Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Φυλετικός χάρτης της Ευρώπης - Czekanowski 4


Ο χάρτης απεικονίζει την κατανομή των φυλετικών τύπων της Ευρώπης. Προέρχεται από έργο του Πολωνού ανθρωπολόγου Jan Czekanowski. Αποτελεί άλλη έκδοση χάρτη που έχουμε παρουσιάσει.

Οι φυλετικοί τύποι που δίνονται είναι οι εξής:...

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Σε ποιες χώρες γίνονται σήμερα ανθρωπολογικές μελέτες;

Η φυσική ανθρωπολογία ξεπήδησε μέσα από την ανατομία, ανδρώθηκε, απέκτησε κύρος και άκμασε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Έδρες φυσικής ανθρωπολογίας δημιουργήθηκαν Πανεπιστήμια όλων των ανεπτυγμένων χωρών, ιδρύθηκαν περιοδικά, συνέδρια και επιστημονικές εταιρίες, εκδόθηκαν χιλιάδες βιβλία, εγχειρίδια και χάρτες. Η φυλετική ανθρωπολογία, κομμάτι της φυσικής ανθρωπολογίας που ασχολείται με την μελέτη των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων που διακρίνουν τις φυλές, άκμασε σε τέτοιο βαθμό, ώστε η φυλετική σκέψη να διαχέεται στην κοινωνία και να επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη. Ένα αντικείμενο με προεκτάσεις όχι μόνο ιατρικές, ανατομικές και βιολογικές, αλλά επίσης κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές και κοσμοθεωρητικές, με το οποίο θα έπρεπε να καταπιάνεται η αφρόκρεμα του επιστημονικού δυναμικού.

Βάσει των παραπάνω, απαντήστε στο παρακάτω κουίζ:

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι χώρες με τις περισσότερες μελέτες φυσικής ανθρωπολογίας την τελευταία δεκαπενταετία;

1. Μ. Βρετανία και ΗΠΑ
2. Γερμανία και Γαλλία
3. Ινδία και Νιγηρία

Δείτε την απάντηση...

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Οι Ατλαντοειδείς της Βρετανίας

Η συμβολή Egon von Eickstedt στην επιστήμη της φυλετικής ανθρωπολογίας υπήρξε κορυφαία. Μία από τις συνεισφορές του υπήρξε η δημοσίευσή του με τίτλο "Die Mediterranen in Wales", που βρίσκουμε σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie, με την πρωτότυπη δημοσίευση να προέρχεται από το περιοδικό Zeitschrift für Rassenkunde. Ο Eickstedt θέλησε να μελετήσει τους καστανούς της Βρετανίας, που ως γνωστόν βρίσκονται στο νησί σε σημαντικούς αριθμούς. Είναι μάλιστα ιστορικά γνωστό, από περιγραφές προσώπων στην αρχαία και μεσαιωνική γραμματεία της Βρετανίας, ακόμα και από πολυάριθμα πορτραίτα, ότι υπήρξαν πολλές φυσιογνωμίες με σκούρα μαλλιά.Το ζήτημα βάλθηκε να μελετήσει ο Eickstedt από ανθρωπολογικής πλευράς, συνδυάζοντάς το με την προϊστορία και την ιστορία του νησιού.

Ο Γερμανός ανθρωπολόγος βρέθηκε στην Ουαλία, όπου εντοπίζεται υψηλή συγκέντρωση ατόμων με σκούρα γνωρίσματα. Εκεί εντόπισε δύο τύπους...

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Σίτσα Καραϊσκάκη: Κάθε έργο τέχνης μορφοποιεί ένα φυλετικό ψυχικό περιεχόμενο

«Κάθε έργο τέχνης μορφοποιεί ένα ψυχικό περιεχόμενο. Το ψυχικό αυτό περιεχόμενο θα το νοιώσουμε όταν μπορούμε να νοιώσουμε την από τον τεχνίτη δοσμένη μορφή του, πάνω στη βάση των διαφόρων φυλετικών της ψυχής ιδιοτήτων. Η μέχρι τούδε μελέτη της αισθητικής μας είναι λοιπόν ελλιπής και σκορπίζεται και κουράζεται σε λεπτομέρειες. Χωρίς τη βάση αυτή δεν μπορεί η Τέχνη να εξετασθεί ως σύνολο. Κάθε γνήσιος καλλιτέχνης, και ο ανίδεος και ο συνειδητός, εργάσθηκαν πάντα φυλετικά. Μορφοποιούν και ενσωματώνουν ψυχικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας εκείνους τους τύπους της φυλής, που τον περιέβαλλαν και που ήσαν στην πρώτη γραμμή οι κύριοι φορείς ορισμένων λαϊκών ιδιοτήτων. Και μόνον όταν νοθέψει η φυλή και κυκλώσουν τον καλλιτέχνη ξένα προς τη δική του και του λαού του την ψυχή στοιχεία, τότε ή θα αγωνιστεί και μέσα στο φυλετικό χάος να διατηρήσει την ψυχή του λαού του ή θα πέσει κι αυτός θύμα του χάους αυτού και θα εξαφανισθεί».

