Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Η φυλή ως επιστήμη και ως μύθος

Εξιστορεί ο Hooton (δεξιά), μετά τον θάνατο του Grant (αριστερά):

«Ο Madison Grant είχε έντονη προσωπικότητα και δολιχοκεφαλία, αλλά από όσο θυμάμαι, ήταν αρκετά μελαχρινός. Ήμουν περίεργος σχετικά με την Νορδικιστική του αντίληψη· έτσι τον έβαλα να με ταξινομήσει ως προς τον φυλετικό μου τύπο. Είπα: "Κύριε Grant, είμαι βραχυκέφαλος, με κεφαλικό δείκτη 85, καστανά μαλλιά, ενδιάμεσα μάτια, βαριεστημένο πρόσωπο και πλακουτσωτή μύτη - όλα αυτά τα χαρακτηριστικά πάνε μαζί με ένα ελαφρά κιτρινίζον χρώμα δέρματος. Πώς θα με ταξινομούσες φυλετικά; Εγώ θα έλεγα ότι είμαι (μικτός) Αλπικός." Με ρώτησε: "Δεν είσαι από καθαρά Βρετανική γενιά;" Απάντησα "Ναι, ο πατέρας μου είναι Άγγλος και η μητέρα μου είναι Σκωτσέζα από τον Καναδά." Είπε: "Ε, τότε, (damn it) είσαι Νορδικός." Αυτή ήταν η μοναδική περίπτωση που με ταξινόμησαν έτσι.»


Η ιστορία αυτή αποτελεί ένα γλαφυρό παράδειγμα για την διαφορά μεταξύ της αντιμετώπισης της φυλής μέσω της επιστημονικής μεθόδου από τη μία και της μεταφυσικής θεώρησής της από την άλλη. Στην φυσική ανθρωπολογία, οδηγός μας στην εξαγωγή συμπερασμάτων...

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Η προέλευση των νέγρων της Αμερικής


Ο χάρτης παρουσιάζει τις περιοχές από όπου αντλήθηκαν οι νέγροι που κατέληξαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι. Οι περισσότεροι νέγροι της Αμερικής έχουν καταγωγή από τη δυτική Αφρική και ιδιαίτερα την περιοχή άνω του Ισημερινού. Οι ανθρωπολόγοι το γνωρίζουν αυτό, ταυτοχρόνως επίσης γνωρίζουν ότι τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα παραμένουν αναλλοίωτα ασχέτως περιβάλλοντος, κάτι που τους οδήγησε να διεξάγουν πληθώρα ανθρωπολογικών μελετών στη δυτική Αφρική και να προβούν σε συγκριτική μελέτη δυτικο-Αφρικανών και Αφρο-Αμερικανών. Τα σημάδια στον χάρτη υποδηλώνουν τις περιοχές όπου έγιναν ανθρωπολογικές μελέτες.

Από τυπολογικής σκοπιάς, εφόσον οι νέγροι της Αμερικής κατάγονται από τη βορειοδυτική υποσαχάρια Αφρική, είναι αναμενόμενο να ανήκουν στους φυλετικούς τύπους...

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η ανθρωπολογία των Κούρδων

Στοιχεία σχετικά με την φυσική ανθρωπολογία των Κούρδων αντλούμε από τη Ρωσική ανθρωπολογική σχολή και συγκεκριμένα από τη μελέτη του N. Nassonov με τίτλο "Eine Tabelle von Messungen an Kurden", που βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό Archiv für Anthropologie.

Ο Nassonov έλαβε ανθρωπολογικές μετρήσεις σε Κούρδους επ' ευκαιρίας μιας επιστημονικής αποστολής στη Μέση Ανατολή. Μετρήθηκαν 17 ενήλικες άνδρες, 4 αγόρια και 4 κορίτσια, με τα αποτελέσματα να δίνονται σε αναλυτικό πίνακα.

Το χρώμα των μαλλιών είναι σκούρο, με το χρώμα των ματιών να είναι σχεδόν πάντοτε καστανό. Το ανάστημα...

