Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρόσωπο της βασίλισσας Κλεοπάτρας της Αιγύπτου

Η Κλεοπάτρα Ζ' (69-30 π.Χ.) ήταν βασίλισσα της Αιγύπτου. Ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων, που ήταν Ελληνική δυναστεία με καταγωγή από τον πρώτο Πτολεμαίο, στρατιωτικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ζωή της ήταν πολυτάραχη, αρχικά με την ανάρρησή της στον θρόνο και έπειτα με την εμπλοκή της στις Ρωμαϊκές εμφύλιες διενέξεις. Υποστήριξε τον Ιούλιο Καίσαρα στην ανάδειξή του ως Αυτοκράτορα, ενώ μετά τη δολοφονία του, υποστήριξε τον Μάρκο Αντώνιο. Όταν οι δυνάμεις του Αντωνίου και Κλεοπάτρας ηττήθηκαν οριστικά στη ναυμαχία του Ακτίου το 30π.Χ. από τον Οκταβιανό, αυτοκτόνησε στην Αίγυπτο, κατά παράδοση από τσίμπημα φιδιού που η ίδια προκάλεσε.

Η Κλεοπάτρα έγινε διάσημη για τη γοητεία που άσκησε σε τόσο σημαντικούς άντρες, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Μάρκος Αντώνιος. Επίσης είχε ηγετικές ικανότητες και έντονο δυναμισμό.

Η ανακατασκευή του προσώπου της Κλεοπάτρας μπορεί να γίνει με βάση τις προτομές και την αναπαράσταση σε νομίσματα. Απεικονίζεται με το χαρακτηριστικό της γνώρισμα, την μεγάλη μύτη της. Ο φυλετικός τύπος στον οποίο ανήκει δεν είναι σαφής. Φαίνεται να έχει και επίδραση του Βορειοαφρικανικού τύπου λόγω των πολλών μίξεων στην αρχικά Ελληνική δυναστεία των Πτολεμαίων.

7 σχόλια:

  1. 1) Ἐὰν ἡ ψηφιακὴ ἀναπαράστασι τῆς φυσιογνωμίας τὴς Κλεοπάτρας ἀνταποκρίνεται στὴν πραγματικότητα, τότε οἱ Ἰούλιος Καῖσαρ & Μάρκος Ἀντώνιος ἦσαν αἰσχροὶ & ἀξιοθρήνητοι σαβουρογάμηδες, ἡ δὲ Κλεοπάτρα τρομακτικὸ ἀρμενοειδὲς/ὀριενταλίδικο μπάζο.

    2) Ὁ βασιλικὸς οἶκος τῶν Λαγιδῶν εἶχε ἐπιμειχθῇ μὲ ἀλλοεθνεῖς; Ἔχω τὴν ἐντύπωσι ὅτι ἐτέλουν κυρίως ἐνδογαμίες (μὲ ἀδερφὲς καὶ μητέρες τους) καθὼς καὶ γάμους μὲ λοιπὲς ἀριστοκρατικὲς Μακεδονικὲς οἰκογένειες. Ποὺ διάολο τὴν "κονόμησε" τέτοια γρυπὴ μύτη ἡ κυρὰ Κλεοπάρτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πατέρας της Κλεοπάτρας λέγονταν Πτολεμαίος XII ο Αυλητής ή Νόθος, καθώς θεωρούνταν νόθος γιος του Πτολεμαίου ΙΧ, ίσως με Αιγύπτια. Ίσως αυτό παρέκαμψε την συνήθη ενδογαμία της δυναστείας. Βέβαια, χρειάζεται εκτενή ιστορική μελέτη για την εύρεση και άλλων πιθανών επιμειξιών σε προγόνους της.

      Είναι γνωστό πως αν γίνει επιμειξία έστω και μόνο μία φορά, η αλλοίωση μπορεί να περάσει σε όλες τις επόμενες γενεές. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η αποφυγή και της ελάχιστης φυλετικής μίξης για να μείνει ατόφια μία φυλή. Όσοι μάλιστα εκτρέφουν π.χ. περιστέρια, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να απαλείψουν με συνεχείς κατάλληλες διασταυρώσεις και την παραμικρή επιμειξία.

      Όσο για τη γοητεία της Κλεοπάτρας, η εκτίμηση της γοητείας είναι υποκειμενική και όπως διαπιστώνει κανείς από την καθημερινότητα, δεν είναι αποκλειστικά η εμφάνιση που παίζει ρόλο, αλλά και ο χαρακτήρας.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ἐνδιαφέρουσα ἡ πληροφορία περὶ τοῦ νόθου πατρὸς. Ἡ ὀριενταλίδικη μείξι εἶναι σαφὴς στὴν μύτη. Μὲ τέτοια φυσιογνωμία πάντως, ἡ ὅποια γοητεία της θὰ έστηρίζετο σὲ πολὺ ἐξεζητημένα αἰγυπτιακὰ "φροῦ-φροῦ" καὶ καλλωπίσματα, παρὰ σε φυσικὴ ὀμορφιά.

      Διαγραφή
  2. αν ήταν έτσι η Κλεοπάτρα να με βρασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν καταλαβαινω γιατι αυτοι οι βλακες που κανουν τις ανακατσεκευες στο yt παντα αλλαζουν καποιες οστικές δομες.. Γιατι απλα δεν μπορουν να βαψουν το αγαλμα οπως ειναι? Θεωρουν οτι οι ικανοι αρχαιοι γλυπτες δεν απεδιδαν την πραγματικοτητα? Σκουπιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έπρεπε δηλαδή να είναι κάτασπρη σαν το γάλα και κλασική Ελληνίδα με την Ελληνική μύτη για να την αποδεχτούν τότε αλλά και τώρα; Κατάντια σε όλους όσους κρίνουν τους ανθρώπους από το φαίνεσθαι και όχι από την προσωπικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και στο φινάλε φιναλε αυτό την έκανε ξεχωριστή ,η ιδιαιτερότητα του προσώπου της και παρότι αυτή σεβάστηκε τους Έλληνες και μιλούσε τα Ελληνικά προς τιμήν της Ελλάδας, οι έλληνες δεν την θεωρούσαν Ελληνίδα λόγω προσωπου...Τί κατάντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.