Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

O Otmar von Verschuer για την φυλή ως θεμέλιο του έθνους


"Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ζωή ενός έθνους εξασφαλίζεται μόνο όταν η φυλετική μοναδικότητα και η κληρονομική υγεία του γενετικού του υποστρώματος διατηρείται."

Otmar von Verschuer, Rassenhygiene als
Wissenschaftund Staatsaufgabe


Ο Otmar Freiherr von Verschuer ήταν Γερμανός βιολόγος και ευγονιστής. Οι μελέτες του στην φυλετική υγεινή και στην κληρονομικότητα στους δίδυμους, τον κατέστησαν σε έναν από τους σημαντικότερους βιολόγους της γενιάς του, φτάνοντας μέχρι να γίνει διευθυντής του φημισμένου...

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ο κεφαλικός δείκτης στην Βρετανία

Ο John Beddoe υπήρξε ο σημαντικότερος Βρετανός επιστήμονας που ασχολήθηκε με την φυσική ανθρωπολογία. Όπως δείξαμε σε παλαιότερο άρθρο, η συνεισφορά των Βρετανών ήταν κυρίως στο θεωρητικό επίπεδο, δηλαδή σε ομολογουμένως πιο δύσκολα θεωρητικά ζητήματα. Όμως ο Beddoe ήταν αυτός που έσωσε την τιμή των Βρετανών και στον τομέα της φυσικής ανθρωπολογίας και της ανθρωπομετρίας. Οι μελέτες του στην Βρετανία έδωσαν από την πρώτη στιγμή μια πλήρη εικόνα για την φυλετική σύνθεση της νήσου. Θα εξετάσουμε μία από τις σημαντικότερες δημοσιεύσεις του σχετιικά με τον κεφαλικό δείκτη στις Βρετανικές νήσους, με τίτλο "Sur l'histoire de l'index céphalique dans les Iles Britanniques I, II" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό L'Anthropologie.

Αρχικά ο Beddoe κάνει μια αναδρομή στην έννοια του κεφαλικού δείκτη που εισήγαγε ο Σουηδός Anders Retzius και στην κούρσα που ακολούθησε με σκοπό την χαρτογράφηση της Ευρώπης ως προς αυτό το γνώρισμα. Σιγά σιγά άρχισε η ταυτοποίηση των Ευρωπαϊκών φυλών, με τους διάφορους επιστήμονες να προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα για την εθνική καταγωγή και την κοινωνική διαφοροποίηση μεταξύ δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων στην Ευρώπη.

Τα προϊστορικά κρανία που βρέθηκαν στην Βρετανία δείχνουν δολιχοκεφαλία. Ο αναλυτικός πίνακας που παραθέτει ο συγγραφέας δίνει μέσο κεφαλικό δείκτη στην προ-Σαξόνων εποχή...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η ανθρωπολογία της Λιβύης

Ο Ιταλός ανθρωπολόγος Nello Puccioni έκανε εκτεταμμένες μελέτες στην Βόρεια Αφρική. Στοιχεία για την ανθρωπολογία της Λιβύης αντλούμε το βιβλίο του "Antropometria delle genti delle Cyrenaica", τα βασικότερα αποτελέσματα του οποίου δίνονται σε περίληψη στο περιοδικό Revue Anthropologique. Την παρουσίαση κάνει ο γνωστός μας George Montandon. Για να κάνει τις ανθρωπολογικές μελέτες του, ο Puccioni βοηθήθηκε από την Ιταλική κατοχή τότε της περιοχής.

Ο συγγραφέας βρίσκει παντού δολιχοκεφαλία σε διάφορους βαθμούς, ενώ πολύ σπάνια βρίσκει βραχυκέφαλα στοιχεία και μόνο σε αστικά κέντρα. Ο Puccioni μελέτησε το ύψος, τον κορμικό δείκτη, τον κεφαλικό δείκτη, τον ρινικό δείκτη, κτλ καταλήγοντας στα συμπεράσματά του για τους φυλετικούς τύπους που ζουν στην Λιβύη.

