Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

O Gustave Le Bon για την φυλετική βάση των εθνών

"Η εξέλιξη μιας κοινωνίας δεν θα καθοριστεί από τους πολιτικούς θεσμούς που κάποιος της επιβάλλει ή τους θέτει η ίδια, αλλά από την σύνθεση των ανθρωπολογικών στοιχείων που την αποτελούν...
Η κοινή γλώσσα, που μοιάζει τόσο σημαντική και στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να βασίζουν την ύπαρξη των εθνών, έχει ελάχιστη σημασία· αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό από την κοινή γλώσσα είναι τα συγκεκριμένα κοινά συναισθήματα που μόνο ένα μακρύ παρελθόν μπορεί να δημιουργήσει μέσω της συσσώρευσης κληρονομικών γνωρισμάτων, έχοντας κατά νου, ωστόσο, ότι συγκεκριμένες πεποιθήσεις μπορούν να καταστραφούν... μέσα στην ποικιλία των διαφορετικών ατόμων από ανταγωνισμούς που κανένας θεσμός δεν μπορεί να τους θεραπεύσει."



Ο μεγάλος ψυχολόγος Gustave Le Bon ξεδιπλώνει σε λίγες γραμμές τις θεμελιώδεις απόψεις του περί φυλής. Διαπιστώνει ότι οι κοινωνικές συμπεριφορές σε μια κοινωνία επηρεάζονται όχι από τους πολιτικούς θεσμούς, αλλά κυρίως από την φυλετική σύνθεση του πληθυσμού. Όποιος αναγνωρίζει τους φυλετικούς τύπους, τα ψυχικά τους γνωρίσματα και μπορεί να δει τα κοινωνικά φαινόμενα βαθύτερα,...

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Οι κάτοικοι των νησιών Andaman

Τα νησιά Andman βρίσκονται στον κόλπο της Βεγγάλης και ανήκουν διοικητικά στην Ινδία, παρότι είναι πιο κοντά στην Ινδοκίνα. Από την πρώτη στιγμή που έφτασαν Ευρωπαίοι εξερευνητές στα νησιά Andaman, εντυπωσιάστηκαν από αυτό που αντίκρυσαν. Είδαν τους νεγροειδείς γηγενείς κατοίκους να ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες, αγνοώντας την καλλιέργεια της γης. Ταξιδιώτες και επιστήμονες έκριναν ότι οι κάτοικοι των νησιών Andaman βρίσκονταν στο κατώτερο επίπεδο πολιτισμού από κάθε άλλο ιθαγενή λαό του κόσμου.

Οι περιγραφές αυτές ώθησαν τους ανθρωπολόγους να εξετάσουν τα νησιά Andaman και να περιγράψουν τα γνωρίσματά τους. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο πληθυσμός τους παρέμεινε απομονωμένος για δεκάδες χιλιάδες χρόνια...

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Φυλετικός χάρτης της Ασίας - Vallois


Ο χάρτης απεικονίζει την γεωγραφική κατανομή των κύριων φυλετικών τύπων της Ασίας. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο ανθρωπολόγο Henri Victor Vallois και περιλαμβάνεται σε βιβλίο που έκανε εκδόσεις και μεταπολεμικά.

Οι φυλετικοί τύποι που απεικονίζονται είναι οι εξής:...

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Η ανθρωπολογία της Αιθιοπίας

H Αιθιοπία βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ Ευρωπιδικών και νέγρικων γνωρισμάτων. Συνεπώς η μελέτη της ανθρωπολογίας της περιοχής παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον, με σκοπό να εντοπιστούν τα μεταβατικά γνωρίσματα και να βγουν ανάλογα συμπεράσματα. Στο περιοδικό L'Anthropologie βρίσκουμε μια ανθρωπολογική μελέτη του P. Lester για τους κατοίκους της Αιθιοπίας με τίτλο "Étude anthropologique des populations de l'Éthiopie I, II". Εξετάζονται σκελετικά ευρήματα, καθώς και μετρήσεις σε ζώντες, από την εθνοτική ομάδα Oromo ή Galla, που είναι η πολυπληθέστερη στην Αιθιοπία.