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η ιστορία της σκεψης για την καταγωγή του ανθρώπου

Ποιά ήταν η πορεία της ανθρώπινης σκέψης για την καταγωγή του ανθρώπου; Από ποια μονοπάτια πέρασε μέχρι να καταλήξουμε στις σύγχρονες αντιλήψεις; Μια εξονυχιστική έρευνα σχετικά με το ζήτημα βρίσκουμε στο άρθρο του T. Bendyshe με τίτλο "The history of anthropology" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Memoirs read before the Anthropological Society of London.

Tο σημαντικότερο έργο σχετικά με την επιστημονική σκέψη κατά την αρχαιότητα για την καταγωγή του ανθρώπου είναι το De Die Natali, c.17 του Ρωμαίου συγγραφέα Censorinus, το έτος 238 μ.Χ. όπου συνοψίζονται όλες οι απόψεις επί του ζητήματος:...

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

H θεωρία r-K

Την θεωρία r-K εισήγαγε πρώτος ο βιολόγος Ε.Ο. Wilson, αλλά ο Βρετανός ψυχολόγος John Philippe Rushton ήταν ο πρώτος που την εφάρμοσε στους ανθρώπους, στο βιβλίο του "Race, Evolution, Behavior" (πλήρης έκδοση εδώ). Τα γνωρίσματα των έμβιων όντων έχουν προέλθει συνδυαστικά μέσω της εξέλιξης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δοκιμασίες της ζωής -επιβίωση, ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Σύμφωνα με τη θεωρία, το r συμβολίζει τον ρυθμό αναπαραγωγής (reproduction), ενώ το Κ συμβολίζει την ποσότητα της φροντίδας που δίνουν οι γονείς για να εξασφαλίσουν ότι οι απόγονοι θα επιβιώσουν.

Τα ζώα εφαρμόζουν διαφορετικές στρατηγικές r-K, με άλλα να κάνουν περισσότερους απογόνους με την ελάχιστη δυνατή φροντίδα, δηλαδή έχουν μεγαλύτερο r, ενώ άλλα να κάνουν λιγότερους απογόνους, τους οποίους όμως φροντίζουν περισσότερο, δηλαδή έχουν μεγαλύτερο K. Στην στρατηγική Κ οι γονείς παρέχουν τροφή και στέγη στα νεογνά για πολύ καιρό, προσφέρουν αλληλοβοήθεια, υιοθετώντας σύνθετες κοινωνικές συμπεριφορές. Έχουν ισχυρότερο νευρικό σύστημα και εγκέφαλο, αλλά παράγουν λιγότερα αυγά ή σπέρμα.

Είναι βασικός κανόνας της εξελικτικής αναπαραγωγικής τακτικής πως όσο πιο συνθετος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου, τόσο...

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ο Σέξτος Εμπειρικός για τα πρότυπα ομορφιάς


"Ο Αιθίοπας προτιμά [για γυναίκα] την πιο μαύρη και με την πιο πλακουτσωτή μύτη και ο Πέρσης την πιο λευκή, με την πιο κυρτή μύτη."



Ο αρχαίος ιατρός και φιλόσοφος Σέξτος ο Εμπειρικός μας δηλώνει ότι τα πρότυπα ομορφιάς διαφέρουν ανά λαό. Συγκεκριμένα, όταν οι λαοί διαφέρουν φυλετικά, τότε και τα πρότυπα ομορφιάς διαφέρουν. Τα παραδείγματα του φιλοσόφου είναι κατατοπιστικά. Οι Αιθίοπες, όπως ονομάζονταν γενικά όλοι οι νέγροι στην αρχαία Ελλάδα, διαθέτουν...

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Γενικευμένοι φυλετικοί κλάδοι της ανθρωπότητας - Lundman


Ο χάρτης περιλαμβάνει κάποιους γενικευμένους, δηλαδή αρκετά ομαδοποιημένους φυλετικούς κλάδους της ανθρωπότητας. Προέρχεται από τον Σουηδό ανθρωπολόγο Bertil Lundman. Οι κλάδοι υποδεικνύουν τις κύριες γεωγραφικές ενότητες όπου ο εν λόγω επιστήμονας ομαδοποίησε κάποια βασικά ανθρωπολογικά γνωρίσματα.