Bρίσκει πέντε φυλετικούς τύπους στην χώρα. Είναι αρχικά...

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Χάρτης ρινικού δείκτη σε όλον τον πλανήτη - Knussmann



Ο χάρτης παρουσιάζει την γεωγραφική κατανομή του ρινικού δείκτη στον πλανήτη.

Στους νέγρους της υποσαχάριας Αφρικής και στους νεγροειδείς της νοτιοανατολικής Ασίας και Ωκεανίας, επικρατεί η πλατυρρινία. Οι μογγόλοι της Ασίας είναι μεσόρρινοι. Οι ιθαγενείς της Αμερικής είναι και αυτοί μεσόρρινοι, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ενώ πλησιάζοντας τους Εσκιμώους παρατηρούμε τάσεις λεπτορρινίας.

Στην βόρεια Αφρική ο ρινικός δείκτης βρίσκεται σε μετάβαση από μεσορρινία σε λεπτορρινία, ενώ στη Μέση Ανατολή κυριαρχεί η λεπτορρινία. Στον Ευρωπαϊκό χώρο...

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Πώς αλλοιώνεται φυλετικά ένα έθνος;

Το φυλετικό υπόβαθρο έχει μεγάλη σημασία για ένα έθνος. Επηρεάζει ποικιλοτρόπως την ιστορική του διαδρομή και την συμπεριφορά του. Όμως ο τρόπος με τον οποίο αναφερόμαστε στην φυλετική σύνθεση ενός έθνους, δείχνει ότι αυτή μπορεί να μεταβληθεί στο πέρασμα των αιώνων. Και αυτό ισχύει πράγματι. Όλοι θα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν έθνη που δεν είναι φυλετικά ομοιογενή. Πώς προκύπτει αυτό; Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, θα εξετάσουμε τον μηχανισμό βάσει του οποίου αλλοιώνονται φυλετικά τα έθνη.

Όμως, ποιος είναι ο ορισμός του έθνους; Παρά τις παραφιλολογίες που διαδίδουν οι διάφοροι θλιβεροί εθνομηδενιστές, ο ορισμός της έννοιας έθνος είναι ο εξής αυτονόητος:...

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Rudyard Kipling - "The Children's Song"


Οι δύο πρώτες στροφές από το ποίημα The Children's Song του διάσημου Βρετανού λογοτέχνη:


Land of our Birth, we pledge to thee
Our love and toil in the years to be;
When we are grown and take our place,
As men and women with our race.

Father in Heaven who lovest all,
Oh help Thy children when they call;
That they may build from age to age,
An undefiled heritage.


Το παιδί απευθύνεται στην πατρίδα, στη γη όπου γεννήθηκε και της υπόσχεται ότι θα της δώσει αγάπη και μόχθο. Και όταν μεγαλώσει η νέα γενιά της φυλής, θα αναλάβει αυτή τα ηνία. Έπειτα απευθύνεται στον Θεό, ζητώντας του...

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ο κεφαλικός δείκτης στην Ελλάδα διαμέσου των αιώνων

Ο Έλληνας ανθρωπολόγος Ιωάννης Κούμαρης πραγματοποίησε μια μελέτη για τον κεφαλικό δείκτη διαμέσου των αιώνων στην Ελλάδα, σε δημοσίευση της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρίας την οποία βρίσκουμε σε περίληψη στο περιοδικό Revue Anthropologique, με τίτλο "L'indice céphalique aux differents siècles de la Grèce".

Ο Κούμαρης μελέτησε τον κρανιακό δείκτη σε 608 κρανία της συλλογής του Ανθρωπολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Τα κρανία ανήκαν στην προϊστορική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, μεσαιωνική και σύγχρονη εποχή.

