Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κορμοστασιά και στιλ


Η φυλετική ανθρωπολογία εστιάζει στο σύμπλεγμα προσώπου-κρανίου για να εξάγει τα περισσότερα συμπεράσματά της. Ωστόσο, μεταξύ των φυλετικών τύπων υπάρχουν διαφορές και στην σωματοδομή, την κορμοστασιά, ακόμη και στο στιλ, δηλαδή στον τρόπο κίνησης του σώματος.

Οι εικόνες παρουσιάζουν τέσσερις φυλετικούς τύπους της Ευρώπης και την διαφορά στην κορμοστασιά τους. Στην αριστερή εικόνα, απεικονίζεται ένας (βόρειος) Κρομανοειδής και ένας Νορδικός. Στην αριστερή εικόνα εικονίζεται ένας Διναρικός και ένας Αλπικός.

Ο (βόρειος) Κρομανοειδής, έχει μεγάλο ανάστημα και ισχυρή σωματοδομή, παρά τα περιττά κιλά αφού παρουσιάζεται ως μεσήλικας. Ο Νορδικός είναι...

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η Κοινωνική Επιλογή

Απόσπασμα από το έργο του μεγάλου Γάλλου ανθρωπολόγου Georges Vacher de Lapouge, που βρήκαμε σε δημοσίευση του Αμερικανού κοινωνιολόγου Carlos Closson με τίτλο "Social Selection" στο περιοδικό Journal of Political Economy. Ο Closson ήταν συνεργάτης του Lapouge, διαδίδοντας τις ιδέες περί κληρονομικότητας, ανθρωποκοινωνιολογίας και της κοινωνικής επιλογής.

«Η κοινωνική επιλογή, ή για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του Wallace, η επιλογή στον άνθρωπο, είναι η μεγάλη δύναμη που αλλάζει την ποιότητα του πληθυσμού. Η εκπαίδευση έχει περιορισμένη επίδραση μόνο στο μεμονωμένο άτομο και ακόμη και αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορεί σε κάνεναν αξιόλογο βαθμό να μεταδοθεί στους απογόνους του· δεν μπορεί να βασιστούμε σε αυτή ως βασικό μέσο για την βελτίωση του ανθρώπου. Το κλίμα και η διατροφή έχουν μεγάλη επίδραση στο να σχηματοποιήσουν τον χαρακτήρα ενός πληθυσμού, αλλά αυτή η επίδραση ασκείται μέσω της επιλεκτικής διαδικασίας ευνοϊκής για την διαιώνιση μόνο των τύπων που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι για την επικρατούσα διατροφή και κλίμα. Η επίδραση του κλίματος και της διατροφής ανήκουν...

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Ο Ιπποκράτης για τη διαφορά Ασίας και Ευρώπης


"βούλομαι δὲ περὶ τῆς Ἀσίης καὶ τῆς Εὐρώπης δεῖξαι ὁκόσον διαφέρουσιν ἀλλήλων ἐς τὰ πάντα καὶ περὶ τῶν ἐθνέων τῆς μορφῆς, ὅτι διαλλάσσει καὶ μηδὲν ἔοικεν ἀλλήλοισιν."

Σκοπεύω να σας δείξω πόσο η Ασία και η Ευρώπη διαφέρουν από κάθε άποψη και ιδιαίτερα το πόσο τελείως διαφέρουν τα έθνη τους ως προς την σωματική μορφή τους.



Ο διασημότερος ιατρός της αρχαιότητας είχε αντιληφθεί τις εμφανέστατες διαφορές στη μορφή των ανθρώπων που κατοικούν στην Ευρώπη και στην Ασία. Περιέγραψε τις διαφορές και προσπάθησε να εξηγήσει την προέλευσή τους. Διαφορές δεν εντοπίζει μόνο στο σώμα, αλλά και στο θυμικό.

Με τις γνώσεις της εποχής, ο Ιπποκράτης κατάφερε να διακρίνει την ανθρωπολογική διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών. Φανταστείτε...

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Φυλετικός-εθνοτικός χάρτης της Αφρικής


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή των ανθρώπινων φυλών στην Αφρική. Ο χάρτης δεν είναι αναλυτικός, αλλά παρέχει μια καλή εικόνα για την ανθρωπολογική διαφοροποίηση στην Αφρική. Παράλλληλα, γίνεται ο συσχετισμός εθνοτήτων και φυλετικής υπόστασης.

Στα νοτιοδυτικά βρίσκουμε Βουσμάνους-Οτεντότους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως πρωτομορφικοί νέγροι, διαφέροντας από τους γειτονικούς νέγρους. Βλέπουμε ότι ο χάρτης ομαδοποιεί...

