Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Το πηγούνι στον άνθρωπο


Οι φωτογραφίες δείχνουν διάφορες μορφές που παρουσιάζει το πηγούνι στον άνθρωπο. Προέρχεται από τον Γάλλο ανθρωπολόγο Alphonse Bertillon. Οι πρώτες έξι φωτογραφίες εμφανίζουν το πηγούνι σε προφίλ, ενώ οι τρεις τελευταίες το λακάκι του πηγουνιού σε ανφάς, όταν αυτό υπάρχει.

Με τη σειρά οι εικόνες δείχνουν:...

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Οι φυλές του κόσμου - Γερμανική πηγή


Οι εικόνες παρουσιάζουν τους φυλετικούς τύπους του κόσμου. Η πρώτη καρτέλα παρουσιάζει τους φυλετικούς τύπους της Ευρώπης, η δεύτερη της Αφρικής, η τρίτη της Ασίας και η τέταρτη Αμερικής-Ινδονησίας και Ωκεανίας μαζί.

1-2.  Νορδικός
3. Νορδικός-ΚΜ
4-5. Διναρικός
6. Μεσογειακός
7-8. Αλπικός
9. Βαλτικός
10-11. Εβραίοι (χωρίς ταξινόμηση)
12. Λαπωνικός

Η προσέγγισή μας δεν πρέπει να περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά οι ασχολούμενοι με το αντικείμενο, θα πρέπει να αναγνωρίζουν τους φυλετικούς τύπους και στα άλλα μέρη του κόσμου.

Δείτε και τους φυλετικούς τύπους των υπόλοιπων ηπείρων...

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των Ούγγρων

Η Ουγγαρία είναι μια χώρα αρκετά μελετημένη από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας. Αν και ο κλάδος αναπτύχθηκε αργοπορημένα, βρέθηκαν ένθερμοι μελετητές που βάλθηκαν να εξετάσουν την ανθρωπολογία της χώρας, καλύπτοντας το κενό. Πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων συγκεντρώνει η μελέτη του Lajos Bartucz με τίτλο "Die körperlichen Merkmale des heutigen Ungartums", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ungarische Jahrbücher.

Το ανάστημα μετρήθηκε σε δεκάδες μελέτες, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εν γένει επικρατεί μέτριο ανάστημα, ωστόσο υπάρχουν διακυμάνσεις στη χώρα, όπου σε άλλες περιοχές το ανάστημα είναι μέτριο προς υψηλό και σε άλλες μέτριο προς χαμηλό. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης σε 2432 άνδρες και 592 γυναίκες από όλη τη χώρα...

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Φυλή και εκπαίδευση

Η εκπαίδευση αποτελεί έναν καθρέπτη της κοινωνίας. Κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τη φύση του, θα παρουσιάσει αντίστοιχο χαρακτήρα και ικανότητες όταν θα βρεθεί εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Carlos Closson, μελέτησε τη σχέση μεταξύ ανθρωπολογικών γνωρισμάτων και μορφωτικού επιπέδου στη μελέτη του "The Pedagogical Significance of the Cephalic Index", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Political Economy. Εξετάζει τον κεφαλικό δείκτη σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο και την συνεπακόλουθη θέση στην κοινωνία. Η μελέτη εντάσσεται στα πλαίσια της ανθρωποκοινωνιολογίας, του επιστημονικού κλάδου που ίδρυσε ο Γάλλος ανθρωπολόγος Georges Vacher de Lapouge με σκοπό τη μελέτη των κοινωνικών φαινομένων υπό το πρίσμα της φυσικής ανθρωπολογίας.

Αρχικά, ο Closson εξηγεί τη σημασία που έχει η κοινωνιολογική ανάλυση με βάση τα ανθρωπολογικά ευρήματα. Οι κοινωνικές συμπεριφορές εξαρτώνται...

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Ο τίτλος που έδωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, "Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από το 1770 έως το 1836", είναι ενδεικτικός της αντίληψής του για τον Ελληνισμό.