Ο κρανιακός δείκτης δείχνει μια τάση σταθερότητας διαμέσου των αιώνων, με το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκεται εντός του διαστήματος 75-80. Διαπιστώνει την κυριαρχία του δολιχοκέφαλου στοιχείου από την αρχαία εποχή μέχρι και τν σύγχρονη, αν και για το τελευταίο τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και έχουμε σοβαρούς λόγους να διαφωνούμε.

Ο κεφαλικός δείκτης σε 11 αρχαία κρανία που βρέθηκαν στο Παλαιό Φάληρο...

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Οι φυλετικές συνιστώσες της Εσθονίας

Ο J. Klein μελέτησε την ανθρωπολογία μιας περιοχής στην δυτική Εσθονία και τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκουμε στο περιοδικό L'Anthrpologie σε άρθρο με τίτλο "Quelques données sur l'anthropologie des Sorviens".

Τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα που εξετάστηκαν ήταν το ανάστημα, ο κεφαλικός δείκτης, ο προσωπικός δείκτης, ο ρινικός δείκτης και το χρώμα μαλλιών και ματιών.

Το ανάστημα βρέθηκε αρκετά υψηλό, ενώ ο κεφαλικός δείκτης βρέθηκε στο 80,2. Συνεπώς, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι δολιχοκέφαλοι. Ο μέσος προσωπικός δείκτης βρέθηκε στο 88, δηλαδή στα όρια λεπτοπροσωπίας και μεσοπροσωπίας. Ο ρινικός δείκτης δείχνει καθαρή λεπτορρινία.

Ως προς τον χρωματισμό, βρίσκουμε ξανθούς σε ποσοστό...

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Φυλή και γεωπολιτική

Στην γεωπολιτική εξετάζονται οι διεθνείς σχέσεις και η κατανομή ισχύος μεταξύ κρατών, σε συνάρτηση με τον φυσικό-γεωγραφικό παράγοντα. Η ισχύς ενός κράτους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η πολιτική οργάνωση, η γεωγραφική θέση, ο ορυκτός πλούτος, η στρατιωτική οργάνωση και πολλοί άλλοι. Εμείς θα εξετάσουμε την σημασία της φυλής στην γεωπολιτική ανάλυση.

Οι ανθρωποι είναι αυτοί που δίνουν αξία σε μία γεωγραφική περιοχή και όχι το αντίθετο. Η γεωγραφική θέση ή το υπέδαφος μπορεί να δίνουν πλεονεκτήματα, όμως οι άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να τα αξιοποιήσουν. Όποιος μελετήσει τις σχέσεις ισχύος μεταξύ των κρατών, θα δει ότι υπάρχουν μικρές περιοχές που έχουν σημαντική ισχύ, στρατιωτική και πολιτική, ενώ υπάρχουν άλλες αχανείς περιοχές με καμία γεωπολιτική ισχύ, παρά την ευνοϊκή τους θέση. Γιατί η Βρετανία, αυτή η μικρή κουκίδα στον χάρτη...

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η ψυχοσύνθεση των Μεσογειακών: Η περίπτωση D'Annunzio

Ο Gabriele D'Annunzio (1863-1938) ήταν Ιταλός λογοτέχνης, δραματουργός και στρατιωτικός. Γόνος πλουσίων, ο D'Annunzio έδειξε από μικρός την κλίση στου στην λογοτεχνία. Πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο εντάσσεται σε λογοτεχνικούς κύκλους. Ταυτόχρονα γίνεται εθνικιστής. Ακολουθεί αρχικά ως επάγγελμα την δημοσιογραφία, όμως συνεχίζει την λογοτεχνική του παραγωγή με μυθιστορήματα και ποίηση. Το έργο του εντυπωσιάζει και σύντομα γίνεται διάσημος. Επηρέασε και επηρεάστηκε από διάφορα λογοτεχνικά ρεύματα, ενώ σημαντική επίδραση του άσκησε και ο Νίτσε. Έπειτα αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα που δέχονται διθυραμβικές κριτικές.