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η ανθρωπολογία των Εσκιμώων

Οι Εσκιμώοι κατοικούν στην αρκτική περιοχή που εκτείνεται από τη Γροιλανδία μέχρι τον Καναδά και την Αλάσκα. Παρουσιάζουν ομοιότητες με τους ιθαγενείς της Αμερικής, αλλά και διαφορές. Οι Εσκιμώοι προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων από νωρίς και έχουν γίνει αρκετές ανθρωπολογικές μελέτες. Μία αντιπροσωπευτική μελέτη με τα βασικά πορίσματα σχετικά με τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των Εσκιμώων είναι αυτή του W.L.H. Duckworth με τίτλο "An account of some Eskimo from Labrador" που δημοσιεύτηκε στα Proceedings of the Cambridge Philosophical Society.

Το δείγμα αποτελούνταν από 27 Εσκιμώους από το Labrador του Καναδά, που θεωρούνται τυπικοί για την συγκεκριμένη μογγολικής προέλευσης φυλή.

Το χρώμα του δέρματος είναι ανοιχτό καφέ προς κοκκινωπό, αν και πιο ανοιχτό από τους υπόλοιπους Αμερικανούς ιθαγενείς. Τα μαλλιά είναι κυρίως μαύρα, πυκνά, με χοντρή ίσια τρίχα. Οι άνδρες εμφανίζουν...

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Οι ανθρώπινες φυλές


Ολοκληρωμένη εικόνα για την διαφοροποίηση στο ανθρώπινο είδος αποκτήσαμε όταν ανακαλύφθηκε ο Νέος Κόσμος και ήρθαν στην αντίληψή μας οι πλέον απομακρυσμένες φυλές του πλανήτη. Με την σταδιακή ανάπτυξη της ανθρωπολογικής έρευνας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ταξινομήσουν τις ανθρώπινες φυλές. Κενά υπάρχουν ακόμη και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για συγκεκριμένες περιοχές. Το έργο του Deniker ήταν πρωτοπόρο, παρέχοντας για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη ταξινόμηση των Ευρωπαϊκών φυλών. Λίγες δεκαετίες αργότερα, ο Eickstedt κατάφερε να δώσει την ταξινόμηση των φυλών ολόκληρου του πλανήτη. Με οδηγό το έργο των εν λόγω ανθρωπολόγων, καθώς και αναρίθμητων άλλων, θα παρουσιάσουμε τις ανθρώπινες φυλές/φυλετικούς τύπους υπό μορφή λίστας. Η ομαδοποίηση γίνεται γεωγραφικά, παρότι κάποιοι τύποι έχουν επεκταθεί πέραν της ιστορικής τους αφετηρίας.

Δείτε τις ανθρώπινες φυλές...

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Φυλετικές μίξεις στην Ινδοκίνα

τυπικός κάτοικος Ινδοκίνας
Η Ινδοκίνα είναι μια σχετικά ομοιογενής περιοχή στις περιοχές που κατοικούν μογγόλοι και όχι νεγροειδείς. Όμως η αποικιοκρατική περίοδος υπό Γαλλική κατοχή δημιούργησε περιπτώσεις φυλετικής μίξης για όσο διάστημα αυτή διήρκεσε. Ο Γάλλος ιατρός M.T.V. Holbé με έδρα στη Σαιγκόν (νυν Χο Τσι Μινχ) μελέτησε περιπτώσεις μίξης των ντόπιων με αλλόφυλους σε δημοσίευσή του στο περιοδικό Revue Anthropologique με τίτλο "Métis de Cochinchine" [1], [2]. Θα εστιάσουμε στο φωτογραφικό υλικό, που απεικονίζει τις μίξεις. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια μελέτης του αποτελέσματος μίξης μεταξύ μογγόλων, συγκεκριμένα των Paleomongolid και διαφόρων άλλων φυλών.

Δείτε τις φωτογραφίες...

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

O José Antonio Primo de Rivera για τα πνευματικά θεμέλια του πολιτισμού

Μιλώντας για την εισβολή των Γερμανικών φύλων που κατέλυσαν την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία:


"Αλλά στο μέσον της βαρβαρικής εισβολής διασώθηκαν τα σπέρματα των αιώνιων αξιών που υπήρχαν πάντοτε στην κλασική εποχή που προηγήθηκε. Οι βάρβαροι κατακρήμνισαν τον Ρωμαϊκό κόσμο, αλλά δείτε ότι με το νέο αίμα τους γονιμοποίησαν εκ νέου τις ιδέες του κλασικού κόσμου. Έτσι αργότερα, η δομή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης πάτησαν πάνω στα πνευματικά θεμέλια που δημιούργησε ο αρχαίος κόσμος."
José Antonio Primo de Rivera,


Σύμφωνα με τον Ισπανό εθνικιστή, το αίμα επηρεάζει την κατεύθυνση που θα πάρει ο πολιτισμός. Βρίσκει ότι τα Γερμανικά φύλα είχαν τέτοια υπόσταση, ώστε να δεχτούν σταδιακά τις πνευματικές αξίες του αρχαίου κόσμου και να τις αναδείξουν εκ νέου. Προφανώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι εισβολείς...

