Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Charles Maurras: Αίμα εναντίον χρυσού

"Ο Χρυσός, διαιρετός επ' άπειρον, είναι επίσης και μέγας γεννήτωρ διαιρέσεως. Καμιά πατρίδα δεν του αντιστάθηκε. Δεν παραγνωρίζω βέβαια καθόλου τη χρησιμότητα του πλούτου για το άτομο. Το συμφέρον του σκεπτόμενου ανθρώπου μπορεί να είναι η κτήσις μεγάλης ποσότητας χρυσού, αλλά το συμφέρον της σκέψεως είναι να συνδέεται με μια ελεύθερη πατρίδα, που μόνο η κληρονομική δύναμις του Αίματος μπορεί να διατηρήσει. Όταν, επομένως, ο σκεπτόμενος άνθρωπος θα έχει θυσιάσει τις ανέσεις και τις ηδονές, που θα μπορούσε να αγοράσει, στο βωμό της τάξεως και της πατρίδος, όχι μόνο θα φανεί αντάξιος των θεών του, αλλά θα τιμηθεί ενώπιον των άλλων ανθρώπων, εξυψώνοντας το όνομα και την κατάστασή του."

Charles Maurras, L'Avenir de l'Intelligence


Ο Charles Maurras ήταν Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός. Για το έργο του εκλέχτηκε στην Γαλλική Ακαδημία. Ήταν εθνικιστής και μοναρχικός. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, ιδρύοντας την εθνικιστική πολιτική οργάνωση Action Française, η οποία δεν δικαιολόγησε τον τίτλο της και παρέμεινε σε λόγια και όχι σε έργα. Αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό πρόβλημα του εθνικισμού στη Γαλλία κατά τον μεσοπόλεμο,...
βγάζοντας πλήθος διανοούμενων, αλλά κανέναν αγωνιστή.

Ο Maurras διακρίνει την αντίθεση μεταξύ αίματος και χρήματος. Είναι η σύγκρουση της υλιστικής θεώρησης με την μεταφυσική θεώρηση του αίματος. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την εγωιστική διάθεση του ατόμου για πλουτισμό, ενώ στην δεύτερη την δράση υπέρ του έθνους, που προέρχεται από την κληρονομική δύναμη του αίματος. Κατά τον Maurras, o διανοούμενος οφείλει να αποτινάξει τον υλισμό και να προσανατολίζεται προς υψηλότερα ιδανικά. Πρέπει να αναγνωρίσει ότι η σημαντικότερη αξία είναι όχι το χρήμα, αλλά η πατρίδα, που προσδιορίζεται βάσει κληρονομικότητας, δηλαδή φυλετικά.

4 σχόλια:

  1. Παιδιά το λεγόμενο ελληνικό πόδι που βλέπουμε στα αρχαία αγάλματα (μακρύτερο το δεύτερο δάχτυλο) ξέρουνε αν αποτελεί γνώρισμα της μεσογειακής φυλής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αποτελεί γνώρισμα του Μεσογειακού φυλετικού τύπου,αλλά δευτερεύον.

      Διαγραφή
  2. Δεν νομίζω να αποτελεί γνώρισμα της μεσογειακής φυλής !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω μεσογειακε. Έχω παρατηρήσει σημαντικό αριθμό νορδικων και κρομανοειδων ποδιών και σε συντριπτικη πλειοψηφία έχουν το λεγόμενο αραβικό πόδι (μικραίνει το μέγεθος από μεγάλο προς μικρό δάχτυλο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.