Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η γλωσσική διαφορά μεταξύ Βόρειας και Νότιας Γαλλίας

Η Γαλλική γλώσσα προήλθε από τα Λατινικά που διαδόθηκαν επί Ρωμαιοκρατίας στην περιοχή της σημερινής Γαλλίας. Είναι μάλιστα εμφανές ότι η Γαλλική γλώσσα εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με την Ισπανική και την Ιταλική.

Ωστόσο, εντός της Γαλλίας έχουν επικρατήσει δύο διαφορετικές διάλεκτοι της ίδιας γλώσσας, που παρουσιάζουν έντονες διαφορες. Στο νότο της Γαλλίας έχει επικρατήσει η Langue d'Oc ενώ στον βορρά η Langue d'Oil.

Η Οξιτανική γλώσσα, όπως ονομάζεται η γλώσσα του νότου, βρίσκεται πιο κοντά στις γειτονικές, Ιταλική και Ισπανική. Η διαφορά της με την Langue d'Oil είναι τέτοια, ώστε σε περιοχές του νότου στις πινακίδες αναγράφονται και οι δύο γλώσσες!

Η Οξιτανική γλώσσα έχει επικρατήσει στα παράλια της Μεσογείου και νοτιοδυτικά παράλια του Ατλαντικού, όπου κατοικεί ο Μεσογειακός τύπος και ο Ατλαντο-Μεσογειακός Κρομανοειδής τύπος, ενώ η Langue d'Oil έχει επικρατήσει στον Βορρά, όπου ιστορικά η φυλετική επίδραση από τους Νορδικούς, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλη, είναι εμφανής. Στη Γαλλία βέβαια κυριαρχεί ο Αλπικός τύπος, ειδικά στον κεντρικό τομέα. Ο Αλπικός τύπος δεν έχει καμία ικανότητα επιβολής της γλώσσας, όπου και αν βρίσκεται, υιοθετώντας εύκολα τις γλώσσες άλλων φυλών. Ο διαχωρισμός βρίσκεται στο μέσον της Μεσογειακής και Νορδικής επίδρασης, με τον Αλπικό να είναι κάτι σαν πασπαρτού. Ο γλωσσικός διαχωρισμός της Γαλλίας προκύπτει από φυλετικούς λόγους.

Κάθε φυλή, έχοντας διαφορετική ψυχική υπόσταση, ομιλεί την ίδια γλώσσα με διαφορετικό τρόπο. Ρόλο παίζουν και οι φυλετικές διαφορές στη δομή των οργάνων που εμπλέκονται στην ομιλία. Οι γλωσσικές διαφορές βρίσκονται στην προφορά, τον τονισμό, την χρήση αφηρημένων εννοιών και αλλού. Αν αλλόφυλλοι υιοθετήσουν μια γλώσσα, θα την μιλούν με την δική τους φυλετική ιδιαιτερότητα. Πολλές φορές διαφορετικές διάλεκτοι που δεν προήλθαν από απομόνωση, οφείλονται σε φυλετικές διαφορές. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η γλωσσική ασυνέχεια σε ένα έθνος αποτελεί σημαντική αφορμή διάσπασής του.

Στον διπλανό φυλετικό χάρτη, φαίνεται η ταύτιση της μπλε περιοχής που υποδηλώνει τον Μεσογειακό τύπο, με την περιοχή επικράτησης της Οξιτανικής γλώσσας, όπως φαίνεται στον γλωσσικό χάρτη.

Η διαφορά βορρά-νότου στη Γαλλία έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Οι βόρειοι θεωρούν ότι οι νότιοι έχουν απαράδεκτα έντονη συμπεριφορά και ότι η γλώσσα τους είναι κάπως χυδαία. Αντίθετα οι βόρειοι έχουν πιο βαριά συμπεριφορά και θυμίζουν Γερμανούς. Οι διαφορές αυτές γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης ή και σάτιρας από τους ίδιους τους Γάλλους. Η επίδραση της ψυχολογίας του ενεργητικού και έντονα συναισθηματικού Μεσογειακού τύπου στο νότο είναι εμφανής. Αντίστοιχα εμφανής η επίδραση των ψυχρών Νορδικών με την ψυχρή συμπεριφορά στον βορρά, παρά τον μικρό αριθμό τους.

Δείτε και τη μελέτη του Ripley περί γλώσσας και φυλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.