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Χάρτης των κύριων φυλετικών ομάδων του πλανήτη - Αμερικανική πηγή


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή των κύριων φυλετικών ομάδων στον πλανήτη. Απουσιάζει η Αμερική, η οποία θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, μιας και φαίνεται ότι ο χάρτης έχει λάβει υπόψη και τις μετακινήσεις των λευκών στο Νέο Κόσμο. Οι φυλετικές ομάδες που διακρίνονται είναι κλασικά οι Caucasoid, Negroid και Mongoloid.

Οι Caucasoid καταλαμβάνουν την Ευρώπη, την βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή, ως την Ινδία. Μάλιστα με τους Ρώσους έχουν φτάσει...

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Το Νορδικό ιδεώδες της ομορφιάς


Mια ιδεαλιστική απεικόνιση του Νορδικού τύπου στην γυναικεία του μορφή. Παρότι δεν φαίνεται το πρόσωπο, γίνεται αντιληπτή η εξωμορφική σωματοδομή, τα λεπτά άκρα και τα ξανθά μαλλιά.

Παρότι εκθειάζονται τα ξανθά μαλλιά με τα γαλανά μάτια, δεν θα λέγαμε ότι ο Νορδικός τύπος αποτελεί ιδεώδες στην Ελλάδα, κάθε άλλο. Μάλιστα οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και αν έχουν ακουστά τους φυλετικούς τύπους...

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ανθρωπολογική μελέτη στην Ουκρανία

Στοιχεία για την ανθρωπολογία της Ουκρανίας παρέχει η δημοσίευση του F.S. Beloded με τίτλο "Zur Anthropologie der kleinrussischen Bevölkerung des Gouvernements Tschernigow" που βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό Archiv für Anthropologie. Η μελέτη διεξήχθη στα νότια της χώρας και εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωπολογικής εξερεύνησης της Ευρωπαϊκής Ρωσίας που ξεκίνησε επί Τσάρου υπό την επίδραση της ανάπτυξης της ανθρωπολογίας στην δυτική Ευρώπη.

Το δείγμα αποτελούνταν από 120 άνδρες, 40 γυναίκες και 26 παιδιά. Το χρώμα των μαλλιών στους άνδρες κατανέμεται ως εξής:

Μαύρα - Καστανά - Ανοιχτά καστανά - Ξανθά:
30,00% - 31,69% - 36,67% - 1,67%

Αυτό σημαίνει ότι τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά...

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Φυλή και σχέσεις

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους γύρω σας είναι διαφορετικός ανάλογα με το άτομο κάθε φορά. Το κάνουμε ακόμα και ασυναίσθητα, σκεπτόμενοι π.χ. ότι αυτός είναι ευερέθιστος ας μην του μιλήσω έτσι, ότι εκείνος είναι μειλίχιος ας τον προσεγγίσω έτσι, κτλ. Δηλαδή συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τον χαρακτήρα του ανθρώπου που έχουμε μπροστά μας. Όμως ο χαρακτήρας του ανθρώπου αποτελεί εν πολλοίς κληρονομικό γνώρισμα. Όταν κατανοήσουμε ότι διαφορετικός φυλετικός τύπος σημαίνει και διαφορετικά ψυχικά γνωρίσματα, θα αντιληφθούμε τον βαθύτερο λόγο που μας κάνει να πρέπει τροποποιούμε την προσέγγισή μας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Θα έχετε αντικρύσει διάφορα βιβλία στη ζωή σας, στα οποία κάποιοι ειδικοί προσπαθούν να διδάξουν τρόπους συμπεριφοράς για τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Οι συγκεκριμένοι "ειδήμονες" αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν να είναι όλοι το ίδιο. Σπανίως τους διαχωρίζουν, ακόμη και τότε με ιδιαίτερη ασάφεια. Θα καταλάβετε πόσο λάθος είναι η προσέγγισή τους...

