοιχη με αυτή των Ευρωπαίων. Η εντύπωση δημιουργείται επειδή η ακοή εκπαιδεύεται εύκολα σε συγκεκρμένους ήχους.

Επίσης, θεωρήθηκε λογικό, εφόσον ο σκύλος και άλλα κατώτερα ζώα έχουν μεγάλη οσφρητική ικανότητα, ότι το ίδιο θα ισχύει και στους πρωτόγονους ανθρώπους. Ωστόσο και πάλι η εντύπωση αυτή δημιουργείται λόγω των αναγκών και της εκπαίδευσής της, καθότι η όσφρηση δεν διαφέρει από αυτή των υπολοίπων ανθρωπων.

Ως προς την αίσθηση της αφής, λίγα πράγματα έχουν μελετηθεί. Κάποιοι έχουν βρεθεί με καλύτερη αίσθηση αφής, αλλά οι περισσότεροι δεν διαφέρουν από τους Ευρωπαίους. Η εξέταση της αίσθηση του πόνου γίνεται με την εφαρμογή πίεσης σε ένα σημείο του σώματος μέχρι να πει ο εξεταζόμενος ότι πονάει. Φαίνεται ότι οι πρωτόγονοι λαοί έχουν μεγαλύτερες αντοχές, αλλά αυτό ίσως προκύπτει επειδή οι Ευρωπαίοι λόγω μη σκληραγώγησης θεωρούν διαφορετικό το ανεκτό επίπεδο πίεσης για να πουν ότι πονάνε.

Εν γένει, οι ικανότητες των αισθήσεων είναι περίπου οι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους. Συνεπώς, είναι πιθανόν οι αισθήσεις να έχουν σταθεροποιηθεί πριν την ανθρωποποίηση. Σε άλλα τεστ επαναλαμβανόμενων κινήσεων, εμφανίζονται διαφορές, αλλά με πολλές αλληλεπικαλύψεις. Προκύπτει ότι οι βασικές εγκεφαλικές λειτοργίες είναι παρόμοιες σε όλες τις φυλές.

Σε πιο ειδικά τεστ για τις νοητικές λειτουργίες, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Συχνά οι αισθήσεις δουλεύουν άριστα, αλλά η κρίση αλλοιώνει το αποτέλεσμα. Ωστόσο όσο τα τεστ γίνονται ελαφρώς πιο περίπλοκα, οι πνευματικές διαφορές μεταξύ των φυλών εμφανίζονται άμεσα. Ακόμα και στο απλό τεστ που αφορά στο να τοποθετηθούν κομμάτια παζλ στις σωστές τρύπες, εμφανίζονται διαφορές. Βασικά κριτήρια διαφοροποίησης είναι ο χρόνος και οι μάταιες προσπάθειες ταιριάσματος κάποιου λάθος κομματιού. Ανάμεσα σε λευκούς και κάποιους Ασιάτες υπήρχε αλληλεπικάλυψη, ωστόσο σε Νεγρίτες και Πυγμαίους, οι διαφορές ήταν μεγάλες. Τα τεστ αυτού του είδους οι ψυχολόγοι κρίνουν ότι ίσως να μην είναι δίκαια, εφόσον οι πρωτόγονοι συχνά δεν είναι εξοικειωμένοι με τα αντικείμενα που τους παρουσιάζονται.

Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι ότι στην γενική δομή των αισθήσεων και των απλών εγκεφαλικών λειτουργιών υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των φυλών του ανθρώπου, όμως σε ανώτερο επίπεδο νοητικών λειτουργιών οι διαφορές αρχίζουν και γίνονται πιο έντονες.

3 σχόλια:

  1. Οι ουρακοταγκοι εχουν εστω και υποτυπωδη νοητικη λειτουργια;
    Ειναι προφανες οτι μονον οι Λευκοι Ευρωπαιοι και σε διαφορετικο βαθμο καποιοι Ασιατες παραδειγματος χαριν οι Ιαπωνες διαθετουν νοητικη λειτουργια.
    Υ.Γ.:Παρεμπιπτοντως αστεια η εικονα με τους μπαμπουινους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορούν οι μαύροι να λύσουν παζλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορουν τα τερατα να λυσουν παζλ;29 Απριλίου 2014 στις 5:44 μ.μ.

      Την ιδια ακριβως απορια εχω και εγω.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.