Ο αρχηγός των απελευθερωτών μιλά για Ελληνική φυλή, κάτι που δείχνει ότι αντιλαμβάνονταν τους Έλληνες ως έχοντες κοινή καταγωγή. Η Επανάσταση ήταν εθνική, όπως το θέτει ο ίδιος στα απομνημονεύματά του:...

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Φυλετικοί χάρτες της βόρειας και νότιας Αμερικής - Czekanowski


Οι χάρτες παρουσιάζουν την κατανομή των ιθαγενών φυλετικών τύπων στην Αμερικανική ήπειρο. Προέρχονται από τον Πολωνό ανθρωπολόγο Jan Czekanowski. Η τυπολογία του είναι συχνά αφαιρετική, έχοντας εξαχθεί από στατιστικά μοντέλα, εξ'ου και είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί με την τυπολογία άλλων ανθρωπολόγων.

Οι γενικευμένοι φυλετικοί τύποι του χάρτη είναι οι εξής:...

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Η φυλετική τυπολογία της Ευρώπης κατά Bunak


Η φυλετική τυπολογία του πίνακα ανήκει στον Σοβιετικό φυσικό ανθρωπολόγο Viktor Valerianovich Bunak. Περιλαμβάνει τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο και σκοπός του αρχικού πίνακα ήταν η ένταξη της ανατολικής Ευρώπης στην φυλετική τυπολογία της Ευρώπης. Παρουσιάζονται οι κύριες φυλές, χωρίς περαιτέρω υποδιαιρέσεις.

Με τη σειρά οι φυλετικοί τύποι που δίνει ο Bunak:...

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το Μεσογειακό ιδεώδες της ομορφιάς


Ο πίνακας απεικονίζει μια γυναικεία μορφή του Μεσογειακού τύπου. Είναι δημιουργία του κορυφαίου Γάλλου ζωγράφου William-Adolphe Bouguereau, με τίτλο Irène. Ο Bouguereau ειδικεύτηκε στην απεικόνιση της γυναικείας μορφής, δημιουργώντας έργα μεγάλης αισθητικής, αλλά και χρηματικής αξίας.

Στον πίνακα εικονίζεται μια γυναίκα του Μεσογειακού τύπου, με καστανά σγουρά μαλιά, ανοιχτά βλέφαρα και χείλη...

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ο Arthur Schopenhauer για την αριστοκρατία

"Το καθήκον τους είναι να ηγούνται της φυλής, τα περισσότερα μέλη της οποίας είναι ανίκανα και αλλοπρόσαλλα, μέσα στο λαβύρινθο της ζωής, όπου ο καθένας από τη θέση του και την ικανότητα έχει αποκτήσει μια γενική άποψη, είτε ευρεία, είτε περιορισμένη. Αυτοί οι ηγέτες της φυλής πρέπει να απαλλάσσονται από κάθε σωματική εργασία, καθώς επίσης από τις καθημερινές ανάγκες και ταλαιπωρίες· μάλιστα, σε αναλογία με τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους, θα πρέπει να κατέχουν και να απολαμβάνουν περισσότερα από τον απλό άνθρωπο, είναι φυσικό και λογικό."



Κατά τον Γερμανό φιλόσοφο, η αριστοκρατία έχει συγκεκριμένο καθήκον: να ηγείται της φυλής. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν τις ικανότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοιας ηγεσίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιορισμένο εύρος ικανοτήτων και σκέψης, ανάλογα με τη θέση που κατέχουν στην κοινωνία. Η καθημερινότητα, η πολύωρη εργασία και η αναζήτηση του επιούσιου, δυσκολεύει σημαντικά την απόκτηση των ικανοτήτων που χρειάζονται οι ηγέτες.

Ο Schopenhauer, θιασώτης της αριστοκρατικής θεώρησης, θεωρεί ότι η ελίτ της φυλής θα πρέπει να είναι...