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Rosenberg: Η ζωή μιας φυλής είναι η έκφραση μιας μυστικής σύνθεσης


"Η ζωή μιας φυλής, ενός λαού, δεν είναι μια λογικώς εξελισσόμενη φιλοσοφία ούτε μια διαδοχή φάσεων με φυσικούς νόμους, αλλά η έκφραση μιας μυστικής σύνθεσης, μιας ψυχικής δράσης, η οποία δεν δύναται να γίνει κατανοητή ούτε με λογικούς κανόνες, ούτε με την αρχήν αιτίας και αιτιατού."



Αυτό που θέλει νας μας πει ο στοχαστής του βορρά, είναι ότι η πορεία ενός λαού δεν εξελίσσεται βάσει ορθολογισμού, αλλά αποτελεί έκφραση της εσωτερικής του φύσης, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί ορθολογικά. Ο "μύθος" στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο, είναι το αίμα, που υπό τη μορφή φυλετικών γνωρισμάτων ορίζει τα σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα ενός λαού.

Αδυνατώντας να εξηγήσουμε τα ενδότερα της φυλετικής ψυχής, αυτή θα παραμένει μια μυστική σύνθεση, της οποίας μόνο...

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Πίνακας κεφαλικού δείκτη διαφόρων λαών - Paul-Boncour

Ο πίνακας παρουσιάζει τον μέσο κεφαλικό δείκτη διαφόρων εθνοτήτων του πλανήτη.
Ξεκινά με τους πλέον δολιχοκέφαλους και καταλήγει στους πλέον βραχυκέφαλους. Οι λαοί διακρίνονται ανά ήπειρο.


Δείτε τη συνέχεια...

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Το χρώμα μαλλιών και ματιών στη Ρουμανία

Ο Αυστριακός ανθρωπολόγος Viktor Lebzelter μελέτησε το χρώμα μαλλιών και ματιών στη Ρουμανία, σε δημοσίευσή του με τίτλο "La répartition de la couleur des cheveux et des yeux chez les Roumains", που βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό L'Anthropologie.

Το δείγμα αποτελούνταν από 4.000 στρατιώτες, στους οποίους προστέθηκαν παρατηρήσεις από 500 άτομα από τη Βεσσαραβία και 100 άτομα από τη Μπουκόβινα, τις οποίες έκαναν άλλοι ανθρωπολόγοι. Προέκυψε ότι το 22% του πληθυσμού έχει...

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Φυλετικοί τύποι του κόσμου - Σλοβενική πηγή

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα, αρκετά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες άρχισαν να εντάσσουν την ανθρωπολογική ορολογία στα λήμματά τους. Κάποια εξ αυτών εισήγαγαν και τους φυλετικούς τύπους, συνοδεύοντάς τους από φωτογραφίες. Σε Σλοβενική ιστοσελίδα που ασχολείται με τη φύση και περιέχει αντίστοιχη ορολογία υπό μορφή λεξικού, δίνεται η περιγραφή των κύριων φυλετικών ομάδων του κόσμου και φωτογραφίες από τους φυλετικούς τύπους που ακολουθούν.

Αλπικός


ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ...

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Παρατηρήσεις περί του σωματότυπου

Αφορμή για το άρθρο είναι η μελέτη ενός αναγνώστη του ιστολογίου με τίτλο Somatotype/Anatomy Classification System. Παρατίθενται φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν διάφορους σωματότυπους, καθώς και περιπτώσεις αλλαγών στο σώμα μετά από διαφορετικό τρόπο ζωής, διατροφή ή γυμναστική. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από σχόλιο με παρατηρήσεις, που εξηγεί αναλυτικά την σημασία των φωτογραφιών.

Τίθεται το ζήτημα της καταγωγής των φαινοτύπων από πλευράς παλαιοανθρωπολογίας, αλλά και της σημερινής ανθρωπολογικής κατάστασης στην Ευρώπη. Αν χωρίζαμε τους γνωστούς ανθρωπολογικούς τύπους σε υποκατηγορίες βάσει της  σωματοδομής, ίσως βρίσκαμε μικροδιαφοροποιήσεις εντός του φυλετικού τύπου κάθε φορά. Η σωματοδομή περιέχει περισσότερη πληροφορία από ότι φανταζόμαστε.

Η ταξινόμηση του σωματότυπου σε εξωμορφικούς, μεσομορφικούς και ενδομορφικούς είναι μια πρώτη προσέγγιση στην περιγραφή του φάσματος των σωματοτύπων που υπάρχουν στον άνθρωπο. Είναι σημαντικό εργαλείο, μπορεί όμως κάποιος να εμβαθύνει σε υποπεριπτώσεις λαμβάνοντας κατάλληλες μετρήσεις.