Οι φυλετικοί κλάδοι που παρουσιάζονται είναι οι εξής:...

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Επιλογή και ηγεσία

Η συμμετοχή στον πολιτικό αγώνα έχει απαιτήσεις, ειδικά για όσους αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς, όποιο και αν είναι αυτό. Οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να επιλέγουν τους καλύτερους για τις υψηλότερες ηγετικές θέσεις σε ένα πολιτικό κίνημα. Θα εξετάσουμε τις επιλογές του Αδόλφου Χίτλερ για τις υψηλότερες πολιτικές θέσεις του κόμματός του και θα βγάλουμε συμπεράσματα λαμβάνοντας υπόψη και τα ανθρωπολογικά τους γνωρίσματα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κατά νου ένας ηγέτης, είναι ότι τα υψηλά πολιτικά στελέχη θα πρέπει να διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα. Η ιδεολογική κατάρτιση είναι επιθυμητή, αλλά χωρίς ισχυρό χαρακτήρα δύσκολα μπορεί να έλθει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Ο Αδόλφος Χίτλερ το γνώριζε πολύ καλά και συνειδητά επέλεγε στελέχη που έχουν ισχυρό χαρακτήρα. Πάμε να δούμε κάποια από τα στελέχη του κόμματός του:...

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ανθρωπολογία των ακραίων σωματότυπων

Ο C. Wesley Dupertius προέβη σε πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τους ανθρώπινους σωματότυπους. Στο άρθρο του "Anthropometry of extreme somatotypes" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology εξέτασε τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των ανθρώπων που παρουσιάζουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τους πιο διακριτούς σωματότυπους. Η μελέτη του είναι σημαντική, γιατί διαφαίνεται η σύνδεση ανθρωπολογικών γνωρισμάτων και σωματότυπου.

Για τις ανάγκες της μελέτης ελήφθησαν ανθρωπολογικές μετρήσεις σε 30 νεαρούς άνδρες από τη Νέα Υόρκη. Επιλέχτηκαν 10 ενδομορφικοί, 10 μεσομορφικοί και 10 εξωμορφικοί, όσο το δυνατόν πιο ακραία παραδείγματα αυτών των σωματότυπων. Oι ενδομορφικοί παρουσιάζουν...

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Houston Stewart Chamberlain: Η εθνική ενότητα συνδέεται με τους δεσμούς αίματος


"Η ισχυρή εθνική ενότητα είναι η καλύτερη προστασία ώστε να μην πάρουμε λάθος δρόμο: σημαίνει κοινές μνήμες, κοινές ελπίδες, κοινή πνευματική υπόσταση· διατηρεί σφιχτά τον υπάρχοντα δεσμό του αίματος και μας παρακινεί να τον κάνουμε ακόμα ισχυρότερο."

Houston Stewart Chamberlain, 


Ο Αγγλο-γερμανός συγγραφέας απετέλεσε μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες που προώθησαν την φυλετική ιδεολογία. Τις βασικότερες επιδράσεις για την ιδεολογία του τις έλαβε από τον Βάγκνερ και τον Γκομπινώ, τους οποίους και θαύμαζε. Στο βιβλίο του The Foundations of the Nineteenth Century ανέλυσε την κοσμοθεώρησή του. Εντοπίζει την φυλή ως το κλειδί της ιστορίας και τη βάση του πολιτισμού. Οι απόψεις του Chamberlain απέκτησαν...

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η ανθρωπολογία της Βραζιλίας

Ο Edgar Roquette-Pinto ήταν ιατρός, εθνολόγος και ανθρωπολόγος από τη Βραζιλία. Υπήρξε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της φυσικής ανθρωπολογίας στη Βραζιλία. Ορισμένες από τις μελέτες του αποτελούν μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς στην εθνολογία και στην ανθρωπολογία της χώρας. Μελέτησε του ιθαγενείς, αλλά και γενικότερα τη φυλετική σύνθεση της Βραζιλίας. Στη μελέτη του "Nota sobre os typos anthropológicos do Brasil", που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του Congresso Brasileiro de Eugenia, ο Roquette-Pinto μελέτησε τους ανθρωπολογικούς τύπους της Βραζιλίας.

