Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Έθνη και φυλές από βιβλίο γεωγραφίας


Η εικόνα παρουσιάζει σκίτσα ανθρώπων από διάφορα έθνη ή φυλές του κόσμου. Τα στερεότυπα περί εμφάνισης βασίζονται στη φυλετική πραγματικότητα. Κάποιος που έχει εντρυφήσει στη φυσική ανθρωπολογία, βλέποντας την εικόνα θα διαπιστώσει όχι μόνο την ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών, αλλά και ότι κάθε έθνος εκπροσωπείται από συγκεκριμένο φυλετικό τύπο, που θεωρείται ως αντιπροσωπευτικός. Ας τους δούμε με τη σειρά:

Ο Ινδός παρουσιάζεται ως Indid.
O Αγγλοσάξονας ως Νορδικός/Ατλαντοειδής.
Ο Άραβας ως Arabid.
Ο Έλληνας...

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Φυλετική ανθρωπολογία: η βασίλισσα των θεωρητικών επιστημών

Θα απορήσει κανείς με τον τίτλο του άρθρου. Πώς γίνεται μια επιστήμη που ελάχιστοι την γνωρίζουν, ακόμη λιγότεροι την έχουν μελετήσει και δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια να αποτελεί θεμέλιο των θεωρητικών επιστημών; Θα εξηγήσουμε τον λόγο για τον οποίο η μελέτη των ανθρωπίνων φυλών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή κατανόηση σχεδόν όλων των θεωρητικών επιστημών.

Αντικείμενο των θεωρητικών επιστημών είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στις διάφορες εκφάνσεις της. Ο άνθρωπος εξετάζεται είτε μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο μιας κοινωνίας. Όποιος έχει εντρυφήσει στην φυλετική ανθρωπολογία, καταλαβαίνει ότι η συμπεριφορά του ανθρώπου καθορίζεται από την φυλετική του υπόσταση, ενώ σε κοινωνικό πλαίσιο, η φυλετική σύνθεση ενός λαού επιδρά στην φυσιογνωμία του.

Να σημειώσουμε ότι η φυλετική ανθρωπολογία, ως ο κλάδος της φυσικής ανθρωπολογίας που ταξινομεί τους ανθρώπους σε φυλές, βρίσκεται στο μεταίχμιο...

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ο Εμπεδοκλής για το αίμα



"Ο Εμπεδοκλής, ωστόσο, τοποθετεί τα αίτια της υψηλής ή χαμηλής διανοητικότητας στην ποιότητα του αίματος, αλλά θεωρεί ότι η τελειοποίηση και η περαιτέρω ανάπτυξη εξαρτάται από τη διδασκαλία και την πειθαρχία."

Τερτυλλιανός, De Anima, ΧΧ


Ο Εμπεδοκλής ήταν προσωκρατικός φιλόσοφος από τον Ακράγαντα με σημαντικές συμβολές στο πεδίο της φυσικής φιλοσοφίας. Εκτός όμως από την φιλοσοφική του δραστηριότητα, υπήρξε μια πολυδιάστατη φυσιογνωμία. Άριστος ρήτορας, ιατρός, μηχανικός, πολιτικός, ιερέας, ποιητής, ένα φαινόμενο της εποχής του, που διέγειρε τη λαϊκή φαντασία και έκανε τους ανθρώπους να τον τιμούν ως θεό.

Οι απόψεις του Εμπεδοκλή περί κληρονομικότητας απηχούν το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής σκέψης. Οι σημαντικότεροι αρχαίοι φιλόσοφοι διατύπωσαν την άποψη...

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Τα ανθρωπολογικα γνωρίσματα στη Λιθουανία

Την πρώτη αναλυτική μελέτη για την ανθρωπολογία των ζώντων Λιθουανών βρίσκουμε στη διδακτορική διατριβή του ιατρού Isidor Brennsohn, με τίτλο "Zur Anthropologie der Litauer". Υπεβλήθη στο τότε Γερμανόφωνο πανεπιστήμιο του Dorpat (Ταρτού) και αποτέλεσε την αφετηρία για τη μελέτη του συγκεκριμένου λαού, τότε μέρος της Τσαρικής επικράτειας.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης δίνονται στοιχεία σχετικά με τον Λιθουανικό λαό, την καταγωγή, τη γλώσσα, τον τρόπο ζωής, κτλ δηλαδή εθνολογικά στοιχεία. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το ανθρωπολογικό κομμάτι, με μετρήσεις και παρατηρήσεις σε ζώντες. Το δείγμα αποτελούνταν από 60 άνδρες και 40 γυναίκες.