Σίτσα Καραϊσκάκη, Άρθρα για την Τέχνη και τη Φυλή


Η Σίτσα Καραϊσκάκη ήταν Ελληνίδα λογοτέχνης, έντονη εκδοτική, δημοσιογραφική και συγγραφική δραστηριότητα. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό ως βασική αρθρογράφος του περιοδικού «Νεολαία» του καθεστώτος Μεταξά. Διέδωσε τις εθνικιστικές της ιδέες μέσα από πλήθος άρθρων, σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Αναφερόμενη στην τέχνη, η Σίτσα Καραϊσκάκη βλέπει ότι κάθε έργο τέχνης απορρέει...

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Χάρτης κατανομής του μογγολικού επικάνθου - Lundman


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή του μογγολικού επικάνθου στον πλανήτη, καθώς επίσης και δύο ακόμα μορφές βλεφάρων, των Αράβων και των Βουσμάνων. Προέρχεται από τον Σουηδό ανθρωπολόγο Bertil Lundman.

Στην τρίτη κατηγορία, στις περιοχές με τετράγωνη διαγράμμιση, έχουμε παρουσία έντονου μογγολικού επικάνθου. Είναι η ανατολική Ασία, έως την Ινδονησία και την Πολυνησία, δηλαδή οι περιοχές όπου κατοικούν...

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Κεφαλικός δείκτης και ανάστημα στην Πορτογαλία

O Eusébio Tamagnini ήταν Πορτογάλος ανθρωπολόγος που ασχολήθηκε διεξοδικά με την ανθρωπολογία της πατρίδας του. Στη μελέτη του με τίτλο "Sobre a distribuição geográfica de alguns caracteres fundamentais da população portuguesa actual", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Revista da Faculdade de Ciências του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, βρίσκουμε στοιχεία σχετικά με τον κεφαλικό δείκτη και το ανάστημα στην Πορτογαλία.

Αφού κάνει μια αναδρομή στις μελέτες του κεφαλικού δείκτη στη χώρα, προχωρά στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του. Σε δείγμα 11.658 ατόμων, ο κεφαλικός δείκτης κατανέμεται ως εξής:...

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Φυλή και σχήμα προσώπου

Το σχήμα του προσώπου είναι ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που παρατηρούμε σε έναν άνθρωπο. Υπάρχει σημαντική ποικιλομορφία στο σχήμα του προσώπου, όμως αν μελετήσουμε λεπτομερώς το ζήτημα, θα διαπιστώσουμε ότι το σχήμα του προσώπου εξαρτάται από τον φυλετικό παράγοντα. Θα δούμε μερικά παραδείγματα σχήματος προσώπου, επικεντρώνοντας στους λευκούς και θα εξηγήσουμε τον τρόπο που προκύπτουν οι διάφορες μορφές που αντικρύζουμε γύρω μας.


Ελλειψοειδές

Αυτό το σχήμα προσώπου το βρίσκουμε σε λεπτοπρόσωπους πληθυσμούς, γιατί προϋποθέτει μακρύ πρόσωπο, χωρίς γωνίες. Είναι σύνηθες σε Ατλαντοειδείς, Νορδικούς, σε κάποιους Διναρικούς και σε αρκετούς Μεσογειακούς. Ο εικονιζόμενος Διναρίζει σημαντικά.



Στρογγυλό

Το βρίσκουμε σε ευρυπρόσωπους πληθυσμούς, χωρίς γωνίες στο πρόσωπο. Συνεπώς, το εντοπίζουμε σε...