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Η ανθρωπολογία των Σύριων

Μία από τις λεπτομερέστερες μελέτες για την ανθρωπολογία της Συρίας πραγματοποιήθηκε από τον William M. Shanklin. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland σε άρθρο με τίτλο "Anthropometry of Syrian males". O Shanklin υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες που μελέτησε την φυσική ανθρωπολογία της Μέσης Ανατολής, διεξάγοντας πολυάριθμες ανθρωπολογικές έρευνες. Η ανθρωπολογία της Συρίας είναι ένα δύσκολο, μα συνάμα ενδιαφέρον ζήτημα, καθώς η γη της υπήρξε πάντοτε τόπος συγκρούσεων. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Άραβες, Τούρκοι, Βρετανοί και Γάλλοι, γεγονός που..

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Η τοποθέτηση των ματιών


Στις τρεις φωτογραφίες βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένα τα μάτια στο κρανίο. Αναφερόμαστε στο πόσο βαθιά είναι τοποθετημένα, με αποτέλεσμα να δίνουν διαφορετική αίσθηση στην εκάστοτε φυσιογνωμία. Η τοποθέτηση των ματιών συνδυάζεται με υπερόφρυα τόξα, που όσο πιο έντονα είναι, τόσο περισσότερο...

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ανθρωπολογικές παρατηρήσεις στους Σέρβους

Ο Viktor Lebzelter ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αυστριακούς ανθρωπολόγους. Ασχολήθηκε διεξοδικά με την φυσική ανθρωπολογία των Βαλκανίων. Αναλυτική μελέτη του για τους Σέρβους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mitteilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien, σε άρθρο με τίτλο "Beiträge zur physischen Anthropologie der Balkanhalbinsel". Ο Lebzelter εξετάζει τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των Σέρβων, προσφέροντας αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων, κατανομές και ταξινομεί το δείγμα βάσει ανθρωπολογικών συνδυασμών που αντιστοιχούν σε φυλετικούς τύπους.

Το δείγμα αποτελούνταν από 196 αιχμαλώτους πολέμου, από τη βορειοδυτική Σερβία. Μετά από διεξοδική ανάλυση της μεθοδολογίας μετρήσεων και παρατηρήσεων, ο συγγραφέας περνά...

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Οι τρεις σωματότυποι στον άνθρωπο

Το δημοφιλέστερο σχήμα ταξινόμησης της ανθρώπινης σωματοδομής είναι αυτό του διαχωρισμού σε ενδομορφικούς, μεσομορφικούς και εξωμορφικούς σωματότυπους, η επικράτηση του οποίου οφείλεται στο έργο του Αμερικανού ψυχολόγου William Sheldon. Όμως η διάκριση αυτή είναι μια πρώτη προσέγγιση, καθώς η δομή του σώματος περιέχει πολυάριθμες μορφολογικές παραμέτρους για να καθίσταται η ταξινόμηση τόσο ευδιάκριτη. Τη μελέτη του ανθρώπινου σωματότυπου σε βάθος πραγματοποίησαν οι A.K. Bullen και H.L. Hardy που δημοσιεύτηκε με τίτλο "Analysis of body build photographs of 175 college women three text figures and three plates" στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology. Εξετάζονται όλα τα γνωρίσματα του ανθρωπίνου σώματος και η σύνδεσή τους με τους σωματότυπους.

Οι δύο ερευνήτριες εξέτασαν τη σωματοδομή 175 φοιτητριών στη Μασαχουσέττη των ΗΠΑ. Το σώμα χωρίστηκε...

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

M.P. Nilsson: Ο υβριδισμός οδηγεί σε κατάρρευση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων


"Ο υβριδισμός σε μεγάλη κλίμακα οδηγεί σε διάσπαση των ομοιογενών φυλών σε μια ετερογενή και χαλαρή μάζα που στερείται σταθερών πνευματικών και ηθικών θεμελίων."

Martin P. Nilsson, Imperial Rome


Ο Martin P. Nilsson υπήρξε Σουηδός φιλόλογος, που μελέτησε την Ελληνική και Ρωμαϊκή αρχαιότητα. Έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Lund στον τομέα της κλασικής ιστορίας και αρχαιολογίας. Οι μελέτες του τον κατέστησαν έναν από τους σημαντικότερους Σουηδούς κλασικιστές.