Ως γνωστόν, η Βραζιλία αποτελείται από τρεις διακριτές φυλετικές ομάδες. Οι ιθαγενείς, οι οποίοι ανήκουν στον ευρύτερο μογγολικό κλάδο, οι λευκοί, που ήρθαν ως κατακτητές και είναι κυρίως απόγονοι...

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Οι φυλές του ευρύτερου Ευρωπαϊκού χώρου - άλλη έκδοση


Αποτελεί διαφορετική έκδοση προηγούμενης αφίσας της Γερμανικής σχολής ανθρωπολογίας, που έχουμε δημοσιεύσει. Παρουσιάζονται ξανά οι ίδιοι φυλετικοί τύποι, έχουν όμως επιλεγεί διαφορετικά άτομα για να εκπροσωπήσουν κάποιους από τους τύπους.

Έχει επιλεγεί ένας λίγο διαφορετικός Faelid, ένας διαφορετικός και πιο αντιπροσωπευτικός...

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Η επέκταση των φυλετικών τύπων

Τα έμβια όντα βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση μεταβολής στη βιόσφαιρα. Το ανθρώπινο είδος δεν μπορεί να ξεφύγει από το ίδιο πλαίσιο. Αυτή η διαδικασία μεταβολής να είναι αργή σε σχέση με τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ωστόσο μπορούμε να ανιχνεύσουμε ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση που αυτή λαμβάνει. Άνθρωποι, οικογένειες, γένη χάνονται, όμως πάντοτε βρίσκεται κάποιος να τους αντικαταστήσει. Η σύγχρονη κατανομή των φυλετικών τύπων στον πλανήτη, όπως την μελέτησαν οι σύγχρονοι επιστήμονες, αποτελεί απλώς ένα στιγμιότυπο μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης βιολογικής πραγματικότητας. Αλλαγές στην κατανομή των φυλών του πλανήτη γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται, όπως το βλέπουμε καθαρά και σήμερα. Προς ποια κατεύθυνση όμως συμβαίνει η αλλαγή και γιατί; Θα ερευνήσουμε τους λόγους που κάνουν κάποιους φυλετικούς τύπους να επεκτείνονται έναντι άλλων.

Ο Δαρβίνος μας εξήγησε τον μηχανισμό της εξέλιξης, ο οποίος αποτελεί το θεωρητικό εργαλείο για να εξηγήσουμε την επικράτηση ενός έμβιου όντος έναντι ενός άλλου:...

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

O Aleš Hrdlička για τον απώτερο σκοπό της φυσικής ανθρωπολογίας


"Ο απώτερος σκοπός της φυσικής ανθρωπολογίας είναι, αξιοποιώντας την συσσωρευμένη γνώση και μαζί με όλους τους ερευνητικούς κλάδους, να φανερώσει τις τάσεις της μελλοντικής εξέλιξης του ανθρώπου και να υποδείξει τις δυνατότητες ελέγχου και βελτίωσής του."



Ο Τσέχος φυσικός ανθρωπολόγος Aleš Hrdlička υπήρξε κορυφαία μορφή της φυσικής ανθρωπολογίας που έδρασε στις ΗΠΑ. Πραγματοποίησε πολλές μελέτες για την ανθρωπολογία των κατοίκων της Αμερικανικής ηπείρου, άλλες γενικότερου ενδιαφέροντος και εξέδωσε ένα από τα γνωστότερα εγχειρίδια φυσικής ανθρωπολογίας. Υπήρξε ιδρυτής του περιοδικού American Journal of Physical Anthropology, που ήταν το πρώτο περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στη φυσική ανθρωπολογία.

Ο Aleš Hrdlička μας δηλώνει ότι ο απώτερος σκοπός της φυσικής ανθρωπολογίας δεν απλώς να μετρά τα ανθρώπινα μέλη, αλλά είναι κάτι βαθύτερο. Η φυσική ανθρωπολογία...