Ο D'Annunzio είναι πλέον αστέρας στην καλλιτεχνική σκηνή της Ιταλίας. Χωρίζει την πρώτη γυναίκα του και αρχίζει διάφορες ερωτικές συναναστροφές με διάσημες γυναίκες ηθοποιούς, με αποτέλεσμα να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ταυτόχρονα κατεβαίνει στην πολιτική και εκλέγεται ως ανεξάρτητος στο κοινοβούλιο.

Με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο D'Annunzio αρχίζει να κάνει δημόσιες ομιλίες υπέρ της εισόδου της Ιταλίας στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων, με απώτερο στόχο...

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η αρχαία Ελληνική σκέψη για τον τρόπο απόκτησης της αρετής


"Οτιδήποτε επιδιώκει κανείς να επεξεργαστεί με βέλτιστο αποτέλεσμα, είτε είναι αυτό μια επιδεξιότητα, είτε η ανδρεία, είτε η ευγλωττία, είτε η αρετή γενικά ή ένα μέρος της, είναι δυνατόν να το κατακτήσει με τις εξής προϋποθέσεις. Πρώτον, πρέπει να διαθέτει φυσικό προικισμό κι αυτό, βέβαια, είναι ζήτημα της τύχης, ότι όμως εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο είναι τα ακόλουθα: να θέλει τα ωραία και τα καλά, να είναι εργατικός και να αρχίσει όσο γίνεται πιο νωρίς τα μαθήματα και να αφιερώσει πολύ χρόνο σ'αυτά τα πράγματα."

Ανώνυμος Ιαμβλίχου, DK 89


Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, που παραθέτει ο Ιάμβλιχος χωρίς δυστυχώς να αναφέρει το όνομά του, μας εξηγεί ποιος είναι ο τρόπος απόκτησης της αρετής. Γνωρίσματα όπως...

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Οι φυλετικοί τύποι της Σλοβενίας

Μια περίληψη της μελέτης του Σλοβένου ανθρωπολόγου Božo Škerlj "Zur Rassenkunde der Jugoslaven" που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Γερμανικό περιοδικό Zeitschrift für Rassenkunde, βρίσκουμε στο αμερικανικό ανθρωπολογικό περιοδικό American Anthropologist.

Ο Škerlj μελέτησε 871 άνδρες και γυναίκες, 18-26 ετών, από την Λιουμπλιάνα. Τα τέσσερα ανθρωπολογικά γνωρίσματα που εξετάστηκαν ήταν το ύψος, ο κεφαλικός δείκτης, το χρώμα ματιών και το χρώμα μαλλιών.

Δεν δίνονται λεπτομέρειες από την μελέτη, αλλά αναφέρονται οι φυλετικοί τύποι που ανιχνεύτηκαν στην χώρα. Ο συγγραφέας βρίσκει πλειοψηφία...

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η ανθρωπολογία των Αράβων

Ο Henry Field ήταν Αμερικανός ανθρωπολόγος που έκανε εκτεταμένες μελέτες στην Μέση Ανατολή. Σε άρθρο του στο περιοδικό The Open Court, με τίτλο "The Ancient and Modern Inhabitants of Arabia", ο Field μελέτησε την ανθρωπολογία των κατοίκων της Αραβικής χερσονήσου.

Αρχικά ο Field ασχολείται με την προϊστορία της περιοχής. Αναφέρει τα ευρήματα και τις μελέτες και παρουσιάζει πιθανές θεωρίες για τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Έπειτα προχωρά στους σύγχρονους κατοίκους. Τα φυλετικά στοιχεία που βρίσκει είναι...

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Τα ορόσημα του προσώπου


Στην φυσική ανθρωπολογία είναι απαραίτητο να οριστούν κάποια σημεία στο πρόσωπο για να μας διευκολύνουν στη συνεννόηση και στις ανθρωπολογικές μετρήσεις. Τα σημεία αυτά λέγονται ορόσημα προσώπου (face landmarks) και παρουσιάζονται στο παραπάνω σχήμα.