Ο Nilsson διαπιστώνει ότι η φυλετική μίξη οδηγεί σε εσωτερική πολυδιάσπαση, με αντιθέσεις που βάλλουν εναντίον των πνευματικών και ηθικών θεμελίων μιας κοινωνίας. Φυλετική μίξη σημαίνει και σταδιακή μεταβολή στον χαρακτήρα μιας κοινωνίας. Ο Σουηδός κλασικιστής, μελετώντας την Αυτοκρατορική Ρώμη...

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Η όψη του κεφαλιού σε προφίλ - Bertillon


Η εικόνα περιέχει φωτογραφίες σε προφίλ, που παρουσιάζουν την ποικιλομορφία του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος. Προέρχεται από τον Γάλλο ανθρωπολόγο Alphonse Bertillon. Παρουσιάζονται μορφές προγναθισμού και σχήματα του κρανίου.

Στην πρώτη σειρά εικόνων, δίνεται ο προγναθισμός αριστερά σε έναν νέγρο, στους οποίους το γνώρισμα είναι σύνηθες και στο κέντρο σε έναν λευκό, παρότι...

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Η εθνική συνείδηση

Όλοι οι άνθρωποι έχουν συνείδηση της καταγωγής τους. Η κοινή καταγωγή εκφράζεται με την έννοια του έθνους. Ενώ όλοι αναγνωρίζουν τα έθνη, τον ιστορικό τους ρόλο και τις αλληλεπιδράσεις τους, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ή αλλάζει η εθνική συνείδηση. Το ζήτημα αυτό έχει σημασία από φυλετικής σκοπιάς, εφόσον η μεταλαμπάδευση της εθνικής συνείδησης επηρεάζει καταλυτικά την φυλετική σύνθεση ενός έθνους.

Στην αυγή της ανθρωπότητας βρίσκουμε ολιγομελείς ομάδες με κοινή καταγωγή. Ονόμαζαν αυτήν την καταγωγή τους συνήθως από κάποιον γενάρχη τους. Ο μικρός αριθμός των μελών της ομάδας και η απουσία μίξης με άλλες αντίστοιχες ομάδες, έκανε τις ομάδες αυτές να έχουν πλήρη φυλετική ομοιογένεια. Όμως στο διάβα της ιστορίας, οι ομάδες αυτές αύξησαν τα μέλη τους και κάποια στιγμή ήλθαν σε μίξη με άλλες ομάδες, είτε με σχέση κατακτητή-κατεκτημένου, είτε με ειρηνική συμβίωση. Το αποτέλεσμα ήταν στη νέα ομάδα, που δημιουργήθηκε από το άθροισμα των δύο προηγούμενων, να υπάρχουν για ένα διάστημα δύο εθνικές συνειδήσεις. Όμως βλέπουμε ιστορικά ότι μετά από μίξεις, πολλές φορές η μία από τις δύο εθνικές συνειδήσεις χάνεται και μένει μόνο μία κοινή. Πώς γίνεται αυτό;

Θα πρέπει να εξετάσουμε τον μηχανισμό μετάδοσης της εθνικής συνείδησης. Η εθνική συνείδηση μεταδίδεται από τους γονείς στους απογόνους. Ότι και να κάνει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του, ότι και αν αναγκαστεί να δηλώσει, θα ξέρει μέσα του...