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Η φυλετική ταξινόμηση του ανθρώπινου είδους από τον Κάρολο Λινναίο

Ο Σουηδός φυσιοδίφης Κάρολος Λινναίος (Carl Linnaeus, 1707-1778) υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες στον χώρο της βιολογίας. Βασική του συνεισφορά ήταν η ταξινόμηση ολόκληρου του φυτικού και ζωικού βασιλείου, με χρήση της διωνυμικής ονοματολογίας, την οποία παρουσίασε στο έργο του Systema Naturae. Με αυτόν τονο τρόπο συστηματοποίησε τη γνώση μας για τα έμβια όντα του πλανήτη, δίνοντας με τις γνώσεις της εποχής μια πλήρη εικόνα για την ποικιλομορφία της φύσης. Το ταξονομικό του σχήμα αποτελεί πλέον τη βάση της επιστήμης της βιολογίας. Στη δέκατη έκδοση του βιβλίου, ο Λινναίος εισήγαγε την ταξινόμηση του ζωικού βασιλείου. Ο άνθρωπος εντάχθηκε στα πρωτεύοντα και για πρώτη φορά εισάγεται η φυλετική ταξινόμηση στον άνθρωπο.

Αφορμή για το άρθρο στάθηκε μέρος δημοσίευσης με τίτλο "On the Anthropology of Linnaeus", που βρίσκουμε στα Memoirs read before the Anthropological Society of London. Ο άνθρωπος ονομάστηκε από τον Λινναίο με τη διωνυμική ονοματολογία ως Homo Sapiens, δηλαδή γένος Homo, είδος Sapiens. Διακρίνεται σε τέσσερις φυλές, συν μία που περιλαμβάνει ακραίες ή σπάνιες μορφές του. Οι τέσσερις φυλές σύμφωνα με την 10η έκδοση του Systema Naturae, είναι οι εξής:...

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Πλάτων: Να εγκωμιάζουμε πρώτα την καταγωγή και ύστερα την ανατροφή και την εκπαίδευση


"Μου φαίνεται ότι πρέπει σύμφωνα προς τη φύση, όπως ακριβώς υπήρξαν γενναίοι, έτσι και να τους επαινούμε. Υπήρξαν δε γενναίοι, γιατί γεννήθηκαν από γενναίους. Ας εγκωμιάζουμε λοιπόν πρώτιστα την ένδοξη καταγωγή τους και ύστερα την ανατροφή και την εκπαίδευση τους"

Πλάτων, Μενέξενος, 237a


Στον συγκεκριμένο Σωκρατικό διάλογο, ο Πλάτων παρωδεί και μεταβάλλει κατά τις δικές του απόψεις τον διάσημο επιτάφιο λόγο του Περικλή. Μάλιστα, ο επιτάφιος λόγος που προτείνει ο Πλάτων εστιάζει όχι στο δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά στη γενναιότητα των ανδρών που έπεσαν για την πόλη, οι οποίοι υπήρξαν γενναίοι λόγω της ευγενούς καταγωγής τους. Είναι μια ξεκάθαρη θέση του Πλάτωνα ενάντια στη δημοκρατία και υπέρ της αριστοκρατίας με κριτήρια καταγωγής.

Ο Πλάτων θεωρεί ότι πρώτιστα η κληρονομικότητα ορίζει το αν θα γίνουν οι άνδρες γενναίοι ή όχι. Γίνεται σαφέστερος, όταν επισημαίνει ότι πρέπει να εγκωμιάζουμε πρώτα την καταγωγή και έπειτα την ανατροφή και την εκπαίδευση. Δηλαδή για τον Πλάτωνα...

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Χάρτης προσωπικού δείκτη της Αφρικής - Πολωνικός


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή του (μορφολογικού) προσωπικού δείκτη στην Αφρική. Υπάρχει σημαντική έλλειψη στοιχείων για τον προσωπικό δείκτη στην Αφρική και γι' αυτόν τον λόγο ο χάρτης είναι πολύτιμος. Οι περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία έχουν αφεθεί κενές.

Στη βόρεια Αφρική, ο προσωπικός δείκτης βρίσκεται συνήθως εντός της μεσοπροσωπίας, με κάποιες τάσεις λεπτοπροσωπίας. Μεσοπροσωπία φαίνεται να επικρατεί και στις περιοχές των κυρίως νέγρων, δηλαδή...

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα στη Λευκορωσία

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την ανθρωπολογία της Λευκορωσίας πραγματοποίησε ο Eugen Rudolfowitsch Eichholz, τα βασικά στοιχεία της οποίας βρίσκουμε σε περίληψη με τίτλο "Materialen zur Anthropologie der Weissrussen", στο περιοδικό Archiv für Anthropologie. Ο Eichholz εξετάζει τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των κατοίκων και παρουσιάζει τις θεωρίες των ανθρωπολόγων σχετικά με την φυλετική σύνθεση της χώρας.