Το χρώμα του δέρματος ήταν λευκό και η τριχοφυΐα ελάχιστη, πλην 7 περιπτώσεων ανδρών με αρκετή τριχοφυΐα. Μόνο το 3% είχε σγουρά μαλλιά. Ως προς την τριχοφυΐα του προσώπου το 13,3% είχε πλήρη γενειάδα, το 54,4% είχε μόνο μουστάκι, το 14% τριχοφυΐα σε όλο το πρόσωπο και το 10% δεν είχε καθόλου τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:...

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Σκίτσο των κύριων φυλετικών κλάδων του ανθρώπου


Ένα ωραίο σκίτσο που δείχνει τρεις βασικούς φυλετικούς κλάδους της ανθρωπότητας. Όποιος σχεδιαστής, ζωγράφος ή σκιτσογράφος ασχολείται με την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής, θα τον βοηθούσε να γνωρίζει τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα. Για παράδειγμα, οι Caucasoid είναι συνήθως λεπτόρρινοι, οι Mongoloid μεσόρρινοι και οι Negroid πλατύρρινοι.

Όλοι μέσα τους συνδέουν ενστικτωδώς...

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Η μεντελική διάσπαση στον άνθρωπο


Η εικόνα δείχνει το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Leunbach, που προέκυψε από μίξη ενός Γάλλου με μια γηγενή Ινδιάνα σε νησί της Καραϊβικής. Η μελέτη της οικογένειας αυτής καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο κατατέμνονται μεντελικά τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα στις επόμενες γενιές, όταν έχουμε μίξη μεταξύ αλλοφύλων. Περιλαμβάνεται στη δημοσίευση της O.A. Merritt-Hawkes με τίτλο "The Leunbach family" που βρίσκουμε στο περιοδικό Journal of Heredity.

Ο Γάλλος είχε βορειοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και γαλάζια μάτια. Στη συνέχεια η μιγάδα κόρη παντρεύτηκε έναν Δανό, εξ ου και το όνομα της οικογένειας έκτοτε. Το διάγραμμα παρουσιάζει πέντε γενιές της οικογένειας, με φωτογραφίες των απογόνων. Η ιδιαιτερότητα του διαγράμματος είναι...

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Karl Pearson: Η κληρονομικότητα των σωματικών χαρακτηριστικών

Ο Karl Pearson ήταν Βρετανός μαθηματικός, που έκανε σημαντικές επιστημονικές συνεισφορές στην επιστήμη της στατιστικής και της βιομετρίας. Μεγάλο μέρος της καριέρας του το αφιέρωσε στη μελέτη ζητημάτων που άπτονται ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Υποστήριξε με ζήλο την ευγονική, αποτελώντας συνεχιστή της πνευματικής κληρονομιάς του Francis Galton. Στη μελέτη του με τίτλο "On the Laws of Inheritance in Man: I. Inheritance of Physical Characters", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biometrika, εξετάζει την κληρονομική μετάδοση των γνωρισμάτων στον άνθρωπο από στατιστικής απόψεως.

Η μελέτη του βασίζεται σε δεδομένα που αντλήθηκαν από μητρώα ανθρωπολογικών μετρήσεων, μέρος των οποίων αντλήθηκε υπό την εποπτεία της συνεργάτιδος Alice Lee. Ο Pearson παραθέτει τους πίνακες των μετρήσεων και πραγματοποιεί στατιστική ανάλυση στο δείγμα, ώστε να εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων. Θα εστιάσουμε στα αποτελέσματα περί κληρονομικής διάδοσης των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων. Εξετάζοντας την μεταβίβαση των γνωρισμάτων...

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Galton: η ευγονική πρέπει να γίνει θρησκευτικό καθήκον



"Ο άνθρωπος έχει προωθήσει την εξέλιξη πολύ σημαντικά, σχεδόν ασυνείδητα και για δικό του πλεονέκτημα, αλλά δεν έχει ακόμα αποκτήσει την πεποίθηση ότι είναι θρησκευτικό του καθήκον να το κάνει σκόπιμα και συστηματικά."



