H περιγραφή του μηχανισμού της φυσικής επιλογής από τον Δαρβίνο, κατέστησε σύντομα προφανές ότι αυτός ο μηχανισμός είναι καίριας σημασίας για τα περισσότερα ζώα, όμως ασκεί ελάχιστη επίδραση στον άνθρωπο. Και αυτό γιατί ο άνθρωπος έχει καταφέρει με την ευφυΐα του και την κοινωνική ζωή, εν πολλοίς να εξασφαλίσει την τροφή του, μη δεχόμενος έτσι την πίεση της φυσικής επιλογής. Αντιθέτως, στον άνθρωπο μεγαλύτερη επίδραση έχει η κοινωνική επιλογή, δηλαδή η επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος στον σχηματισμό της επόμενης γενιάς. Κοινωνικοί παράγοντες, παρά η αδυναμία εύρεσης τροφής ή αποφυγής εχθρών, επηρεάζουν το ποιοι θα επιβιώσουν για να αποτελέσουν την επόμενη γενιά στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Πρώτος ο Γάλλος ανθρωπολόγος Georges Vacher de Lapouge ανέδειξε το ζήτημα με τις μελέτες του. Σε διαλέξεις του στο πανεπιστήμιο του Montpellier ανέλυσε την κοινωνική επιλογή στον άνθρωπο με όρους φυλετικούς. Οι διαλέξεις του δημοσιεύτηκαν σε μορφή άρθρου στο περιοδικό Revue d'Anthropologie, με τίτλο "
Les Selections Sociales". Πέραν των επιστημονικών αναλύσεων, ο Lapouge εκφράζει τις κοινωνικές, πολιτικές και ευγονικές απόψεις του. Θα παραθέσουμε τα κύρια σημεία του άρθρου.
Η ζωή στον πλανήτη είναι σε αέναη κίνηση. Άτομα, οικογένειες και λαοί χάνονται και άλλοι παίρνουν την θέση τους. Μια χώρα που περιέχει πολλά φυλετικά στοιχεία, μπορεί να καταλήξει μετά από μερικούς αιώνες με τελείως διαφορετική φυλετική σύνθεση από την αρχική, παρότι η χώρα παραμένει η εξωτερικά η ίδια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κοινωνικής επιλογής, του εσωτερικού αγώνα ύπαρξης, που συνυπάρχει με τον αγώνα εναντίον του εξωτερικού φυλετικού παράγοντα. Πολλοί από τους παράγοντες της κοινωνικής επιλογής μας είναι ακόμη άγνωστοι. Θα αναφερθούμε στους κυριότερους παράγοντες: στρατιωτικούς, θρησκευτικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς.
Η
στρατιωτική επιλογή ασκεί μεγάλη επίδραση στα άτομα, αλλά και στα έθνη. Υπήρξαν εποχές όπου οι περισσότεροι άνδρες...