O Eichholz μελέτησε 100 Λευκορώσους άνδρες χωρικούς. Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:...

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Τα ψυχικά γνωρίσματα των Ευρωπαϊκών φυλών

Μια περιγραφή των κύριων ψυχικών χαρακτηριστικών των Ευρωπαϊκών φυλών βρίσκουμε σε έργο του Φλαμανδού ανθρωπολόγου Gustaaf Schamelhout. Αντλεί κυρίως από Γερμανούς ανθρωπολόγους, αλλά και Γάλλους, έχοντας κατασταλάξει σε έξι βασικούς φυλετικούς τύπους στην Ευρώπη. Η περιγραφή των σωματικών γνωρισμάτων είναι λίγο-πολύ γνωστή στους ενδιαφερόμενους, εδώ θα μεταφράσουμε το απόσπασμα στο οποίο αναφέρονται τα ψυχικά γνωρίσματα των Ευρωπαϊκών φυλετικών τύπων.

"Υπάρχουν ψυχικά φυλετικά γνωρίσματα όπως υπάρχουν και σωματικά, με τα δύο να είναι αμοιβαία συνδεδεμένα. Κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υποκλάδων της λευκής φυλής. Ακόμα και οι φυλές που ζουν στην Ευρώπη διαφέρουν στην ψυχολογία και στις ικανότητες. Η φυλετική ψυχή που σκιαγραφείται, τροποποιείται σε περιπτώσεις μίξεις, με αποτέλεσμα...

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Η φυλετική μίξη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζητήματα της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι ιστορικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια που μια τόσο ισχυρή αυτοκρατορία, που φάνταζε αιώνια, τελικά κατέπεσε με πάταγο. Αρκετοί μελετητές θεώρησαν ότι ο βασικός λόγος της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν η φυλετική μίξη. Τα αρχικά γενναία, δραστήρια και ηγετικά στοιχεία των Ρωμαίων σταδιακά αντικαταστάθηκαν από ένα σύμφυρμα ξένων εθνών, εισάγοντας ξένα φυλετικά στοιχεία που στη συνέχεια θεωρήθηκαν και Ρωμαίοι πολίτες. Μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη του διακεκριμένου Αμερικανού κλασικιστή και ιστορικού Tenney Frank φωτίζει το όλο ζήτημα. Δημοσιεύτηκε με τίτλο "Race Mixture in the Roman Empire" στο περιοδικό The American Historical Review και εξηγεί με στοιχεία από την αρχαία γραμματεία και την αρχαιολογία τον τρόπο και την έκταση της φυλετικής μίξης στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο Τάκιτος μας πληροφορεί ότι στα χρόνια του Νέρωνα πολλοί από τους συγκλητικούς ήταν απόγονοι σκλάβων. Ο Ιουβενάλης έγραφε με αγανάκτηση ότι "Ορόντης κυλάει εν Τίβερη", δηλαδή ότι η Ρώμη έχει γεμίσει...

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Eugen Fischer: Τα ψυχικά γνωρίσματα βασίζονται σε κληρονομικούς παράγοντες


"Είναι αδιαμφισβήτητο σήμερα ότι η πνευματική και ψυχική ζωή των ανθρώπων βασίζεται σε συγκεκριμένους κληρονομικούς παράγοντες, που ρυθμίζουν με τον ίδιο τρόπο τα γνωρίσματα μορφολογίας, φυσιολογίας και παθολογίας."

Eugen Fischer, Rasse und Vererbung

Μία από τις σημαντικότερες γνώσεις που μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος είναι η παραπάνω ρήση του Γερμανού επιστήμονα. Τα ψυχικά γνωρίσματα αποτελούν κληρονομικά γνωρίσματα, όπως και όλα τα υπόλοιπα γνωρίσματα, όπως μορφολογίας, φυσιολογίας και παθολογίας. Η ανθρώπινη ύπαρξη αποτελεί μια ενιαία ολότητα, σώμα και πνεύμα, που ρυθμίζεται από την κληρονομικότητα.

Τα κληρονομικά γνωρίσματα μεταφράζονται σε φυλετικά γνωρίσματα, εφόσον η φυλή...