Αν το δούμε βαθύτερα, θα διαπιστώσουμε ότι το φυλογενετικό δέντρο των σωματότυπων προκύπτει από το αντίστοιχο δέντρο...

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Μια περιγραφή του Τάκιτου για τους αρχαίους Βρετανούς

Ο Τάκιτος αναρωτιέται αν οι Βρετανοί είναι αυτόχθονες ή εισβολείς:

"Τα σωματικά τους γνωρίσματα είναι ποικίλα και έτσι μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτό. Τα κόκκινα μαλλιά και τα λεπτά άκρα των κατοίκων της Καληδονίας [Σκωτίας] υποδεικνύει ξεκάθαρα καταγωγή από τη Γερμανία. Το σκούρο χρώμα των Σιλούρων [στην σημερινή Ουαλία], τα μαλλιά τους, συχνά σγουρά και το γεγονός ότι ζουν απέναντι από την Ισπανία υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Ίβηρες διέσχισαν την θάλασσα και κατέλαβαν αυτήν την περιοχή· αυτοί που ζουν κοντύτερα στους Γαλάτες, τους μοιάζουν, είτε λόγω της διαρκούς επίδρασης της καταγωγής τους, είτε επειδή σε χώρες που εκτείνονται σε αντίθετες κατευθύνσεις και έτσι πλησιάζοντας η μία την άλλη, το κλίμα έχει παράξει παρόμοια σωματικά χαρακτηριστικά."

Tacitus, Agricola, 11

Η προσέγγιση του Τάκιτου έχει μεγάλη σημασία, γιατί καταδεικνύει ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι λάμβαναν υπόψη την κληρονομικότητα για να εκτιμήσουν την καταγωγή των εθνών. Διαφορετικά σωματικά γνωρίσματα σημαίνουν...

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Οι ιθαγενείς σε Αργεντινή και Χιλή

Όταν έφτασαν οι πρώτοι Ισπανοί εξερευνητές στο νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής, εντυπωσιάστηκαν με το ανάστημα των ιθαγενών που παρουσιάστηκαν μπροστά τους. Αργότερα, διαπίστωσαν ότι στην περιοχή κατοικεί και ένα έθνος σε πρωτόγονη κατάσταση, σχεδόν ημιαγρία. Σε αρκετά μεταγενέστερο στάδιο, οι ανθρωπολόγοι που μελέτησαν την περιοχή, προσπάθησαν να διακρίνουν τους ανθρωπολογικούς τύπους των ιθαγενών που κατοικούν εκεί, καθώς και τα γνωρίσματά τους. Μία σημαντική μελέτη επί του θέματος είναι αυτή του Carlos Henckel με τίτλο "The anthropometry of the Indians of Chile", που δημοσιεύτηκε στο Handbook of South American Indians, Vol.6. Μπορεί να αναφέρεται στους ιθαγενείς της Χιλής, αλλά οι τύποι επεκτείνονται...

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η ταξινόμηση της τριχοφυΐας του σώματος

Η μελέτη της τριχοφυΐας στου σώματος στον άνθρωπο από ανθρωπολογικής πλευράς δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες μελέτες για την τριχοφυΐα περιορίζονται στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του ανθρώπου μπορεί να καλύπτεται από τρίχες. Μία μελέτη για την τριχοφυΐα σε λευκούς πραγματοποίησαν οι C.H. Danforth και M. Trotter με τίτλο "The distribution of body hair in white subjects", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology.

Το δείγμα αποτελούνταν από μερικές χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και 350 φοιτήτριες. Για κάθε άτομο έγινε παρατήρηση της τριχοφυΐας σε όλο το σώμα και δόθηκε ένας βαθμός που αντιστοιχεί στην πυκνότητά της από 0 έως 4. Βαθμός 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει τριχοφυΐα παρά μόνο στην ηβική/υπογάστρια περιοχή και στις μασχάλες.
Βαθμός 1 σημαίνει ότι υπάρχει ελαφρά τριχοφυΐα και στο στήθος, κυρίως στο κέντρο.
Βαθμός 2 σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική τριχοφυΐα στο...

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Τιμή στους πεσόντες


"Μόνο εκεί που υπάρχουν τάφοι υπάρχει και ανάσταση"

F. Nietzsche, Τάδε έφη Ζαρατούστρα


Για τη μάζα, ο θάνατος αποτελεί ένα βιολογικό τέλος.

Για τους αγωνιστές μιας ιδέας, ο θάνατος στο πεδίο του αγώνα αποτελεί το πέρασμα στην αθανασία.