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Η σημασία της κληρονομικότητας στην διαμόρφωση της προσωπικότητας

Η σημασία της κληρονομικότητας στην διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου είναι καθοριστική. Αρκετοί επιστήμονες βάλθηκαν να μελετήσουν την επίδραση της κληρονομικότητας έναντι του περιβάλλοντος στον ψυχισμό του ανθρώπου, παρά τις δυσκολίες της υποκειμενικότητας που εισάγει η μελέτη της συμπεριφοράς. Σημαντική μελέτη σε αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποίησε ο Salvator Cupcea με τίτλο "Ereditatea şi mediul în determinarea caracterelor somatice şi mintale", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Buletin eugenic şi biopolitic. Ο Cupcea ήταν Ρουμάνος ιατρός και ψυχολόγος. Στην πορεία της καριέρας του ασχολήθηκε με τη φυσική ανθρωπολογία, τη γενετική και την ευγονική, με αποτέλεσμα να υποστηρίξει τη σημασία της κληρονομικότητας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Αρχικά, ο Cupcea επισημαίνει ότι κάθε τι στον άνθρωπο είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης της κληρονομικότητας με το περιβάλλον, είτε έχει να κάνει με σωματικό γνώρισμα, είτε με ψυχικό. Σε κάποια γνωρίσματα η κληρονομικότητα ασκεί την μεγαλύτερη επίδραση, σε άλλα το περιβάλλον. Βασική μεθοδολογία είναι η εξέταση διδύμων, όπου στους ομοζυγωτικούς οι όποιες διαφορές οφείλονται στην επίδραση του περιβάλλοντος, ενώ...

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Otmar von Verschuer: Ας γίνουμε κύριοι του πεπρωμένου μας



"Αν [η γενετική προδιάθεση] είναι πεπρωμένο, ας γίνουμε οι κύριοι αυτού του πεπρωμένου, αντιμετωπίζοντας τα γονίδια ως ένα καθήκον που μας τίθεται!"



Έχοντας αποκτήσει τις βασικές γνώσεις περί της κληρονομικότητας, η ανθρωπότητα οφείλει να τις αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Η μοίρα μας βρίσκεται πλέον στα χέρια μας. Μέσω των νόμων της κληρονομικότητας, μπορούμε να ελέγξουμε τη μορφή που θα έχει η επόμενη γενιά και να την κάνουμε εξυπνότερη, ομορφότερη, ισχυρότερη. Επιλέγοντας με φυλετικά κριτήρια, μπορούμε να επιλέξουμε βάσει φυλετικών, δηλαδή βαθύτερα γονιδιακών, προδιαθέσεων και να αλλάξουμε σταδιακά τη φυσιογνωμία ενός λαού προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις άνοιξαν δρόμους για τη βελτίωση της ανθρωπότητας. Οι ανθρωπολογικές μελέτες έδωσαν...

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Η κλίση των ματιών


Η κλίση των ματιών ορίζεται από τη γωνία που σχηματίζουν οι άξονες των δύο οφθαλμικών σχισμών. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε ανασηκωμένη την εξωτερική άκρη του ματιού, με αποτέλεσμα να έχουμε κλίση προς τα πάνω. Οι δυο άξονες σχηματίζουν οξεία γωνία προς την πλευρά του μετώπου. Αυτή η κλίση είναι διαδεδομένη στους μογγολικούς πληθυσμούς. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε κλίση ματιών...

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Οι ανθρωπολογικές ζώνες της Ευρώπης


Ο πίνακας παρουσιάζει τη φυλετική σύνθεση των ανθρωπολογικών ζωνών της Ευρώπης. Προέρχεται από μελέτη του Πολωνού ανθρωπολόγου Jan Czekanowski. Ως γνωστόν στην Ευρώπη υπάρχει σημαντική ποικιλομορφία, παρά τη μικρή της έκταση σε σχέση με άλλες ηπείρους. Στην πρώτη στήλη δίνεται η ζώνη και στις επόμενες στήλες τα ποσοστά των φυλετικών τύπων. Οι φυλετικοί τύποι με τη σειρά είναι: Νορδικός, Μεσογειακός (γενικευμένος), Διναρικός (γενικευμένος Armenoide), Αλπικός/Βαλτικός (γενικευμένος Alpine), Αραβικός (Orientalische), Μογγολικοί τύποι. Ο πίνακας θα πρέπει να μελετηθεί σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο χάρτη.

Οι ζώνες τις οποίες διακρίνει ο Czekanowski είναι οι εξής:...