Αφού αναφερθούν κάποια στοιχεία για το όνομα, την καταγωγή, την ιστορία των κατοίκων, καθώς και την γεωγραφία της περιοχής, ο Lester περνά στην φυσική ανθρωπολογία. Οι περιγραφές των περισσότερων επιστημόνων που μελέτησαν την περιοχή, έδωσαν μια εικόνα των κατοίκων με φυσιογνωμία...

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Μια παγίδα για τους αντιφυλετιστές

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι διαβάζοντας περί της φυσικής ανθρωπολογίας διαφόρων λαών του κόσμου, διαπιστώνουν ότι εντός κάποιων εθνών υπάρχουν σημαντικές ανθρωπολογικές διαφορές. Άλλοι είναι βραχυκέφαλοι, ενώ άλλοι είναι δολιχοκέφαλοι. Άλλοι είναι μεσόρρινοι, ενώ άλλοι είναι λεπτόρρινοι. Άλλοι έχουν ξανθά μαλλιά, ενώ άλλοι μαύρα. Άλλοι είναι ενδομορφικοί, ενώ άλλοι είναι εξωμορφικοί. Αυτό κάνει κάποιους αντιφυλετιστές να χαμογελούν χαιρέκακα, λογίζοντας ότι αφού υπάρχουν τέτοιες διαφορές, σημαίνει ότι δεν υπάρχει φυλετική ομοιογένεια που μας λένε και συνεπώς τα περί φυλετισμού έχουν μικρή αξία.

Έτσι όμως πέφτουν στην παγίδα. Η αποδοχή...

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ο Δαρβίνος για την πνευματική βελτίωση ενός έθνους

"Μεγάλοι νομοθέτες, ιδρυτές αγαθόεργων θρησκειών, μεγάλοι φιλόσοφοι και εφευρέτες, βοηθούν την πρόοδο της ανθρωπότητας κατά πολύ μεγαλύτερο βαθμό μέσω των έργων τους, παρά αφήνοντας πίσω τους πολλούς απογόνους. Στην περίπτωση των βιολογικών όντων, είναι η επιλογή των ελαφρά πιο προικισμένων ατόμων και η εξάλειψη των ελαφρά λιγότερο προικισμένων και όχι η διατήρηση των ιδιαίτερα αξιοσημείωτων και σπάνιων περιπτώσεων, που οδηγεί στην βελτίωση του είδους. Έτσι γίνεται και με τις πνευματικές ικανότητες, από την στιγμή που τα κάπως πιο ικανά άτομα κάθε κοινωνικής βαθμίδας επιτυγχάνουν καλύτερα από τους λιγότερο ικανούς και συνεπώς αυξάνουν τον αριθμό τους, αν δεν εμποδιστούν με άλλο τρόπο. Όταν σε ένα έθνος το επίπεδο της ευφυΐας και ο αριθμός των ευφυών ατόμων έχει αυξηθεί, τότε πρέπει να περιμένουμε από τον νόμο της απόκλισης από την μέση τιμή, όπως έδειξε ο κ. Galton, ότι ιδιοφυΐες θα γεννηθούν λίγο πιο συχνά από ότι πριν."

C. Darwin, The Descent of Man

Ο Δαρβίνος μας εξηγεί επιστημονικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αυξηθουν οι πνευματικές ικανότητες σε ένα ανθρώπινο σύνολο. Αρχικά μας λέει ότι οι σημαντικοί άνθρωποι που διαπρέπουν πνευματικά, οφελούν μεν την ανθρωπότητα, αλλά...

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Φυλετικός χάρτης της Ωκεανίας - Vallois


Ο χάρτης απεικονίζει τις μετακινήσεις των ανθρώπινων πληθυσμών στην Ωκεανία, οι οποίες σχηματοποίησαν την κατανομή των φυλετικών τύπων.