Τα ορόσημα αυτά είναι όλα εν δυνάμει χρήσιμα στην φυσική ανθρωπολογία. Όμως στην φυλετική ανθρωπολογία, δηλαδή στην μελέτη αυτών των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων που βοηθούν στην φυλετική ταξινόμηση, χρησιμοποιείται ένα υποσύνολο από αυτά τα ορόσημα.

Τα σημαντικότερα ορόσημα προσώπου για την φυλετική ανθρωπολογία είναι τα εξής:...

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η κατανομή των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων στην Ευρώπη

Ο Σουηδός ανθρωπολόγος Bertil Lundman μελέτησε τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα του πληθυσμού της Ευρώπης, εξετάζοντας την γεωγραφική κατανομή τους. Η δημοσίευσή του στο περιοδικό Mankind Quarterly με τίτλο "The Distribution of Anthropological Traits in Europe" περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις του και πληθώρα χαρτών. Θα εστιάσουμε στην κατανομή των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε μεταπολεμικά.

Από ανθρωπολογικής πλευράς, η Ευρώπη κατοικείται από τους Ευρωπιδικούς, Europid -ή Caucasoid κατ'άλλους-, οι οποίοι φτάνουν νοτίως μέχρι την βόρεια Αφρική και ανατολικά μέχρι την βόρεια Ινδία. Ανατολικά και βόρεια περικλείονται από Μογγολικούς τύπους. Ανατολικά, οι μογγόλοι ξεκινούν στη Ρωσία πολύ...

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Το όραμα του Νίτσε


"Αυτό το νέο κομμάτι της ζωής, που θα αναλάβει το μεγαλύτερο έργο από όλα, την αναπαραγωγή της ανώτερης γενιάς της ανθρωπότητας, περιλαμβάνοντας την ανελέητη εξολόθρευση όλων των εκφυλισμένων και των παρασίτων, θα κάνει πάλι δυνατή αυτήν την έξαρση της ζωής στην γη, από την οποία η Διονυσιακή κατάσταση θα εμφανιστεί επίσης."



Στο τελευταίο του βιβλίο, ο Νίτσε κοιτάζει έναν αιώνα μπροστά και ονειρεύεται έναν νέο κόσμο, που θα εξαλείψει τα δύο χιλιάδες χρόνια αντιφυσικού τρόπου ζωής και εκφυλισμού. Ο τρόπος που οραματίζεται να γίνει αυτό είναι μέσω...

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Φυλή και ντετερμινισμός

Η κληρονομικότητα στην πράξη.
Το ζήτημα του ντετερμινισμού έχει απασχολήσει τους φιλοσόφους σε όλη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, μέχρι τον Καρτέσιο και την σύγχρονη επιστήμη, ακόμα ταλανίζει την ανθρώπινη σκέψη το κατά πόσον υπάρχει πραγματικά τυχαιότητα ή αν ότι γίνεται γύρω μας είναι προκαθορισμένο βάσει φυσικών νόμων και θεωρητικά αν είχαμε όλες τις παραμέτρους θα μπορούσαμε να προβλέψουμε κάθε τι που συμβεί, σε κάθε χρονική στιγμή στο μέλλον. Χωρίς να μπούμε σε αχανή φιλοσοφικά μονοπάτια, θα κάνουμε μερικές παρατηρήσεις περί ντετερμινισμού και φυλής. Τι είναι προκαθορισμένο και τι όχι στον άνθρωπο;

Ο άνθρωπος όταν γεννιέται έχει...