Ο άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει την εξέλιξη για τη δική του ανύψωση. Στα προϊστορικά χρόνια, η επιβίωση των εξυπνότερων, ικανότερων και ισχυρότερων κατέστησε τον άνθρωπο τον κυρίαρχο του πλανήτη. Με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η επιλογή των πιο παραγωγικών φυλών ζώων, απορρίπτοντας τις υπόλοιπες, του εξασφάλισε σταθερούς διατροφικούς πόρους. Η ανάπτυξη της γεωργίας, που κατέστησε δυνατό τον υψηλό πολιτισμό, προήλθε...

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Μορφολογικά γνωρίσματα των μαλλιών - Bertillon


Ο Alphonse Bertillon προσπαθεί να δείξει μέσω φωτογραφιών τα διάφορα μορφολογικά στοιχεία των μαλλιών στον άνθρωπο. Εστιάζει στην μορφή της τρίχας, στη γραμμή των μαλλιών και στην ανάπτυξη της φαλάκρας. Να σημειώσουμε πως οι ανθρωπολόγοι εξετάζουν και άλλα στοιχεία της μορφολογίας των μαλλιών, όπως την πυκνότητα των μαλλιών, το πάχος της τρίχας, κτλ.

Οι πρώτες τρεις φωτογραφίες δείχνουν τη μορφή της τρίχας των μαλλιών, όπου παρουσιάζονται
με αυξανόμενη ένταση...

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Οι διαφορές μεταξύ λευκών και νέγρων

Οι διαφορές μεταξύ λευκών και νέγρων είναι πολλές, σημαντικές και ευδιάκριτες. Όλοι μπορούν με μια ματιά να διακρίνουν έναν λευκό από έναν νέγρο. Το χρώμα του δέρματος είναι το πιο κλασικό γνώρισμα διαφοροποίησης, όμως είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι μπορούν να τους διακρίνουν ακόμα και αν αφαιρεθεί ο παράγοντας του χρώματος του δέρματος, ώστε να εστιάσουμε στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Όποιος μελετήσει συστηματικά τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα, θα αποκτήσει μια πλήρη εικόνα του γιατί διαφέρουν οι δύο αυτοί φυλετικοί κλάδοι, χωρίς να βασίζεται απλά στην διαίσθησή του. Στη μελέτη του ζητήματος συνέβαλλε ο G. Papillault με τη μελέτη του υπό τον τίτλο "Anthropométrie comparée de Nègres africains et de Français des deux sexes", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Revue anthropologique.

Οι μετρήσεις και παρατηρήσεις σε νέγρους της περιοχής Κονγκό-Καμερούν συγκρίνονται με τα γνωστότερα δεδομένα από λευκούς της Γαλλίας. Το ανάστημα στους νέγρους...

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η φυλετική σύνθεση των δυτικών Βαλκανίων

Τα δυτικά Βαλκάνια εμφανίζουν τη δική τους ξεχωριστή εικόνα μέσα στην Ευρώπη, από ανθρωπολογικής πλευράς. Τη φυλετική σύνθεση των δυτικών Βαλκανίων μελέτησε ο Σλοβένος ανθρωπολόγος Božo Škerlj, σε άρθρο του με τίτλο "Rasna slika Jugoslavije", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geografski vestnik. Ο Σλοβένος ανθρωπολόγος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της ανθρωπολογίας των Βαλκανίων. Επηρεασμένος από την Γερμανική ανθρωπολογική σχολή, ακολουθεί πιστά την τυπολογική προσέγγιση.

Πρωτοπόρος επί του ζητήματος ήταν ο Deniker, που περιέγραψε για πρώτη φορά τον Διναρικό φυλετικό τύπο, τοποθετώντας τον γεωγραφικά στα δυτικά Βαλκάνια. Επόμενο σημαντικό βήμα ήταν οι μελέτες του Eickstedt που ανέδειξαν στην περιοχή κυρίαρχο τον Διναρικό τύπο, με Αλπικές, Νορδικές και Μεσογειακές επιρροές. Η μελέτη του Ćwirko-Godycki ήταν αρκετά αναλυτική, δίνοντας και φυλετικό χάρτη. Επιπλέον στοιχεία συγκέντρωσαν οι Valšik, Maleš, Škerlj, Czekanowski, κτλ. που είναι αρκετά για να μας δώσουν μια εικόνα για την φυλετική σύνθεση στα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή στα εδάφη της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέχεια δίνεται ένας ενδιαφέρον πίνακας με τους συνδυασμούς ανθρωπολογικών γνωρισμάτων που έχει ο κάθε φυλετικός τύπος. Βέβαια, στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς υπάρχει σημαντική μίξη, κάτι που μας κάνει να μιλάμε...