Οι μετακινήσεις είναι όλες προϊστορικές. Πρώτοι εισήλθαν οι Negritos στην ευρύτερη περιοχή, ξεκινώντας...

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Φυλετικοί τύποι για καλλιτέχνες

Σε αυτήν την ιστοσελίδα βρήκαμε έναν οδηγό για καλλιτέχνες, ώστε να ζωγραφίζουν σωστά τις ανθρώπινες φιγούρες. Ο οδηγός χωρίζει τους ανθρώπους πάνω-κάτω βάσει της φυλετικής ταξινόμησης που χρησιμοποιούν οι ανθρωπολόγοι. Και αυτό είναι λογικό, εφόσον ένας ζωγράφος που θέλει να αναπαραστήσει σωστά τους ανθρώπους, οφείλει να γνωρίζει τα μορφολογικά τους γνωρίσματα, τα οποία διαφέρουν ανά φυλετικό τύπο.

Ο οδηγός χωρίζει τους ανθρώπους στις κατηγορίες Asian, Caucasian, African και Pacific, οι οποίες υποδιαιρούνται περαιτέρω περίπου στους φυλετικούς τύπους που χρησιμοποιούμε. Για κάθε τύπο δίνονται στοιχεία για την σωματοδομή, το ύψος, τα μαλλιά, το σχήμα του προσώπου, μορφολογικές λεπτομέρειες σχετικά με την μύτη, τα χείλη, τα μάτια, κλπ, καθώς και πληροφορίες για τον χρωματισμό μαλλιών, ματιών και δέρματος. Επίσης, δίνεται ένα συμπλήρωμα με τον κατάλογο των ανθρωπολογικών γνωρίσματων, όπως η σωματοδομή, το στήθος, το περίγραμμα του προσώπου, το σχήμα των ματιών, των φρυδιών, της μύτης, την γραμμή των μαλλιών και την μορφή τους, καθώς και χρωματικός κώδικας.

Ασιάτες:

Πατήστε πάνω για μεγέθυνση

Δείτε τις υπόλοιπους...

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Το αποτέλεσμα της φυλετικής μίξης

Η φυλετική μίξη αποτέλεσε ένα δύσκολο πεδίο έρευνας για τους ανθρωπολόγους. Μία ενδιαφέρουσα μελέτη για την φυλετική μίξη για διάφορες περιπτώσεις και όχι μόνο μεταξύ λευκών-νέγρων παρουσίασε ο J. C. Trevor σε άρθρο με τίτλο "Some anthropological characteristics of hybrid populations" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eugenics Review. Ο Trevor ήταν απόφοιτος ανθρωπολογίας της Οξφόρδης και μετέπειτα ερευνητής σε θέματα φυλετικής μίξης. Η μελέτη εξετάζει τις κυριότερες ανθρωπολογικές έρευνες που είχαν διεξαχθεί ως τότε σε μικτούς πληθυσμούς, με σκοπό να βγάλει συμπεράσματα.

Σημαντικό πρόβλημα αυτών των μελετών είναι να βρεθεί ένας μικτός πληθυσμός από δύο διακριτούς φυλετικά πληθυσμούς, ο οποίος να μην δέχτηκε νέες επιδράσεις έξωθεν. Απαιτείται αρκετά μεγάλο δείγμα ώστε να μην έχουμε παρερμηνείες ή μη αντιπροσωπευτικότητα των ατόμων που θα εξεταστούν.

Περιπτώσεις μικτών πληθυσμών που εξετάστηκαν είναι οι εξής:...

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Νίκος Καζαντζάκης: πως καθαρίζονται οι ράτσες


"Καιάδας. Τέτοιος γκρεμός πρέπει ν'ανοίγεται στην καρδιά του ανθρώπου και στην ακρόπολη κάθε πολιτείας. Μα η χριστιανική ανατροφή μας, οι νοσοκομειακές φιλανθρωπίες, οι κλαίουσες καλοσύνες, η λαχτάρα να σώσουμε τους περιττούς, αντιστέκουνται ως τώρα σε μια τέτοια σπαρτιατική επιλογή.