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ο κεφαλικός δείκτης στην Ιταλία

Μία από τις πρώτες εκτεταμένες μελέτες για την ανθρωπολογία της Ιταλίας ήταν αυτή του Ιταλού ανθρωπολόγου Rafaello Zampa. Τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης του βρίσκουμε στο περιοδικό L'Anthrpologie. Η μελέτη αφορά στην ανθρωπολογία παραβατικών ατόμων, όμως περιλαμβάνει πληθώρα μετρήσεων και από τον γενικό πληθυσμό για σύγκριση. Την μελέτη παρουσιάζει ο γνωστός μας Lapouge, ο οποίος αποκομίζει τα πιο σημαντικά στοιχεία της μελέτης που αφορούν την φυσική ανθρωπολογία.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι αυτά που αναφέρονται στον κεφαλικό δείκτη. Οι μετρήσεις του Zampa έγιναν σε 1848 στρατιώτες και δίνονται στον παρακάτω πίνακα για 16 περιφέρειες της χώρας:...

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Διδάγματα από τον Jung

Ο Ελβετός ψυχολόγος Carl Jung έκανε σημαντικές συνεισφορές στην μελέτη της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Εστίασε στο ασυνείδητο και στον τρόπο που αυτό εκφράζεται στο συνειδητό. Εισήγαγε την έννοια του συλλογικού ασυνείδητου, την οποία εξετάσαμε από ανθρωπολογικής σκοπιάς. Επίσης εισήγαγε την έννοια των αρχετύπων, της εσωστρέφειας-εξωστρέφειας και πολλές ακόμα έννοιες. Ο Jung αποτέλεσε σημαντική φυσιογνωμία, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στον τομέα της ψυχολογίας. Θα εξετάσουμε τα γραφόμενά του από ανθρωπολογικής σκοπιάς και θα βγάλουμε τα αντίστοιχα διδάγματα.

Στο διάσημο βιβλίο του Psychology of the unconscious, ο Jung γράφει:...

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Louis-Ferdinand Céline: ποιοι κρύβονται πίσω από την προώθηση του πολυφυλετισμού;


Να είσαι ή να μην είσαι Άριος; Ιδού η απορία! Τίποτε άλλο! Όλες οι θεωρίες για την μη ύπαρξη φυλών, υπέρ της μέγιστης δυνατής φυλετικής μίξης, όλες οι φλυαρίες που πιέζουν να γίνουμε ένα φυλετικό συνονθύλευμα... δεν είναι παρά δηλητηριώδεις, καταστροφικές αισχρότητες, όλες βγαλμένες από την ίδια ταλμουδική συνταγή: "Καταστρέψτε τους Λευκούς."

Louis-Ferdinand Céline, L'École des Cadavres


Ο διάσημος Γάλλος λογοτέχνης διατυπώνει με τον μοναδικό προσωπικό του συγγραφικό τρόπο την αφετηρία κάθε αντιφυλετικής σκέψης: ο ταλμουδικός εβραίος. Σκοπός των εβραίων, με τη βοήθεια του πολιτικού μοχλού της μασονίας, να μετατρέψουν τους λευκούς σε...

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Οι αρχαίοι και oι σύγχρονοι κάτοικοι της Λευκάδας

Την ανθρωπολογία της Λευκάδας μελέτησε ο Velde σε δημοσίευσή του στο περιοδικό Zeitschrift für Ethnologie, με τίτλο "Anthropologische Untersuchungen und Grabung in einer Höhle derjüngeren Steinzeit auf Levkas". Μετά από μια σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή στην Λευκάδα, που έφερε στο φως νεολιθικά κρανία, ο Velde βρήκε αφορμή να μελετήσει ανθρωπολογικά και τους σύγχρονους κατοίκους του νησιού.

Τις εισαγωγικές παρατηρήσεις κάνει ο Wilhelm Dörpfeld, που πραγματοποίησε την ανακάλυψη της σπηλιάς στον Εύγηρο της νότιας Λευκάδας. Την ονόμασε Χοιροσπηλιά, καθώς είχε τότε την πεποίθηση ότι η Λευκάδα ήταν πραγματικά η Ιθάκη του Ομήρου και η σπηλιά αντιστοιχούσε στην σπηλιά του πιστού χοιροβοσκού Εύμαιου από την Οδύσσεια. Ανακαλύφθηκαν διάφορα κτερίσματα και...