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ion Mota: Ένας ήρωας απευθύνεται στο λαό


"Οδεύοντας στο νέο έτος που ξημερώνει μέσα σε μια αυγή αίματος, οι Ρουμάνοι πρέπει να προχωρήσουν με πνεύμα καθαρό από μαλθακότητα και αμφιταλαντεύσεις, προετοιμασμένοι πνευματικά για μεγάλους καιρούς. Οι καρδιές τους να δεχτούν το νέο πνεύμα της λεγεωναριακής τιμιότητας, συγκεντρώνοντας όλη την καθαρότητα της ψυχής που διαθέτουν, για να δώσουν, ίσως μέσα από βάσανα, την πολύτιμη θυσία για τον Σταυρό και τη φυλή."



Λίγες μέρες πριν ο θάνατος στο πεδίο της Majadahonda τον μεταφέρει στον πάνθεον των ηρώων, ο Ion Mota επισημαίνει τα ιδανικά που αποτελούν τα κίνητρα του αγώνα: η θρησκεία και η φυλή. Αποτελούν τα βασικά θεμέλια ενός πολιτισμού, καθορίζοντας την ηθική κατεύθυνση και τη βιολογική υπόσταση ενός λαού.

Ο Ρουμάνος αγωνιστής ζητά από τον λαό του να ενστερνιστεί την αγωνιστικότητα, το θάρρος και το καθαρό πνεύμα που αρμόζει σε αγωνιστές. Να προχωρήσουν...

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Οι σωματικές αναλογίες στους κύριους φυλετικούς κλάδους


Οι φυλές στον άνθρωπο διαφέρουν ως προς τις αναλογίες του κορμού και των άκρων. Σε κανονικοποιημένο ύψος, ώστε όλες οι φιγούρες να έχουν το ίδιο ύψος, οι διαστάσεις των διαφόρων μελών του σώματος παρουσιάζει διαφορές κατά μέσο όρο. Το σχήμα παρουσιάζει τις σωματικές αναλογίες σε αντιπροσωπευτικούς πληθυσμούς των τεσσάρων φυλετικών κλάδων της ανθρωπότητας.

Στο πρώτο σχήμα παρουσιάζονται οι μογγόλοι της Αμερικής, με αρκετά ευρεία σωματοδομή, αλλά χωρίς ιδιαίτερα μακρύ κορμό, όπως έχουν τυπικά οι μογγόλοι της Ασίας. Όπως γνωρίζουμε, οι μογγόλοι της Αμερικής έχουν κορμικό δείκτη κοντά σε αυτόν των Ευρωπιδικών, χωρίς να έχουν δηλαδή τα τυπικά κοντά άκρα που αντικρύζουμε στην Άπω Ανατολή.

Στο δεύτερο σχήμα δίνονται οι αναλογίες λευκών Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν...

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Το χρώμα μαλλιών και ματιών στην Αγγλία

Η Αγγλία είναι μια χώρα με εμφανή ποικιλομορφία στον χρωματισμό. Υπάρχουν άτομα με σκούρα γνωρίσματα, αλλά και άτομα με πολύ ανοιχτά γνωρίσματα. Αυτό οφείλεται στον γηγενή πληθυσμό που φαίνεται να είχε πιο σκούρα γνωρίσματα σε σχέση με τους Αγγλοσάξονες κατακτητές που επέβαλλαν και το εθνωνύμιο. Ο Paul Topinard, σε άρθρο του με τίτλο "Documents sur la couleur des yeux et des cheveux" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Revue d'Anthropologie, ασχολήθηκε με το ζήτημα, δίνοντας στοιχεία για τον χρωματισμό στην Αγγλία.

Τα δεδομένα προέρχονται από τον Άγγλο ανθρωπολόγο John Beddoe. Σε 200 παρατηρήσεις, τα αποτελέσματα...