Μα έως πότε; Αποστειρώνονται κιόλας οι παράφρονες, οι σακάτηδες κι οι άρρωστοι. Καθαρίζουνται οι ράτσες. Ετοιμάζουνται. Ένα ένστιχτο σίγουρο και σκοτεινό τις σπρώχνει προς την σωτηρία. Όχι όλες. Όσες νοιώθουν το νόημα της εποχής μας και προφταίνουν να ετοιμαστούν."

Ν. Καζαντζάκης, Τα ερείπια της Σπάρτης,


Ο Νίκος Καζαντζάκης, πιο ξεκάθαρος από ποτέ, υποστηρίζει με θέρμη την ευγονική, η οποία πρέπει να αποτελεί θεμέλιο κάθε πολιτείας. Αντιλαμβάνεται τους παρακμιακούς λόγους...

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Χάρτης κατανομής του χρώματος του δέρματος στον πλανήτη - Wanke


Ο χάρτης παρουσιάζει το χρώμα του δέρματος στον πλανήτη. Παραδοσιακά σκούρο χρώμα δέρματος έχουν οι νέγροι και οι νεγροειδείς, το πλέον ανοιχτό στη βόρεια Ευρώπη, ενώ στις ενδιάμεσες βαθμίδες βρίσκεται ο υπόλοιπος πλανήτης.

Η κλίμακα είναι η εξής:...

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Οι φυλετικοί τύποι της Γαλλίας

Ομάδα Γάλλων ανθρωπολόγων μελέτησε τα μορφολογικά γνωρίσματα του πληθυσμού της Γαλλίας με σκοπό να βγάλει συμπεράσματα για την φυλετική σύνθεση της χώρας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε άρθρο με τίτλο "Contribution à l'étude de l'anthropologie raciale de la population présente de la France" στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'anthropologie de Paris. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη έγινε μεταπολεμικά και περιλαμβάνει κανονικότατα ορολογία φυλετικής τυπολογίας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα μελετητές που συνεχίζουν την φυλετική έρευνα.

Μετρήσεις και παρατηρήσεις ελήφθησαν σε 300 αγόρια και 984 ενήλικες άνδρες. Για την φυλετική ταξινόμηση, χρησιμοποιήθηκαν επτά ανθρωπολογικά γνωρίσματα. Οι φυλετικοί τύποι που εντοπίστηκαν είναι οι εξής:...

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

A. Kroeber - Anthropology

Ο Alfred Kroeber υπήρξε κορυφαίος Αμερικανός ανθρωπολόγος. Εκτός από την φυσική ανθρωπολογία, ασχολήθηκε με την αρχαιολογία και την εθνολογία. Καρπός των μελετών του ήταν το βιβλίο που εκδόθηκε υπό τον τίτλο "Anthropology: race, language, culture, psychology, pre-history". Στο έργο του προβαίνει σε μια ολιστική προσέγγιση της ανθρωπολογίας, εξετάζοντας τον άνθρωπο σε φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Στοιχεία για την παλαιοανθρωπολογία δίνονται στο τρίτο κεφάλαιο. Από πλευράς μας θα εστιάσουμε στο τμήμα του βιβλίου που αναφέρεται στην ανθρώπινη βιολογική διαφοροποίηση σε ζώντες. Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζονται οι ζώσες φυλές, ενώ στο πέμπτο κάποιες επιμέρους φυλετικές διαφορές.

O Kroeber ξεκινά το τέταρτο κεφάλαιο γράφοντας το εξής: "Η φυλή είναι...