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Φυλετικός χάρτης της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής - Szilvassy


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή των ιθαγενών φυλετικών τύπων της Νότιας Αμερικής. Είναι αρκετά απλοποιημένος. Στην κεντρική Αμερική κατοικούν οι Centralid (ή Istmid) μέχρι και την Κολομβία. Στα δυτικά παράλια όπου βρίσκονται οι Άνδεις, κατοικεί ο τύπος Andid. Στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αμαζονίου κατοικεί ο τύπος Brasilid, ενώ σε ενδότερες ανατολικές περιοχές βρίσκουμε τον τύπο Lagid. Στο νότιο κομμάτι της ηπείρου...

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Οι διαφορές μεταξύ Νορδικών και Κρομανοειδών


Η εικόνα δείχνει τις διαφορές μεταξύ Νορδικών και Κρομανοειδών. Μάλιστα, οι δυο τύποι ονοματίζονται στη λεζάντα. Ο αριστερά είναι λεπτοπρόσωπος, λεπτόρρινος με ίσια ξανθίζοντα μαλλιά λογικά και σχετικά γωνιώδες πρόσωπο. Ταξινομείται ως Νορδικός. Ο δεξιά έχει...

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ευγονική και κληρονομικότητα στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο

O γάμος στους Έλληνες ήταν από παλιά ιερός και τίμιος, όπως αναφέρουν οι φιλόσοφοι και ιστορικοί της αρχαιότητας, οι οποίοι καταγράφουν ως ιδρυτές του γάμου τους Έλληνες νομοθέτες (που τους θεωρούσαν) και εισηγητές ωφέλιμων ενασχολήσεων και δασκάλους των ήμερων ηθών.. Στην Αθήνα αναφέρεται ο Κέκρωψ, στο Άργος ο Φορονεύς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος άλλοι μυθικοί άνδρες.[1]

Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτος ο Κέκρωψ φαίνεται ότι καθιέρωσε την έννοια του γάμου, με τη μορφή της μονογαμίας.[2]

Ο ελληνικός γάμος στην αρχαιότητα και ιδιαίτερα στην Αθηναϊκή Πολιτεία, μπορεί να καθοριστεί ως η ένωση του άνδρα και της γυναίκας "επί σκοπώ παιδοποιίας γνησίων (νομίμων) τέκνων", όπως αναφέρει ο Δημοσθένης (Δ΄ αιώνας π.Χ.)[3] και μάλιστα αγοριών,[4] χωρίς να αποκλείεται εντελώς και η ερωτική απόλαυση των συζύγων.[5]

Η ελληνική νομοθεσία απέναντι στο γάμο διαφοροποιείται από πόλη σε πόλη. Στην Αθήνα και στη Σπάρτη, ο γάμος δεν αποτελεί απλή ιδιωτική υπόθεση,...

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Léon Degrelle: το περιεχόμενο της Ευρώπης


"Υπάρχει μια Ευρώπη, μια μεγάλη αδελφότητα ανθρώπων της λευκής φυλής. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει παρά μόνον στο μέτρο ότι υπάρχουν πατρίδες και λαοί που πιστεύουν σε ένα ιδανικό."

Léon Degrelle, Ομιλία προς στρατιώτες, 1944


Ο Léon Degrelle υπήρξε Βέλγος πολιτικός και μετέπειτα στρατιωτικός που διακρίθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε ενστερνιστεί πλήρως τις εθνικές και φυλετικές ιδέες, γνωρίζοντας τον λόγο για τον οποίο πολεμά:...

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Φυλετικός χάρτης της Βόρειας Αμερικής - Szilvassy


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή των φυλετικών τύπων στη Βόρεια Αμερική. Στα βόρεια κατοικούν οι Εσκιμώοι, ενώ στα βορειοδυτικά παράλια οι Pazifid, όσοι έχουν απομείνει. Στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου κατοικούν οι Silvid (ή Planid κατ' άλλους) που αποτελούν τον στερεοτυπικό Ινδιάνο που...