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Ο σωματότυπος στις γυναίκες


Στην εικόνα βλέπουμε τη μορφή που λαμβάνει ο σωματότυπος στη γυναίκα. Αριστερά βλέπουμε μια Νορδική, με εξωμορφική σωματοδομή, έχοντας ελάχιστο λίπος, λεπτό σώμα χωρίς καμπύλες και στενή λεκάνη. Στο κέντρο βλέπουμε μια γυναίκα κυρίως του νέγρικου Σουδανικού τύπου, με μεσομορφική σωματοδομή, έχοντας ευρείς ώμους και σώμα καλοσχηματισμένο με ισχυρούς μύες. Δεξιά δίνεται μια ενδομορφική -αν και όχι το καλύτερο παράδειγμα- με μεγάλη λεκάνη, αρκετή διατήρηση λίπους και στενούς ώμους.

Για όσους βρεθούν στις παραλίες το καλοκαίρι, παράλληλα με τη διασκέδαση, μπορείτε να κάνετε και κάτι που θα διευρύνει την αντίληψή σας. Κοιτάζοντας τις γυναίκες στην παραλία, παρατηρήστε τη μορφή του σώματός τους. Σε ποιον σωματότυπο ανήκουν; Σύντομα θα μπορέσετε να συνδυάσετε τον σωματότυπο με τα υπόλοιπα φυλετικά χαρακτηριστικά και να λάβετε ένα δείγμα περί της φυλετικής σύνθεσης της χώρας. Αλπικές και Αρμενοειδείς είναι ενδομορφικές, με τάση...

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Η ανθρωπολογία της κεντρικής Γερμανίας

Η μελέτη του B. Richter με τίτλο "Burkhards et Kaulstosz, deux villages de la Hesse superieure" που βρίσκουμε σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie, εξετάζει την ανθρωπολογία της κεντρικής Γερμανίας. Η μονογραφία δημοσιεύτηκε στα Γερμανικά στο πρωτότυπο, σε τόμο που είχε επιμεληθεί ο Eugen Fischer, αφιερωμένο στην ανθρωπολογία, εθνογραφία και δημογραφία της Γερμανίας. Γνωρίζοντας την φυλετική διαίρεση της Γερμανίας, η κεντρική Γερμανία αποτελεί μια ενδιάμεση ζώνη μετάβασης μεταξύ δύο αρκετά διαφορετικών περιοχών από φυλετικής άποψης.

Ο Richter εστιάζει σε δύο χωριά της κεντρικής Γερμανίας, όπου μελετήθηκαν 229 άνδρες και 227 γυναίκες. Ελήφθησαν μετρήσεις ύψους, καθιστού ύψους και δέκα μετρήσεις προσώπου, καθώς επίσης και πολυάριθμες παρατηρήσεις. Το ύψος αγγίζει...

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ανθρωπολογικοί χάρτες της Σκανδιναβίας II

Στη δημοσίευσή του με τίτλο "Anthropological maps of the Nordic countries" στα πρακτικά του συνεδρίου Cold Spring Harbor Symposia on Quantitative Biology, ο Σουηδός ανθρωπολόγος Bertil Lundman παρουσίασε λεπτομερείς ανθρωπολογικούς χάρτες της Σκανδιναβίας και γειτονικών χωρών.

Ο Lundman αρχικά αναφέρει όλες τις μελέτες από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία για να δημιουργηθούν οι χάρτες. Στη Σουηδία μετρήσεις ανθρωπολογικές μελέτες έκαναν οι Furst και Retzius, Linders και Lundborg και ο ίδιος ο Lundman. Στη Νορβηγία μελέτες έκαναν οι Bryn, K. Schreiner, A. Schreiner, Arbo και Larsen. Στη Δανία έγιναν λίγες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά της τοπικής ανθρωπολογικής εταιρίας. Στη Φινλανδία έλαβαν μετρήσεις ο Westerlund και η Ακαδημία Επιστημών της χώρας. Στην Εσθονία μελέτες έκανε ο Aul και στη Λεττονία ο Backman, ενώ γενικότερα για τις βόρειες χώρες της Ευρώπης έγραψε ο Scheidt.

Το αποτέλεσμα της σύνθεσης των στοιχείων από όλες αυτές τις μελέτες δίνονται στους παρακάτω χάρτες...