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η φυλετική ιστορία της Μέσης Ανατολής κατά Lundman

Μια μελέτη για την φυλετική ιστορία της Μέσης Ανατολής παρουσίασε ο Σουηδός ανθρωπολόγος Bertil Lundman στο περιοδικό Mankind Quarterly, σε άρθρο με τίτλο "The racial history of the Near East". Παρά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή, γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την φυσική ανθρωπολογία της Μέσης Ανατολής στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, καθώς πολλές φορές στις ανασκαφές δεν δίνεται σημασία στα οστεολογικά ευρήματα. Ωστόσο, για την πρόσφατη προϊστορική περίοδο τα ευρήματα είναι περισσότερα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την φυλετική ιστορία της περιοχής.

Ο Lundman μας πληροφορεί ότι στην δυτική Ευρώπη και στην βόρεια Αφρική εκείνη την προϊστορική εποχή κατοικούσαν...

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Alfred Russel Wallace: η επιλογή είναι ο μόνος τρόπος βελτίωσης της φυλής

"Μέχρι στιγμής, ήταν κοινώς αποδεκτό ότι οι θετικές επιδράσεις, όπως αυτές της εκπαίδευσης, της υγιεινής, της κονωνικής βελτίωσης, έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα και πρέπει να οδηγήσουν από μόνες τους σε μια διαρκή ανύψωση όλων των πολιτισμένων φυλών. Αυτή η οπτική βασίζεται στην πεποίθηση ότι κάθε ανύψωση του ατόμου που επιτυγχάνεται κατά την διάρκεια της ζωής του μεταδίδεται και στους απογόνους του και συνεπώς είναι εφικτό, χωρίς καμία επιλογή των καλύτερων ή εξάλειψη των κατώτερων τύπων, να δημιουργήσει μια διαρκή πρόοδο στις σωματικές, ηθικές και πνευματικές ιδιότητες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτή η άποψη τρίζει συθέμελα λόγω σοβαρών αμφιβολιών, δηλαδή τις σημαντικές μελέτες του Galton και του Weismann σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές της κληρονομικότητας. Μεταξύ των φυσιοδιφών, η άποψη γέρνει ενάντια στην κληρονομικότητα των γνωρισμάτων που αποκτώνται μετά την γέννηση και στην οποία περίπτωση το ζήτημα που συζητάμε απλοποιείται, αφού πρέπει να περιοριστούμε σε κάποια μορφή επιλογής ως τον μόνο τρόπο βελτίωσης της φυλής."

Alfred R. Wallace, Human Selection


O μεγάλος Βρετανός εξελικτικός βιολόγος Alfred Russel Wallace, που θεωρήθηκε από κάποιους ακόμα και ως ισάξιος του Δαρβίνου, μας εξηγεί την μεταβολή της ανθρώπινης σκέψης υπέρ της ευγονικής. Η άποψη ότι οι θετικές επιδράσεις του περιβάλλοντος μπορούν να βελτιώσουν τον άνθρωπο...

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Γιατί εξετάζουμε τις φυλές με συγκεκριμένες ιδεολογικές αναφορές;

Αναρωτιούνται κάποιοι, γιατί να μην εξετάζουμε τις ανθρώπινες φυλές χωρίς καμία αναφορά σε ιδεολογίες; Γιατί να "περιχαρακωνόμαστε" και να μην εξετάζουμε "ελεύθερα" όλους τους ανθρώπους, χωρίς "αγκυλώσεις"; Θα δούμε γιατί το φυλετικό ζήτημα οδηγεί σε συγκεκριμένη κοσμοθέαση, την οποία κανένας ειλικρινής μελετητής της φυλής δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται από μια ρήση του Fritz Lenz την οποία κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να εμβαθύνει στην ανθρωπολογία πρέπει να πιστεύει:...

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η ανθρωπολογία της Δανίας

Στην Δανία διεξήχθη μια ευρεία ανθρωπολογική έρευνα του πληθυσμού, υπό την αιγίδα της Ανθρωπολογικής Επιτροπής της Δανίας, ώστε να εντοπιστούν τα φυλετικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε πολυάριθμα άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Μια συνολικότερη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας αντλούμε από το περιοδικό American Anthropologist, σε άρθρο με τίτλο "From Modern Danish Anthropology". Να σημειώσουμε ότι η έρευνα στην πράξη έγινε από το κράτος, με τα έξοδα να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το δείγμα αποτελούνταν από 5.000 άτομα και από τα δύο φύλα. Έγιναν ανθρωπολογικές μετρήσεις και παρατηρήσεις, αυτό που λέμε...