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Το βλέμμα ως έκφραση


Ο Ludwig F. Clauss υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της φυλετικής ψυχολογίας. Σκοπός του ήταν να εντοπίσει τις φυλετικές διαφορές στον τρόπο κίνησης και έκφρασης, ή όπως το έλεγε ο ίδιος, το στιλ.

Οι φυλετικές διαφορές αρχίζουν να διακρίνονται ήδη από μικρή ηλικία. Στην εικόνα βλέπουμε δύο παιδιά, ένα του...

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Η κοινωνική διαστρωμάτωση στις πολυφυλετικές κοινωνίες

Οι φυλετικές διαφορές εντός ενός κράτους αποτελούν προοίμιο κοινωνικών συγκρούσεων. Τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα είναι σοβαρά και πρέπει να προσεγγίζονται με ειλικρίνεια. Το ζήτημα εξέτασε ο Robert Gayre, σε άρθρο του με τίτλο "The Dilemma of Inter-racial Relations" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mankind Quarterly. Ο Σκωτσέζος ανθρωπολόγος μελετά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λυθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν όταν δυο πολύ διαφορετικές φυλές έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Αδυναμία επικοινωνίας, απουσία κοινών εθίμων και τρόπων ζωής οδηγεί σε συγκρούσεις. Ιστορικά, η επαφή μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών φυλών οδηγεί συχνά στην εξόντωση της μίας εκ των δύο. Η ισχυρότερη και πιο οργανωμένη φυλή οδηγεί την άλλη σε περιορισμένα εδάφη ή στην εξαφάνιση. Οι Αγγλοσάξονες εξόντωσαν τους περισσότερους ιθαγενείς της βορείου Αμερικής, Αβορίγινες της Αυστραλίας και Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Στις περιπτώσεις αυτές, καμία ενσωμάτωση ή επιμειξία δεν προωθήθηκε κεντρικά. Όπου οι λευκοί άποικοι δεν επέδειξαν παρόμοια συμπεριφορά...

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Louis-Ferdinand Céline - Μην εκπλήσσεστε!


"Μπορεί ίσως να εκπλαγούμε, (αν οι λευκοί υπάρχουν ακόμα) να αναγνωρίσουμε σε μερικά χρόνια ότι όλοι οι καρκίνοι, όλες οι νεοπλασματικές γάγγραινες, κοινωνικές ακόμα και χειρουργικές, έχουν την ίδια προέλευση: τον εκφυλισμό, το συστηματικό μπαστάρδεμα, την ταχύτατη εκπόρνευση, τον εξευτελισμό των Αρίων με νέγρικες προσμίξεις, παράλογες, εν τέλει όλη την εξοργιστική διαδικασία αφανισμού των Αρίων μέσω της Αφρο-ασιατικής επιμειξίας, όλη τη φυλετική εκπόρνευση στην οποία μας υποχρεώνουν, αδίστακτοι ώστε να μας διαλύσουν, οι μασονικές στοές όλου του κόσμου, οι Εβραίοι όλων των Μεγάλων Ανατολών, υπό το πρόσχημα του ανθρωπισμού."

Louis-Ferdinand Céline, L'École des Cadavres


Ο αξεπέραστος Céline μας εξηγεί με την παραστατική γραφίδα του τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η μίξη των λευκών με αφρο-ασιάτες. Μάλιστα, η προειδοποίησή του έγινε σε μια εποχή που απείχε αρκετά από την σημερινή πολυφυλετική χαβούζα που τείνει να γίνει η Ευρώπη. Οι κοινωνικές γάγγραινες...

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η φυλετική σύνθεση των Λαπώνων

Στοιχεία για τη φυλετική σύνθεση των Λαπώνων βρίσκουμε στο έργο ομάδας Σουηδών ανθρωπολόγων με επικεφαλής τον Herman Lundborg, με τίτλο "The race biology of the Swedish Lapps" που βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό Revue Anthropologique από τον Γάλλο ανθρωπολόγο George Montandon. Μελετάται η φυλετική σύνθεση των Λαπώνων, με έμφαση σε αυτούς που κατοικούν εντός των ορίων της Σουηδίας, όμως τα αποτελέσματα μπορούν επεκτείνονται και στους Λάπωνες των γειτονικών χωρών.