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Οι ανατομικές διαφορές ανδρών και γυναικών

Τις ανθρωπολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μελέτησαν οι Pierre Vassal και Suzanne de Félice από το εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Μουσείου του Ανθρώπου στο Παρίσι, σε δημοσίευτή τους με τίτλο "Étude anthropometrique de la differenciation sexuelle chez l'adulte français de 20 a 26 ans" στα πρακτικά των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Το δείγμα αποτελούνταν από νέους 20 έως 26 ετών από τη Γαλλία, 60 άνδρες και 60 γυναίκες, επιλεγμένους έτσι ώστε να έχουν καταγωγή από παρόμοιες περιοχές της χώρας και να ανήκουν σε παρόμοιες κοινωνικές ή επαγγελματικές τάξεις.

Εξετάστηκαν 103 ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, όπως βάρος, ύψος, καθιστό ύψος, μετρήσεις του κορμού, των άκρων, του κεφαλιού και του προσώπου. Οι απόλυτες μετρήσεις είναι σχεδόν όλες μεγαλύτερες στον άνδρα, κάτι λογικό εφόσον στο ανθρώπινο γένος, ο άνδρας είναι στατιστικά πιο μεγαλόσωμος από τη γυναίκα. Εξαίρεση αποτελούν...

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Edward Thorndike: Η ευγονική είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε την κοινωνία

"Η επιλεκτική αναπαραγωγή μπορεί να αλλάξει την ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει, να είναι υγιής, να φροντίζει για τη δικαιοσύνη ή να είναι χαρούμενος... Δεν υπάρχει πιο βέβαιος δρόμος και οικονομικός τρόπος να βελτιώσουμε το περιβάλλον του ανθρώπου, από το να βελτιώσουμε τη φύση του ανθρώπου."

Edward Thorndike, Eugenics: With Special

O Edward Thorndike ήταν Αμερικανός ψυχολόγος, ένας από τους σημαντικότερους στον τομέα του με πλήθος συνεισφορών. Υπήρξε βαθιά πεποίθησή του ότι η κληρονομικότητα επηρεάζει αποφασιστικά τις ανθρώπινες κοινωνίες. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει θιασώτης της ευγονικής, υποστηρίζοντας δηλαδή την επιλεκτική αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με τις απόψεις του, η ευγονική μπορεί να μεταβάλλει τις ικανότητες των ανθρώπων, την υγεία τους και γενικότερα το κοινωνικό...

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Η τριχοφυΐα του προσώπου


Η εικόνα δείχνει τις διάφορες μορφές που λαμβάνει η τριχοφυΐα του προσώπου στον άνδρα. Εστιάζει στην ένταση και έκταση της τριχοφυΐας.

Οι κατηγορίες είναι πολλές και η αντιστοίχιση με φυλές δεν είναι άμεση, καθώς υπάρχει αρκετή ποικιλομορφία και εντός φυλής. Πολλοί Νέγροι και μογγόλοι της Άπω Ασίας έχουν ισχνή τριχοφυΐα, όμως εντοπίζονται πολλές εξαιρέσεις. Οι Ευρωπιδικοί έχουν...

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η ανθρωπολογία των Αβορίγινων

Οι επιστήμονες της Αυστραλίας ενδιαφέρθηκαν για την φυσική ανθρωπολογία των Αβορίγινων, την οποία μελέτησαν πραγματοποιώντας αρκετές αποστολές στην κεντρικής και βόρεια Αυστραλία, όπου κατοικούν οι ιθαγενείς. Μία από τις σημαντικότερες μελέτες του είδους είναι αυτή των T.D. Campbell και C.J. Hackett με τίτλο "Adelaide University Field Anthropology: Central Australia: Descriptive and anthropometric observations", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Transactions and Proceedings of the Royal Society of South Australia. Εξετάζονται τα σωματικά γνωρίσματα των Αβορίγινων από πλευράς ανθρωπομετρίας και ανθρωποσκοπίας, ώστε να αποκτήσουμε μια εικόνα για τα φυλετικά τους χαρακτηριστικά.

Το δείγμα προέρχονταν από καθαρούς ιθαγενείς της κεντρικής Αυστραλίας, χωρίς προσμίξεις. Ήταν 58 άτομα, 44 άνδρες και 13 γυναίκες. Αρχικά ελήφθησαν παρατηρήσεις. Το χρώμα των μαλλιών ήταν συνήθως μαύρο, ή και σκούρο καστανό. Ως προς τη μορφή της τρίχας, τα μαλλιά ήταν κυρίως κυματιστά, έως σγουρά. Η τριχοφυΐα του σώματος ήταν ελάχιστη, προς μέτρια. Το χρώμα των ματιών είναι σχεδόν πάντα σκούρο καστανό. Το χρώμα του δέρματος...