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Φυλετικός χάρτης της Αφρικής - Czekanowski


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή των φυλετικών τύπων στην Αφρική. Σχεδιάστηκε από τον Czekanowski, αξιοποιώντας στοιχεία του Biasutti.

Ο χάρτης δείχνει ότι στον βορρά υπάρχουν Ευρωπιδικοί τύποι, ενώ όσο πηγαίνουμε προς την υποσαχάρια Αφρική, εντοπίζονται νέγρικοι τύποι. Η κατηγοριοποίηση δεν είναι καλή, καθώς έχουν συμπτυχθεί βασικοί τύποι, υπάρχουν ασυμφωνίες στα ονόματα, ενώ απουσιάζουν οι Πυγμαίοι. Με τις παρατηρήσεις που ακολουθούν, μπορεί να εξαχθεί η μέγιστη δυνατή πληροφορία από τον χάρτη.

Οι φυλετικοί τύποι αντιστοιχούν στους εξής:...

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Οι Αρβανίτες και οι Τσάκωνες της Πελοποννήσου

Ο Έλληνας ανθρωπολόγος Θωμάς Πίτσιος μελέτησε τους Τσάκωνες και τους Αρβανίτες ως προς τα ανθρωπολογικά τους χαρακτηριστικά σε δημοσίευσή του στο περιοδικό Anthropologischer Anzeiger, με τίτλο "Anthropologische Untersuchung der Bevölkerung des Peloponnes unter besonderer Berücksichtigung der Arwaniten und Tsakonen". Να σημειώσουμε ότι μελέτες γίνονται και μεταπολεμικά και μάλιστα με χρήση της κλασικής τυπολογικής ορολογίας.

Τα καλοκαίρια των ετών 1973-75 εξετάστηκαν 1582 άτομα από την Πελοπόννησο, εκ των οποίων 1465 άνδρες και 117 γυναίκες. Ελήφθησαν 19 μετρήσεις και έγιναν 42 μορφολογικές παρατηρήσεις. Η πλειοψηφία ήταν αγρότες. Η δειγματοληψία έγινε σε όλη την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται και στον χάρτη. Η μελέτη...

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ποιος είναι ο σκοπός του κράτους;


"Το κράτος δεν υπάρχει για να επιβλέπει αν το άτομο έχει τα δικαιώματά του, αλλά για να υπηρετεί τη φυλή."

Fritz Lenz, σε μελέτη που υπέβαλλε
στον Alfred Ploetz


Πεποίθηση πλήθους σημαντικών βιολόγων, ανθρωπολόγων και γενετιστών ήταν το έθνος έχει φυλετικό υπόβαθρο, κάτι που σημαίνει ότι βασική μέριμνα του κράτους είναι η διατήρηση, βελτίωση και ισχυροποίηση της φυλής. Οι απόψεις του Lenz απηχούν σε αυτές του Ploetz, οι οποίες μαζί προέρχονται από την περίφημη ρήση του μεγάλου Γερμανού βιολόγου Ernst Haeckel περί πολιτικής.

Η βιολογική-φυλετική οπτική για τον σκοπό του κράτους έρχεται σε πλήρη αντίθεση...

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Χάρτης κεφαλικού δείκτη της Ευρώπης - Lundman


Ο χάρτης είναι του Σουηδού ανθρωπολόγου Bertil Lundman και απεικονίζει την γεωγραφική κατανομή του μέσου κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη.

Το κέντρο της Ευρώπης είναι βραχυκέφαλο λόγω πληθυσμιακής επικράτησης Αλπικών, Διναρικών και Βαλτικών. Στην βόρεια Ευρώπη,...