Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Οι ευγονικές απόψεις του H.G. Wells


"Το ηθικό σύστημα που θα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο κράτος θα έχει τέτοια μορφή ώστε κυρίως να διευκολύνει να αναπαραχθεί ότι είναι άριστο, ικανό και όμορφο στην ανθρωπότητα - όμορφα και ρωμαλέα σώματα, καθαρά και δυνατά μυαλά - και να συγκρατήσει την αναπαραγωγή του κατώτερου και δουλικού τύπου."

H.G. Wells, Anticipations


O H.G. Wells ήταν Άγγλος συγγραφέας, που έγινε διάσημος για τα μυθιστορήματά του. Περίεργη φυσιογνωμία, ενώ ήταν σοσιαλιστής με μαρξιστικές τάσεις, έγινε ένθερμος θιασώτης της ευγονικής. Στο βιβλίο Anticipations, όπου περιγράφει την ουτοπική κοινωνία που οραματίζονταν για τον πλανήτη, ζητούσε οι ευγονικές απόψεις να επιβληθούν ως ηθικό σύστημα. Βασική επιδίωξη της κοινωνίας θα ήταν...
η διευκόλυνση της επέκτασης των εγγενώς ικανών στο σώμα και στο πνεύμα και η συγκράτηση των αναπαραγωγικών ρυθμών των λιγότερο ικανών στοιχείων του πληθυσμού.

Ο τρόπος που εξέφραζε τις ευγονικές του απόψεις ήταν συχνά έντονος. Σε κάθε περίπτωση στόχευση ήταν να πείσει το κοινό για την αναγκαιότητα της ευγονικής, για μια βιολογική αναβάθμιση της ανθρωπότητας. Είναι απλώς αυτονόητο να θέλουμε η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Και πλέον ξέρουμε ότι αυτό γίνεται βιολογικά, μέσω των νόμων της κληρονομικότηας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.