Σύμφωνα με τον Lundborg οι Λάπωνες αποτελούνται από τρία κύρια φυλετικά συστατικά: τον πρωτο-Λαπωνικό τύπο, με χαμηλό ανάστημα και καστανά μαλλιά, τον Βαλτικό τύπο και τον...

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

To σχήμα του προσώπου - Bertillon


O Alphonse Bertillon ήταν Γάλλος αστυνομικός ο οποίος για πρώτη φορά εισήγαγε τεχνικές ανθρωπομετρίας στην ταυτοποίηση ατόμων από υπηρεσίες ασφαλείας. Υπήρξε ο πρωτοπόρος για τις τεχνικές που σήμερα αξιοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές όλου του κόσμου, όπως η λήψη φωτογραφίας προσώπου, διατήρηση δεδομένων για χρώμα μαλλιών και ματιών, ανάστημα, δακτυλικό αποτύπωμα, κτλ.

Ο Bertillon μελέτησε αναλυτικά όλα τα γνωρίσματα του προσώπου, χρησιμοποιώντας συστηματικά τη χρήση της φωτογραφίας. Το υλικό του ταξινομημένο και παραστατικό, τον ανέδειξε...

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Οι Δωριείς

Οι Δωριείς, μαζί με τους Ίωνες και τους Αιολείς, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες του αρχαίου Ελληνικού έθνους. Καθοριστικής σημασίας γεγονός της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας υπήρξε η κάθοδος των Δωριέων. Η κοινωνία των Δωριέων ήταν προσανατολισμένη στον πόλεμο και στην πιο ατόφια της μορφή την βρίσκουμε στη Σπάρτη κατά τους ιστορικούς χρόνους. Εφόσον οι Δωριείς αποτελούν μέρος του Ελληνισμού, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας το κατά πόσον μπορούμε να εκτιμήσουμε την φυλετική τους υπόσταση. Είναι γνωστά τα ήθη τους, η γλώσσα τους, υπάρχουν πολλές αναφορές για την κοιτίδα τους και τον τόπο της μετέπειτα εγκατάστασής τους. Από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας, το ζήτημα μελέτησε ο Βρετανός ανθρωπολόγος Charles H. Hawes σε άρθρο του με τίτλο "Some Dorian Descendants?", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annual of the British School at Athens. Ο Hawes έκανε ανθρωπολογικές μελέτες στην Ελλάδα και συμμετείχε σε ανασκαφές και παλαιοανθρωπολογικές μελέτες στην Κρήτη. Μελέτησε την καταγωγή των Δωριέων από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας, με τη βοήθεια της αρχαιολογίας και της φιλολογίας.

Αρχικά επισημαίνουμε ότι οι Δωριείς μιλούσαν μια ελληνική διάλεκτο, που αποτελεί ένδειξη συσχέτισής τους με τους υπόλοιπους Έλληνες, δηλαδή αυτούς τους οποίους αργότερα κατέκτησαν ή έδιωξαν. Από την αρχαία γραμματεία...

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Ο Νίτσε για τον Ολύμπιο άνθρωπο


Μιλώντας για την τέχνη:

"Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ως μια σκληρή αλήθεια το γεγονός ότι η δουλεία ανήκει στην ουσία ενός πολιτισμού: μια αλήθεια, ωστόσο, που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την απόλυτη αξία της ύπαρξης. Αυτή η αλήθεια είναι το όρνιο που κατατρώει το συκώτι του Προμηθεϊκού προωθητή του πολιτισμού. Η μιζέρια των ανθρώπων που ζουν μια ζωή μόχθου πρέπει να αυξηθεί για να κάνει δυνατή την παραγωγή του κόσμου της δημιουργίας από έναν μικρό αριθμό Ολύμπιων ανδρών."

Friedrich Nietzsche, Der griechische Staat


Η πρόοδος του πολιτισμού αποτελεί πάντοτε το αποτέλεσμα της δράσης συγκρεκριμένων προσωπικοτήτων, που υπερέχουν σε ζωτικότητα, πνεύμα και χαρακτήρα από τη μάζα. Η διάκριση ως προς την υπεροχή αυτή πρέπει να αποτελεί τον πυλώνα της κοινωνικής οργάνωσης. Ο Νίτσε θεωρεί...